Утримання будинку мадагаскарського таргана

Грудень 2018

Відео: Помер чоловік Селін Діон (Грудень 2018).

Anonim

Учените има повече от 20 вида мадагаскарски хлебарки. Всички тези видове са обединени под едно име - мадагаскарския съскащ хлебар.

Отличителна черта на този вид е пълната липса на крила. Никакви крила не се появяват на нито един етап от развитието от ларвата до възрастните. При други видове крилата обикновено се развиват на възрастния етап. Друга особеност е, че Мадагаскар съскащи хлебарки не се различават по външния си вид, в различни етапи на развитие. За неспециалистите ще бъде трудно да различат, например, нимфа от изображение.

Външен вид

Madagascar хлебарка е лесно разпознаваем. На цефалотора има голям, мощен щит от хитинови пластини. Коремът широк, сравнително дебел. Размер възрастни достига 10 см.

цвят насекоми може да варира от бледо жълт и червеникаво до тъмно. Обикновено възрастните имат червеникав и оранжев оттенък. Цветът може да варира от главата до корема. Колкото по-тъмен е хлебарът, толкова по-млад е. С възрастта цветът става по-светъл и по-наситен.

полов диморфизъм

в Мадагаскар хлебарки изразен полов диморфизъм. Мъжът е малко по-голям от женския. Той има образувания по черупката, които са с форма на малко като рог, и са разположени в горната част на гърдите. И женските са обикновено по-малки и нямат израстък върху черупката.

Има няколко вида, в които мъжките са лишени от израстък на черупката.След това мъжете и жените ще се различават по по-малко очевидни признаци:

  • Чрез мустаци. Фактът, че мъжът активно използва мустаци в битки за женската. Следователно мъжете имат счупен мустак. Женските мустаци са дълги и прави.
  • Над корема. Женската корема е по-широка. Също така, последните два сегмента могат да се различават: при жените те са черни, а при мъжете само един сегмент е черен.

Сексът е лесен за разграничаване от възрастните. Ако говорим за нимфи, дори специалистите не винаги могат да разграничат визуално мъжко от женско. Това се дължи на факта, че нимфите не са толкова добре развити главата и гърлото и сегментите не са толкова видими.

Мадагаскарските домашни хапки

Тези насекоми могат да се държат у дома. В къщи те се размножават добре, при условие, че им се осигуряват прилични условия. Те живеят не по-малко от индивиди в природата. Напоследък съдържанието на екзотични насекоми от Мадагаскар става все по-популярно. Това хоби беше от азиатските страни. В Русия, всяка година, все повече и повече развъдчици на насекоми. В съдържанието на хлебарки има много предимства.

  • Първо, това е екзотично и нетривиално.
  • С - Второ, насекомите не захапка, не изискват ходене, те могат лесно да се хранят, те не са опасни и не предизвиква алергии (въпреки че са маркирани с редки случаи на алергични реакции към хлебарка хитинови обвивки).

Често се отглеждат и други екзотични животни: гущери, тарантули.

инсектариума

Мадагаскар хлебарка непретенциозен, той може да се съхранява дори и в нормален аквариум. Но най-често насекомите се отглеждат в специални насекоми. Те обикновено са изработени от пластмаса или стъкло. Пластмаса е по-удобно да се измие у дома, е по-лесно и не бие.

Хлебарът се нуждае от много жизнено пространство.Следователно всяко насекомо трябва да има поне един литър свободно пространство. Важно е да се гарантира, че насекомият е вентилиран. За възрастни могат да се направят големи вентилационни отвори. Но за младите хора се препоръчва вентилацията да бъде направена от марля, в противен случай те могат да избягат.

Има два основни типа съдържание: малки групи или колонии. В къщи обикновено има няколко индивида, колониите се отглеждат на фураж. За размножаване на няколко насекоми е достатъчен 2 - 3 литров резервоар. И колониите могат да живеят само в контейнери от 30 до 40 литра.

Ако имате някакви съмнения по отношение на какво и как да съдържате хлебарче у дома, можете да отидете във всеки магазин за домашни любимци и да купите всичко, от което се нуждаете. Инсектариумът е лесен за създаване у дома, лесен за грижи. Хлебарката на Мадагаскар е една от най-непретенциозните домашни любимци. Насекомите практически не хапят и не причиняват проблеми.

От ядене

Тези, които са срещнали хлебарките у дома, знаят много добре, че тези насекоми са всеядни. Те могат да се хранят с хартия, кожени изделия и всичко, което намерят. В природата мадагаскарското хлебарче предпочита да яде паднали листа, паднали плодове, мърша.

Вкъщи те се хранят с плодове и зеленчуци, както и със зърнени храни. Любима храна: банани, ябълки, моркови, елда и овесена каша, зелени листа от дървета. Също така у дома те се хранят с дафнии, сухи гамаруси и специални храни. В магазина за домашни любимци можете да намерите специални марки храни, предназначени специално за мадагаскарските хлебарки.

У дома, хлебарките бързо развиват своите хранителни предпочитания.Някои хора предпочитат плодове, други като растителна храна. По принцип ентомолозите казват, че насекомите могат да ядат абсолютно цялата човешка храна без вреда. Ето защо те са достатъчно евтини, за да се държат у дома.

Необходимо е да се знае, че хлебарките не са подходящи за гризачи, котки и кучета. В такава храна често се добавят инсектицидни компоненти, които могат да навредят на насекоми. За да сте сигурни, че продължителността на живота на домашните хлебарки е равна на естествената, трябва да направите балансирана диета. Основа: плодове и зърнени храни. Понякога трябва да добавите зеленчуци и ядки или семена. Можете да давате млечни продукти и яйца.

Много важен момент, когато се размножава у дома - осигуряват достъп на насекоми до вода. Инсектът може да продължи седмица без вода. Ето защо е важно да направите правилната купа за пиене. Единственото нещо, което си заслужава да се помни, хлебарките не могат да поставят вода в купата. Те могат да се удавят.

Жилищна площ

Съдържанието на хлебарките у дома има редица характеристики. Ще трябва да създам собствено жилище за насекоми. Ще бъде необходимо да се излее слой от дървени стърготини или пълнител, поставете подслона. В идеалния случай трябва да пресъздадете условията на тропическите гори.

Що се отнася до климата, съдържанието на насекоми е възможно при широк диапазон от температури. Най-добре е да поддържате висока температура и влажност. През зимата можете да инсталирате специална отоплителна система и да овлажнявате въздуха.

Хлебарите са екзотични и необичайни домашни любимци. Размножаването им става все по-популярно и има много причини за това.