Огляд найбільш ефективних засобів проти ос і шершнів

Грудень 2018

Відео: What is RPC Authority? Basic information, object classes, security ect (Грудень 2018).

Anonim

В ежедневието, особено жителите на градовете, да се потърси ефективно средство за защита оси и стършели трябва да много по-малко, отколкото, например, се опитват да намерят наркотици хлебарки. Като общо правило, мисля за това, което можете да отпускате стършели фенове трябва да свидетелстват и особено пчелари (няколко десетки стършели само за няколко часа може да унищожи много хиляди пчелните семейства напълно).

Отрова за оси и стършели също може да бъде полезно, когато едно много "смели" насекоми решават да изградят своите гнездо вътре в търговския обект или в непосредствена близост. В този случай, толкова близо квартал на насекоми с човек може да бъде просто опасен за здравето, особено за малки деца.

Като се има предвид, че ужилване от стършели и оси (дори единични) понякога може да доведе до тежка интоксикация, и в редки случаи, дори смърт, за да разрушават гнездата на тези насекоми е желателно, като без да се чака, докато те още веднъж изведнъж могат да възприемат човека като заплаха и да го атакува. В този случай можете да убиете стършели и оси, директно чрез инсектицид, и да ги комбинирате с механичното унищожаване на гнездото.

Инсектициди срещу жилещите насекоми

Не всеки инсектицид продаден в близко хардуера или градина магазина, е в състояние да убие и стършели или оса. Когато избирате, препоръчително е да се съсредоточите върху съвременните препарати за насекоми, повечето от които имат широк спектър от действия.

Сред многото универсални средства за защита могат да се разграничат някои доста използваем в практиката:

  • малатион - евтин и сравнително безопасно лекарство на базата на едно и също име на органофосфорно инсектицид, който често се използва за контрол на хлебарки, колорадски бръмбари и буболечки. Изисква разреждане във вода, могат да се продават в течна форма в кутии или под формата на прах в пакети.

  • Инсектициди на основата на хлорпирифос, като контакт действие. Въз основа на това съединение са на разположение, например, репеленти за насекоми Получавайте, Агра, Ksulat, Dobrohim Micro, Dursban, Fosban Ципи Suite Sinuzan и др. Всички тези препарати могат да се използват, както и анти стършели в концентрациите, посочени в инструкциите.

  • Екзекуторът - също е доста ефективен отблъскващ насекоми с широк спектър на действие. Количеството лекарство, което се изисква за получаване на отрова за стършели и оси, са ограничени в повечето случаи само 2-3 бутилки за общо около 200-300 рубли.

  • Tetriks - професионален инструмент гризачи Холандски производство. Тя се продава в нашата страна, главно в обема на търговия на едро и само на професионални услуги за унищожаване на насекоми. В малко количество да купуват тя може да бъде проблематично.

  • спрейове като Raid, борба, Raptor, дихлорвосът Neo и други подобни се продават в много магазини хардуер, но тяхното използване е свързано пряк контакт с контакта. Убийте стършели или оси веднага спрейове няма да работят, така че е обикновено първият агент се освобождава от контейнера в найлонова торбичка, която след това бързо се постави на слота и равенството.

Всеки отрова в контрола на стършели или оси трябва да се използва много внимателно: не забравяйте, че тези насекоми са в състояние активно да защитава своите гнездо с атаките си срещу всички рояк.

Ако станцията не е гнездото, е препоръчително да се използват специални отровни примамки за стършели и оси (повече за това по-долу).

В случай на гнездото, унищожаването на неговия най-добре през нощта, когато насекомите са неактивни: крика да дойде през нощта, за да се разрежда лекарството или спрей и торби за боклук с такъв размер, че да може лесно да се поберат цялото жилище насекомите.

Първата опция е, когато гнездото виси на клон на дърво.

В този случай опаковката се излива или се напръсква с отрова, след което се носеше на гръбначен стълб или улично гнездо в дъното. Тогава вратата на чантата се закрепва на мястото, където гнездото е закрепено към клона, така че неговите жители да не се разпръскват.

Вторият вариант е мястото на гнездото на тавана на фермата. В този случай, технологията е почти една и съща, основната разлика е само, че торбичката за боклук не е вързана, а е залепена към тавана с лепяща лента.

Третият вариант (най-простият) е ако гнездото е в дърво или в дупка в дърво. В тези случаи, инсектицид бързо се излива в отворите, след което входовете веднага запечатани със синтетичен уплътнение, влачене или кърпа че е леко импрегнирани с отрова също.

Важно!

Дали ден или нощ, че ще убие стършели от специални средства, преди да е необходимо да се носят ръкавици, маска пчелар и дълги ръкави облекло. Ако поне един Hornet по време на процедурата ще има време да лети от гнездото и жилото, последствията могат да бъдат много тежки - в зависимост от наличността склонност към алергии към ухапвания от насекоми.

Традиционните рецепти за преследване на оси и стършели

Борба с стършели и оси могат също, като се използват множество народни средства за защита. В историята на човешката унищожаване на тези насекоми такива рецепти са се натрупали много, но повечето от тях са все още значително по-малко ефективни от съвременни инсектициди.

На някои особено популярни народни средства, нека разгледаме по-отблизо.

На първо място, тази гъба, която се взема предвид при хората доста ефективна отрова на стършели, но изисква специална подготовка. Как да убиваме стършел с този метод? За тази цел, три гъби капачка вземат 100 грама мед и чаша вода, самата гъбата се нарязва на малки парченца, се смесва с останалите съставки и се кипи в продължение на 3-5 минути.

След охлаждане агент се излива в кутии и се поставя където стършелите са най-често (в действителност, се оказва, типичен отровен стръв за оси и стършели). Унищожи всички насекоми по този начин няма да работи, но някои от тях все още загиват.

Като опция - аманита в тази рецепта може да бъде заменена с борна киселина. .

Преглед

"Ние винаги се появят morim стършели мухоморка отличен инструмент, надеждна тях отрова, а също така на разположение Нанесете той трябва да бъде през пролетта, когато Хорнетс се появяват само така можете дори да унищожи матката, седи в гнездото - .. Работни стършели й донесе и се подава й отрова Но ако така се опита да отрови стършели през август, че няма да работи. - тях към настоящия момент вече има много по-лесно да се намери и да изгори самия гнездо "..

Владислав, Ташкент

Втори народен лек за оси и стършели - червен пипер, които са окачени греди директно в близост до гнездото.Смята се, че миризмата на пипер отплашва стършели и оси, и поради това те могат да напуснат вече живееното гнездо.

Третият начин е да използвате парче месо. Разположено е в близост до гнездото на космат и се оставя да виси за един-два дни, така че насекомите да са свикнали да го хвърлят за хранене. Месото се обработва hlorofosom или ДДТ (сега, разбира се, за тази цел е добре да се използва всеки модерен инсектицид, като лекарства Получавай, площ Ламбда, Изпълнител и т. Н.)

Практиката показва, че изпълнение отровен месо само няколко дни, за да убият почти всички работници на стършели. Следва да се отбележи, че под самата примамка е желателно да се постави кофа, в която ще падне отровен инсект и периодично да се отстранява от там. В противен случай птиците, живеещи на мястото, могат да бъдат отровени, които активно ще ядат отровени насекоми от земята.

Важно е да се разбере, че всички тези традиционни методи ще доведе до най-добрия случай в продължение на няколко дни (или дори седмици), така че ако оси или стършелите трябва да бъдат унищожени бързо, те, за съжаление, не са подходящи.

Капани и правила за тяхното използване

Подобно на отровните примамки, можете да използвате и специални капани за стършели и оси. Най-простият такъв капан е направена от пластмасова бутилка, която има нож или ножици нарязани горната половина, се отвива капака, горната част е обърнат и поставена надолу в долната част.

Долната половина на бутилката се запълва със захарен сироп или мед с бира, върху която насекомите ще работят активно. Привлечени от стърчащи стършели пълзят през получената фуния вътре в капана на бутилката, хранят се там, но откриват дупка за излизане не могат.

Същият принцип важи и за вносните специализирани капани за оси и стършели. С силно желание или съмнение относно ефективността на домашно приспособление, също е възможно да ги използвате. Съществуват и лепкави опции за капани.

Все пак, отново всички зъбчати бързи такива капани е малко вероятно да уловят.

Високоскоростни средства за унищожаване на оси и косми

Въпреки това все още съществуват мощни и бързодействащи средства за хъркане. Странно е, че един от най-ефективните начини да се отървете от оси и снопчета е наличието на обикновена вода в кофа.

В зависимост от размера на гнездото, толкова много вода се изсипва в кофата, така че когато вълнената къща се постави в нея, течността стига до самия край. Кофата се издига до гнездото, така че напълно се потапя във водата. Необходимо е да се мисли предварително как да се фиксира резервоарът: например да се подготви подходящ дървен лъч или стълб, който ще може да закрепи кофата, притиснат към тавана от дъното.

Друг вариант - изсипване на гнездо на оси или снопчета с бензин или керосин и последващото му запалване. Жилището на тези насекоми е направено от подобно на картон вещество, затова изгаря много бързо и цялата процедура отнема доста време.

Този метод обаче трябва да се използва много внимателно и само ако гнездото е разположено извън помещението. Така че можете да убиете стършели, чието жилище, например, виси на един самотен клон.

По време на операцията трябва да се внимава, че пожарът поглъща само самата гнездо и не се разпространява в дърво или в околните растения. В идеалния случай, когато избирате този начин на изхвърляне, трябва да имате пожарогасител под ръка и съответно да можете да го използвате.

гнездо в земята, могат да бъдат унищожени, като залив откриване на пот или кофа с вряща вода. Не се препоръчва да се вземе по-малък капацитет, защото утринът може да е дълбок и врящата вода просто не е достатъчна. След процедурата, излизането на повърхността трябва да бъде затворено с нещо, така че случайно оцелелите насекоми да не могат да се измъкнат.

Убийте стършели и оси също може да отработени масла: като правило, те загасени гнездото, висящи, отново, на едно дърво. Обаче, струва си да се разбере, че този метод е изключително неекологичен.

И накрая, трябва да се помни, че стършелите и осите - въпреки всичко - човешките полезни партньори в борбата срещу вредителите. Тези хищни насекоми активно унищожаване гъсеници, ларви на бръмбари и листни въшки.

Преди безсмислено убие стършели, като го гледам - ​​може би той просто лети над градината или в градината, както и в непосредствена близост до къщата на място страна дори не се появи. Спрете за момент и си помислете - всъщност това насекомо ви помага в борбата за реколтата, струва ли си да се борите срещу него?

Когато се намирате в непосредствена близост до стършелата, със сигурност трябва да се погрижите за себе си. Но също така и да ги унищожи без причина, също не трябва да бъде: през последните години, тъй като на безцелни унищожаване градинари стършелите на, уви, вече са доста редки насекоми.

Получаване на осведомеността, с изключение на бъдещите поколения, това е интересен и важен - дори и за природата - насекомо.

Интересно видео: подробни указания относно извършването на капан за оси за защита на лозето

Друг пример за капан за оси и стършели импровизирани

Борба с осите използване WD-40?