Чого бояться таргани і як з ними боротися

Січень 2019

Відео: Домашние средства от тараканов и муравьев - Все буде добре - Выпуск 78 - 13.11.2012 (Січень 2019).

Anonim

В света има няколко хиляди вида хлебарки, но не всички от тях синантропни насекоми, т. Е. съпътстващо редом с хора. Те са сред най-старите същества на земята, и могат да живеят в страни с климат от много горещо за мек, който не отговаря, освен ако жителите на Северния полюс.

Трудно е дори да се каже какво се страхуват хлебарките. В крайна сметка, тези насекоми са оцелели дори динозаври, почти без да се променя външния му вид, но в днешния свят, те могат да оцелеят на нивото на излагане на радиация, десет пъти повече, отколкото човек може да понесе.

Черно-червените видове преобладават в европейските страни. тези насекоми са добре приспособени към паразитен орган живот: благодарение на сплесната форма може да проникне в най-малка, няколко чифта крака им позволяват да много бързо тичам, те са почти един месец там без храна в продължение на около една седмица без вода, освен това, те са изключително плодотворен.

Погледнато в стаята дори една хлебарка е индикация, че някъде наблизо живее цялото му семейство, защото те живеят в колонии. По този начин всеки човек оставя зад себе си миризлива следа, която другите лесно могат да го намерят.

Хлебарките са толкова често срещани в днешния свят и така да станат част от живота ни, че много хора имат реален страх, когато се среща с тях, което е научно нарича blattofobiya (хлебарки опасяват). Както другите фобии, най-често е резултат от силна уплаха в детството.

Ужасен филм или насилствена негативна реакция на близки хора върху тези насекоми или техния собствен травматичен опит поставя основите за това защо някои хора се страхуват от хлебарки в живота на възрастните.

Силната блаттофобия трябва да се лекува с професионални психотерапевтични методи, например, като се използва хипноза. Невролингвистичното програмиране също така ефективно помага да се спрете да се страхувате от хлебарки. Страхът от хлебарки, от тази гледна точка, е проявление на някои модели, създадени от самия човек, но не работи много добре в същото време. С помощта на различни техники, тези модели се променят, така че блатофобията започва да отстъпва и в крайна сметка изчезва напълно.

Въпреки че хлебарки са свързани с мръсотия и отпадъци, те могат да се появят в апартамент, където се поддържа чистота. На лапите му лошият гост може да носи опасни бактерии и яйца от червеи, което е особено опасно, когато в къщата има малки деца, които издърпват всичко в устата. Читините покрития, изхвърлени по време на бръснене и различни изолации на тези насекоми, могат да причинят алергия до астматични атаки. Когато се движите в домашни уреди или в електрически контакт, хлебарките могат да причинят късо съединение. Всички тези фактори принуждават хората да се отърват от нежеланите съседи възможно най-скоро.

Борбата с хлебарки с народни методи

В апартамента, хлебарките предпочитат да живеят близо до водоизточниците (изтичащи тръби, канализационни сливи) и храна. Идеалното място, съчетаващо двете условия, е кухнята. Вярно е, че през деня рядко се среща насекомо в кухнята (с изключение на много мръсни жилища), от което следва логично заключение, че хлебарките се страхуват от светлината.

Освен това, когато включите лампата през нощта, те бързо се разпръскват. Всъщност трябва да разберете защо хлебарките се страхуват от източници на светлина. Подобно на много други живи същества, тези насекоми водят по-активен живот през нощта, като се крият през деня в различни пукнатини. През нощта рязък завой на лампата, придружен от човешки стъпки, сигнализира на хлебарки, че опасността е близо и ги кара да напуснат бързо от такова място.

  • Сред традиционните средства за борба с тези паразити, най-популярните (с изключение на стая маратонки) е борна киселина на прах, навити в някои хранителни продукти, като тесто или сварени картофи. Предимството на този метод е неговата абсолютна безвредност за хората. Основният недостатък е, че средствата за действие доста бавно, и за унищожаване на хлебарки, те трябва само да се свържете с агент, така че вече установени яйца някъде зад перваз могат да продължат да се развиват. Проведени са едни и същи нива на мокро почистване, всички усилия, целящи унищожаването на тези насекоми.
  • Друг леко забравен начин да се отървем от хлебарки беше в Русия, охлаждането на стаята. Методът е доста ефективен, тъй като те не могат да понасят студа, и по-специално, на студа, но едва ли някой се осмелява да напусне апартамента в града вече е отворен в средата на зимата, дори и за унищожаването на тези паразити.
  • Има мнение, че хлебарките се страхуват от миризмата на амоняк и затова е добре да го добавите към водата за измиване на подовете. Трудно е да се каже какъв ефект ще има върху начина, по който хлебарките, защото едва ли има жена, която иска да мирише на амоняк при почистване етажа, да не говорим за факта, че в тази процедура флакона с необходимите средства, за да започне да се отвори и да го излее във водата.
  • техники на други хора са доста ефективни за отблъскване на хлебарки миризми и ароматни масла от някои растения, като бор, евкалипт, червен бъз. Можете да ги използвате в ароматни лампи или да ги разпръснете със спринклер в кухнята.
  • Също така, хлебарките се страхуват от миризмите на билки: мента, анасон. Недостатъците могат да се отдадат на факта, че вече съществуващите хлебарки, тези вкусове няма да бъдат унищожени.

Въздействието на индустриалните хлебарки лекарства

За дълго време, химици са се опитали да определят кои миризми се страхуват от хлебарки, и да го използвате за индустриално развитие. Химическият метод днес е най-ефективният начин да се отървете от различни насекоми в къщата. Най-често се срещат инсектициди под формата на аерозоли, гелове, пастели и капани с отрова.

Лекарството за хлебарки в обикновен тебешир или тип молив "Маша", въз основа на нерв, е често срещано явление. Не може да се каже, че тя има мощен ефект, но може да предотврати разпространението на насекоми със среден и малък брой.

Инсектициди в аерозолна форма имат бързо действие и лекота на употреба. От друга страна, те имат малко или никакви ефекти в останалите хлебарки и отровни изпарения агенти могат да причинят вреда, а също и на лицето, за да влезете в системата за вентилация в другата сграда жилища апартамент.

Добре известни спрей дихлорвос има широк обхват, но до днес са по-ефективни и в същото време, относително безопасните Инсектициди на основата на пиретроиди. По този начин, neopin вещество е с ниска токсичност за топлокръвни животни, но когато се прилагат към различни повърхности причинява тревожност хлебарки, като ги принуждава да свършат работа на матрицата и приютите.

Съставът на гелове като "Global", с изключение на инсектицида влиза мазнини основа, за да се избегне бързото изсушаване, хранителни аромати (привличащи) за насекоми с миризма и някои адюванти. Такива гелове са лесни за използване, са изразени токсични ефекти върху човека, тъй като въз основа на ентерично контакт влияние върху насекоми локално означава от тях.

Една от най-удобните и безопасни форми на инсектициди са капани с отрова. Като атрактанти могат да се използват слънчогледово масло, мед, синтетични аромати. Са доста популярни сред хората в специални домове на промишленото производство с лепкава покритие за улов на хлебарки, използването на капани с бира или други храни и смазани ръбове, обикновено има малък ефект върху тяхното унищожаване.

Последици от използването на инсектициди в жилище.

Когато целта е пълното унищожаване на хлебарки в къщата, домакините взеха основният въпрос: какво се страхуват най-много. В същото време те често се опитват да използват каквито и да било химически средства, за да се отърват от насекоми.

Но си струва да припомним, че много активни химически вещества, открити в инсектициди, могат да засегнат не само насекоми, но също така и върху здравето на човека, особено когато са в пряк контакт с тях.

токсични изпарения може да доведе до отслабване на имунната система и развитието на нови или обостряне на хронични заболявания. Особено опасно е използването на аерозолни и гел форми на инсектициди, ако едно семейство има малки деца или домашни любимци, които могат да се прокраднат ядат отрова, предназначена за насекоми.Тъй като масата на домашния любимец обикновено е малка, има голяма вероятност за проблеми със здравето му след интензивна борба с хлебарки.

Предотвратяване на появата на хлебарки в къщата

Дори след пълното изхвърляне на неканените гости, за да се предотвратят новите им посещения, трябва да следвате прости правила. Ще бъде необходимо да се ремонтират всички пукнатини и пукнатини, през които могат да навлязат в къщата лоши насекоми и обработват тези слотове с прах от борна киселина или креда от инсектициди. Освен това трябва да има фина мрежа на вентилационните отвори. През нощта, не забравяйте да подсушете повърхността на баня и кухня, мивка, прекарват поливане стайни растения сутринта, а не през нощта, определи капеща кранове и неуплътнени тръби, хлебарки се отказва достъп до вода.

Всички хранителни продукти, които са извън хладилника, трябва да се съхраняват в плътно затворени буркани или затворени торбички, така че да не останат миризми на храна. Шкафовете и площта на боклука могат да се почистват редовно с детергенти, да се опитате редовно да се отървете от хранителните отпадъци.

И ако всичко е направено правилно, тогава хлебарките едва ли ще намерят къщата ви като подходящ дом за себе си.

Защо понякога е невъзможно да се справиш с хлебарки в апартамента

Интересен начин да се отървеш от хлебарки в апартамент