Особливості земляного пацюка і як з нею боротися?

Грудень 2018

Відео: Китайський Новий рік - особливості святкування (Грудень 2018).

Anonim

Гневът е опасен вредител за градина и градина. Земният плъх е опасен вредител за градина и градина. Животното принадлежи към рода мишки, но при обикновените плъхове няма никакви прилики, с изключение на размера и формата на тялото. Такъв плъх копае норки в почвата, не по-лоши от мол. В резултат на това има купчина разхлабена почва. В допълнение, земният плъх се чувства добре и във водата.

Тази мишка може забележително да се гмурне, да плува, да се движи в земята. Гризачите преминават в градината и в градината обикновено в края на лятото и есента. В рамките на една година един индивид може да роди още 5 поколения, а за 1 път - от 2 до 14 малки. Сексуалната зрялост на жената идва само 2 месеца след раждането й. Това е основният проблем на плодородието на земния плъх. В резултат на това благодарение на благоприятните условия за тях броят на градинските паразити значително се увеличава, затова е много важно да се предотврати появата им на мястото и да се изберат правилните мерки за борба с проблема.

Характеристики на земните плъхове

Полевият плъх се счита за най-големият сред всички представители на воле. Дължината му е около 25 см, където дължината на опашката е от 6 до 13 см. Индивидът тежи до 500 г. Сянката може да бъде различна - от черно до сиво и кафяво. Някои хора имат бели ивици по багажника (отзад и отстрани). Самото животно е привлекателно като мишка или плъх.

Обикновено диетата се състои от корени, семена, корени, листа и клони от растения, кора от дървета. Земният плъх обича да яде ракообразни, жаби и различни жители на реките. За зимата плъховете правят провизии. През лятото той предпочита да се засели близо до реки, езера. Веднага щом започне студът, тя се приближава до жилището на хората. Можете да видите това живо същество в градината, в градината, в хамбарите и старите сгради. Земният плъх е много сръчен, може да се изкачи на дървета и да унищожи гнездата на птиците, тъй като може да се храни с малки пилета и яйца.

Животното принадлежи към семейството на мишки, но с нормални плъхове не са имали общи черти, с изключение на размера и формата на тялото

Нора костюм в места, които са затрупана с много листа, клони. Земният плъх не само прави различни движения, но също така затваря складовете по-близо до зимата. Като цяло, гнездото се състои от самата норка, много ходове, място с гнездо, килер. В последната стая животното носи всичко, то също може да лежи през зимата. Това е лук, картофи, цвекло, зърна, боб, грах и т.н. Обикновено килерът се намира не по-дълбоко от 20 см от повърхността. Ако на определено място все още има движения на къртиците, плъховете на полето не работят сами, а използват вече подготвени пътища.

Ако няколко индивида живеят в една и съща градина, те бързо ще се размножават, така че жетвата ще пострада. Малките вредители от картофи предпочитат да събират и носят на собствената си дупка. Същото важи и за цвеклото и морковите. В допълнение, с техните движения плъховете сериозно увреждат растенията, тъй като те увреждат стъблото, корена. Между другото, тези гризачи не пренебрегват нищо, така че дори се използват плевели. Могилата след изкопаване на дупки и дупки пречи на събирането на реколтата, влошавайки различни култури.В допълнение, в младите дървета, вредители ровя на кора. Поради това дървото започва да изсъхва. Ето защо е много важно да забележите ногата на жителите на градината във времето и да изведете такива вредители.

Гризачи на легла (видео)

Основни методи за борба

Можете да се биете с плъх по различни начини. Например вредителят може да бъде уловен, изхвърлен, гравиран. Изборът на най-оптималния метод зависи от броя на паразитите, както и от личните предпочитания на собствениците на земя. Основните методи са химически, механични и биологични. Основното предимство на тези методи е, че всички хора са напълно унищожени и резултатът е бърз. Въпреки това, понякога е много по-лесно просто да изхвърлите гризачи.

Такива плъхове изкопават дупки в почвата, не по-лоши от морските

Биологични методи

Методите за борба с земните плъхове са много разнообразни. Основните им врагове в природата са кучета и котки. В този случай най-добре е просто да започнете домашен любимец, който ще ловува в градината, градината, навеса. Но трябва да се има предвид, че гризачът може да достигне големи размери и да тежи до 0,5 кг, така че не всяка котка да може да се справи с него. В допълнение, много домашни котки дори не искат да започнат лов, защото инстинктите им просто спят. Специални видове кучета - по-ефективен вариант. Например, той е идеален за тази такса.

Всъщност, такива биологични методи за борба с гризачите в градината са най-оптималната опция, тъй като те са много удобни и не се изисква никакво усилие от страна на човек изобщо. Дори и мъртвите тела на гризачите не трябва да бъдат намерени, тъй като домашните животни с ловни инстинкти просто ги изяждат или ги отвеждат на едно място.

През годината един човек е в състояние да роди потомство 5 и 1 пъти - от 2 до 14 кученца

Механични методи

Друг чудесен начин - това капани и примки. Сега те са много популярни. Капанът трябва да бъде от дъгообразен тип. Те трябва да бъдат погребани в земята на 20 см. Не поставяйте земята на върха. Най-добре е тези конструкции да се поставят на мястото, където се намира входът в носа. Използват се и капани, но те трябва да са цилиндрични. Все още има електронни капани - това е професионално средство срещу паразити в градината. Към такива апарати се подава електрически ток. Поради ефектите си индивидът умира.

Тази борба с Плъха Земята се счита за ефективно, но не винаги примки и капани, за да помогне, тъй като самите плъхове доста интелигентни животни, които също се различават хитър. Те трябва само да видят веднъж, как един роднина страда в капан или капан, а останалото просто прескочи устройството със страна. Поради това ефектът не се наблюдава. Освен това трябва да се има предвид, че едно домашно животно може да влезе в капана.

Можеш да се бориш с плъха по различни начини. Например, вредител може да бъде уловен, изхвърлен, гравиран

Химически методи

Можете да се борите със земни плъхове с химически средства. Веднъж, когато собственикът на градината вижда паразит, който може да навреди на растенията, на първо място летливият човек мисли за това как да отрови всички индивиди. Сега са създадени много инструменти, които могат да доведат до такъв ефект. И някои от тях причиняват парализа, други - задушаване, а други правят луди гризачи. Но пък плъхът умира.

Но бъдете внимателни, като използвате такива инструменти.Токсични вещества трябва да поръсят на места, където гризачи магазин за хранителни стоки на резервите си. Първо няколко дни, за да се хранят животното трябва вкусен, че той използва, за да не е толкова подозрителен. Все още трябва да се има предвид това отравяне и домашни любимци. Това е основен недостатък на този метод. Друг недостатък е, че токсични вещества остават в почвата, където растат зеленчуци. Поради това самият човек може да бъде отровен. В допълнение, семейни градини ще бъдат разпръснати трупове на мъртви гризачи, което също е неприятно.

воден плъх (видео)

Други методи за справяне с Earth Плъха

понякога по-лесно просто да карам на вредителя от територията на парцела си на земята. Това може да се направи по няколко начина. Първо, има специални професионални устройства. На второ място, рецепти на хората винаги помагат.

Land плъхове са много чувствителни към миризми толкова силно ароматизирани вещества ги плашат бързо. Например, можете да опърли каучук, и след това го набута в дупката, докато частта пуши. Perfect заек кожата, ако тя се пъхна в дупката. Можете да го направите с кърпа, която е импрегнирана с бензин, керосин, машинно масло. Можете също така да улови едно лице, да я убие и изгори тялото и баланси да се сложи една дупка. Това ще изплаши другите.

Можете да използвате други методи. Например, това е достатъчно да се смесват с вода въглен и се изсипва тази течност норка гризач. Отлични растения. Например, можете да използвате лайка, пелин, глог, бъз, вратига, мента. Тези миризми големи възпират гризачи. Просто сложете малко мента или лайка. Това е отлична превенция.

Използва се и професионално оборудване.Например, електромагнитните репелери са много популярни. Те засягат психиката на вредителя. Избира се определена честота на звука, която човек не възприема, но ефективно засяга гризачи. Земните плъхове започват да се побъркват. След няколко дни на непрекъснато действие на такова устройство, те просто омръзнаха на територията.

Ако в градината има воден плъх, как да се отървем от нея става най-важният въпрос, тъй като това живо същество може да причини огромни щети на реколтата. Тя копае движенията и така уврежда растенията. Можете да използвате различни методи, за да се отървете от сайта от този бич.