Опис чорного таргана

Грудень 2018

Відео: The Things Dr Bright is Not Allowed to Do at the Foundation (entire document) (Грудень 2018).

Anonim

Черно хлебарче е насекоми, които могат да доведат до много проблеми. И така, трябва да се научите да го разпознавате в апартамент и да го унищожавате възможно най-скоро.

Обща характеристика

Черно хлебарка, която може да бъде намерена в апартамента, е насекомо, принадлежащо към Dictyoptera на поръчката. Той е по-рядък от обикновения хлебар, но все пак се случва. Една от характеристиките на този сорт е много впечатляващ размер. Дължина на тялото може да достигне до 30-40 мм, но има хора до 5 см, така че те могат да бъдат много жители на сплашване, които ги намират в къща или апартамент. Женската обикновено е по-голям, но крилата си малко съкратени, мъжки те са разработени и по-дълго.

Цветът, както е ясно от името на вида, е близо до черно, но може да е тъмно кафяво. Хитиновата обвивка е много издръжлива и поради това да се смаже хлебарката без усилие е проблематична. Формата на тялото е практически плоска, което позволява на насекомото да прониква лесно и бързо в почти всяка празнина, дори най-тясната. Тялото е разделено на главата, корема и гръдния кош. В края на корема има кръстове, които са вид ехо на миналото. Те почти не изпълняват функции, но не са загубени в процеса на еволюцията. Между тези процеси, мъжките имат схватки - гениталиите, чрез които се извършва оплождането.

развитие

След оплождането, мъжки, женската снася яйца в специално определено капсула - ootheca, който е в края на корема, докато поколението достигне определен етап на развитие и няма да бъде готов за люпене.Хлебарките се подлагат на непълен цикъл на развитие, в който няма етап на ларва. От яйцата излюпват т. Нар. Нимфи, подобно на възрастните, формирали индивиди, но се различават от тях по-крехки и леки хитови черупки, а също и малки по размер. След няколко реда, нимфите се превръщат в образ, което е пълноценен хлебар.

Къде живеят тези хлебарки

Големите черни хлебарки са много разпространени около планетата. Те могат да бъдат намерени в Азия, Африка и Европа. Те се чувстват комфортно в умерен климат и при достатъчно висока влажност, такива условия са оптимални за тяхното препитание и възпроизвеждане. Засегнатите насекоми са отчасти домашно, тъй като те могат да бъдат намерени в апартамента. И все пак по-често те развиват нежилищни области, но ако имат източници на храна. Често се заселват в мазета, в боклук, в складови помещения. На горните етажи, такива хлебарки са рядкост, те предпочитат по-ниските, близо до земята.

Характеристики на храненето

За да донесете черни хлебарки, трябва да знаете някои от характеристиките на тяхното хранене, защото лишаването на хранителни източници е най-ефективният начин за борба с такива вредители. Като храна, тези насекоми могат да използват различни отпадъци, остатъци от храна. Ако всичко това не е на разположение, те могат да ядат и нещо, което е непригодно за консумация, например хартия или плат, кожа, сапун, довършителни материали, частици от човешка кожа.

Как да се отървем от

Не е лесно да се хранят хлебарките в един апартамент, защото те са нощни, а през деня внимателно се крият. Но, за щастие, има специални инструменти, използвани за да се отървете от тези насекоми.И за да бъде борбата ефективна, е необходимо да спазвате определени правила:

  1. За да премахнете вредителите, изберете модерни, тествани и качествени инсектициди. Но те трябва да бъдат безопасни за животните и хората.
  2. Преди употреба внимателно прочетете инструкциите, които са приложени с продукта, за да извършите правилното лечение и без да навредите на здравето на всички наематели.
  3. За да се отървете от насекоми завинаги, обработвайте всички места, където могат да се появят: пукнатини, плинтове и пространства близо до тях, парцели под масата и мивка.
  4. Препоръчително е да се правят няколко лечения, тъй като повечето продукти, представени в магазините, не работят върху яйцата. И за да донесете ново поколение и да се отървете от него, трябва да повторите процедурата една след месец и половина.

Интересни факти

Някои интересни факти за черните хлебарки:

  • От средата на миналия век населението на тези насекоми започва да намалява значително. Първо, те бяха засегнати от нови и по-токсични инсектициди. На второ място, черни хлебарки започнаха да изместват червените рози, умножавайки се по-бързо и способни да се адаптират към почти всякаква отрова.
  • Черните хлебарки се възпроизвеждат много по-бавно, отколкото по-често срещаните домашни хлебарки. Първо, те се считат за канибали, тъй като те могат да ядат яйца, оставени без надзор от техните близки. На второ място, пубертетът се появява малко по-късно, отколкото в червените "братя". И всичко това засяга скоростта на разпространение и увеличаване на населението.
  • В хода на еволюцията черният хлебар, подобно на други видове, се превръща в синантропно насекомо. С други думи, това зависи отчасти от човека и предпочита да се утаи и да се утаи близо до хората, тъй като те му осигуряват храна, което е много удобно.
  • Черните хлебарки имат характерна и не много приятна миризма, разпределена от жлезите, скрити в тялото им. Така че наличието на такива вредители в апартамента ще бъде забележим за жителите и гостите.
  • Черните хлебарки са леко по-лесни за отстраняване от червените, защото се размножават много по-бавно и въздействието на отрови е по-изложено.
  • Въпреки че такива насекоми имат крила, те не могат да летят. Мъжете са в състояние да планират за кратко време в скок, а женската има само elytra, и са в ранните стадии на развитие.

Ако в апартамента се появи черен хлебар, незабавно започнете да действате, за да премахнете тези вредители възможно най-скоро.