Курячі блохи і методи боротьби з ними

Грудень 2018

Відео: Как я избавилась от пухопероеда и куриного клеща (Грудень 2018).

Anonim

Така нареченият пиле бълхите - е широко разпространени паразити на птици, паразити са не само пилета, но и на много други птици. Често те се срещат дори папагали и канарчета, но основната щетите, които причиняват е птица земеделските домакинства, в които при възпроизвеждане в големи количества може да доведе до смъртта на птиците, намаляване на броя на яйцата и разпространението на опасни инфекциозни заболявания.

С оглед на факта, че тези паразити имат много специфични характеристики на биологията, се отървете от бълхи пиле е малко по-сложно от бълхи при кучета и котки. Съвсем специфично и лечението на кокошки. Въпреки това, всички тези процедури са за днес вече е добре развита, и следователно на теория приготвя пиле фермер борбата с бълхи обикновено минава бързо и успешно.

Външният вид и поведението на паразити

Блок пиле изглежда малко по-различно от другите бълхи, включително - и бълхите на бозайници. Той има същата лъскава тъмна тялото около шест мм дължина и лишен от крила, както и скочи. Само под микроскоп бълхи в пилешко отличава с наличието на добре видими антени и око развитие.

По принцип, птичи бълхи имат малко по-високо тяло. Поради това, те са малко по-странично сплескано от вече "плосък" бълхи при котки и кучета, така че дори и да хванат на паразита пръстите смаже почти невъзможно.

Добави към списък с желания

Най-силната хитинова обвивка дава допълнителна здравина на тялото на бълхите. В повечето случаи тя предпазва насекомото от случайна смърт под ноктите или клюн на птица, опитвайки се да я надраска. Като цяло, в оперението на птиците бълхи са по-безопасни, отколкото в козината на животните, те са по-бързи тук се размножават и да засегне птици по-интензивно

Най-често срещаният бълха в пилета хващат окото при обхождането от пера се хранят с откритите участъци от кожата около човката и очите, но и на краката. Тези паразити, които пълзят в оперението, са практически невидими и могат да привличат вниманието към себе си, само че много по-неудобство птица и е много неспокоен поведение правят. В открити площи пилешки бълхите на птици тялото изглеждат като малки тъмни образувания като къртици при хора, и сам не привличат вниманието.

Съвет

Пиле бълхи и се различава от друг общ ектопаразит на домашни птици - червен кърлеж птица, способността да скочи. В тялото на кърлежа има важно червено (бълхи го кафяви), и краката се поставят раздалечени, така че дори и с миниатюрен му размер, те се виждат добре. Лечение за бълхи и кърлежи включва използването на съвсем различен начин, и да се отърве от някои лекарства за други паразити, няма да работят в много случаи.

По-долу можете да видите бълхите на пилетата на снимката. Е броят на паразити в малката площ на кожата, характерни за особено напреднали случаи, когато птиците се са изчерпани, често престават да извършват:

В отделна снимка представени птица бълхи под микроскоп - има значително по-високо тяло и добре развити задни крака:

Следваща снимката показва папагал, стресна пиле бълхи - паразити себе си не бях виждал, но забележим оскубани пера на птици върху корема.

начин на живот, хранене и отглеждане на пилета бълха

пиле бълхи бълхи се различават от взискателни бозайник микроклимата на местообитанието: оптималната температура за техния живот е 40-41 ° С Тази температура може да се постигне само върху тялото на птиците себе си, под перата, а дори и в гнездото за люпене пилешки бълхи ще се чувстват неудобно. По тази причина пилешки бълхи почти никога не напускат тялото на птица.

Птичи бълхи могат само да хапят през тънката кожа на птиците. По тази причина случаите на паразитизиране на тези насекоми върху бозайници, включително хора, са изключително редки. В редки случаи може да бълхи хапят в лицето на курника, но винаги живеят и се размножават от птиците, те не са в състояние да. Ето защо, пилешки бълхи в къщата обикновено присъстват само в клетките на птиците.

Интересно е да

Дори човешкото птица бълха ухапване не позволява да бъдат попълнени: кръвоносните съдове при хора като цяло са по-дълбоки, отколкото в птици, а често и не адаптирана към такива условия след една хапка на паразита просто отива търси друга жертва. Следователно, пилешки бълхи върху човек не го паразитират и го захапват само в изключително редки случаи.

Въпреки привързаността към собственика, бълхите не могат да се размножават по тялото на птицата. Женската паразита със сила избутва от теле си порция яйца (всеки ден около 3-6 парчета), които са разпръснати на дълги разстояния и да падне на пода в къщата за кокошка или Птичето гнездо.

Тук от яйца бълха показват червей като ларви, които се хранят в сухо кръвта на птицата в изпражненията на възрастни бълхи, гниене парчета от органична материя и трева, птичи тор, и няколко седмици по-късно се превръщат в определен какавиди.На какавиден етап насекомото е нагоре, докато в близост до нея няма да се появи за дълго време птица - обикновено това се случва, когато куклата е в старото гнездо, и само веднъж в инкубиране на гнездо започва отново от носилката идва много млади и гладни бълхи , Очевидно е, че какавидите на бълхите може да лежи в латентно състояние в продължение на месеци, докато контактът е в очакване на летните си наематели.

Съвет

птици бълхи Lifetime възрастни - след няколко месеца, а понякога - повече от една година. Не е изненадващо, че често бълхи "летят" върху птиците в ново гнездо и вече снасят яйца. По правило няколко поколения бълхи успеят в един сезон в едно гнездо.

В пилешката купа ситуацията е особено трудна. Ако една птица в дивата природа след напускането на пилета от гнездото нападнати кълнове място пиле в кокошарника такива възможности не го правят. Съответно, птиците постоянно страдат, но развитието и размножаването на бълхите се случва без прекъсване повишени темпове. Ето защо борбата срещу бълхи в курника трябва да бъдат особено внимателни и да започне тази борба трябва да бъде веднага след откриването на паразити.

Какви са рисковете от пилешки бълхи?

бълхи птици са опасни главно на факта, че постоянно досадно птица, която да доведе до нервен надраскване и я принуди да се оттегли от пера. При тежка инфекция кокошките могат да развият анемия, понякога спират да ядат и умират от изтощение. Следователно, лечението на пилетата от бълхи трябва да започне веднага след откриването на паразитите.

Още по-опасно за птиците и за лицето, което работи с него, способността на бълхите носят сериозни заболявания. На първо място това е бруцелоза, салмонелоза, сънна болест, понякога се откриват бълхи в пилешки патогени на чума и енцефалит. В задния двор кафези вероятността от заразяване на птици такива заболявания е особено висока, тъй като клетките с пилета летят диви врабчета, гълъби, пасящи до тях, с бълхи, които може и да влязат в курника.

Преглед

"Никога преди не е имало такова, и това лято започнах да забелязвам в пилета бълхи. И все повече и повече. Няколко беларуски превозените спря и Orpington имаше много на тази инфекция. Една кокошка спадна до седне на яйцата ние се зачуди защо, не знам как да се прилага лечението и когато разгледа внимателно гнездото, просто потресен. - това е просто гъмжи от паразити, имаше всички яйца (най-много 28 броя) хвърли ли да каже как да се отървете от пиле бълхи това беше. ефективно и безопасно "

Иван Петрович, Долен Novgorod

Птичи бълхи са опасни за хората, защото те са потенциално способни да носят причинителите на различни хелминтични болести и яйца. Шансовете да бъдат ухапани от бълхи с причинителя на същия енцефалит в пилешкия копел са малко, но вероятността винаги е там. Но червеите носят почти всички бълхи и редовните ухапвания на паразити по тялото - повод да се изпият курс от средства от хелминти.

Съвет

Като цяло, пилетата, живеещи на свободен паша, и които имат възможност да напуснат клетките, по-малко сериозно, заразени бълхи и по-лесно да толерират такива паразитози. На заградено те имат способността да се почисти перушина мравка или прах, и като цяло, често оставяйки заразена зона, те значително да намали интензитета на отглеждане на бълхи в кокошарника.

Въпреки това, ако бълхите на пилетата все още се прекратяват, птиците трябва да бъдат лекувани. С паразити - за да се биете, и пилешки труп - за усърдие да се почистват от ларви и какавиди на насекоми.

Средства против бълхи пиле

За да донесе бълхи при пилета за малки ферми или в декоративни птици у дома, можете да използвате специални капки против бълхи за кучета или котки. Ако такова лекарство за пилешки бълхи не навлезе в храносмилателната система на птицата, то не причинява никакви странични ефекти и е достатъчно безопасно.

В големите стопанства са много популярни и добре да ви помогне да се отървете от бълхи пилешки продукти в прах или ампули за намиране на решение на базата на синтетични пиретроиди - вещества, които имат нервите насекомото.

От най-ефективните капки Stronghold, Frontline, Bars, Advantage. Оптимален за ценовите качества - спад от бълхи Dan.

За лечение на зеленчукови колети, можете да използвате почти всяка инсектициди, използвани за контрол на хлебарки, дървеници и бълхи в жилищен район - концентрати и микрокапсулирани лекарства като Get, Tsifoks, Cucaracha, Tetriks, малатион. Домакинските инсектицидни средства в кутии, например Raptor, Reid, Combat, са по-малко удобни за обработка на кокоши къщи и са по-малко икономични средно.

При боравенето с къщи трябва да се вземе под внимание някои особености както на бълхите, така и на третираните помещения.

Съвет

Лекарствата, използвани за да се отървем от бълхи към други домашни любимци, са много подходящи за собственици на малки къщи с броя на пилетата до 10-20. За да се справите с по-голям брой птици, трябва да използвате специални инструменти.

Ами ако има много пушене?

За пречистване на промишлени съоръжения за птици и сгради, които съдържат десетки или стотици птици обикновено се използват следните лекарства:

  • бутокси - агент на базата инсектицид делтаметрин. Наркотикът е доста ефективен и ви позволява да се борите с бълхите дори при сериозни нахлувания. Основното му предимство е възможността за лесно приготвяне на значителни количества разтвор на инсектицид. Приложете Butoks в ампули от 1 ml и за отстраняване на бълхите трябва да се разтвори съдържанието на всяка ампула в 4 литра вода. За прилагането на средствата за оперение на птици обикновено се използват специални пръскачки. Butoksom също може да обработва помещенията на домашните птици, от които се отстраняват всички птици. Концентрацията на агента в разтвора за третиране на кофата се използва по същия начин, както при прилагането на средствата към оперението на птицата.
  • Друго широко използвано лекарство е делмеметриновият прах. В 100 грама такъв прах съдържа 50 мг самият Делтаметрин и специален инертен прах за пълнене. Продуктът просто се напръсква върху оперението на птицата и се втрива в кожата. Ако има специален прах за разпръскване на прах, можете да обработвате големи пилета без птици. След това е важно да издържат помещенията от порядъка на няколко часа, или по-добри дни без почистване и колонизиране, за да могат всички ларви на бълхите да бъдат хванати в капан. Преди да уредите пилето в стаята, трябва да смените отпадъците в клетки или заграждения, да извадите отпадъците, да намокрите почистването и внимателно да проветрите пилешкото гнездо.

Важно!

Когато третирате пилето Butoks и делмеметрин прах, важно е да се гарантира, че лекарството не попада в дихателните пътища или очите.Вие не може да се справи просто средство за пръскане пилета в кокошарник - всяка птичка трябва да се разглеждат отделно.

Използвайте прах делтаметрин и бутокси трябва да носят ръкавици и респиратор.

Output на птичи паразити правилно

За да се отървете пилета или домашни птици от бълхи, кърлежи, трябва да бъдат третирани protivobloshinymi капки от всяка птица. За тази цел в задната част на главата от бутилката капеше няколко капки, които след това внимателно се втрива в кожата. В бъдеще, подкожни кръвоносни съдове означава да се разпространява из пилето на тялото, и бълхи, които смучат кръвта й, ще загинат.

При прилагането на прах делтаметрин означава прилага към цялата повърхност на тялото на птицата, с изключение на главата, и втрива в кожата.

Важно!

Да не се яде яйца, снесени през периода на размножаване бълхи при пилета. Инсектицид прониква в кръвта в жълтъка на яйцата, и въпреки че той не разполага с ясно изразен ефект върху човешкото тяло, с различни странични ефекти може да доведе.

Сам кафеза трябва да се преработи вече след пилетата са били обработени и свободен от бълхи. Важно е да се почисти и измие кокошарника преди обработка - наложена на боклука в компост купчина съдържа голям брой на ларвите на бълхите, които са лесно се развива в самото купчината и с течение на времето да зарази бълхи, като посетите много куп врабчета, а в близост до него, за да курника - и просто "на собствен ход ". Отърви се от бълхи в самата кокошка.

Метод кокошка къща на бълхи трябва да бъде напълно, с прътове (в който е максималния брой паразити), слой от отпадъци на пода, подаващите механизми и гнездата. Ако боклука на пода твърде много, може да се разхлаби с лопата или мотика и се поръсва лекарството сами.

Пилето от пилешки кокал трябва да се отстрани преди обработката. Получаването на бълхи се разрежда до желаната концентрация с вода и се напръсква върху всички повърхности в дома на кокошка, след това се оставя в продължение на няколко часа до всички паразити отровени. След това всички отпадъци се изваждат от пилешкото кофи, в него се извършва цялостно почистване, подът се измива.

Не винаги е възможно да премахнете пилешки бълхи от първия път. Поради тази причина, при обработването на курника трябва да се повтори две до три седмици, давайки път на всички оцелели какавидите се превръщат в възрастни бълхи - в какавиден етап паразити са по-малко податливи на инсектициди.

Как да предпазим пилешки кош от бълхи?

Да се ​​отървем от пилешки бълхи е само част от задачата. Много по-трудно е да се предотврати възпроизвеждането им в кокошарника. Има едно надеждно и доказано решение на практика и време - постоянно да се поддържа чистотата на стаята. В този случай, дори ако паразитите ще проникнат в кокошарника с нови птици или бездомни врабчета ги размножават тук няма да се случи, тъй като ларвите и какавидите са окончателно извадено от помещенията.

Мерки и технологии за непрекъснато съоръжения за обработка на инсектициди са предназначени само за промишлени помещения за домашни птици и в частни домашните градини, те са твърде много време и ненужно. Поради това, земеделските производители значително по-прости и по-надеждни просто редовно приемате изхвърля боклука и носилката от курника, а на пода се налива прясна дървени стърготини, вместо да се налага да се борят срещу бълхи в пилета, с помощта на химия.

В допълнение, за да се защитят техните пилета от паразитите кръвосмучещи може да бъде, полагане в курника метли на пресни градински чай и вратига - мирише на билки отблъскват много насекоми и бълхи, както и.Благодарение на тези мерки пилетата ще бъдат по-сигурно защитени от бълхи.

Полезно видео за пилешки болести

Практически съвети за правилното подреждане на пилешки кокал