Кусають чи блохи людей і як це відбувається

Грудень 2018

Відео: Укус комара. Макро съемка, как кусает комар. Укус комара (Грудень 2018).

Anonim

Бълхи, както и повечето други насекоми, причиняващи кръв, са задължителни паразити. С други думи, те не могат да ядат нищо друго освен кръв - устройството на мундщука им не им позволява да използват други източници на храна. Затова не се занимавайте дълго време защо бълхите хапят човек - го правят само за да ядат, да живеят и да се размножават.

Друго нещо е, че в повечето случаи, бълхите хапят човек не като основен домакин. Много често човек е ухапан от насекоми, които паразитират главно върху други топлокръвни животни - кучета, котки, плъхове, птици. В крайна сметка и въпросът дали котката ухапва хората или дали кучето ухапе кучешка бълха, можете спокойно да дадете недвусмислен отговор: хапят и много активни.

Въпреки това, сред голямо разнообразие от бълхи видове има един, за който основният собственик е човекът. Но това трябва да се обсъди по-подробно.

Видове бълхи, които хапят човек

Предполагайки, че бълхите ухапват хората, първо започваме да обвиняваме паразитите на нашите домашни любимци. По принцип това е правилно: в по-голямата част от случаите паразитите на домашните котки и кучета са причинители на неприятни сърбящи ухапвания при хората.

Въпреки това, сред бълхите има само човешки паразит - човешка бълха. Това насекомо може доста успешно да атакува и на средни животни - едни и същи котки и кучета - но предпочита лицата.За пиърсинг на човешката кожа устната апаратура от този вид е оптимално адаптирана и общата й биология е някак си свързана с хората и тяхното обитаване.

Снимката показва възрастна човешка бълха, а отдолу - нейната ларва:

Бележка:

Изразът "бълхи при хората" не е съвсем вярна. Използва се по аналогия с въшките, но бълхите имат основната разлика - те не живеят постоянно на човек, а само го атакуват, хапят и напускат тялото. Така че не можете да говорите за инфекцията на човек с бълхи - това е като да казвате "този човек има комари".

Като цяло, потенциално повечето от повече от 2000 вида бълхи могат да хапят човек. Обаче само част от тях, в допълнение към човека, представляват по-голямата част от ухапванията. Сред тях:

 • кучешка бълха, може би - рекорда за броя на ухапаните хора. Кучетата бълхи ухапват хората много по-често, отколкото други паразити на животни поради техния брой: кучетата обикновено носят повече паразити върху себе си и дори ги притискат на улицата често.
 • Котешка бълха - друга уникална. Особеността на този вид е, че те са широко разпространени по целия свят и хапят, може би, не по-малко брой бозайници, отколкото кучешки бълхи. Човек дори не трябва да мисли дали бълхите от котки могат да хапят хора: те могат, и това е много лесно. И причината, поради която бълхи котка хапят хора, същото - те просто трябва активно да ядат. Обикновено котешките бълхи ухапват хората по-често в апартаменти, тъй като котките рядко се допускат в частни къщи, а паразитите трябва да управляват тези господари, които могат да се срещнат на улицата.
 • Бълхи плъхове - в съвременните градове, хората рядко захапват, тероризират предимно провинции и посетители на селата и селата.Въпреки това те носят с тях най-големия букет от патогени от различни болести и са най-инфекциозните опасни.
 • бълха заек хапе човек най-малко вероятно, но, въпреки това, те също включват голяма кохорта от цялата скачаше кръвосмучещи паразити на един от най-често срещаните.

В най-общия случай на животно бълхи хапят хората при първа възможност: дори и тези видове, които паразитират върху мишки и малки птици, са доста способни да пробие човешката кожа. Затова, забелязвайки по дрехите или в къща, една бълха винаги е необходимо да се разбере, че това, което би могло да означава специфичен случай или принадлежат към, способността да те ухапе, той няма да пропуснете.

Преглед

"Никога не знаеше дали бълхи хапят хора. Може би, просто не идват на тях. А веднъж-в-закон ме заведе да ловува, а ние сме наполовина го изкопал лисица дупка. След това, аз научих това, което брашно - докато стигнахме до къщата (и в старите Niva 40 км на пътя - това е час повече от една година и половина), ако изгори цялото си тяло с цигари у дома с мен бълхите лисицата паднаха, като пясъка на плажа "..

Леонид Захаров, Република Адигея

Много хора се интересуват от още един въпрос: хапят, ако котка бълхи, или други техни видове многократно в една сила, както, например, дървеници и насекоми само една хапка, след което той напуска тялото гостоприемник ,

Всъщност, човешките бълхи обикновено хапят от 1 до 3 пъти на храна. В това те са донякъде по-нисши от буболечките.

Така че, с въпроса, дали бълхи от животни от ухапване на хора, са разбрали. Сега трябва да разберете как точно го правят.

Как да ухапване от бълха - процес, в графика

Подобно на повечето насекоми, на устата на бълхи е силно удължени челюсти оперативна сгънати, подобно на тънка игла.Те насекомо, пробива кожата на лицето през кръвоносния съд достига на леглото и започва да смуче кръв.

На снимката по висока степен на увеличение показва сонда насекоми

Интересно е да

Поради много малкия размер на паразита понякога беше трудно да се хобота си на кръвоносния съд. Ето защо, ухапвания от насекоми буквално поставя главата си и предна част на тялото към кожата, като се опитва да пробие като дълбоко и тялото му по време на ухапването се поставя вертикално. Това е особено очевидно при снимка, направена с микроскоп. Човешката кожа е много по-мек от кожата на животните (дори котки и кучета), така че можем да кажем, че хората, ухапани от бълхи особено доволни.

Процесът на хапване на бълхите обикновено е доста интересен. Подобно на други паразити, те се въвеждат в раната със слюнката му ензим, който предотвратява образуването на кръвни съсиреци, и улеснява процеса на изчерпване.

Но ако други кръвопийци паралелни, инжектирани в аналгетик на раната, благодарение на който жертвата за известно време не можем да пренебрегнем ухапване на всички, на бълхи хапят хората без местна упойка - през гъсти хитинови обвивки и повален на тялото, те не страхуват от механични въздействия върху сърбеж на жертвата, и поради това не е особено скрие хранене.

Като цяло, ухапването от бълха е доста специфична и се чувства като пръчка игла. Малко насекоми атакуват по този начин.

Преглед

"Никога не можех да разбера кой го толкова много, имам ухапвания зад гърба ми, когато се отпуснете на верандата. Само веднъж убождане чувствах по крака ми и преди нулата изглеждаше по-близо. Оказа се, ухапвания от бълхи. Много малка , но хапе повече от бъгове или комари. "

Анна Павловна, Екатеринбург

Инвазията на бълхи в сградите на апартаменти високи

Как са ухапвания от бълхи?

Блъскащите ухапвания са доста специфични. Характеристиките им са няколко:

 1. Насекомите предпочитат да ударят краката и долната част на гърба. Ако човек спи, бълхите обикновено хапят ръцете и врата си.
 2. Следата от ухапването е много подобна на комара: при едно и също подуване е малка централна точка на увреждане на кожата.
 3. Хапки обикновено се намират в двойки или триплети: всяко насекомо, ако е възможно, прониква кожата последователно на няколко места, разположени на 1-2 см един от друг. В същото време типичните петна, характерни за ухапвания от бъгове, не оставят бълхи.
 4. Ако бълхите са ухапали човек, самите сайтове обикновено са много по-силни от комарите. В този случай и болката от всяка хапка е достатъчно дълга.

На снимката по-долу можете да видите подробно свежи ухапвания от голям брой паразити. Ами забележителни разлики между кожни реакции на различни хора в ухапване от

Коментари:

"По принцип, аз не мога да прекарат нощта не в залата бях ухапан от бълхи, кърлежи, и постоянно съпруг постоянно дърпа ме да отидете на риболов, туризъм, но аз съм още в страната .. не мога да спя: просто покрита с одеяло, някъде непременно kolnet И дори ако един бит "

Ala, Одеса

" И моят човек постоянно ме питаше дали ухапване от бълха човек може да Накратко, те отидоха веднъж.!. ходейки с куче и приятел за залог и открихте някаква дупка в дерето, независимо дали е язовец или лисица. -lived, тези бълхи от тях и ще чуят, а на цялото тяло във всяка хапка. Те са нещо, което се измива, и кучето трябва да се поръсва дихлорвосът специален куче. "

Татяна, Ижевск

Бълхите не са безразлични към избора на жертвата: за тях е важно, че това е бозайник.И въпроси като "Защо не всички ухапвания ухапе всички?" са последица от факта, че някои хора - особено мъжете - не чувстват ухапването си. Особено, когато бълха ухапват у дома по време на сън.

Това създава илюзията, че тези насекоми ухапват само най-чувствителните жени, а на дебелите косми представители на по-силния пол не нападат изобщо.

Опасностите от ухапвания от бълхи

Въпреки малките си размери, бълхите се смятат за много опасни паразити, които дори не им дават акари.

Има няколко опасности от ухапването на тези насекоми за човешкото тяло:

 • Силна алергична реакция към ензима, която предотвратява кръвосъсирването. Понякога това е просто зачервяване и сърбеж, понякога - обриви по цялото тяло, а понякога - силно подуване и дори анафилактичен шок.
 • Възможността за инфекция на самата рана е бълха. Тези насекоми са носители на патогени на много фатални заболявания, между които са чума, салмонела, тиф, енцефалит, хепатит и др.
 • Риск от инфекция на ухапването чрез нейното подстригване.

По принцип, в медицината има дори специален термин за комбинация от симптоми, причинени от ухапвания от бълхи - пуколиза. Тя може да се изразява в интензивно усещане за сърбеж и неволно разресване на места за ухапване.

Какво да правим, ако ухапе бълхи? На първо място, разберете дали това е изключителен случай (например риболов или ходене), или бълхите са се установили твърдо в апартамента. Самите ухапвания трябва да се лекуват с алкохолни разтвори, алергия трябва да се приемат антихистамини, и с особено силна реакция - да се види лекар.

Също така е полезно да знаете как да се предпазите от ухапвания от бълхи, в случай че стигнете до мястото, където са многобройни. Тези паразити са добре отблъснати от мощни репеленти срещу насекоми с високо съдържание на DETA субстанция. Достатъчно е да напръскате такъв инструмент с ръце и крака, преди да отидете на риболовно пътуване, а бълхите няма да ви безпокоят цял ​​ден.

И помнете: вместо да проверите дали ухапването на бълхите трябва да осигурите предварително защита, така че да не се притеснявате за ухапвания, дори ако те са налице.

Поведение на бълхи под микроскоп