Гнізда шершнів (фото): про їх пристрої і як їх правильно і безпечно прибрати

Грудень 2018

Відео: Животные креативные архитекторы (Грудень 2018).

Anonim

Гнездо на стършели във вила винаги е определен източник на опасност. Смята се, че за да се осигури мирното съвместно съществуване на човек и стършели, човек не трябва да приближава гнездото си повече от 50 метра. Но в повечето крайградски райони, това състояние, просто не е възможно, което означава, че гнездото на стършелите все още е желателно да премахнете, и колкото по-скоро по-добре.

В снимката - гнездо на хъркачки над входа на помещението за услуги. В този случай, достъп до помещенията, винаги е изпълнен с рискове за здравето:

Като цяло, стършели много внимателно да пазят своите гнездо и когато опасните признаци на остро активирани (трябва да се има предвид, когато се опитате да го махна). , обаче, на голямо разстояние от Hornet гнездото може и да изглежда относително мирни насекоми, както винаги предпочитат да отлети в случай на опасност.

По този начин, заселването в крайградските райони, тези големи насекоми поне осигуряват осезаемо неудобство за техните собственици. Често се случва човек да изпитва ухапване от стършел.

Ухапвания от стършели са много болезнени. В повечето случаи те водят до силен оток и дълга, пулсираща болка. Но това не е всичко: в някои случаи, когато жертвата е с повишена чувствителност към ухапвания от насекоми, стършели атака може да доведе до тежки симптоми на алергия бързо разпространяващи се, опасно за живота.Ако човек не разполага с време, за да качествена медицинска помощ, а след това за него на среща с стършелите може да свърши анафилактичен шок и дори смърт (в редки случаи).

Много е спешно този проблем е за жителите на Приморие и Югоизточна Азия, където живее азиатски гигант Hornet.

Обикновените европейски партньори обаче могат да бъдат много опасни.

Особено често се мисли за това как да се унищожи гнездото на стършели, това е необходимо за пчеларите. Факт е, че в допълнение към неудобствата, причинени от обичайните жителите летни и градинарите, тези насекоми са много вредни за пчеларство: те обират пчели, които са били хранени, по-специално, както и неговата ларви, като по този начин сериозно намаляване на броя на пчелните семейства. Понякога, летящи масово, сравнително малък отрязък от стършели само за няколко часа може да унищожи хиляди пчелни колонии.

Снимката по-долу показва японски огромни стършели атакуващи кошера:

Важно!

Поради непрекъснатото преследване от човека и необмислени унищожаване на стършели домове са станали рядкост в много региони на страната ни, а на някои места дори включени в Червената книга. Следователно унищожаването на гнездата на гнезда трябва да бъде само когато създават сериозни проблеми за икономическите дейности или представляват заплаха за човешкото здраве.

Хорнетс Nest и вътрешен живот

гнездо Free-висящи стършели прилича на доста обемисти дизайн в светло сиво. Външно, тя прилича на голям плод с ширина до 40 см, височина - 70 см

Кошер стършели е доста сложна вътрешна структура -. Тя се развива от няколко първоначални клетки, изградени от основателите женски, около който по-късно работниците стършели непрекъснато изграждане на допълнителен изграждане, завършвайки ги навън.

На следващата Видеото показва гнездо на стършели и постоянното суматохата вътре в нея:

Това видео показва как стършелите се държат вътре си гнездо

, за да се изгради гнездо на крилати хищници прекрасна млада кора, които работят лица, дъвчат и се смесва с слюнка. Резултатът е мека и гъвкава маса, която прилича на мокра хартия, от която се формоват медени или гнездови стени.

Интересно е да се

Шумът, който публикува стършелите с челюсти, чува ясно на разстояние от няколко метра от гнездото. В голям кошер могат да бъдат ангажирани няколко работници едновременно.

В снимката - гнездо на стършели на етапа на изграждане на втория етаж от пити. Наблюдават се първите няколко къщи за ларви и върха на новата стена:

Стърготината на стършелото постоянно се движи между етажите на гнездото. Отлага яйцата си, работещи лица са прехвърлени и поставени в клетка, в която ларвата ще се развива преди пълната трансформация в насекомо възрастен.

Има отделни етажи в гнездото на стършели, които са свързани от силни висулки.

Ларвите от стършели са месоядни. Ако възрастните насекоми понякога могат да ядат плодове, мед или въшка, младите хора ядат изключително месото от жертвата, която носят (обикновено малки насекоми).

Преди хранене на жертвата, хъркането я изчиства от хитиновата обвивка, отстранява крайниците и главата. Не е изненадващо, че цялата тази неизползвана храна "боклук" се натрупва под гнездото на стършелата. Често се засаждат различни паразити, които за няколко поколения се заменят с няколко поколения.

В кошера в сечение:

Хорнетс живее в гнездо само от пролетта до есента. В края на сезона всички свои жители вече не се предлага, са, в редки случаи, е само на няколко зимуващи млади дами, които не са разпръснати в търсене на други укрития. Този път се смята за най-безопасно за премахване и унищожаване на жилището на стършели, тъй като често е напълно празно.

Къде да търсим гнездото?

Дори ако крилатите хищници често посещават дахта или зеленчукова градина, не винаги е ясно къде се намира гнездото им. Това е особено вярно за пчелини, които стършели често идват от околните горски пояси. В този случай, преди да се биете с неканени гости, първо трябва да намерите място за тяхното уреждане.

Как намирате гнездото на стършелата? Най-лесният начин да направите това се наблюдава насекомите видян: само за няколко часа той непременно ще се върнат към гнездото си, и дали може да хване една пчела, това ще се случи веднага след успешен лов.

Не е нужно обаче напълно да разчитате на зрението си, защото насекомото лесно може да загуби от поглед зеленината и гъстата трева. По-добре да направите това: Hornet виждал отклони тенис ракета и вече на земята, хвана ръката му, обезпечени стегната кожа ръкавица (необходимо е да се гарантира, че няма насекоми ужили). В кръста на стършела се поставя върху добре маркирана лента или конец, която е леко завързана с възел.

Следната снимка показва пример:

Така хищникът е хванат, маякът е на мястото си. След това насекомото може да бъде пуснато безопасно - сега снегът ще летне до гнездото с голяма вероятност, а пчеларят, на свой ред, може лесно да го последва и да намери дома си.

Ако стършелите буквално наводняват страната, това може да означава само едно - жилището им е някъде много близо.Намирането на гнездо на стършели в такива случаи обикновено е възможно в таваните на дворните сгради, в ъглите на навесите, зад различни структури.

Трябва да се отбележи, че понякога стършелите могат да се заселят в земните дупки. Също така е възможно да се определи местоположението на техните гнезда само в резултат на наблюдения.

Изхвърляне Shershneva гнезда

Премахване гнездо стършели просто няма да работи - насекомите активно ще го защитават и хапят "престъпник" преди да успее да стигне до кошера. Ето защо е необходимо да почистите гнездото много внимателно и правилно.

Има няколко начина да се отървете от стършели. Нека да се занимаем с най-ефективния от тях.

  1. Потопете гнездото със снопа във водата. Не е необходимо да се премахне от кошера, където той виси - достатъчно, за да го вдигне с кофа с вода, така че цялата гнездото потъна в него. Ако това се случи в стаята, задачата е още по-проста - един резервоар за вода не е необходимо да се запази, просто го натиснете към тавана, лежи на дъното, като стълба.
  2. Изгорете кошера от стършели, първо пръскайте с бензин или керосин. Това е един от най-прости и ефективни методи, които, обаче, могат да се използват само когато гнездо виси на негорима основа и не създават риск от огъня от техните действия.
  3. Друга възможност е да се пръска в найлонова торбичка, мощен инсектицид (Get, Lambda Zone, Delta Zone, Hangman и др ..) и ги увийте внимателно гнездо.

Важна особеност при извършването на всички тези работи е, че е препоръчително да ги стартираме през нощта, когато стършелите са неактивни и практически не летят. И, разбира се, трябва да спазвате някои правила за безопасност (повече за това по-късно).

Преглед

"Хорнетс навити на тавана, но ние отдавна се поколеба да направи, за да се изкачи. И има защо. Първо, има гнездо е с размерите на една крушка, а когато тези чудовища е толкова много, че те не дават изход към градината, кошер нагоре и е бил голям, колкото за барел. съпругът веднъж се опита да се изкачи в тавана и чисти, така и стършели вести започнал, и е ясно, че сега атакуван. Той от сълзи и тревата вървяха през нощта. трева малатион, което ние лошо осветление, за да Всичко имаше гнездо, а след това той избяга от там. В два дни проверих - основа vnaya масови стършели са загинали, но все още са живи. Обработени отново и завърши всички. След това гнездо трябваше да видя от ножовка. "

Татяна, Кострома

Повече опции за поставяне на насекоми дома - когато си гнездо се намира в хралупа или в земята. В първия случай, ще трябва инсектицид, който трябва да попълните нощта в дупката, и пълнител - за специфичността на входа на ставата.

Но гнездото в земята може просто да излее вряла вода. Тя е само важно да се помни, че жилищата стършелите могат да бъдат много обемисти, и за да го унищожи, ще трябва една кофа или голям тиган с вряща вода.

Спазвайте предпазните мерки!

от двата метода на обезвреждане не е бил избран, или собственика на мястото на пчелина, най-важното - не забравяйте, че унищожен стършеловото гнездо трябва да бъдат много внимателни. Дори през нощта те не спят, просто не са активни, но са готови по всяко време, за да започнат да защитават дома си. Ето защо трябва да изберете дрехи, които напълно покрива тялото на маската на пчелар и тежки ръкавици за операция.

Ако бързо направи необходимите манипулации не работи, Хорнетс започнаха да летят от гнездото и се опита да захапе дрехите му трябва да бъде лесно, без резки движения се отдалечи на безопасно разстояние.

Дори преди разрушаването на гнездо на стършели разумно подготви алкохол или пероксид за лечение на ухапвания, студен компрес и Suprastin. Разбира се, добре е, ако тези средства изобщо не са необходими, но все пак да се хеджират и да се подготвят за всеки резултат от събитията.

На снимката по-долу - тежко подуване след стършели ужилването

В бъдеще трябва да бъде в началото на пролетта, за да прекарат най-малко проучване на всички сгради, а има и случаи на появата на тези насекоми за предотвратяване на строителни Shershneva гнезда в лятната си вила. Ако някъде намери първата клетка с матка-основател, е необходимо незабавно да ги унищожи, защото на този етап от освобождение е много по-лесно и по-безопасно, отколкото да бъде в рамките на няколко месеца.

Ако стършелите в дача сериозно възпрепятстват обичайния начин на живот или заплашват здравето, те, разбира се, трябва да бъдат премахнати. Съществуват обаче и "идеални" случаи, когато гнездото на стършелото е извън обекта и те идват в градината или в градината само за лов. В този сценарий, не е необходимо да се бори стършели - тези насекоми ще помогне само на собственика на градината, унищожаване на вредители.

Полезна видео: посегателства върху човешкото стършели

Хорнетс унищожени отстранен аерозол гнездо - можете да видите как изглежда вътре в устройството …

гнездо Огромен стършели на тавана