Про укуси бліх на людину і їх потенційну небезпеку

Грудень 2018

Відео: Невідомі морські істоти перетворили ноги австралійського підлітка на криваве місиво (Грудень 2018).

Anonim

Въпреки малките бълхи, те хапят много болезнено. Дори относително големи в сравнение с тях ненаситен бъгове, и те не предизвикват такива усещания, които са в състояние да доставят малки скокове кръвопийци.

Учените отдавна измисли защо ухапване от бълха толкова болезнено и забележимо за човешкото тяло: Оказва се, тези паразити не са въведени в ухапването рана болкоуспокояващи. То се осъществява чрез такова природно обезболяващо кърлежи ухапвания и бъговете се усещат само след известно време, по време на който на паразита има време за насищане на кръвта и се изпълнява. Но бълхите изобщо не се прикриват: изобщо не се притесняват, че няма да бъдат забелязани.

Както се оказа, причината за това - във високата неуязвимост на бълхите за техните жертви. Всъщност нито куче, нито котка, нито друго животно могат да хванат един малък паразит в вълната (въпреки че се опитват).

И човекът, дори и улов на бълхи, само защото на ноктите може да го смаже - бълхи много солидна хитин капак, който предпазва насекомото от механичен натиск. Така че не се притеснявайте за тези кръвопийци, които остават незабелязани, и тъй като на техните ухапвания са болезнени - природата не е заложено механизъм е маскиране процес ухапване ненужни.

Хапчетата на човек на човек имат характерни симптоми, поради които можете да определите причината за тях, дори и без да намерите самите паразити.

Проявление и симптоми на ухапване от бълха

бълха ухапване изглежда навън само като по-голямата част на ухапвания от насекоми: леко зачервяване с уплътнен подуване.Самият пункт на пробиване на кожата върху нея обикновено не се вижда поради много малкия размер на отварянето и еластичността на кожата.

Но тук тук се забелязва лек кръвоизлив. Именно поради тази причина ухапванията на насекоми при екскурзии до природата или по пешеходните пътеки често се бъркат с раздразнения от различни пилешки растения.

Следващата снимка показва типичните свежи песни от ухапване от бълха и още по-ниска - снимка ухапвания след няколко часа:

Как са ухапвания от бълхи, можете да разгледа подробно още няколко снимки:

От често ухапване човешки бълхи видове най-слабо маркирани следи от ухапвания оставят котешка бълха. Ухапвания от котешки бълхи при човек престават да се сърбят обикновено в рамките на един час, а зачервяването на мястото им изчезва след ден-два.

Най-важните симптоми на ухапване от бълха върху хора са следните характеристики:

 • остър пронизваща болка при захапката - чувството, че хапе инжекция конвенционален медицинска спринцовка;
 • достатъчно силна сърбеж след ухапване, по-изразена от сърбеж след ухапване от комар;
 • дислокация хапе: ухапвания от насекоми основно в краката до коленете, а само атакува спящия, получи до мишниците;
 • Характерна серия на ухапване - често едно насекомо ухапване последователно на няколко места, разположени на разстояние от 1-2 см един от друг.

На снимката по-долу показва серия от характерните ухапване от бълха:

Въз основа на последните ухапване от бълхи и дървеници са подобни един на друг, както и много туристи поради тази причина, че тези ухапвания от насекоми бъркат с друг. Въпреки това, за да бълхи характеристика няколко хапки, и те могат да се видят само след една нощ на атаки от паразити: няколко пътници в ума страдат две хапки подред.За леглото на леглото са по-характерни за дългите пътеки от многобройни ухапвания по тялото.

Преглед

"Аз никога не щеше да знае, че съм бил ухапан от бълхи, кърлежи, ако не беше погледна снимки на момчета от други оркестър. Мислех, че е ми коприва, за да се заяждам, а след това забелязах няколко хапки в една линия. в действителност, тъй хапване или бълхи или дървениците на. Но ние сме на поход живял само в шатри и имат дървеници къде да се вземат. не съм мислил за преди, което хапе от бълхи, кърлежи са болезнени. Те са наистина сърбеж по-силна от коприва изгаряния. "

Иля Севастопол

Интересно е да

В зависимост от вида на насекоми ухапване от бълха изглеждат по различен начин. Паразитите на котки и плъхове са много малки и ухапванията им приличат на малък обрив, често объркан с алергии към растения. Но ухапването на бълхи, паразитиращи копитни животни, причинява болезнено подуване, сравнимо с тези от пчелните ужилвания.

Най-често хапят човешката бълха. Тя оставя червено подуване на размера на цигара да гори в мястото на ухапване.

Забележка

Няма такива видове като домашна бълха или бълха от легла, науката знае. Под такова колективно име в хората обикновено се разбират всички представители на семейството, които могат да бъдат в дома на човек - апартамент, къща или време. И симптомите на ухапване на тези паразити ще бъдат тези, които са характерни за определен биологичен вид.

Многобройни ухапвания от човешки бълхи често водят до генерализирана реакция на организма, считана от лекарите за отделно кожно заболяване.

патогенезата реакция на ухапвания

Основни ефекти бълха ухапване на хората са свързани с токсични ензими прилагат в слюнката на раната паразит.Основната задача на тези ензими е да се предотврати съсирването на кръвта. В резултат на това, след инжектиране на слюнката в раната, кръвта се напълва с тънка струйка, почти гравитационна, запълваща стомаха на насекомото.

Чрез човешки еластичността на кожата, след като е отделена от ухапване на бълхи, стена пространство отворите, направени от нея се пресоват заедно, и кръвта от ухапване това не възниква. Под кожата обаче може да има кръвоизлив, а в мястото на ухапване се образува малък кръвоизлив.

Съвет

Ако една бълха ухапване на малка площ на кожата твърде много, изобилие от малки кръвоизливи може да доведе до развитието на пурпура, който изтича с всички последствия.

Първите няколко часа в мястото на ухапване са забележими блистери, които се разтварят достатъчно бързо. Микроциркулацията под кожата продължава дълго време и за няколко дни един ухапан човек може да ходи с ухапвания.

Различните хора имат различна чувствителност към ухапвания от бълхи. В някои сърбеж и подуване на мястото на ухапването се осъществява в рамките на половин час, докато други на същата мястото на ухапване могат да се развият кожни промени: той се запечата, вулканизиране, продължително зачервяване.

Комбинацията от такива симптоми се нарича буликоза - дерматологично заболяване, причинено единствено от ухапвания от бълхи. Характерната форма pulikoznyh стимули могат да се видят в следващата снимка:

Преглед

"Аз трябва да бълхи е странна реакция на техните ухапвания дори не се изчервяват - само малки петънца където ухапване от насекоми, но си струва само малко по-така .. поставите до нулата, как рязко има огромни петна см от 20 в диаметър, много плътни и червени. и сърбеж инфекции. Пет минути по-късно той е бил, ако не се докосват, а след това отива … "

Алена, Минск

е от значение, че причината pulicosis почти винаги има човешка бълха.Но ухапванията на котешки бълхи най-често дори при децата преминават бързо и без следа.

Забележка:

Бълхите нямат предпочитание за какъв вид човек да хапят. Като правило те атакуват първия човек. И убеждението, че хапенето на насекомите на тези, които имат по-тънка кожа, не е правилно. Просто хората с по-гъста и твърда кожа често не забелязват ухапването си. Има теория, че бълхите са по-склонни да атакуват хора, които имат по-тънка кожа и миризмата на кръв в кръвоносните съдове се чувствах по-добре насекоми. Но няма експериментално доказателство за такова предположение.

Понякога палето може да се превърне в сложен дерматит. Това развитие на събитията обаче е изключително рядко и е характерно само за случаи на постоянни и обилни лезии. В редки случаи и обикновено само с много хапки инсектите при малки деца могат да развият анемия и промяна в състава на кръвта.

Още по-сериозно и обикновено изискващо лечение е алергичната реакция на тялото към ухапване от бълхи. Но си струва да се говори отделно.

алергия към ухапване от бълха

Алергичната реакция е насекомо слюнка е богата на специфични ензими. Такава реакция се развива с повишена чувствителност на човек към ухапвания от бълхи или насекоми като цяло.

Забележка

Най-често децата под 12-годишна възраст страдат от алергии от ухапване от бълхи. Те могат да се превърнат в сигнализиращи устройства, които съдържат тези насекоми в дома: възрастните често могат да бъдат ухапани в съня, но не ги усещат. Снимката е видима област на кожата на крака на детето ухапан от бълхи:

Най-честите симптоми на алергия към ухапване от бълха са, както следва:

 • увеличаване на телесната температура до + 40 ° C
 • тревожност
 • усложнения дишането
 • Rush
 • диария.

В случай на човешки свръхчувствителност анафилактичен шок може да се развие в ухапване от насекоми.

Ако имате някакви признаци на алергия, веднага трябва да се обърнете към лекар. Обикновено в тези случаи, предписани антихистамини и анти-тревожност лекарства, и по време на обостряне на сърбеж даден аналгетици и успокоителни.

Възможни усложнения от ухапване от бълха

Дори алергии и pulicosis не са най-сериозните последствия от бълха ухапване. Най-опасни са тези заболявания, патогени, които носят тези паразити.

Например, средствата за масова епидемия в човешката история, унищожен от една трета от населението на Европа през Средновековието - епидемия от бубонна чума - са възникнали заради бълхите, отплава за италианските пристанища кораби при плъхове от вълна.

Днес естествени популации на гризачи - джербили, лалугери и джербили - са основните природни резервоари на причинител на язвата, и е паразитен на тези животни паразити са в състояние да прехвърли ужасно инфекция от животни на хора.

На снимката - малък пустинен гризач, основният превозвач на чумата в Централна Азия:

Не по-малко опасни и други инфекциозни агенти, пренасяни от бълхи:

 • патогени салмонела и туларемия
 • Rickettsia - коремен тиф
 • Virus енцефалит
 • трипанозоми
 • спори на антракс.

Общо 200 патогени смъртоносна болест, учените са идентифицирани някои видове бълхи. Предвид факта, че точно тези типове в ежедневието са практически неразличими една от друга, ухапан човек никога не може да знае каква инфекция тя ще вдигне с още един паразит.

Много е важно да не се късат ухапванията от бълхи. Когато кожата е повреден и отвора на канала, през който се подава на паразита, съществува риск от вторична инфекция на инфекция на раната.

Най-често издрасканите рани започват да се изхабяват и причиняват още по-болезнени усещания, отколкото самите ухапвания. Вместо подобна грейка е много по-разумно да се справите незабавно с повредата, причинена от насекомите.

Как да се справят с ухапване от бълха

За да се максимизира обеззаразени ухапвания от бълхи, и за намаляване на болката, когато те се появят, е необходимо:

 • избършете място ухапване топла вода с антисептични сапун;
 • В случай на тежки увреждания, отстранете местата на ухапвания с воден разтвор на оцет или лимонена киселина;
 • Смажете ухапвания с антисептичен лосион или гел. Отличен лосион Boro-Plus или каламин;
 • със силно сърбеж за лечение на ухапвания с хидрокортизон - помага за облекчаване на болката.

Но основната рецепта за да се отървем от ухапване от бълха - отстраняване на един апартамент или къща се на паразити и превенция на хапки в природата. И тази и тази задача може да бъде успешно решена и днес от лайка, и този подход ще позволи най-сигурната защита срещу ухапвания от бълхи.

нашествието на бълхи в блок кула

5 правила за унищожаване на бълхи селекция услуга