Літають чи домашні таргани

Січень 2019

Відео: Як їсти тарганів і коників стрибунців / тараканы в Таиланде (Cockroaches, grasshoppers in Thailand) (Січень 2019).

Anonim

В света има около седем хиляди вида хлебарки в апартаментите можете да намерите всички три: червен, кухня (черно) и САЩ. Всеки от трите вида на тези домашни насекоми има крила на корема. Каква е тяхната мисия? Дали са хлебарки или са способни само за малки скокове?

Домашните хлебарки и способността им да летят

Научното име на това насекомо е imago. Най-често в апартаментите и селските къщи има червенокоси видове хлебарки, наричани хлебарки. Това име му било дадено в Русия, приемайки, че тези паразити идват от Прусия. В Европа, напротив, те се считат за новодошли от Русия. Независимо от техния произход, тези вредители отдавна се считат за опитомени. Те имат малки криле на корема си. Основната им цел е да помагат в полет. Хлебарите не са агресори, а в случай на заплаха за живота те предпочитат да избягат. Това са крилата, които им помагат в тази област, защото с тяхна помощ прусаците могат да прескочат на по-далечни разстояния. Затова крилата им служат за ускорение.

Прусаки също разпространили крилата си, когато паразират по време на падане. По време на чифтосване, те могат да използват тази част от тялото, предимно мъжки. Оттук следва, че използването на крилата на Прушак има краткосрочен характер.

Друг домашен изглед се счита за черно или кухненско изображение. В жилищна сграда се среща много по-рядко.Обикновено тези вредители отиват на "лов" през нощта, а през деня се крият в пукнатини. Подобно на червените си братовчеди, кухненските хлебарки имат двойка крила и елитра. Крилата на женските са значително по-къси, отколкото при мъжете. С назначаването им, те не ги използват, т.е. те изобщо не могат да летят.

Фактът, че живеещите в къщите на възрастните не могат да летят, е съвсем разбираемо. Те имат всичко необходимо за оцеляването: храна, вода и топлина. Всичко това неволно се осигурява от хората. Поради тази причина, хлебарките не трябва да летят на дълги разстояния в търсене на удобно място за живот и храна. Крилата са необходими само като означение за принадлежност към насекоми. Те се намират само при възрастни индивиди, тъй като коремът и цефалостакът на ларвите са покрити само с хитинова обвивка.

Какви хлебарки летят

Изгледите вкъщи не могат да се нарекат летящи хлебарки. Летящите животни живеят главно в тропически страни с топъл климат. Външно те са много различни от червените и черни представители на вида.

Единственият летящ вредител, който може да се намери в едно жилище, е американски хлебар. Той има плътни и големи криле, позволявайки ви да летите на доста дълги разстояния. Той случайно е бил транспортиран до Америка от тропиците на корабите. Впоследствие тези вредители проникваха във всички краища на света, пътувайки във влакове, на морски кораби. Американците могат да се адаптират перфектно към всякакви условия, дори и към повишен радиационен фон. Следователно те много скоро се заселили близо до човека. Американците са в състояние да летят, което усложнява борбата срещу тях.

Бананово хлебарче е доста голямо насекомо.Мъжете достигат 25 сантиметра дължина, а женските - около 22. Представителите на двата пола могат свободно да се движат във въздуха. Инсектът в Еквадор живее в горски отпадъци, за които се брои за земния външен вид. Банановият хлебарка показва своята дейност едва следобед. Подобно на много други видове, това е всеяден.

Най-впечатляващото размахване на крилата се дължи на летящите хлебарки Megaloblatta longipennis. Местообитанието е Латинска Америка. Това е истинско летящо насекомо, чиято крила достига около 20 сантиметра. Тя изглежда много плашеща за сметка на нейния размер - тялото може да нарасне до 10 сантиметра на дължина и 5 сантиметра на широчина.

Лапландия е почти шампион сред летящите роднини. Той не само планове с помощта на крила, но също така знае как да лети перфектно. Laplander е много подобен на обикновения хлебар за нас, но малко по-различен. Продуктът се храни само с растителни храни и изключително рядко с остатъци от риби. С човек, той не се е сприятелявал, така че, когато влезете в апартамент или къща, той бърза.

Хлебарите винаги са били смятани за вредители, но това не отрича интереса на природолюбителите по света в тези същества. Те могат да летят, но не всички. Има такъв знак, ако в къщата се появи хлебар с крила, това е богатство и благоденствие.