Про особливості життя чорних шершнів і небезпеки для людини

Грудень 2018

Відео: Небезпечні укуси (Грудень 2018).

Anonim

Черно Hornet, или стършел Dybowski (Vespa dybowskii) - един от най-редките и стършели в нашата страна. Населението на този вид в нашата територия е толкова малка, че не е, например, е в регионалната Червена книга на региона Чита изброени. В Transbaikalia това насекомо е случайно открито в Primorye и Amur региона. Основното местообитание на черен хърбет се намира в Китай, Индия, Бирма, Тайланд, Япония и Корея.

Трябва да се отбележи, че ако вземем предвид всички области на този вид като цяло, че е невъзможно да изразя категорично малкия си население. Този факт се обяснява с факта, че рядкостта на срещите с насекоми не отразява съвсем точно нейното действително разпространение.

В обхвата като цяло черният стършел е насекомо, което изобщо не изчезва. Само защото някои от функциите на своята биология, тези стършели по принцип никога и никъде са многобройни - дори и на местообитанията на континента. Този вид обаче има стабилно население.

Какво е черно стършели

На пръв поглед стършели черно-различно от обичайните за страната ни стършели обикновен само в черен цвят корема. Ако сравним тези насекоми, например, снимките, разликата в другите елементи на картината, и вие няма да намерите: цефалоторакс първи тип буквално на косъм да повтори модела върху тялото на втория, добре познат на много cottagers европейската част на Русия.

На снимката - черен стършели в естествената си среда:

И тук е европейски стършел:

Заслужава да се отбележи, че експерт ентомолог ще бъде в състояние да се намери друг, макар и не толкова изразителен, за разлика от тези насекоми: Черен Hornet за разлика от обикновената, тя има кафеникави крила, които, обаче, не е много видно срещу черната корема

, тези насекоми не разполагат с изключителни размери - те имат достатъчно за средния семейство. Жената достига дължина 28-31 мм, работещите индивиди - 18-23 мм, а мъжете - 22-25 мм. Въпреки това, благодарение на монохромни тялото цвят насекоми от този вид изглежда по-стройна и удължена с дължина от типичните "раирани" роднини.

Интересно е поради характерното цвета на черни стършели често погрешни за други насекоми. Това е особено вярно за южните райони на нашата страна, където се срещат изобилни шпионски оси. Нека разгледаме по-отблизо тази любопитна тема.

Кой може да обърка черните стършели?

В действителност, Скола изглежда много напомня на стършели, и тъй като и двете принадлежат към едно и също семейство, поради което са характерни за подобен цвят. Но за разлика от конвенционалните оси или, например, пчели, обаче, както и стършели, могат да постигнат впечатляващи размери.

Така че, средната дължина на тялото на жените Скола 45 mm, но някои много големи видове, тези цифри са още по - до 60 мм. По този начин при определянето на насекомите да се съсредоточи само върху размера на тяхното тяло не си заслужава.

Основната разлика между сколиозата и обикновения стършел е нейният тъмен цвят. Но как тогава да разграничим лъскавия и черния стършел? Entomologist знае, че обичайната бичен гигант има черен корема два напречни оранжеви ивици, но прост свидетели такива подробности не са известни, така че най-вероятно те ще го взема само за черно стършели.

За по-голяма яснота и по-добро разбиране на проблема, нека се обърнем към снимките на всички изброени насекоми.

В първата снимка - Black Hornet:

Ето - Европейски Hornet:

И на тази снимка - Skole гигант:

Така че, да се направи разграничение на черния стършелите не е толкова трудно от чакъла, просто трябва внимателно да обмислят корема им. Първото насекомо няма петна и ивици, а второто е украсено с жълти превръзки.

В допълнение, Черно Hornet не е установено, че на запад от езерото Байкал, така че всички срещи с голяма черна оса в европейската част на Русия - тя винаги срещата се прокара.

Това е интересно

Сколия - насекомите не са социални. За разлика от стършелите, те нямат гнезда, не живеят в семейства. Възрастните хора обикновено се хранят с цветя, които не могат да се кажат за техните ларви. Жени за създаване на потомство е под пръст и камъни големи ларви, като ги парализират с неговата отрова и снасят яйцата си върху тялото. По този начин, ларвите на сколиозата се хранят с живи, но имобилизирани, ларва бръмбари. Благодарение на този източник на храна на ларвите какавидиране, те спят зимен сън под земята и са избрани от пашкула, излезе на повърхността и полет до следващата година.

Има случаи, когато Скола взеха дори пчели, но тази грешка може да бъде толерирано само от хора, много далеч от ентомология, защото разликата между тези насекоми, въпреки че те принадлежат към едно и също семейство като цяло е достатъчно голям. И така, как е типичното оса талия и стройна корема, пчела, а напротив, плътен и много широка.

Чифт пчела-черно стършели различават драматично като пчелата бичен - ги бърка най-малко веднъж, за да видите на снимките, той ще бъде много трудно.

Единственото гнездо паразит сред колегите

Най-важното и най-вече интересна характеристика е черен стършели стършели се различават от друга - то е начин на живот. От всичките 23 вида на техните колеги чернокожи - единственият гнездящ паразит.

Млада жена в края на лятото открива доста голямо гнездо от обикновени или средни японски стършели, прониква в нея и убива матката.

След това женската нашественик от специални феромони се представя за членовете на семейството, лица, които, водени от миризмата, веднага я признават като неговата кралица. Въпреки факта, че новият жител на гнездото принадлежи към напълно различен вид, объркан от миризмата си, работниците със същата ревност започват да служат на нова матка.

След улавянето на гнездото, женската на черния стършел незабавно започва да съкращава предварително оплодените яйца, от които след това репродуктивните индивиди се изтеглят. По този начин, по време на цялото развитие на ларвите на един вид, трудещите се индивиди на другия са измамени.

Когато броят на женските и мъжките стане достатъчен, те напускат гнездото и партньора. Мъжете скоро умират, а женските намират места за зимуване или, ако това се случи в тропиците, нови семейства за паразитизъм.

На снимката - черен стършели върху кората на дърво:

Трябва да се отбележи, че изземването на гнездото, въпреки прост алгоритъм се дава на женски черен стършели лесно. Преобладаващото мнозинство от тях умират от "ръцете" на работниците, които ревностно защитават домовете си.

До убийството на старата матка, нова в семейството никога няма да бъде разпозната. Онези редки щастливци, които успяват да спечелят гнездо, осигуряват появата на толкова много млади хора, които повече от покриват смъртта на по-малко щастливи сестри.

Ясно е, че единични женски, които търсят гнездо, не са толкова често разглеждани като, например, многобройни работници от едно голямо семейство. Ето защо, дори в техните местообитания, черни стършели, за разлика от стършели от други видове, не се считат за широко разпространени.

В изключителни случаи тези насекоми могат да организират свои гнезда и да живеят в семейства. Подобно поведение е изключително рядко в тях и се дължи главно на факта, че на някои места от гамата от стършели други малки видове може и да не са изобщо. В този случай, съоръжението за търсене на паразитизъм ясно завърши с неуспех, и няма да спаси положението, дори вероятно присъствие на територията на стършели по-големи видове: за роднини като гигантски стършел черен паразит не е в състояние да.

Колко опасни са черни кончета?

Ако говорим за черните Hornet атаките срещу лицето, тогава можем да кажем, че това насекомо ужилване значително по-трудно от обикновено, за да ни европейски стършел. Но в същото време, хапе, не е толкова зле, колкото, например, uzhalivanie азиатски гигант стършели, обитаващи приблизително едни и същи територии.

Фактът, че гигант лидер на стършели по въпроса за черно токсичност отрова - факт неоспорим, това е насекомо по принцип е един от най-отровни насекоми в света. Но защо тогава има приблизително същия размер, другите два стършели - черни и обикновени - са ужилени по различен начин?

Фактът е, че за да се постигне успех в превземането на женски черен стършели гнездото си захапка трябва да бъде в състояние да убие кралица любовница. Теоретично обаче, старата жена трябва да е устойчива на отровата на завоевателя, защото и двамата принадлежат към един и същи род и имат подобни токсини.Въпреки това, на природата, за да "научи" черния стършел паразит, е присъдил специалния си отрова, съдържащ допълнителни ензими и токсини, без които победата над старата царица би било невъзможно.

Що се отнася до човека, за срещата си с черна стършели завършва почти същото като с всички други отровни насекоми: на първо място там е много силна пулсираща болка. Веднага след захапката се появява прогресивно възпаление на засегнатата област, тъканите се втвърдяват и се усеща силен сърбеж. В допълнение, един ужилен човек често постига сърдечен пулс и се появява диспнея.

Ако основните симптомите на алергична реакция присъединява има силни болки в главата, подути лигавиците, както и възможно е развитието на ангиоедем. В около 5-6% от случаите на анафилактичен шок настъпва след ухапване от черния стършели, в които липсата на незабавно медицинска помощ може да доведе до смърт.

Интересно е да се

Bites чипове, за разлика от ухапване от черни стършели, нисък риск и по същество безболезнено. Това се обяснява с факта, че първото насекомо използва своята отрова за защита, така че ухапването й трябва да причини бърза и остра болка. Вторият използва неговия токсин за обездвижване на жертвата и по тази причина, от всички възможни активни съставки, нейната отрова съдържа предимно паралитични вещества.

Първа помощ за uzhalivanii черен стършели следва да включва всички стандарт в такива случаи, действие, а именно

  • към засегнатата област като бързо прилага студен компрес;
  • към премахване или облекчаване възможно алергична реакция към напитки Suprastin или друг антихистамин и внимателно наблюдение на тяхното собствено състояние;

  • с появата на болка в главата, световъртеж, високо температура трябва веднага да се обадя "Бърза помощ" или да търси някакъв друг начин да се стигне до болницата.

Запомнете - чувствителността към отровата на насекомите не зависи от вашето физическо състояние по никакъв начин.

В заключение, трябва да споменем, че подобно на повечето от своите братовчеди, черния стършеловото - спокойно насекоми, ужилване човек, че ще бъде само в самозащита. Ако не се докоснете до това насекомо, не се опитвайте да го убиете и да не правите остри движения близо до гнездото, то никога няма да атакува първо.

В същото време този стършел е способен да окаже безценна помощ на парцела: с голямо удоволствие убива различни селскостопански вредители. Така че се грижи за редките черни стършели, уважава правото им да съществуват и използва услугите им за унищожаване на вредни насекоми!

Полезна видео: опасностите от стършели и първите правила за помощ ухапвания засегнати

стършели посегателство на правата на

Борба с насекоми скорпион срещу стършелите