Особливості будови тарганів

Грудень 2018

Відео: Класс Насекомые. Часть 1. Уроки Биологии Онлайн (Грудень 2018).

Anonim

Хлебарки, има различни, но основните видове са само два - черни и червени хлебарки. Въпреки външните различия структурата на хлебарки е сходна. Дължината на багажника на най-големите насекоми не надвишава 5 см, а най-малката достига дължина само 1 см. Мадагаскарските хлебарки могат да растат до 10 см на дължина.

Всички хлебарки са собственици на плоско теле и сърцевидна глава, но при някои видове главата е триъгълна. Две доста големи очи са разположени на повърхността, но някои видове насекоми имат атрофия или изобщо няма. Мъжете са предимно крилати, а женските нямат крила. По размер, женските значително надвишават мъжките.

Характеристики на хлебарки

Тези насекоми принадлежат към класа на насекоми, група от хлебарки. Видове артроподи, подтип - трахеоиди. Характерна особеност на черен хлебар с крила е невъзможността да се направи самостоятелен посочен полет. Те могат да планират дори своите добре развити крила, които при мъжете покриват целия корем. Но при големите жени крилата са отсъстващи или практически неразвити. Поради това коремът им остава отворен.

Храни се, като всички полифаги, най-разнообразната храна, яде хляб, зеленчуци, плодове, хартия и дори сапун. Черен и червен хлебар може да привлече продукти, които имат приятна и силна миризма. Хлебарите не могат без вода и се нуждаят от топлина. Друга функция - търсенето на най-уединените, тъмни влажни ъгли, където те могат да се чувстват доста комфортно.

Външна структура на хлебарки

Главите им са от различен тип и имат външна разлика. В повечето случаи главата е голяма, овална или пиридична. Устата е със значителен размер, посочен назад и надолу. Трудно е да се изследва главата на черен хлебар, тъй като е покрита с протон. При някои видове, така наречените прости очи се намират на главата, които не винаги се развиват.

Що се отнася до индивидите от средното крило, те имат големи сложни очи, разделени от вътрешно-пространственото пространство. Късокрилите индивиди имат по-малки очи, често атрофирани. Някои хора са напълно лишени от очи. Глупости много осезаемо хапят. Устата им е един от гробовете. Отделно внимание заслужават антените на хлебарките. Те са закрепени в антени. Антени, покрити с косми, дълги.

Части на тялото

Гърдите на черно и червено хлебарка се състоят от три сегмента. Първият е много по-голям от другите - това е pronotum. Този сегмент има формата на изпъкнал шестоъгълник. Отстрани на гладката си повърхност има кухини, в които елирът лежи. Този сегмент често е по-лек от останалата част от тялото на насекомото, а при някои видове е дори прозрачен. Pronotum има външна връзка с малък триъгълен щит, а под басейните на краката са скрити склерити на гърдите.

Краката на черен хлебар са петсегментни. На първите четири сегмента са подложки, но на петия има нокти. Между ноктите е глупак.

Те имат две двойки крила. Въпреки факта, че те не са развити при всички индивиди, повечето крилати използват мембранозни крила.Първата двойка мембрани няма, но върху нея има ресни. Първата двойка крила е елитра. Те са гъсти, кожени, космите от тях отсъстват. Втората двойка е всъщност крилата, които при някои видове са атрофирани или напълно отсъстват. Само мъжете могат да летят.

Сегменталната външна структура на корема на червено хлебарче е ясно видима дори при пръв поглед на насекомо. Коремът е сгъстен, изпъквайки срещу общия фон. Особено добре се вижда при жените. Броят на сегментите достига 10 или 11, като последната от тях е аналната плака, покриваща ануса.

Ooteca

Ooteca не е нищо друго освен яйчен пашкул. Има овална форма, краищата на които са закръглени, а женските от някои видове са нарязани. Ootheka винаги е забележима поради размера си. На него можете да разпознаете женския червен хлебар. Размерът на ootheca зависи от размера на насекомото, но във всеки случай тя не може да бъде много по-малка от корема. Повърхността на ootheka е оребрена, а на мястото, където се събират яйцата, е подчертано изпъкнала. Това е лека капсула, в края на която има така наречената мидичка розово или бежово. Тя може да има забележимо удебеляване или да бъде абсолютно равномерно.

Вътрешна структура

Органите на дишането, кръвоснабдяването и храносмилането предизвикват най-голям интерес във вътрешната структура. Не по-малко важно и интересно е системата за отделяне на насекоми. Дорсалният кръвоносен съд се простира по цялото тяло, образувайки разширения във всеки сегмент на корема. Разширенията с клапани са сърцето на насекомото. Дихателна система - три чифта трахеални стволове, от които се разклонява цялото тяло на насекомото.

Храносмилателната система започва с устната кухина, след това с назофарингеалната и слюнчените жлези.При слюнката хлебарката овлажнява храната, преди да я погълне. От малък фаринкс храната влиза в хранопровода, оттам в гушата и след това в мускулестия стомах. Всички продукти, които хлебарката консумира, са частично усвоени, навлизат в стомаха и окончателното лечение е в стомаха.

Храната, която се е втрила в мускулестата стомаха, навлиза в средното черво, а оттам до задния ръб и отделителната система. Централната нервна система се състои от ганглии (над-фаринксалната и субфарингеалната) и коремната невронна верига.

За развитието и жизнените насекоми се нуждаят от топлина, тъмнина и влажност. Те постоянно ядат и се размножават. Премести тези насекоми в търсене на уютни места и най-подходящото местообитание, използвайки различни движения, пукнатини. Повечето хора се чувстват страхотно при температура от 20 - 30 ° C, така че те са толкова удобни в дома на човека.