Особливості будови або скільки ніг у таргана?

Січень 2019

Відео: Ахиллесовы пяты эволюции / Evolution's Achilles' Heels (2014) (Січень 2019).

Anonim

Почти всеки от нас може бързо да разпознае хлебарките. Вероятно всеки човек е видял това насекомо повече от веднъж, обикновено са два цвята - това са представители на хора с черен и кафяв цвят. В същото време те се различават по дължината си. Колко време те достигат? Отделните видове по дължина могат да достигнат размер 50 мм. Минималният размер е 12 мм.

В хлебарки главата обикновено е насочена към земята. Отстрани може да изглежда, че винаги се опитват да се поклонят на някого. За разлика от женските, мъжките имат крила. Те обаче не ги използват. Що се отнася до женските от тези насекоми, те практически нямат крила. Те са много малки и имат по-скоро рудиментален характер, което показва абсолютното им недоразвитие.

Трябва да се отбележи, че при насекоми, които представляват различни видове, съществуват известни общи черти във всички родове без изключение. Колко от тези общи характеристики и какви са те?

 1. Колко части има тялото на насекомото? Тялото има три основни части - главата, корема и гръдния кош.
 2. Колко крака имат? Всички представители на семейството хлебарки имат три чифта крака от съчленен тип.
 3. Всички имат само една чифт антени.
 4. Те имат капак от твърд хитинов тип.
 5. С течение на времето, когато станат възрастни, те произвеждат капка от външната им черупка. Те също са обект на процеса на заглушаване.Тази процедура се повтаря няколко пъти по време на техния живот.
 6. Когато процесът на заглушаване преминава, те стават бели. В същото време такъв период е най-уязвими за тях. Само с течение на времето, специалният хормон, който насекомите имат, наречен бурсикон, предизвиква отново затъмнението на булото, след което става трудно.
 7. Представителите на всички видове хлебарки имат способността да растат крайници, които могат да загубят по време на пресяване. Това е уникално свойство на насекоми от този клас.

Екстериор на насекомите

Тялото на хлебарка има удължена форма, наблюдавана от главата до гърба. В този случай можете да разгледате няколко основни сегмента на тялото.

Колко слоя има външната обвивка на насекомото? Външната обвивка обикновено се състои от няколко пласта от варовиков тип. Всеки от тези слоеве обикновено се нарича склерити от специалисти. Колко такива сегмента има насекоми? По това време са известни дузина такива сегменти. Те са равномерно разпределени на гърба и коремната част на хлебарките. Сегментите, които са на гърба, обикновено се наричат ​​тергум. Сегментите, разположени на стомаха на хлебарка, се наричат ​​гръдни кости.

Външната страна на капака на хлебарката тип "хлебарка" има восъчен слой. Той не го оставя да се намокри. Друга функция на това покритие е да предпази хлебарка от загуба на влага, което му помага да запази своята анатомична форма, като осигури на насекомото течност. Има повърхност за фиксиране на мускулите.

Всички тези сегменти са свързани една с друга с тънки и гъвкави мембрани, докато са достатъчно меки. Хлебарът е като рицар в защитна броня.

 1. Крилата на предната част на тялото на насекомото се наричат ​​elytra. Те обикновено покриват цялата област на гръдния кош. Те също така засягат малко коремната област.
 2. Крилата, разположени зад тях, са малко по-ниски от предните.

Всички тези двойки крила са само защитни функции. Няма регистрирани случаи на хлебарки. В тази анатомична и физиологична структура показва наличието на тази възможност.

Краката на хлебарки

Ако се вгледате внимателно в структурата на една хлебарка, тя може да се види, че в двойка краката му се отделят от тялото. В този случай те могат да се движат с помощта на мускулна сила.

Колко крака има това насекомо? Сега е сигурно, че всички представители на този тип насекоми имат шест крака.

Колко крака в гръдния кош? Чрез гръдни багажника хлебарка монтиран 3 чифта тип ходене съединители, с помощта на която те могат да се движат.

Всички двойки крака имат името си. Тя се определя от името на гръдната област на тялото на насекомото, към което са прикрепени.

Двойките на лапите на хлебарка са наименувани по следния начин:

 1. Двойка лапи от антеролерен тип. Тази двойка крайници е най-близо до главата. Тези крака са най-кратки. Тяхната основна функция е да спира в процеса на понижаване на скоростта, когато насекомото свършва.
 2. Двойка лапи със среден тип гръден кош. Тези крака имат способността да се движат както назад, така и назад. Това помага на хлебарката, ако е необходимо, да ускори или обратно, за да забави движението си.
 3. Двойка задни крака. Тези крака се смятат за най-дългите за този тип насекоми.Те се намират в задната част на багажника. С помощта на такива крака, хлебарки могат да преместят телата си напред. Тази двойка крака е основна при изпълнението на функцията за ходене.

Трябва да се отбележи, че тялото на хлебаря е анатомично подредено по такъв начин, че всички двойки крака да се различават значително по дължина, както и при изпълняваните функции. В този случай те имат почти еднакъв структурен сегмент. Техните функции на огъване и удължаване са еднакви.

Колко нокти имат хлебарки? На върха на всеки от краката има няколко остри нокти, които позволяват на насекомите да се прилепват към повърхности от всякакъв вид. Това важи за вертикални стени, както и за тавани на помещения.

Трябва да се отбележи, че от гледна точка на анатомията структурата на краката в хлебарки им дава възможност да развиват висока скорост.

Както може да се види от по-горе, крайниците играят много важни функции и им позволяват да се движат в различни равнини при висока скорост. Ако е необходимо, хлебарките, използвайки крайниците си, могат бързо да спрат и да променят посоката на движение.