Як і звідки в квартирі з'являються таргани

Грудень 2018

Відео: Товар з поіржавілого причепу - звідки на ринку з'являються торговці без документів? (Грудень 2018).

Anonim

Хлебарки в апартамента - проблем, който е познат на много хора, които не са от първа ръка. Тези насекоми са най-разпространените вредители в апартаментите, жилищните сгради и помещенията за поддръжка. И въпреки, че хлебарките не вредят на лицето, което пряко, те са силно нежелани насекоми в дома, които допринасят за разпространението на болести и като цяло се влошава, санитарното състояние на дома.

Нека да видим, където всички те идват от апартамента …

Как и откъде хлебарки изпаднали в стаята

собствениците на къщата, намерили гадни насекоми в кухнята или банята, първо мисля: къде идват те? Всъщност има много начини за проникване на тези паразити в къщата. Изберете главното:

  • От съседите. Хлебарките могат масово напускат стария си дом, след като стръв , или случайно да попаднат в нов апартамент на вентилационните проходи, Garbage, през пукнатините в стените. Ако те са доволни от количеството храна и напитки, както и от температурата на околната среда, хлебарките доброволно се настаняват на ново място.

  • При покупки. Едно хлебарче лесно може да влезе в чанта или икономически пакет на пазара или в магазин. Това се случва, че едно насекомо "се премести в ново място на пребиваване" директно в закупената стока: домакински уреди (компютърна система, микровълнова фурна), мебели или дрехи. Разбира се, в тези продукти един хлебар може да получи само случайно, защото те не представляват хранителна стойност за него.Но в магазините за хранителни стоки може да се намери много често.
  • В нещата. Нещата, донесени от пътуване или използвани от някой друг, могат да станат временно убежище за женския хлебар, което ще даде живот на цялото население от паразити.
  • С парцелите. Сега много популярни онлайн пазаруване, които се доставят чрез пощенски колети. Тези парцели, особено от чужбина, могат да се превърнат в "транспорт" за хлебарки и други насекоми. Между другото, развитието на комуникационни пътища между различни държави и дори континенти се превърна в основната причина за разпространението на хлебарки по целия свят. Сега в нашите географски ширини можете да срещнете не само червената кухня хлебарка "prusaka", но и черна, както и огромен американски хлебарка.

Малко повече за причините за появата на хлебарки в къщата

Ако е така, когато има хлебарки в апартамента, всички повече или по-малко ясно какви са причините за тяхната успешна "корекция" и репродукция в стаята не е толкова очевидно за повечето от нас.

Чушници са насекоми, които изискват определена площ, за да приютят населението. Ако в заразения апартамент има твърде много хлебарки и няма достатъчно храна за всички, някои от тях отиват в съседни помещения, за да овладеят новата територия. Това е причината, че след известно време целият вход или къща страда от хлебарки.

Ако имаше хлебарки в апартамента, има и друг вариант: съседите се опитват да се отърват от паразити, като създава неподходящи условия за живот. Естествено, хлебарките се опитват спешно да напуснат апартамента и да се преместят в ново, по-безопасно място за живеене. В такива случаи, хлебарките обикновено мигрират масово, като незабавно населяват жилището на съседа с цялото оцеляло население.

Понякога хлебарки населяват стаята от някога случайно въведена жена или чифт хлебарки. Най-често такъв проблем възниква при хора, които пътуват много или пътуват по работа, спирайки в различни хотели и хотели. Понякога хлебарки влизат в къщата с храна, закупена в супермаркета.

Пример за един апартамент, заразено с хлебарки

хлебарки в къщата - в знак на нехигиенични

Независимо от причините за появата на хлебарки, запазване и нарастване на населението им е възможно само при наличието на редица благоприятни фактори:

  • Безплатен достъп до храна. Хлебарите са много непретенциозни същества. Те могат да ядат не само пресни качествени продукти, но и гнило боклук, хартия, кожа. Направете без храна хлебарка може достатъчно дълго - до няколко седмици. Но дори и ако оставите кухня разхвърляна маса, плоча, мръсен боклук може - това ще бъде достатъчно за нормалното снабдяване на цяла колония от вредителите. Следователно, за да се противодейства на насекоми трябва да се постигне в буквалния смисъл на идеален ред, да се крият за през нощта всичката храна и извадете боклука всеки ден. Шушулките са предимно нощни, така че е важно да се скрият всички източници на храна преди да си легнете.

  • Наличието на вода за пиене. Най-важното нещо, без което хлебарките не могат да живеят дълги води. Съществуват много модерни апартаменти и къщи от нейните източници. Това може да бъде малка локва на маса или печка, мокър мивка, изтичане на кран или водна кондензация на плочката. Ако всички водоизточници се припокриват внимателно, хлебарките могат да пият вода от земята. Ето защо, по време на борбата срещу паразити трябва да поливам растенията сутрин или следобед, така че течността да абсорбира правилно.Препоръчително е да почистите кухненската мивка и банята със суха кърпа за една нощ.

  • Удобна стайна температура и наличие на кътчета. Идеални условия за живот - това са причините за появата на хлебарки в апартамента. Човешката обител не може да бъде по-добре адаптирана към нуждите на тези насекоми: поддържа удобна относителна влажност и топлина, има много закуски, където хлебарките могат да се скрият през деня. В допълнение, съседните апартаменти не са изолирани един от друг, но са свързани чрез комуникации, чрез които насекомите могат да се движат свободно.

Ако хлебарки са се появили у дома, трябва внимателно да проучите възможните начини за тяхното проникване. Необходимо е да се запечатат всички пукнатини в стените и пода, да се осигурят вентилационните отвори със специални мрежи, които да не позволяват на други насекоми да проникнат в апартамента.

Често остава неясно къде са произлезли хлебарките, защото има много възможности. Тези насекоми обаче могат да продължат да живеят и да се размножават само при благоприятни условия за тях.

Обикновено инфекцията с хлебарки започва с няколко индивида, които стават предци на цялото население, което се случва буквално след няколко седмици. Анти санитарните условия в апартамента - основен фактор за комфортния живот на хлебарки.

Между другото, след извършване на контрол на вредителите хлебарки могат да се върнат само ако собствениците не са твърде загрижени за чистотата на дома си.

Какво да правим, ако в къщата има хлебарки

Всеки, който живее в къща с няколко апартамента или частна къща, е важно да знаете откъде идват хлебарките. Това ще ни напомни за необходимостта от превантивни мерки: поддържане на реда, отстраняване на пукнатини в стените и затваряне на вентилационните канали.

Но ако хлебарки вече са се появили в къщата, спешно трябва да започнем да се бием с тях:

  1. Подредете апартамента в ред. Появата на хлебарки може дори да е причина за дребни ремонти, но ако това не е възможно, общото почистване е задължително. Елиминирането на находищата на стари боклук и отстраняването на открито разположената храна ще направи борбата много по-успешна и ще ускори постигането на резултата.
  2. Използвайте специални инструменти и капани. Промишлеността предлага много химикали за унищожаване на хлебарки: инсектицидни пастели, аерозоли, прахове и гелове. Освен това можете да използвате народна рецепти или да поставите хлебарки за хлебарки (макар че те работят, ако няма много хлебарки в къщата).
  3. Предотвратяване на повторно влизане. Предпоставка за превенция е поддържането на чистота, особено в кухнята, в банята и в тоалетната. Можете също така да използвате за предотвратяване гелове от хлебарки, капани и моливи.

Забележка

Хлебарите могат да се появяват в почти всеки дом. Въпреки това, за по-късен живот и възпроизвеждане, те избират само апартаменти, които не блестят с чистота. Ето защо, в допълнение към борбата с помощта на химикали, е важно да спазвате хигиената и да поддържате добро здравословно състояние на вашия дом.

5 правила за избор на услуга за борба с вредителите за унищожаване на хлебарки

Как да се справим с хлебарки у дома