Ефективні методи знищення тарганів в квартирі

Грудень 2018

Відео: Як вивести тарганів раз і назавжди - поради біохіміка Гліба Репіча (Грудень 2018).

Anonim

Унищожаването на хлебарки само по себе си не е лесна задача. Важно е не само да се премахнат насекомите, но и да се предотврати повторната им поява. Ако не премахнете причината за вредителите в апартамента, битката ще бъде дълга и безсмислена. Хлебарите предпочитат да не променят мястото си на пребиваване и, ако е възможно, да се върнат в апартамента непосредствено след лечението.

Унищожаването на хлебарки е цял комплекс от мерки.

 • На първия етап открийте причината за появата им и го премахнете.
 • След това се извършва лечение със силни лекарства, което изисква спазване на правилата за безопасност.

Причини за появата на хлебарки

Най-важната причина - неспазване на хигиената. остатъци, рядко почистване, много пропуски в бордовете на первази - всичко това ще доведе до появата на насекоми в апартамента.

Основни причини:

 • Лошо саниране.
 • рядко почистване в апартамента.
 • Изобилие от отломки и хранителни отломки.
 • Неправилно съхранение на хранителни продукти (в открити опаковки, в незатворени шкафове).
 • Наличие на насекоми от съседи.
 • Наличие на открити водоизточници в апартамента.

Хлебарите се появяват от съседни апартаменти или заедно с мебели, храна, докато транспортират неща. Те бързо се асимилират в нов апартамент и започват да се размножават активно. Важно е да се започне борбата веднага, след това шансът да се вземат вредителите е доста висок.Можете да разчитате на надежден резултат само с цялостен подход. Важно е да се извърши унищожаването на хлебарки заедно със съседите.

Доста често, при самостоятелно размножаване, унищожаването на хлебарки не е завършено. Преживелите лица мигрират към съседни стаи, а след това населяват цялата къща. Ако не се предвижда съвместна борба, е необходимо да се въведе строга дисциплина. Задължително почистване на хранителните остатъци непосредствено след хранене, често измиване на пода и мокро почистване с помощта на дезинфектанти. Важно е да проверите дали няма отворени водоизточници в апартамента.

Основните начини за премахване на хлебарки

Има няколко основни начина за премахване на хлебарки. На първо място, необходимо е да се определят средствата: професионални, местни или национални.

 • Народните средства са доста ефективни и тествани по време, но няма гаранции.
 • Домакинските продукти ще бъдат от голяма помощ в началните етапи - когато броят на насекомите е малък.
 • Унищожаването на хлебарки с помощта на професионални инструменти е доста сложен и опасен процес, но резултатът е 100%.

Ефективни методи:

 • Инсектицидни препарати. Доказан начин. Важно е да изберете правилното лекарство и да следвате инструкциите ясно, а също и да извършите лечението, докато последното насекомо изчезне в апартамента. В момента можете да закупите различни инструменти на достъпна цена. Те са безопасни за хората, но смъртоносни за насекоми. Те просто се прилагат.
 • Замразяване на апартамента. Известно е, че хлебарките не живеят при температури под -5 ° С. Основният проблем е, че замразяването се извършва няколко дни, през зимния период.Такива ниски температури могат да развалят мебели и оборудване. Ефективен, но сложен начин.
 • Използване на примамки с отрова. Прилага се само в началните етапи на възпроизводство на насекоми. Методът е подходящ за контролиране на броя, но в дългосрочен план е неефективен. Подходящ за апартаменти, в които има няколко хлебарки.
 • Капани. Надеждни само с малък брой насекоми. Важно е да не се спазват и да се задават максимален брой капани.

Има по-специфични методи на борба - биологични. Те рядко се използват на територията на Русия, но те могат да се интересуват от тези, които притежават къщи от екзотични животни. С хлебарки са отлични гейове. Един човек е в състояние напълно да почисти къщата на насекомите. Не по-малко ефективни са mantises и flycatchers (специален вид millipedes).

Използване на химически инсектициди

Химичните вещества са най-ефективният и надежден метод. Можете да се отървете от насекоми след няколко часа. Важно е да подготвите правилно и да следвате внимателно инструкциите на производителя. Първата стъпка е избора на добро средство за защита. Всички съвременни наркотици показват сравнително висока ефективност, затова си струва да избирате, като се съсредоточаваме върху цената и нивото на безопасност.

Трябва да се отбележи, че срещу хлебарки са много ефективно средство за отглеждане на дървеници. Бебетата са по-устойчиви на химически дразнители, така че средствата срещу бъгове работят с всички насекоми. Ако в апартамента са намерени няколко вида насекоми, можете да опитате да източите всичко по едно и също време, като използвате мощни инструменти от дървеници.

Алгоритъм на действията

Унищожаването на хлебарки в къщата или апартамента започва с факта, че хората се преместват от него в продължение на няколко дни. Важно е да не оставяте домашни любимци в апартамента. Силните инсектициди могат да увредят здравето на домашните любимци. Тогава следва пренареждането на мебелите. Важно е да се лишат хлебарки от всички уединени места, да се отвори достъп до пукнатини и курсове. Ако възнамерявате да използвате пръскачка, важно е да не пропускате ъгъл и да обърнете специално внимание на изолираните ъгли. Обработвайте всички налични повърхности. Лакираните мебели от дърво са покрити с филм, за да не се разваля повърхността. Места, на които трябва да обърнете специално внимание: зад тапета, вентилация (особено ниско разположени дупки), под килимите и под дъските.

При пръскане прозорците и вратите трябва да бъдат затворени, за да се осигури максимална концентрация на активното вещество. Ако има много насекоми, е разумно да се съберат незабавно пълзящите хлебарки с прахосмукачка или най-малко с лъжичка и метла.

Опаковката на препарата обикновено се обозначава с времето на разпадане на активното вещество. Съвременните инсектициди са безопасни и можете да влезете в апартамента след няколко часа. Въпреки това, професионалните средства могат да останат отровни в продължение на няколко дни. След прилагането на лекарството, струва си да изчакате времето, препоръчано от производителя.

След това извършват пролетно почистване. Необходимо е внимателно да се инспектират всички места, където насекомите могат да се скрият, да унищожат всички мъртви лица и да измият подове и повърхности, които могат да се мият. Най-удобно е да се събират хлебарки с прахосмукачка. При събиране на ръце винаги трябва да носите гумени ръкавици. Препоръчват се да се носят по време на пръскането на инсектицида. Съвременните средства са безопасни. Но някои хора могат да получат алергични реакции, така че е важно да се избягва получаването на реагенти върху кожата.Ако частиците на лекарството все още падат на ръцете или лицето ви, струва си да изплакнете засегнатата зона под течаща вода и да се уверите, че няма зачервяване или изгаряне. Ако възникнат неприятни симптоми, е добре да вземете антихистамин и внимателно да наблюдавате състоянието Ви.

Не по-малко ефективни са лекарствата, които се освобождават под формата на креда или прах. Те се оставят на места, където най-често се появяват хлебарки. Основното предимство на инсектицидите от този тип е способността да живеят на закрито. Въпреки това, струва си да се гарантира, че домашните любимци и децата нямат достъп до наркотика.

Капани от хлебарки

Този метод на борба е ефективен при постоянно поддържане на чистотата и малък брой насекоми. Обикновено те се използват в случаите, когато хлебарките се движат от съседи. Капанът се поставя на места, където насекомите се появяват най-често. За някои капани се изисква да бъдат заредени със стръв - хляб, зеленчуци или плодове.

Разновидности на капани:

 • Велкро. Насекомите се придържат към лепкава повърхност. Те трябва да бъдат събрани навреме.
 • Електрически капани. Хлебарите умират от изхвърлянето на ток.
 • Механични капани. Това са структури, които са подредени по такъв начин, че едно насекомо, което има вътре, не може да излезе.
 • Отделно разграничавайте капаните с отровна стръв.

Важно е да почиствате капаните редовно. Хлебарите могат да бъдат хвърлени в кофа с вода. Съществуват и автоматични устройства, които почти не изискват почистване и примамка.

Засада с отрова

Това е един от най-популярните начини. Особено в къщи и вили. Примамката е направена от борна киселина. Това вещество е изключително токсично за насекомите, те не могат да го разпознаят с мирис или вкус.

Ако направите самата примамка, можете да използвате боракс - вещество, което съдържа бор. Той е не по-малко ефективен от завършената борна киселина и е по-лесно да се получи. Единственият голям недостатък на такава отрова е трудността при придобиването на основния компонент.

Киселината или бораксът се смесват с хранителни съставки. Особено често се използват яйца, бисквити, тесто, брашно, нишесте. Важно е храната да има мирис и да е привлекателна за насекомите. Всички компоненти на стръвта, взети в равни пропорции, се смесват и се търкалят в топки. Топките се поставят на места, където вредителите ще забележат примамката. Този метод е доста ефективен, но е по-нисък от инсектицидите. Налице са научни доказателства, които показват, че с времето хлебарките са в състояние да развият устойчивост към борна киселина. Вече съществуват видове, за които то не е отровно.

Важно е да се извърши обработката заедно със съседите. Ако унищожите цялото население от вредители и поддържате чистота в апартамента, тогава проблемът с насекомите може безопасно да бъде забравен.