Гігантські шершні: про їх спосіб життя і небезпеки для людини

Грудень 2018

Відео: Шершнів краще вбивати взимку – пасічник (Грудень 2018).

Anonim

азиатския гигант стършели - най-големият стършели в света. Ако той седи на ръката си, крилата му напълно покриват дланта, а разстоянието от главата до края на корема съответства на дължината на малкия пръст на възрастен. Не е изненадващо, че в Япония този ossu се нарича "пчелно врабче": по време на полета насекомото е много подобно на малка птица.

Тя е безопасно да се каже, че има връзка между този гигантски размер на тялото в зависимост от тежестта на последствията от среща с него: колко голям е най-големият стършели, точно както той е опасно. От неговите ухапвания, дори човек, който не се различава от чувствителността към отровата на насекомите, може да умре. Ето защо ентомолозите с право смятат, че гигантският стършел е един от най-опасните насекоми в света.

Забележка:

Според статистиката, само в Япония, в резултат на ухапването на гигантски стършели, 40-50 души умират всяка година. Подобни данни са дадени за отделните области на Китай, където се поддържат съответните записи. В Япония дори акулите не са причина за смъртта на толкова много хора.

Между другото, огромен стършел е истински бич на много пчеларски ферми. Необходимо е да се бори с изключителна предпазливост поради сериозната опасност от ужилване.

Връзката между големия стършел и мъжа никога не е била проста и засиленият интерес към него често се предизвиква от простото желание да се гъделичкат нервите му.Е, нека да се чувстваме …

Какво прилича на една от най-големите оси?

Гигантски стършели - големи насекоми с характерен за всички ок външен вид. Те систематично принадлежат към семейството на осите, което включва и всички известни и широко разпространени хартиени оси по целия свят.

Науката се нарича най-големият стършела Vespa Mandarinia и той споделя мнението на още няколко подвида, различаващи се една от друга с определени анатомични характеристики и местообитания.

Например, добре известен в научните кръгове подвид японски огромен стършел (Vespa mandarinia японика - латинското му име) живее само в японските острови, Курилските острови и южната част на Сахалин. Външно, е трудно да се разграничи от представителя на основните видове, но намери насекомото на континента не може - това е ендемична.

Дължината на тялото на този стършел е 4, 5-5 см, но в някои популации, понякога може да намерите много големи физически лица - до 5, 5 см вътре в семейството, членовете му не се различават много по размер :. Queen и на работниците и стършели са почти еднакви.

Най-големите Hornet хвалбите и обхвата на крилата му - 7 см В същото време, на цвета на гигантски стършела е съвсем проста и е общ за всички операционни системи :. жълтото тяло набраздяване напречната черни ивици, кафяв основата на корема, черния цефалоторакс и жълто главата.

Но една много интересна и изключителна особеност на тези насекоми е, че най-големите стършели в света имат три допълнителни очи между двете основни. Когато внимание, което може дори да изглежда, че това не е насекомо, но една малка робот като пет очи - много необичайни за човешки спектакъл.

По-долу има снимка на най-големия стършел. На главата му са видими допълнителни очи:

Това е интересно

Хорнетът лесно се бърка със сколиозата. Това са големи оси, водещи един начин на живот. Представители на най-големите видове уцели дори по-големи от огромните азиатски стършелите и достигат дължина 6 cm Най-простият разликата орязва стършели. - Техният цвят. Първите обикновено имат черен цвят на корпуса, рядко - с метален синьо оттенък, а последният никога не е черен.

Опасността на гигантския Хорнет

Гигантските стършели са изключително опасни. В впечатляващ размер позволява тези насекоми имат дълъг - до 6 mm, смъдене, от които една хапка те могат да се инжектира в раната значително голяма доза отрова от обичайните стършели.

Също така, ядосан или защита гнездо огромен стършели може да бъде няколко пъти в продължение на една атака да плаваш жилото му, защото в края на краищата е кратно uzhalivanie става еквивалентно на 5-6 хапки от европейските си колеги.

гигантски стършели отрова причинява остра болка и пулсиращо резултати в почти мигновено вид на оток, последвано от тъканно възпаление. Успоредно с това, основните симптоми на жертвата могат да се появят главоболие и задух, както и бърз сърдечен ритъм.

Преглед

"Bee тигър ме ухапа, когато работех във фермата. Захапката е на крака под коляното. В началото ме беше страх, че този вид змия, защото тя е много болезнено, но след това видях една пчела, и веднага падна във водата. Leg бързо набъбна до, а аз не можех да го огънете, но най-лошото нещо е болката. аз просто си седеше там и изкрещя, защото нищо друго не може да направи. Други служители ми помогна да седне на мотоциклет, и шефът го взе в болницата ,На мястото на ухапване тя вече е имала огромен хематом, и те ми казаха, че ако остана, аз мога да загубя крака. Само в болницата ми дадох инжекция, от която болката току-що мина. Два дни са имали висока температура и треска след това I "

Vagar Msahari, Balangir

Това ужасяващо болка се дължи на факта, че най-големите стършелите са притежателите на т.нар mandorotoksina -. Мощен отрова, действащи върху нервната система и допринася за появата допълнително се простира около симптомите на тялото, обаче, най-опасните в захапката на гигантски стършели -. не дори адска болка, и до него е алергична реакция към

в отровата съдържа голямо количество на хистамин. - вещества от echayuschego за бързото развитие на алергии. Освен това, компонентите, включени в отровата на стършели, стимулиране на освобождаването на собствените хистамин тъканни клетки, които директно се подлага на uzhalivaniyu и започва да набъбва.

стандартната реакция на организма към ухапване от гигантски стършели е много възпаление, зачервяване и втвърдяване тъкан, подути лимфни възли и треска. Ако жертвата е особено чувствителна към отрови на насекоми, след като е бил ухапан от най-голямата в света стършели той може просто анафилактичен шок.

В тази най-опасна ситуация за живота времето за броене не е за часове, а за няколко минути. Ако жертвата не бъде предадена своевременно в болницата, вероятността от фатален изход е много висока. .

Преглед

"Няколко пъти в годината в нашата болница получава местните жители, засегнати от ухапванията Vespa Mandarinia тази година са били два през изминалата година - четири.Един от тези четири е бил убит като стършели, ужилен врата му, а заради отока, той не можеше да диша. В болницата той е взет вече в състояние на клинична смърт, и ние не сме били в състояние да започне сърцето след асфиксия. "

За Nga, Маомин

Лайфстайл и местообитания на гигантски стършела

Най-големите стършелите са едно и също изображение живот, както и други техни роднини. те живеят предимно в гори, имайте доста близо до водни източници. за разплодни женски започва да се изгради гнездото си, първата клетка, която снася яйца, след което расте извън тях работят стършели.

след задълженията си намалете само до непрекъснато от снасяне на яйца, както и всички творби, в гнездо падането върху раменете на работещите лица.

техните гнезда Хорнетс изграждането на младата кората, която дъвчене, превърнати в pergamentoobraznuyu тегло.

Външно гнездо прилича на огромен светло сиво плодове, чиято височина може да достигне до 70-80 см и ширина -. Shershni на половината да публикувате собствените си домове, както се вижда от тях виси на клоните на дърветата, и да се скрият от погледа им в хралупите, дупки и пещери.

Веднъж годишно, на голям брой мъже и жени се появяват в гнездото. В лицето на жестоката пренаселеност те летят от гнездо, щъкащите и чифтосване. След това, женските са изпратени да търсят нови места, да имат свои дупки за гнездене, а мъжките умират.

Малко за хищническите навици на

Както всички други стършели, азиатските гиганти - активни хищници. Те се хранят и хранят малките си главно върху животинска храна, по-често - с други членестоноги. Не презирай тези огромни хищници и техните роднини, които имат по-скромни размери.

Status "най-голямата стършели в света" това насекомо напълно оправдано: нападението на гнездата на други, по-малки видове стършели, са доста често срещани.В този случай гигантите напълно разрушават жилищата на роднините си и унищожават всички работници и ларви.

Особено често гигантски стършели атакуват пчели, ловуват не само на самите домакини, но и на техните мед (възрастни стършели са много любители на сладки). 30-40 глухари могат след няколко часа напълно да унищожат семейство пчели от 20-30 хиляди пчели.

Както можете да видите, силите в подобна атака не са равни, така че Китай и Япония пчеларите са активно унищожават гнездата на гигантските стършели и всички сили, които се опитват да ги изплаши от пчелините.

Какво да правим, ако ужилен от гигантски стършел

Най-големият стършели в света може лесно да се запозная с вас на почивка в Китай, Непал, Индия, Малайзия и Япония. Заслужава да се отбележи, че без да напускате страната си, можете също да срещнете гигантски стършел: обитава Primorye в достатъчни количества.

Има една препоръка, която ви позволява да останете невредими, когато срещнете огромно насекомо: не правете внезапни движения и вълни ръцете си. Във връзка с човека гигантският стършел е миролюбив и никога няма да атакува първия без специална причина.

Обичайната причина за нападението става опит на човека да хване едно насекомо или да го снимам в близост, и със сигурност не се изненадвайте, ако стършел атака, когато се опитват да се "виждат" гнездото си.

За да избегнете различни неприятни последици, просто трябва да се отдалечите от мястото, където се виждаше хъркането - това ще бъде най-добрият вариант.

Независимо от това, нека дефинираме алгоритъм за помагане на жертвата, ако ухапването все още се случи.

  1. Незабавно поставете студено на мястото на увреждане и за предпочитане - влажна захар. Това ще забави разпространението на отрова в тъканите.
  2. Ако е възможно, веднага след като е възможно да се направи инжектиране ужилвания антихистаминът - suprastin или дифенхидрамин (оптимално е инжектиране на адреналин).
  3. След като този човек трябва да бъде положен така, че главата му да не е повдигната. Не забравяйте през цялото време внимателно да наблюдавате появата на симптоми на алергична реакция!
  4. При бързото разпространение на оток, появата на астма дишане, повишаване на температурата на засегнатите трябва незабавно да бъде приет в болница, като начин за изкуствено дишане, ако е необходимо.

В повечето случаи ухапването на гигантски стършели се случва поради небрежност на човек. С разумно поведение и надлежно спазване, това голямо насекомо винаги може да бъде забелязано по-рано, отколкото се чувства опасно и да се оттегли. Това ще бъде оптималният резултат от срещата на един интелигентен човек с най-големия стършел в света.

Интересно видео: Атака на азиатски стършели върху пчелните кошери

Giant Hornet в ръцете на човек,

И в този клип са ясно видими мощни челюсти стършели гигант