Фотографії жала шершня і його особливості

Лютого 2019

Відео: Этот жук ест древесину и крышу дома (Лютого 2019).

Anonim

Животът на стършел е основното и практически уникално средство за самозащита на това насекомо. За ловците и ловците родът го използва рядко. Въпреки това, наличието на много силна отрова, както и факта, че жилото перфектно адаптирани за да проникнат завесата на други животни, се предполага, че до себе си или на неговото гнездо стършели защити са постоянно.

На снимката - стършел ужилване за достатъчно голямо увеличение на

Hornet - насекомото като цяло не е агресивен, парещ тя влезе в игра, само когато това е невъзможно да се скрие от атаката, или в защита на гнездото. Тази особеност предполага, че ако звънецът ужие, това е вината, която е виновна - без сериозна причина, насекомото няма да атакува.

В същото време, въпреки спокойно си природа, стършели ужилване е много опасно: устойчив дори на насекомите към отрови хора uzhalivanie стършели причинява подуване обширна и силна болка. Хората, чийто имунитет не е в състояние да устои на ухапвания от насекоми, рискуват да получат най-силната алергична реакция.

По-голямата част от жертвите на Hornet ужилване появят висока температура, втрисане, замаяност, главоболие, и по-тежки случаи - анафилактичен шок и ангиоедем, които ужилени за лице, за съжаление, може да се свърши в смъртта.

Забележка

В резултат на ужилване на стършели по целия свят хората редовно се убиват. Повечето жертви са в Югоизточна Азия: само в Япония повече от 40 души умират от ухапвания от местни стършели годишно.Подобна ситуация се наблюдава в някои провинции на Китай. Ако човек има висока чувствителност към отрова насекоми фаталност може да се появи и да се срещне с общата европейска стършели, но такива случаи са изключително редки.

Заслужава да се отбележи, че симптомите на интоксикация с отрови стършели и пчели са сходни, но самият процес uzhalivaniya ужилване да се различава от връстниците си в пчели.

Ако една пчела може да ужилва само веднъж в живота си, тогава скърцащото ужилване е оръжие за многократна употреба. Някои видове от тези насекоми са ужилени в размер на няколко инжекции в секунда в риск, без да навреди на тяхното здраве. Причината за това е специалната структура на жилото на стършелата.

Фото и анатомия ужилване стършели

стършели ужилване е модифицирана ovipositor, в съчетание със специална отрова жлеза. За разлика от ездачите - свързани насекоми - Хорнетс в латентно състояние, може да се скрие жилото в областта на корема и натиснете просто да хапе извършителя. Пътниците не са в състояние да издърпат жилото си в телесната кухина.

На снимката по-долу - стършели ужилване обикновен

Дължина на жилото, при различни видове стършели варира: в Европа достига 3-6 мм, а, например, на азиатския гигант стършели - до 8 mm. Ужасяването на представители на последните видове се счита за един от най-големите в целия отряд.

Съвет огромен стършел вижда на снимката:

Какви други функции предлага пистолета стършел? Това насекомо е гладко, без джаги и шипове. Благодарение на тази структура, след ухапване, хъркането може лесно да премахне жилото от раната и да го удари отново. Сравнението с оръжието си от аналогова пчелен мед: върха му има назъбен трион форма и голямата човешка кожа остана.

След ужилване от пчела умира след няколко минути, тъй като в резултат на структурните характеристики на жилото му извън част от вътрешните органи.

За бележката

За пчелите само атака върху бозайници с дебела кожа е смъртоносна. В същото време, от кориците на тялото на насекомите, пчелата тихо отстранява жилото и може да го използва в бъдеще.

Възможността на хъркането да ужилва няколко пъти доведе до погрешното схващане, че косматът има няколко удара. Но това не е така: ако по някаква причина стършелото изгуби жилата си, то ще умре като пчела.

Друга характеристика на анатомията на хъркането е, че неговата жилка е свързана със специална жлеза, която произвежда отрова, ако е необходимо.

Стършелът има токсин на склад, чието количество е достатъчно за 4-5 хапки. Благодарение на правилното функциониране на жлезата, няколко часа след ужилването, отработената отрова е напълно запълнена.

Стинг по време на работа: как "хапка" стършел

Разпределение на отровата от жилото се появява в резултат на намаляване на мускула, обграждаща отровна жлеза. Вятърът е в състояние напълно да контролира този процес.

Щитовете се издърпват от края на корема веднага щом насекомото реши да удари престъпника или жертвата. Но обикновено Hornet все още предпочита да убие плячката с челюстите си, макар и доста дълго време, а не да се прилага жилото. Това показва, че насекомото много икономично третира отровата си и го изразходва само в изключителни случаи.

Ето още една снимка на стършели ужилване (с капка отрова в края):

Съвет

В един стършел ужилване в навлиза в тялото на жертвата 0, 5 мг отрова. Сухата маса на отровата е 0. 19 mg. Това е достатъчно, за да предизвика обща алергична реакция.

След въвеждане на оръжие в тялото на жертвата, хъркането излъчва капка отрова и след това отстранява жилото. Поради наличието на ацетилхолин незабавно токсин засяга нервите на мястото на ухапването и причинява болка, дори преди жилото ще бъдат изведени от под кожата.

Видеоклипът се вижда ясно като стършел ужилване:

Механизмът на действие на гигантската оса ужилване

Ако опасността не е отминала, стършели ужилване многократно. Такава тактика е по-ефективна, отколкото просто инжектиране на отровна вода и на същото място, без да се отстранява жилото. Това се дължи на факта, че излагането на токсин при този метод на лезия се простира до всички нови нервни окончания, което само увеличава болката.

В бележката

Смученият стършел, подобно на ужилената пчела, е добре разпознаваем в определени кръгове по символи. Татуировка парещ стършели означава, че човек е спокоен, трудолюбив и chistoploten, но може да бъде трудно и може да се себе си и своите интереси защитават, ако е необходимо. Тази татуировка е много разпространена сред японската мафия якуза.

Малко за функциите на върха

Hornet - активен хищник, и тъй като жилото му често се използва за производството на храни, а не за защита. Въпреки това, в преобладаващото мнозинство от случаите, косматът трябва да използва оръжията си само когато жертвата е твърде голяма или добре защитена от гъста обвивка. За да убие по-малката плячка, той напълно управлява челюстите.

За по-голяма яснота, ние можем да ви дам един пример: нападението на паяци или пчели, които могат да отблъснат, стършели ужилване е принуден да се използва. Ако змиите атакуват пчелен кошер, всеки от хищрите може да унищожи до хиляда пчели без нито един ужил, убивайки само с челюсти.

Заслужава да се отбележи, че повечето стършели, преди да се защитят с помощта на жилото, не достигат целия живот - върху тези насекоми, малко атаки. Но за да използваш отровата за храна, сортът е почти ежедневно.

Към бележката

Всеки хорнет хваща до 15-20 насекоми на ден. От тях най-малко 1-2 са твърде големи, за да бъдат управлявани само с челюстите.

Правила за първа помощ при ужилване на ухапвания

Ако звънецът все още ужилва, първото нещо, което трябва да направите незабавно, е да лекувате раната. Няма смисъл да губим време и да търсим самото жило - едно насекомо е трябвало да го вземе с него.

Особено не оказвайте натиск върху ужасно място, опитвайки се да изтласкате отровата. Това действие ще доведе до повишено кръвообращение и в резултат ще ускори разпространението на токсина под кожата.

Първото действие, когато стършели ужилване трябва да бъде:

  1. Метод ухапване оцетна или лимонена киселина, след това - алкохол или водороден пероксид.
  2. Нанесете няколко минути мокра захар, а на върха - студен компрес.
  3. Облечете кожата около ухапването с гелове Fenistil или Sovenentol.
  4. Пийте колкото се може повече вода или сладък чай.

За първите симптоми на алергична реакция - замаяност, гадене, треска - засегнатото лице трябва да бъде отведено в болницата възможно най-скоро. Прилагането на симптоматично лечение в този случай не е необходимо, тъй като не е известно как тялото може да реагира на допълнителни вещества. Единствените лекарства, които можете да пиете, когато започнете алергиите, са Suprastin и Dimedrol. Те ще помогнат за намаляване на силата на реакцията на тялото.

Основното нещо, което трябва да се направи при шиене на стършел, е да не се пренебрегват недвусмислените симптоми на отравяне с токсини.Алергичните реакции към отровата на насекоми могат да се развиват дори физически силен и здрав човек, а с всяко ново хапка, че ще бъде по-силен. Бъдете внимателни към себе си и вашето здраве, уверете се, че последствията не са прекалено сериозни!

Полезна видео: стършел ухапване наистина могат да бъдат смъртоносни за хората

Пчелите заедно убиват стършели ги нападнали