Як позбутися від шершнів і ос: ефективні методи і правила безпеки

Лютого 2019

Відео: Dünyanın En Zehirli 10 Hayvanı - En Zehirli Hayvanlar Belgeseli (Лютого 2019).

Anonim

Хърбетите и осите са много двусмислени съседи на мъж. От една страна, чрез присъствието си в дачата, те не позволяват на господаря си да се отпусне, принуждавайки го постоянно да бъде нащрек заради възможността да се ухапе. От друга страна, като естествени хищници, те могат да разрушат вредни селскостопански насекоми в значителни количества.

Така че, жителите само едно гнездо на стършели ежедневно доведени във вашия дом на стотици различни гъсеници, бръмбари и пеперуди, като по този начин помага на градинари и градинари, за да се борят за реколтата. Ето защо, преди да се отървете от стършели или оси, трябва да сте сигурни, че няма възможност за мирно съвместно съществуване с тях на мястото.

Все пак има моменти, когато се налага да се отървем от гнездото на стършели, както се казва тук и сега. Ако, например, в дома на тези насекоми се появи в близост до пчелина, те със сигурност ще лов за пчели, а когато семейството разрастването - активно рушат кошерите си.

Логично е, че пчеларите са малко вероятно да се примири с това положение и в резултат на активно ще унищожи хищници, защитата на пчелен кошер.

В същото време, знаейки какво се страхуват стършелите, не е толкова трудно да ги унищожите.

Към бележката

Хорнет или оса? За много граждани е проблем да се разграничат тези две насекоми един от друг. Всъщност това е съвсем просто: осите имат дължина на тялото от около 1-1.5 см, докато стършелата са с дължина около 3 см.В допълнение, стършели ясно видими характерни кафяви петна на гърба и в долната част на корема, и тук в оса хартия не кафяв цвят не.

Въпреки всички предимства на унищожаване на вредни насекоми, стършели в страната могат да имат значително недостатък - квартала им е сериозна заплаха за здравето на деца и възрастни. Едно или две големи оси, които случайно са прелетяли до мястото, все още не са толкова опасни, но едно семейство, пребиваващо в постоянно местопребиваване, може да причини сериозни последици.

В случай на атака срещу човек с обикновени оси, се наблюдават тежки лезии само от време на време, а ухапването им е просто болезнено. Ако хъркането е взето като "причина", тогава последиците от срещата с него могат да бъдат наистина ужасни.

Какво е опасно за стършели и оси?

Какво е опасен стършел за един мъж? Преди всичко, защото ухапването му често причинява остра алергична реакция. В преобладаващата част от дисплеи се ограничава само от сериозно възпаление и оток в мястото на ухапване, но в около 10-15% от случаите uzhalivanie предизвиква тежко отравяне организъм, придружено от главоболие, сърцебиене и множество кръвоизливи.

Такива симптоми като правило са типични за хора, които имат повишена чувствителност към ухапвания от насекоми. Въпреки това, в природата има и такива видове стършели, срещите с които водят до тежки последствия дори за привидно неалергични хора.

Ако звярът ужил в областта на гръдния кош и врата, жертвата може да развие оток на бронхите или белите дробове, изпълнен със задушаване. Понякога получената алергична реакция се влива в анафилактичен шок, при който човек без незабавна медицинска помощ може просто да умре.И накрая, в случай, когато човек ухапан няколко смъртта на стършели, записани в резултат на бъбречна недостатъчност и некроза на вътрешните органи.

На бележка

В Япония около 40 души са убивани всяка година, ухапан от местните гигантски стършели. Приблизително същия брой жертви попада в реанимация с оток на вътрешните органи след едно нападение на няколко насекоми. Положението е сходно в Китай и Тайланд, защото местните стършели са едни от най-големите и най-опасни от всички представители по рода си.

Говорейки за най-сериозните последици след ухапвания от стършели, не можем да кажем за осите. Ухапвания от тези насекоми, разбира се, са по-малко опасни, но те от своя страна могат да доведат до сериозно отравяне, ако човек има остра алергична реакция към отровата си.

Очевидно е, че ако най-малко един член на семейство известна чувствителност към ухапвания от насекоми, се отърва от стършели или оси, когато те се случват в страната трябва възможно най-скоро.

В по-долу видео - стършели в страната, когато заявяват техните гнезда:

интересно видео: стършели строят гнездо

Просто имайте предвид, че, за да се отървете от стършели гнездо трябва да бъдат много внимателни (повече за това по-късно).

Унищожаване на оси в апартамента и къщата: няколко прости съвети

Хорнетс в къщата, най-често се появяват заради привличането на сладка миризма. След като са влезли в жилището на човек, те вече не могат да намерят изход. Да караш космат или размахване в апартамент с метла или сгънат вестник е опасно - гневно насекомо може да ужили.

В такъв случай, как да се измъкнем от вкъщи или от оса. Оказва се, че не е толкова трудно.

Най-лесният начин да улови неканения гост, като се използва половин литър стъклен буркан, или по-точно - просто покриване на своята насекомо.Когато една улица или хъркане започва да лети над брега, импровизираният капан трябва да бъде откъснат от стената или прозореца и покрит с пластмасов капак.

Подобен капан за оси и стършели е "направен" от кибрит. Ако къщата има много плътни конструктивни или кожени ръкавици, тогава те могат да бъдат използвани - дори и един стършел не може да пробие такъв дебел плат с жило.

Ако нямате нито едно от устройствата, описани по-горе, и наличието на насекомо в къщата е много дразнещо, можете също така да използвате няколко листа вестници, сгънати няколко пъти.

След като улавяте насекомите, не си струва да убивате, просто трябва да ги изхвърлите от прозореца.

Как да унищожим гнездото на оси или косми

Ако стършелите в дача или пчелина стават много чести посетители, това означава само едно нещо - гнездото им е някъде наблизо. Откриването на такова жилище е първата стъпка към победата над насекомите.

Като правило всички оси предпочитат да поставят гнездата си на тихи места - затворени навеси, тавани, клони на дърветата, под сенници. Ако гнездото ви се отвори, можете да го унищожите по няколко начина. Нека да разгледаме по-отблизо алгоритъма за необходимите действия.

  • Възможност за стая: да се наемат две трети от кофата с вода, да се издигне до желаното ниво и да се свали гнездото вътре. След такива манипулации, всички стършели ще бъдат във водата и съответно ще загинат. За надеждност кофата може да се притисне към тавана и да се поддържа отдолу с дървена стълба или стълба.
  • Покрийте гнездото с пластмасова торба, предварително напръскана с малко по-инсектицид - Dichlophos, Raptor, Executioner, Tetrix, Aktar или други. Хорнетс се страхува от всички средства, чрез които леглата се ухапват от буболечки и хлебарки.Ако гнездото е разположено на стената или тавана, трябва да ги залепите в краищата на опаковката. Ако един вдлъбнатина или една оса висят на гнездо на гнездо, пакетът просто трябва да бъде завързан върху него в стегнат възел.

  • Най-жестокият, но не по-малко ефективен метод: няколко пъти да се напръска бензин или керосин, за да се поръсва с гнездо от различни страни и да се запали.

Струва си да се обърне специално внимание на факта, че последният метод изисква строги мерки за противопожарна безопасност. Никога не трябва да се използва в закрити помещения, но дори и ако стършелата седят на круша или друго ценно дърво, горивото трябва да се напръска стриктно върху гнездото, така че да не се запали и да изгори дървото, когато се запали.

По-трудно е да се отървете от стършели от бреза или друго дърво, в чийто купол са подредени гнездо.

В този случай концентриран инсектицид като Carbophos или Executioner се изсипва в дупката, след което входът към него е внимателно покрит с шпакловка или запечатан с лепяща лента.

И най-накрая, най-лесно е да се справяте с осите, които се настаняват в дупка. В този случай се изсипват 3-4 литра вряла вода в дупката и дупката се пробива от камък.

Правила за безопасност

Всички процедури за унищожаване на гнездата на трепетлика и черешата трябва да се извършват през нощта, когато насекомите са най-малко активни и са в или близо до гнездото. Но в този случай е необходимо стриктно да се спазват елементарните правила за безопасност, за да могат в крайна сметка да останат невредими.

За да се отървете от стършели, трябва да носите пчеларска маска, покриваща цялото лице и шията, дрехи с дълги ръкави и ръкавици. По този начин основният принцип при избора на дрехи за подобна цел е пълно отсъствие на открити части на тялото.

По повдига въпроса за сигурност, ние трябва също така да се каже, че лечението на контакта на дим или специални петна да се намали активността на насекоми може да не е панацея за да се отървем от оси. Въпросът е, че е невъзможно да се знае със сигурност как ще се държи стършел или оса, когато се пуши, което означава, че такъв начин на изхвърляне е изпълнен с нападение от насекоми.

Въз основа на всичко казано по-горе, обещанието за ефективност при унищожаването на нежелани крилати съседи ще бъде предварително обмислени действия и висока скорост на тази процедура.

Капаните оси и стършели, като превантивна мярка

Ако оса или стършел в страната все още не е на живо, но лети до зоната за района на проучването, можете да вземете специален капан. Най-лесно е да се предотврати оправдаването на тези насекоми в градината, като се уловят първите отделни екземпляри, които проникват в обекта.

За уши и стършели е направен капак от конвенционална пластмасова бутилка, която е изрязана в средата за начало. Освен това горната му половина с развит капак се обръща и се поставя в долната част. След тези прости действия капанът е изпълнен със смес от бира и мед, а насекомите, привлечени от този "аромат", вече не могат да излязат от фунията.

Възможно е да се закачат капани на място, приблизително от средата на пролетта, когато първите лица-скаути започват да летят. По принцип използването на тези специални устройства се препоръчва само когато гнездото е далеч от мястото, тъй като все още няма да бъде възможно да се хванат всички членове на семейството с тяхна помощ.

Така капаните са чудесен начин да хванат отделните насекоми.Дори и да не ги използват, за да се отърве от голяма оса семейство, те са страхотни ще защитава вашия сайт от теоретично е възможно нежелателно квартала.

Ако насекомите още ужилен: Първа помощ

Въпреки всички предпазни мерки, понякога стършелите още жилят. Ако това се случи, изпълнява следните задачи:

  • да се прилага към мястото на ухапване или студен компрес напоена захар - не ще даде отрова да се разпространява бързо в тъканите;

  • Вземете Dimedrol или Suprastin (за намаляване на тежестта на алергичната реакция);

  • изплакнете раната с алкохол или водороден пероксид (за дезинфекция);

  • да пият литър вода и напитки, колкото е възможно в бъдеще (за намаляване на токсини в концентрацията на кръвта и бързо отделяне на урина).

Ако след ухапване започнаха да се появяват тревожни симптоми - главоболие, сърцебиене, задух, ангиоедем - трябва незабавно да се обадите на "Бърза помощ". Забавянето в този случай е изпълнено със загуба на съзнание и дори смърт.

Над казаното е как да се отървете от стършели и оси, ако се заселят в страната. Ако гнездото се наблюдава в дивата природа, трябва внимателно да се избягва и да се остави сам.

Тези насекоми, обаче, като всички останали, са много необходими природните биоценози, те заемат строго определени ниши, и следователно няма причина да ги унищожи в никакъв случай невъзможно.

Един ефективен капан за оси самоделно

Защита на пчелите от стършели и оси, използвайки прости капани