Укуси шершнів і їх небезпека для людини

Грудень 2018

Відео: Шершнів краще вбивати взимку – пасічник (Грудень 2018).

Anonim

Hornet, ухапване от която се съхранява завинаги, може да срещне човек навсякъде: в кампанията, както и в страната, а дори и по време на почивка в горещите страни. Всеки вид ухапвания от насекоми, разбира се, по свой начин, но, въпреки това, контакт с никого, дори и с най-малко агресивен чести (европейска) стършели, обещава мъж доста неприятен изход на срещата.

стършели жилото сред Hymenoptera е един от най-болезнени и изпълнен със сериозни последици. Той се чувства малко като той uzhalivanie обикновена оса или пчела, но болката от това, обаче, като цяло симптомите стършели Стинг, са много пъти по-мощен и чувствителен.

Преглед

"Спомням си, че веднъж ухапан го Hornet. Боже, колко болезнено е, аз вече имам в ушите ми звънят започва. И това малко е само един, а аз бързо го разтърси. Захапката е на гърба, и буквално на няколко минути възпаление разкъсани на остриетата, които знаех, че ако Hornet ухапвания от човек, поради прекалено силни симптоми на алергия може да бъде убит, но аз не са имали нищо може би температурата се повиши леко, но от сериозно -… просто ужасна болка. Това е чувството, че полиците просто са отсечени, и така - за пет дни, а след това постепенно всички PR отиде. "

Inna, Волгоград

Снимката показва външния вид на ръка, след като стършели ужилването

Ако по нашите географски ширини в по-голямата част от ухапване от насекомо ще доведе, ако не смъртоносно, но много неприятни и като цяло са безопасни за здравето симптоми тогава в тропиците хората често умират от ухапвания от стършели.Така например, в Япония (според статистиката текущи), около 40 души умират всяка година като пряк резултат от местната атаката на гигантски стършели - толкова много хора там, не умират от всеки друг насекомо или диво животно.

Междувременно, стършелата - насекомите не са твърде агресивни и дори много по-мирни от, да речем, същите оси. Дрънченето на змия се използва относително рядко и само със сериозна опасност за себе си или за гнездото му. Следователно, за да наруши тези гнезда наистина е изпълнен с огромни хапки: ако има някаква заплаха за цялото семейство, за да защитава стършелите не са на живот и смърт.

Съвет

Въпреки тежките последици от ухапванията и стършели като цяло, хората на обикновените европейски видове, които често се намират на руските вили, не водят в средата на нашата болка uzhalivany фауна насекоми. Така че ухапвания на пътни оси са много по-чувствителни. Приблизително сходни, но все пак малко по-болезнени са ухапванията на бъбреците от плавателни съдове. Но най-приблизителни чувства голяма конска муха захапка: Hornet ухапвания също толкова болезнено, но и последиците от тяхното uzhalivaniya и свързаните с тях симптоми много по-тежка, поради ефектите на отрова. Конска муха хапе в атака жертвата парче от кожата, но се появяват лезии, обаче, много бързо лекува и неприятности спира след няколко минути след нападението. Но скърцащата хапка е опасно само последиците, които могат да бъдат много сериозни.

В снимка - ужилване стършели след приблизително 1 час след атаката на човека:

Яд стършели и неговия ефект върху тялото

Яд стършели съдържа много компоненти, някои от които са широко разпространени в животинския свят, например, включват в състава на отровата гръмотевица.

Активните съставки на отрова стършели

 1. ацетилхолин - невротрансмитер, който причинява рязко активиране на нервните окончания и генериране импулс. Образно казано, получаване в излишни количества в тъканта, то е като чук удари нервните възли и причинява ужасна болка.
 2. Фосфолипазите и индиготоксинът са компоненти, които причиняват разрушаване на клетъчните стени и изтичане на съдържанието им в междуклетъчното пространство. Поради това, когато малко стършели на първо място възниква възпалителен фокус, а след това - ако се повредят стените на кръвоносните съдове настъпва кръвоизлив, често придружени от нагнояване последва. Фосфолипазите са неразделна част от змийската отрова.
 3. Хистамин - Просто казано, това вещество по своята същност е активатор на мигновена алергична реакция.
 4. Протеинови компоненти, които причиняват разпадането на собствените си мастоцити от тъканта на жертвата и по този начин осигуряват допълнително количество хистамин.
 5. Биогенните амини са вещества, които инициират бързия сърдечен ритъм и активирането на дишането.

Интересно е да

Един от компонентите на протеини, присъстващи в отровата на стършели, наречени krabrolinom - в чест на насекомото (латинското наименование за общата стършели - Vespa crabro).

Този състав определя отровата не само изглежда стършел ухапване от тялото на жертвата навън, но и силата, с която то се отразява на тялото като цяло. Следните видео може да видите ефекта от ужилване стършели

Така изглежда Hornet ужилване

Интересно е, че в състава на отровата зависи точно как и защо насекомите използват техните токсини. Така например, отровата на стършело е типична защитна, не е предназначена за атака или имобилизация.В същото време, Скола (близки роднини Хорнетс с тъмен цвят, а понякога и те не са по-ниско по размер) се използват отрова, за да парализира плячка - например, ларвите на големи бръмбари. Ухапването на тези насекоми, за разлика от стършелата, е нечувствително и не води до сериозни симптоми на интоксикация или алергия при хората.

Една от най-важните характеристики на уханна ухапване е способността му да ужилва няколко пъти. За разлика от медоносната пчела стършели след всяка хапка се извади жилото на кожата на жертвата си и да продължите да го използвате.

Интересно е да се

токсичност стършели отрова е по-малко от токсичността на отровата на медоносната пчела обикновено. Но болката, причинена от ухапването, е по-силна.

От само себе си се разбира, че една хапка от голям хищник харчи много по-малка доза отрова, отколкото, например, една и съща пчелата - защото той трябва да поддържа стратегически резерв на защитни вещества за по-нататъшни атаки. Независимо от това, жертвата изпитва силна болка, дори от една такава "инжекция".

Преглед

"Какъв глупав въпрос, хапят Hornet, или не? Това е една оса, само голям. Разбира се, ухапвания. Аз съм тук, това лято стършели ухапване котка в страната, с носа. Мислех, че няма да оцелее животно. той не отвори очи и дишаше едва успя да уста. зловещ поглед, дори трябваше да го отведе до ветеринарния лекар, но изглежда, преместен. "

Олга, Калуга

Чрез тялото стършели мобилност хапе бързо и от почти всяка позиция. Можем да кажем, че ако това насекомо реши да атакува, тогава ще бъде проблематично да се избегне ухапване - реакцията му е твърде висока.

За по-голямата част, думата "хапка" не трябва да се използва по отношение на това голямо насекомо: удря жертвата, Hornet Щипе и не хапе.Въпреки силните челюсти, с които хищникът убива плячката си - насекоми и различни малки артроподи - за защита, предпочита да използва жилото. Въпреки това, за простота, често се казва, че космат "ухапвания".

Това е интересно

За разлика от пчелите и пчелите, един стършел може да ужилва, без да седи на тялото на човек или друго животно. Хората казват, че "хъркането бие" - то наистина лети близо до жертвата, бързо се огъва на багажника и укрепва stinger в тялото. Отровата незабавно се инжектира и осалото изважда стрингер от кожата. Това е като боксьор бърз удар и е копие на една инжекция ездачи - далечни роднини на стършели, че толкова светкавично се въвеждат в тялото на яйце на жертвата. Но лапите му не докосват тялото на противника. Благодарение на тази техника, вятърът може да се счупи последователно на едно и също място няколко пъти.

Преглед

"Веднъж видях главата ужилване стършели. Момичето на главата, като огромен появи воднянка, наполовина лицето му подути. Тя беше постоянно ужилени упойка, но тя все още не може да се яде, защото се движи устата си, че е тя боли. "

Владислав, Москва

На снимката са показани последствията от гигантски стършел хапят хората:

Симптоми жилят стършели

Bite стършел за хората е много опасно: някои от симптомите, които се случват в жертва след срещата с тези насекоми, са сама по себе си сериозна заплаха за здравето и понякога дори живот.

Преди всичко, ужилването причинява невероятна болка. То се усеща веднага, дори преди насекомото да извади стрингенето от кожата. Но дори и след това усещанията за болка не намаляват, а напротив - те се увеличават само поради разпространението на ацетилхолин в тъканите.

Снимката показва как изглежда стършел ужилване лично:

В допълнение към тежки болки в една от основните симптоми се появи почти веднага след ухапването, е възпаление на засегнатото място, придружено от широка оток.Колкото повече отрова стършелата успя да инжектира в раната и колкото по-голяма е чувствителността на организма към него, толкова по-силен ще бъде подуването.

Снимката показва стършели ужилване:

В някои случаи на мястото на възпаление може да възникне абсцес, тъканна некроза и множество кръвоизливи. Особено характерни са тези последици в случаите, когато човек не изгаря един звънец - множество ухапвания могат да се превърнат в оток на квинк.

Захапката от стършел е особено опасна за децата. В допълнение към горните симптоми при кърмачета, възникващите отоци, наред с други неща, могат да засегнат вътрешните органи.

Преглед

"Аз съм много се страхува от всякакви оси и стършели, и заобиколи техния десети път. И съпругът развява своята дързост и тук, след като удари. Hand подгони стършели от лятна кухня, и той го ухапе. Не знам, може би, е много голяма, а мъжът толкова подути пръсти, той не може да вземе лъжицата. Тази възглавница е на ръка. "

Олга, Барнаул

Една от най-опасните е ухапване от азиатския гигант стършели, живее главно в Югоизточна Азия, и в нашата страна - в Приморие. Това насекомо обикновено е доста спокойно, но ако удря, тогава, както се казва, "това не изглежда твърде малко".

Първо, азиатският стършел почти винаги започва да пипа в продължение на няколко пъти за една атака. Второ, инжектира в тялото на жертвата достатъчно голяма доза отрова, който освен това включва уникална mandorotoksin вещество, има мощен ефект върху нервната система. Между другото, многобройните ухапвания от този стършел могат да причинят кръвоизливи във вътрешните органи.

На снимката - азиатския гигант стършели:

Но дори и без симптоми на тежки алергични реакции при хората стършели ужилване може да предизвика симптоми като сърцебиене, главоболие и недостиг на въздух.Тези временни реакции рядко достигат до проявленията си преди сериозни болки в сърцето или асфиксия, но въпреки това те могат много да плашат човек.

Може да се отбележи и още една характеристика на стършел ужилване - болка в засегнатия място винаги е придружен от силен сърбеж, а понякога, така че няма начин да го поставят на мястото. За да се улесни това, по принцип не е опасен, но много неприятен симптом изисква приемането на специални лекарства.

Преглед

"В нашия офис, след като е било така. Те донесоха бебето, той е бил ухапан от оса за свещеник. Както по отношение на всичко, което е нормално, но температурата се повишава, а папата подуване, така че бебето не можеше да се движи. Всичко втвърдени тъкани, ясно е, че детето е много болен. той трябваше да посегнат Ksekofam и сложи в стаята. Само четири дни по-късно той започва да мине, а ние го пусна вкъщи с майка си. "

Татяна, Киев

Както бе споменато по-горе, няколко минути след захапката човек развива алергична реакция. Неговата дълбочина зависи от индивидуалната чувствителност и може да варира от просто възпаление до много сериозни последици. Нека да ги разгледаме по-подробно.

тежки последици от нападението

Алергия към ухапване стършели - за хората, може би най-опасната последица от атака на това насекомо. Хората чувствителни към отрови на имунния отговор може да се случи в много тежка, понякога навлиза в анафилактичен шок и за прекратяване на смърт.

Никога не може да бъде сигурен в реакция определен организъм към ужилване от насекоми, защото тя не зависи от физическото състояние, както и остротата му се определя до голяма степен от генетични фактори.Ето защо, ако все още се е случило стършел ужилване, е необходимо да се следи отблизо възникващите симптоми и тяхното състояние като цяло.

Преглед

"През последната година в нашата болница получи двама души от анафилактичен шок след uzhalivaniya Хорнетс Единият беше в безсъзнание, а вторият -. В безсъзнание състояние и в двата случая причината е едно ухапване при един пациент, дължащо се на подуване .. бе съборена проходимостта на горните дихателни пътища ,. въпреки нашите усилия и използването на основни лекарства, той е починал от остра бъбречна недостатъчност Survivor пациент призна, че не знае дали стършели хапят и се опита да се отърве от просто летял в миризмата на сушена риба насекоми -ти. "

Li Тиен, Huang

Алергичната реакция на тялото е почти винаги се появява на същия "сценарий". Но не забравяйте, че интензивността на това най-различни хора, абсолютно индивидуални, така че да реши докъде е алергията в своите прояви, зависи по-специално върху тялото на жертвата. Независимо от това, нека да изберем всички възможни симптоми, тъй като те се появят.

 1. Първият знак за имунен отговор всъщност е възпаление на мястото на ухапването. Това е характерно за всички ужилена.
 2. след това започват да се появяват сърцебиене, главоболие, има увеличение на телесната температура.
 3. Следваща, човек подути лимфни възли, могат да се появят гадене и диария.
 4. , бъбречна недостатъчност е рядкост.

Ако имате някои от тези симптоми, трябва незабавно да се достави на пострадалия до болницата, защото без риск медицински грижи за смъртта е достатъчно голям. В случай на високата чувствителност на организма (което може да бъде ухапан и не знам), дори просто възпаление може бързо да се превърне в по-сериозен прояви.

Важно!

Смъртността от анафилактичен шок след ухапване на вдлъбнатина, дори при навременното приемане, е 15-20%.

Специално внимание трябва да се обърне на един много важен факт: тежестта на алергията се увеличава с всяко ново ужилване на всяка хименоптера. Това означава, че ако някой ден ухапване, например, пчелите имат алергични последици, тогава от срещата с космат може да се очаква по-сериозни усложнения.

Ако косматът е ухапал: какво да правим?

Сега да дефинираме алгоритъма на действията, ако вие или близък човек все още сте ужилени от стършел.

След ухапване, не е нужно да търсите стример в кожата си - просто не е там. Само пчелите оставят си жилото в раната, стършелата живеят мирно и продължават да ги използват по-нататък. Но какво трябва да се направи веднага - затова е хапче на Suprastin или Claritin да спре развитието на алергична реакция.

Освен това, един трябва да:

 • , за да се опита да изсмуче отровата от раната, но го направи не повече от 2-3 минути, така че кожата на мястото на пункция бързо овладя и сумата на главницата на токсина е все още вътре;
 • прикрепете намокреното парче захар към раната - той ще привлече още една отрова;
 • прилагайте студен компрес върху развиващия се оток, за да забавите разпространението на токсин в тъканите;
 • Смажете увитото място с Fenistil и пийте Dimedrol.

Всички допълнителни действия се свеждат до две доста прости цели: наблюдение на състоянието на жертвата и борба със симптомите. Ако телесната температура на застойното лице не се повиши над 38 ° C, то не трябва да се понижава.

Важно!

В никакъв случай не трябва да се приема алкохол след ухапване на стършел: подуването може да се увеличи значително.

Ако стършели хапе котка или куче, трябва внимателно да се следи за състоянието на вашия домашен любимец и ако е възможно, да направите компрес на площта на тялото ухапан. Ако здравето на животното се влоши, трябва да се покаже на ветеринаря.

Преглед

"Нашата Beerbohm (Йоркшир териер) наскоро ухапан от оса. Кучето е извършил рамото на всички тях, задух започна, не можеше да лапа, аз не се яде нищо. Обадихме се на ветеринар, той ни каза, че това е точно Hornet. ужилени някои средства за отстраняване на оток, но Beerbohm само седмица по-късно започна нормално да яде и да се е отслабнал за това време много … "

Alla, Воронеж

се, че тя може, ужилване от стършел. - във всеки случай, много сериозен инцидент, изискващ особено внимание. Ако даден човек на uzhalivaniya насекоми някога е имала значителни алергични реакции, е необходимо да се извършва така нареченото "паспорт алергия" - удостоверение от алерголог, която съдържа всички необходими данни в случай на пациента с тежки симптоми хапе Хърбетът ще отиде в болницата.

След атаката, стършели следва да наблюдава отблизо благосъстоянието и да не е прекалено самоуверен: анафилактичен шок се развива много бързо и може да зарази дори напълно здрави и физически здрави хора. Следователно, при всяко влошаване на здравословното състояние, не бива да се колебаете да отидете в болницата или да се обадите на линейка.

Полезно видео: колко опасни са ухапванията на стършели и оси

Атаки на стършели на човек