Особливості протікання та методи лікування дитячого педикульозу

Въшките се считат за доста чести при деца Въшките се считат за доста често явление при деца не само първична, но също така и от начална училищна възраст. В медицинската практика такава болест е известна като "педикулоза". Този проблем е много неприятно и мнозина предпочитат да не търсят помощ от лекар, а да се отърват от ектопаразитите сами.

Общи

Въхните са малки насекоми, които колонизират скалпа на възрастен човек или дете и използват кръвта като храна. Този тип паразит е много неравен и склонен към бързо възпроизвеждане.

въшки като храна с помощта на кръвта

Най-често родителите се чудят къде са въшките на главата на детето е съвсем точна за болестта и защо тя е известна, когато броят на паразити става критична. Независимо от причината за въшките при деца, това заболяване изисква незабавно лечение.

Достатъчно е да си спомня къде детето е прекарало последните няколко дни, за да разбере къде идват тези насекоми, поглъщащи кръвта. Особено често има поражение на деца с въшки по време на лятната ваканция, когато децата силно почиват в санаториуми и детски лагери за отдих. Повишеното сгъстяване и дори лекото пренебрегване на правилата за лична хигиена могат да причинят инфекция от педикулоза, не само малки деца, но и възрастни, които са в контакт с тях.

Заради справедливостта трябва да се отбележи, че причините за инфекция с педикулоза може да не са толкова очевидни. За да се разбере къде се вземат въшките от главата на дете, понякога е доста трудно. Ето защо е особено важно да се запознаят с всички рискови фактори за въшките при възрастни и деца, за да се сведе до минимум вероятността от инфекция.

Поражението на деца с въшки, наблюдавани по време на лятната ваканция, когато децата масово да почиват в санаториуми и детски лагери

Разгледайте причини

Основните причини за поражението на деца въшливост известни почти всеки родител, който се е сблъсквал с подобен неприятен проблем , Като правило, въшките се появяват като следствие:

 • близък контакт на детето с болна педикулоза от деца или възрастни;
 • използване на продукти за лична хигиена (гребени или кърпи) на лице с въшки;
 • Използване на едно спално бельо или на една възглавница с болно лице.

Инфекцията на деца с педикулоза често е достатъчна, когато посещавате детски групи, в които вече има деца със сходни проблеми. Ето защо е много важно редовно да се извършват превантивни прегледи на деца за откриване на ектопаразитни лезии.

Ако причините за инфекцията с въшки са повече или по-малко ясни за всички, тогава това, което може да се очаква в резултат на неправилно или ненавременно започване на лечение, не е известно на всички. Ако въшките се появят при малко дете, ситуацията на лечение може да бъде значително усложнена от възрастовите ограничения на много високоефективни лекарства, използвани за убиване на ектопаразити.

Как да спаси детето от въшки (видео)

В същото време, въшките са много често е причина за

 • различни, включително и доста тежки инфекциозни заболявания, които са резултат от инфекция на раната остави след ухапвания въшки, а също така и от гребени;
 • комплексен епидемиологичен режим, който е много опасен в предучилищните, както и в училищните институции;
 • опасно заболяване, наречено тиф, което най-често се наблюдава в социално неблагоприятни условия.

След като прочетете съответната статия за нашия ресурс, можете да научите как да се отървете от въшки у дома.

Много често, гребени или просто петна и зачервяване се разкриват в корена на косата

Симптомите на педикулозата

Не е лесно да се откриват въшки. Обикновено родителите обръщат внимание на факта, че детето драска главата си интензивно. Тази ситуация обаче се формира само когато броят на ектопаразитите достигне пик.

В повечето образователни и предучилищна институции са практикували седмични прегледи на деца на въшливост, което тя не може да намери повече от тридесет процента от въшки наистина болни деца. Тази ситуация се дължи на факта, че ако въшливост слабо изразени, и ектопаразити кръвосмучещи в малко количество коса, а след това да открие наличието им на първи поглед е практически невъзможно. Ушите са красиво маскирани в косата, в резултат на което те могат да бъдат намерени само с задълбочен и дълъг преглед.

Като правило първите симптоми, които позволяват на родителите да подозират, че детето има въшки, не са много ясно изразени, което усложнява диагнозата.

Външен вид нита подобно на много малки капчици бял цвят, които са закрепени здраво върху косата

 • Наличието на въшки при много малки деца придружени от внезапна безпричинната тревожност и капризна. Детето е доста нервно и понякога дори дълго време не може да заспи. Доста често можете да видите как детето завърта глава или се опитва да я надраска с писалки.
 • Дори повърхностното изследване на главата разкрива червени петна върху кожата в горната част на врата на детето.До косата често се появяват гребени или просто петна и зачервяване, а също и в областта зад ушите.
 • Резултатът от ухапване на насекоми често е не само най-силният сърбеж, но и алергичната реакция на тялото.
 • Възрастни деца и юноши забележите усещане за разбъркване на косата, което е особено забележимо в тилната област и зад ушите.

Когато се гледа успяват да идентифицират възрастни или нитове, които са яйца ектопаразит и са разположени не повече от пет милиметра от корена на косъма. Появата на ниц е подобна на много малки мъниста с бял цвят, които са здраво прикрепени към косата. Когато са смазани, можете да чуете характерно "кликване". Подобен звук помага да се разграничат ницките от пърхота, които в някои отношения могат да наподобяват яйца от ектопаразити. Ако се открият въшки или сърбежи, трябва да се предприемат незабавни действия за унищожаването им.

Понастоящем фармацевтичната промишленост произвежда значително количество от лекарства, които са високо ефективни срещу въшки

Методи за лечение

Понастоящем фармацевтичната промишленост произвежда значително количество от лекарства, които са високо ефективни срещу въшки. В зависимост от възрастта и здравословното състояние на детето има възможност да изберете най-доброто, въз основа на експозицията и състава на лекарството:

 • шампоани, които имат protivopedikuloznym ефект, за измиване на косата;
 • сапун, който има антипецикличен ефект за измиване на главата;
 • лосион за измиване на главата;
 • спрей против въшки;
 • мишена за пениране на въшки.

Към днешна дата са станали широко разпространени следните подготовки:

 • MediFox;
 • "Фоксилон";
 • "Медилис-Супер";
 • Авицин;
 • "Pedilia";
 • "Паразидоза";
 • "Хигия";
 • "LiceGuard";
 • "Паранита";
 • "Nyuda";
 • "Двойка плюс";
 • "Педикулум";
 • "A-Par."

Може да се интересувате и от статия, в която говорим за наличието на средства за педикулоза за деца и възрастни.

въшки: причини и лечение (видео)

Най-ефективни профилактични средства и до днес остават хигиенните изисквания, насърчаване на култура на дете хигиена и редовни прегледи на главата на детето, за да се открие ектопаразити.