Особливості життєвого циклу вошей

Грудень 2018

Відео: Мохи, плауни, хвощі та папороті – Підготовка до ЗНО – Біологія (Грудень 2018).

Anonim

въшки - подразред ектопаразити, принадлежащи към puhoedovym въшки - подразред ектопаразити, принадлежащи към puhoedovym. Оралните органи на насекомите им позволяват да пробиват дермиса на гостоприемника и да сучат кръв. Паразитите нямат крила, но принадлежат към крилата подклас. Въушите са високо специализирани насекоми, живеещи на един или няколко подобни вида животни.

Видове въшки

Има 3 основни вида:

  • дрехи;
  • глава;
  • публични.

Паразитите често засягат децата, затова се срещат в лагери, училищни заведения. Ниц твърдо привързан към косата. Момичетата се заразяват по-често от момчетата, но хигиената не ги засяга. Въушите могат да се появят дори и поради краткосрочен контакт с превозвача на паразити. Понякога те могат да бъдат намерени дори и при тези, които редовно шампоани косата си с шампоани.

Head паразити често влияят върху децата, и така те се срещат в лагерите, учебни заведения,

въшки напротив там са тези, които водят нездравословен начин на живот. Ницците се придържат към дрехите и узряват там под влияние на топлината на човешкото тяло. Ако не променяте дрехите си, можете да станете носител на такива въшки.

Pubic паразити или ploschitsy (Латинска Phthirus пубис) - последните видове. Около 8% от населението е заразено с този вид въшки. Устна апаратура - пиърсинг-смучене, сплескано тяло, насекомо притежава хитинова кожичка.Целият цикъл на живота преминава върху господаря, извън който паразитът не може да живее.

Може да се интересувате и от статията "Сексуални или публични въшки: начини на инфекция и методи на лечение".

въшки се срещат в тези, които водят нездравословен начин на живот,

Характеристики и срокове на всеки етап от развитието на

Жизненият цикъл е показан по-долу.

  1. Нишката узрява в продължение на 5-8 дни, в зависимост от температурата. Благоприятни условия за неговото развитие - температура около 31 градуса и средна влажност на въздуха. При температура по-малка от 22 градуса и повече от 40 градуса, яйцата спират да се развиват и ларвите престават да се излюпват.
  2. Ларвата от въшки от първата възраст се развива 1-10 дни при температура от 30-10 градуса.
  3. Периодът на развитие на нимфа на първата възраст е 5 дни.
  4. Периодът на развитие на второ поколение нимфа е 8 дни, след което нимфата става възрастен.

Нит отлежава през 5-8 дни, зависи от температурата на

Възрастните започват да се чифтосват след първата доза на сънна след храна. В продължение на 2 дни след превръщането на нимфата в възрастен, паразитите се обличат и поставят 3 яйца всяка.

На колко нови въшки се появява, температурата е засегната. След 7 дни люка насекоми при - 25-26 ° в продължение на 5 дни - при температура от 32-33 градуса. Цикълът на развитие не се влияе от това колко често измивате главата си. Минималното време от яйцето до яйцето е 16 дни, максимумът - 2 месеца.

Периодът на глада за паразитите практически липсва. Вишки постоянно се срещат на косата и не оставят тялото на лицето. Максималната продължителност на съществуване на възрастен е 46 дни. През този период женската може да се появи до 140 яйца.

Размножаване на пъпки на първата възраст (видео)

Период на инкубация

Инкубационният период е времето на развитие на яйцата. Във въшките яйцата се наричат ​​ницове.

Първите ухапвания след паразитната инфекция се произвеждат почти веднага. Но те не се чувстват особено - човек дори не забелязва, че е ухапан. Настоящите симптоми на въшки се отбелязват след 3 седмици. През това време нимфите от първи ред се отглеждат и растат, а начинаещите активно хапват.

Ако условията са добри, след 2 седмици има второ поколение въшки. Това може да причини сериозни неудобства. Оказва се, че инкубационният период е 3 седмици. През това време върху главата са отбелязани:

  • сърбеж;
  • са визуализирани;
  • дразнене.

Нимфите от първата и втората възраст се развиват от 5 до 8 дни

Важно! Инкубационният период може да бъде различен в зависимост от условията на човешкия живот. В северните ширини или през зимата, когато апартаментът е топъл, а главата е на главата, цикълът на развитие може да бъде 16 дни. В средната ширина въшките се развиват по-бавно.

Различията между ницове и нимфи ​​

Ушите от други паразити се отличават с факта, че те са насекоми с непълна трансформация. От яйцето се появява ларва, приличаща на възрастен, но е по-малка и не може да се възпроизведе. Храната в този случай се дължи на човешка кръв, след което ларвата се загрява 3 пъти и става възрастен.

Nits и яйцата на въшките са различни понятия. Нит е вид пашкул. Образуването на яйца идва от лепкава субстанция.

Въушите на въшки, приличащи на възрастни, са нимфи. Този етап присъства и в други паразити - бъгове, хлебарки. Инкубационният период не трае дълго. Животът на една въшка също е малък.Скоростта на възпроизвеждане, напротив, е впечатляваща. Специалистите дефинират ларвите след мотивиране като нимфа и насекомото, което излиза от яйцето като ларва.

Инкубационният период за главата и въшките е почти същият. Нимфите в шапката на главата след 5 дни. Средното време за отглеждане е 3 седмици. Главният паразит е идентичен.

Въудите причиняват сериозни неудобства на лице

Важно! Нитовете при въшките не се излюпват. Излюпващите нимфи, нитките се депонират от възрастен. Ларвите се получават от яйца. При половите паразити инкубацията е 6 дни. Ларвата се развива след 18 дни. Възрастният екземпляр живее само за един месец, женската е в състояние да постави до 50 яйца. От нитките в пубисните паразити, ларвите няма да се появят, ако температурата е по-ниска от 22 градуса.

Начин на живот на насекомите

През цялото съществуване женската може да постави около 12 яйца. След 30 минути след раждането на ларвата е способен да се самозахранва с кръв. След третия молт, ларвата става независим индивид, способен да възпроизвежда. Предните крайници са прикрепени към косата от предните крайници, а отзад към кореновата част. Краката на паразитите имат нокти или кули с формата на полумесец.

В насекомите няма око. На тяхно място са 2 пигментни петна - прости очи. Ориентацията в пространството на паразитите идва с помощта на миризма. Миризмата на насекоми се улавя от антените. Благодарение на мириса, насекомите избират своя господар.

На нашия сайт можете също да разберете как можете да се отървете от въшките с керосин.

Ушите: причини и лечение (видео)

Засегнатите паразити живеят относително кратко. Има 3 основни вида насекоми - глави, кушетки и отделения.Тяхното съществуване и възпроизвеждане практически не се различават един от друг, с изключение на локализацията. Главните паразити най-често се срещат при деца, облекло - при хора с нехигиеничен начин на живот, кученца - при 8% от населението. Възпроизвеждането и разработването са както следва: една възрастна жена поставя философии. От тях се появяват ларви, след което се формират нимфи ​​и от тях се получават възрастни индивиди. Максималният живот на паразита е 46 дни.