Життя матки шершнів - найголовнішою самки в гнізді

Лютого 2019

Відео: Шершнів краще вбивати взимку – пасічник (Лютого 2019).

Anonim

матката стършели - тя е в центъра и основата на по-голямата фамилия. Тя е тази, която създава ново гнездо, което я повдига самостоятелно и подхранва първите си бъдещи помощници. Но дори и след появата им на матката значение не се намалява, защото тя винаги ще бъде единственият източник на нови лица в семейството.

Матка Hornet се откроява сред всички племена на неговия размер, но това е - само външна разлика. Главната особеност на тази уникална способност да се възпроизвеждат на женските в семейството - на жизнения му цикъл, който има много интересни и изненадващи.

Съвет

всички работещи лица в гнездото на стършели, както и в други социални насекоми - са жени.

Като правило има само една матка във всяко семейство от стършели. Тя е около нея, че всички бързо, но фино организирания живот на гнездото се върти. Само в някои видове (а след това - от време на време) може да се наблюдава многоженство (а куфар на "поли" -. Много "царица" - Queen) - явление, което снасят яйца в гнездото няколко женските.

В повечето случаи, които работят лица стършели не могат да се възпроизвеждат, но в някои видове под влияние на условията на околната среда могат да се появят някои хормонални промени. В резултат на тези неуспехи единични жени са в състояние да се отложат неоплодени яйца, които ще бъдат показани подобни работни лица. Заслужава да се отбележи, че, независимо от тяхната сексуална идентичност и способността да се възпроизвеждат, като женски стършели нарича матка не могат.

Външният вид, характеристики и снимки на стършелите матката

Матка стършели - най-големият индивида в семейството. Например, главната женска Европейския стършели достига дължина от 3 см, а на работниците, специални цени са много по-скромни - само 2 см, обаче, и тези цифри - не е пределът:. Например, тропически кралица стършел може да достигне дължина от 5, 5 см

в снимката - гнездо на главната женска стършелите:.

, но дори и доста сериозни размери, матката лесно да бъдат объркани с обикновените работещи лица: става възможно, ако основната женска в зрителното поле, един е на разстояние от гнездото и просто никой да сравни, когато се храни или събира строителни материали.

Като правило, на стършели кралицата лети в началото на пролетта, когато тя се насили да събира храна за поколението, или в края на есента, след брака на роене.

На цветята, дърветата и случайното навлизане в жилищните помещения сортът изглежда като обикновена голяма оси. На от снимка показва ясно, че има типична оса талия, типичен черен лигиране на корема с кафяво база и кафяво същото място в подкова форма на гърба

По този начин, в повечето случаи стършели матката има същия цвят, както и всички останали жители на гнездото. Ето защо, въпреки големия размер, по-голям натрупване на работа лица да намерят своя кралица няма да е лесно.

На снимката - кралица стършели семейството център:

Интересно е да

В комбинация от контрастни цветове в цвета на оригиналната принципа, установен визуално маскиране насекоми. Когато един хищник иска да хване един образец на голяма група, хаотично движение на стотици райета тяло създава в очите му хаотични вълни, сред които е трудно да се разпределят конкретна жертва.Отличен пример за този принцип са зебрите, които поради тази причина имат характерен ивичен елемент. Хорнетците също получиха цвят от миролюбивите прародители-пчели, които бяха принудени да се защитават от хищници с цялата си сила.

Заслужава да се отбележи, че за членовете на семейството им стършелото е подобно не само на оцветяването - то е и "отровно" и ужилва със същата сила като работника.

Началото на живота на матката

Бъдещият основател на новороденото семейство се ражда в края на август или началото на септември. Един месец преди това, майка й, старата утроба, започнала да освобождава оплодени яйца, от които се появявали плодородни женски. Едновременно с това старата кралица на стършелите поставя неоплодените яйца, от които мъжките се излюпват.

По времето на чифтосването семейството на стършели е вече много високо: броят на работещите в него достига няколко десетки, или дори стотици. А самата гнездо на този етап нараства до внушителни размери. Така например жилището на обикновен стършел може да достигне дължина 70-80 см и да тежи до 10 кг!

Всички ларви (включително младата матка) се хранят изключително с месо храна - други насекоми. Въпреки това, дори и след като напуснат какавидите, работещите хора все още могат да хранят наследниците на рода за известно време.

Докато плодородните женски животни са способни да се възпроизвеждат, старата кралица вече изчерпва потенциала си и на практика спира да яде яйца. Ето защо често се случва, че работещите стършели я изгонват от гнездото или дори я убиват.

В снимката - старият стършел на космат:

Когато младите жени и мъже в гнездото станат твърде много, те излетят от майчиния дом, рояци и майки.Мъжете след това умират в рамките на няколко дни, а женските все още могат да ловуват от известно време или да търсят сладки плодове за храна. Въпреки това, с наближаването на студеното време, те все още намират своето подходящ подслон за зимата вид: под скалите, в пукнатините на кората, кухини и гнезда, които вече са изчезнали всички работещи лица.

Интересно е да

Ако като убежище за зимуване женски избрали вече е използвал гнездото, тогава шансовете са, че тя няма да живее до края на зимата. Обикновено в старите гнезда преди началото на студеното време живеят живи стършели, които не позволяват на вече избягалите млади хора да се върнат. Но има и друга причина за ниската оцеляването: понякога в гнездото, работещи хора умират заради кърлежите и бактериални инфекции, които не са пощадени и крият тук млади жени.

Фазата на зимуване липсва при тропическите стършели: тези жени, след сдвояване, незабавно създават нови гнезда. Но те понякога се връщат в собственото си семейство, инициират експулсирането на старата матка и започват да управляват вече развитото гнездо.

Зимата - най-трудният етап от

През зимата всички процеси в тялото на млада жена се забавя, така че тя прекарва най-икономичните енергийни резерви, натрупани през есента. Независимо от това, значителна част от жените умират на този етап от студове и хищници - насекомоядни бозайници и птици.

Най-защитени са тези на матката стършели, които зимуват на дърветата под кората на големите язовири: птици, които не винаги могат да проникнат под тях, а останалите ловци на насекомите в този момент не толкова много.

На снимката - стършелите кралица през зимата в пукнатината между трупите:

Ground ново семейство

През пролетта, с настъпването на топлина, младата жена се събужда от зимния си летаргия и няколко дни по-активно хранени да се възстанови.

Основата на нейната диета през този период са други насекоми, а понякога - размразяване от под снежните плодове и плодове.

В същото време бъдещата кралица търси удобно място за поставяне на гнездото: може да бъде само силен клон и кухина, пукнатина в скала или дупка в пясъчен склон. Матката събира мека млада кора от клони от дървета, дъвче върху нея и изгражда първата медена пита, която веднага полага яйца.

Паралелно, младата утроба продължава да създава ново гнездо на стършели, изграждащо се върху основната структура. Жилището на насекоми благодарение само на силите на един основател на матката понякога може да достигне размер на половин футболна топка.

Когато първите ларви се отстраняват от яйцата, матката улавя насекоми за тях и захранва бъдещите си помощници. Когато се появят първите работници, кралицата на стършелата практически престава да лети, цялата му дейност се свежда само до полагането на яйца. Работниците от насекоми поемат всички отговорности за осигуряване на храна за ларвите и матката, грижата за тях, както и за изграждането на нови медени питатели.

Интересно е

Сред всичките 23 вида стършели има един, кардинално различен от роднините им - черен стършел. Жените му показват така наречения гнездов паразитизъм: те не изграждат гнезда и не подхранват първите ларви. През пролетта на женските просто небрежно хранене и началото на лятото са семейство обикновените стършели, проникне в тяхното гнездо и да убие матката и маскиран феромоните, представяйки се за нея. Разбира се, такъв "трик" е много опасен, защото работниците могат да убият новодошлия още преди да стигне до матката си. Обаче, подобно изземване на властта често се случва успешно, а работниците се грижат за новата кралица толкова усърдно, колкото се грижат за предишната.Разбира се, нови яйца ще бъдат освободени от яйцата, поставени от нея - черни стършели, които постепенно ще заменят старите домакини на гнездото.

Царица от стършели

В гнездото матката на стършелата наистина е истинска кралица. около цялото си семейство живее: да го хранят, това отсрочени яйцата са избрани и внимателно се разпространи върху клетка, той защитава с последния в случай на нападение срещу кошера. Матката, от своя страна, осигурява постоянно увеличаване на популацията в гнездото, като отделя няколко десетки яйца всеки ден.

Връзката на матката с работните стършели се извършва чрез сигнали за химически миризми. Ако нещо се случи с нея, след няколко секунди всички стършели, които са в гнездото, знаят за това.

Както бе споменато по-горе, на върха на семейството мощност (Европейска стършели - приблизително август) кралицата започва да се оплодени яйца, които се развиват в резултат на хормонални механизми, способни да развъдни жени и мъже. Тази стъпка е много важна за всеки вид стършели, но и за всеки един от матката се приближава към своя смърт …

старост и залез Shershneva империя

започва да снася яйца, които ще бъдат показани мъже и са в състояние да се размножават женските, матката е почти губи своя яйчен потенциал. В продължение на няколко седмици тя ще продължи да осигурява гнездото с потомството си, но броят на яйцата ще намалее неумолимо. И за кратко време кралицата напълно ще спре производството на яйца.

До този момент жизнените ресурси на матката са изчерпани: тя остарява, едва се пълзи, губи част от космите по тялото. Работещите физически практически престават да го хранят и самите те стават много малко.

След напускането на младите насекоми от гнездата са често започват да се размножават, акари и други паразити стършели, от която често умира матката. Но дори и да няма инфекция в кошера, всички останали работници и старата кралица ще умрат, когато дойде леда.

Така, животът на почти всеки стършел се състои от няколко основни етапа:

  • излизане от ларвата;
  • сдвояване;
  • зимуване (тропическите видове нямат този етап поради климатични условия);
  • изграждане на първите сто от бъдещото гнездо (изключение е черен стършел) и полагане на първите ларви;
  • предоставяне на семейството на потомство (включително - и способно да се размножава от женски и мъжки);
  • смърт.

Въпреки това, не всички са толкова тъжен: някъде около гнездото вече намери зимни техните квартали млади, силни и богати жени, които през пролетта ще започне цикъла отново, продължавайки своята непрестанна трудно да се пише историята на вида.

Интересно видео: как да се грижи за тяхната стършели ларви в гнездото

Няколко стършели срещу много хиляди кошер: кой ще спечели?