Фотографії шершнів і опис цікавих особливостей їх життя

СТРАШНЫЕ ПРАНКИ СО СЛЕНДЕРМЕНОМ! (Відео July 2018).

Родът на Хорнет е член на фамилията "Истинските оси". Ето защо навън всички стършели наподобяват най-често срещаните, обичайни ни социални оси, но те са много по-големи. Всеки, който някога се е срещал тези насекоми в природата или просто да ги видя един до друг на една снимка, може ясно да каже къде е Hornet, а когато - макар и голям - оса.

Някои други роднини на стършели се объркват малко по-често. Повечето от тях се правят грешки, разбира се, на гражданите, защото те знаят, стършели основно само със снимки и наречен така, защото всички големи насекоми, дори дистанционно тях, наподобяващи.

Общо има 23 вида стършели в света, много сходни в начина на живот, но доста различни по вид. Така например, размерът на тези насекоми варира от 2-2,5 см в европейски стършели до 5 см - в гигантски азиатски.

Заслужава да се отбележи, че в Русия има представители на двете най-малките и най-големите видове: чести (европейска) Hornet, от една страна, и стършела Vespa Mandarinia (азиатски гигант) - от друга. Като цяло, азиатски стършели е обща за страните от Югоизточна Азия, но, въпреки това, площта достигне и Приморие, където срещата с тези насекоми няма да бъде изненада за местните жители.

Тук на снимката - стършели гигантски Азия, най-големият и един от най-опасните в света:

Както и за страната като цяло, по-голямата част от руските градинари по-добри от другите известни европейски стършел - голяма оса до 3, 5 см.За това насекомо сред хората има много митове и басни.

Photo Hornet обикновен

Например, се приема, че жилото на стършели е много по-опасни и болезнени ухапвания от обикновените оси, че три стършели заедно са в състояние да убие човек, а седем - кон ... Също така, хората казват, че се прилага към всеки интервал от време девет ухапвания водят до смъртта на човек, или че например една оси има девет удара. Между другото, именно поради тази причина насекомото в народа е било наречено "Хорнет-девет".

От само себе си се разбира, че това е - само празни фантазии, има малко общо с реалността и се появява в резултат на липсата на информираност на обикновените граждани за биологията на тези насекоми. Но Хорнетс, обаче, все още наистина опасно за хората ...

Външният вид и характеристики на типичен оса

Външно Hornet изглежда доста впечатляващи. Снимката показва характерните особености на цвета на обикновения европейски стършел:

Някои подробности за външния вид ясно разграничават тези големи насекоми от обикновените оси. По този начин, стършели кафяв спот имат забележим дъга от горната страна на главогръда и същи цвят основата на корема и гърба на главата. На свой ред, обикновената оси няма изобщо никакви кафяви елементи.

Следващата снимка показва космат със значително увеличение. Вижте всички специфични подробности за външния си вид:

А ето и снимка на конвенционалния хартиен оса

Какво друго е различно от оси и стършели? Разбира се, по размер - обикновено косматът е почти два пъти по-голям от близките роднини. На следващата снимка се виждат един хъркане и една оса. Най-очевидната разлика в размера се вижда веднага:

Средният размер на един обикновен работен лица стършели - 18-22 мм, на матката - 28-30 мм.Ако говорим за оси, размерите им варират в интервали от 12-14 mm и съответно до 18 mm.

Интересно е да

Ентомолозите могат да различат стършели от голям размер дори оси и форма на главата: на първо място - много широка глава, а вторият - той, напротив, се стеснява при прехода към шията.

Като цяло, стършелата се характеризират с всички характеристики, които отличават всяко насекомо Hymenoptera. Hornet на снимката показва много тесен, "оса" талия, големи очи с широк кацане и мощни челюсти, с която получава храна:

Съвет

Често е в южните райони на страната ни може да се намери на насекоми, като стършел и цялостния външен вид и размер, но различаващи се в черно оцветяване с две оранжеви ивици на корема. Тя отбеляза, прекалено голяма оса, която, обаче, не е опасно за хората и освен това - много полезен за селското стопанство (тя разрушава голяма ларви на бръмбари). Ако размерът на стършелата е около 25 мм, тогава сколиозата може да нарасне до 45 мм. Съществува и митът, че в нашата страна има голям син стършел. Все пак, това е само една легенда: в този случай за вземане на голям стършел пчела дърводелец, наистина притежаващ синьовиолетова тяло.

Във видеото Hornet охрана на входа, за да ровя, където е нейното гнездо:

Хорнетс в близост до техните гнездо дупки

Видове Hornet: най-опасните, най-големият и най-агресивен

Позовавайки се на схематичните картини и снимки, ще стане очевидно, че всички видове сортове са външно сходни, въпреки значителната разлика в местообитанието и размера. В допълнение, начинът на живот, храненето и възпроизводството на тези насекоми като цяло също са сходни.В този случай, всички сортове на стършели имат отделни, характерни само за тях, характеристики на биологията или анатомията.

Нека разберем какъв тип стършели и ще се занимаваме с по-значимите.

Обикновеният (европейски) стършел е най-характерният представител на рода. Той живее в Европа, в европейската част на Русия, а не толкова отдавна е докаран случайно в САЩ, където той се умножи и стана доста разпространен вид.

По-долу са снимките на стършели, които могат да бъдат идентифицирани това насекомо, ако се случи да се срещнем с него:

Преглед

"Имаме терминал в близост до R / D пътища в разпределителното табло отглеждат огромни оси от -това не успяхме да отворим и да служи на целия кабинет След като взе кутия една такава оса и гледах снимки в интернет се оказа стършел знам Hornet -... опасни насекоми, но ние нямаме един те не хапят , въпреки че съставителите винаги са наблизо, решихме да не ги докосваме с целия магазин и само случай на злополука, когато всеки ще трябва да се изкачи до ремонт, за да ги отрови. Не е имало инциденти, дори убедил изпълнителите веднъж за потвърждение не докосвайте корпуса. "

Рената, Ростов на Дон

Ориенталският стършел е един от най-красивите сред братята си. Има интересен червено-кафяв цвят на тялото с две широки жълти превръзки на корема.

Този вид е известен като най-устойчив на суша, способен да живее и да се размножава в сухи степи и пустини. Обиколи източния стършел в Русия и в Близкия изток. Снимката показва представител на този тип стършел:

Гигантският азиатски стършел е най-големият вид сред целия род.Това стършели изглежда фантастично разширена Европа, но без нюанси на кафявото в цвят: дължината на тялото му може да достигне до 5 см, а размаха на крилете - до 6 см! Това стършели изглежда много смущаваща, и в домовете си, местообитание се нарича "врабче пчела".

Снимка на азиатския гигант стършели:

Освен това, този вид на учените са разделени на няколко под-видове, т.е. на най-големия стършели в света има няколко разновидности, различаващи се по някои аспекти на живота ... По този начин, най-опасният е японски гигант стършели - ендемични за японските острови, което хапе в страната загинаха около 40 души годишно.

Без значение колко далеч от нас може да изглежда, този гигант, руснаците го видят не е толкова трудно - просто отидете на почивка в Индия, Тайланд и Китай. Ето защо, когато се планира да прекарват ваканциите си в тези страни, моля, вижте снимките поне в Интернет показва, огромен стършел, че ако нещо се случи да бъдат напълно подготвени.

Черно Hornet - единственият от всички видове, което е пило паразит на своите събратя. Неговият женски не расте собственото си семейство, и убива на матката в гнездо обикновен или японски стършели и започва да тече на нови жилища. Тази гледна точка - типичен пример за това, което Хорнетс са напълно различен цвят от преобладаващото мнозинство.

Следващата илюстрация показва черни стършели:

Друга снимка показва два вида стършели - черен и огромните азиатски.

Ако говорим за междуспецифичните взаимодействия на различни стършели в същия район, може да се каже със сигурност, че те винаги са враждебни. Насекоми равна по размер - конкуренти за храна, по-големи видове от малък отношение както на следващата продукция, както и една и съща черно - в допълнение към всичко останало, и напада гнезда на техните близки.

Домът за стършелата и опасността от съседство с мъжа

Всички стършели - публични насекоми. Техните работници изграждат гнезда от тънката млада кора от дървета, които дъвчат, смесвайки се със слюнка. Целият комплекс от пчелни пити, състоящ се от картонена маса, е обграден от външни стени и след завършване на строителството изглежда като огромен пашкул.

Този дизайн може просто да виси на клон или да се прикрепи към сграда, или може да бъде разположен в кухи дървета или дори в животинска дупка.

стършели често правят гнездата си в близост до градините и пчелините, където те се хранят с двете вредните насекоми (бръмбари, бръмбари, гъсеници) и полезни (например, пчели). Не е учудващо, че познавачите на градинари и градинари са много уважавани към тези големи оси, но пчеларите не ги харесват много.

Когато гнездото стършели в района на пчелина собственик на ферма за мед се опитва възможно най-скоро от всички известни средства, за да се унищожи, за да се избегне разрушаването на кошери от тези хищници.

Въпреки това, по отношение на лицето директно на стършело - насекомите не са агресивни. Ако те не са умишлено преследвани или застрашени от гнездо, те най-вероятно няма да удрят никого. По този начин, ужилване на стършели - това обикновено е или непредвидено произшествие, или целенасочена защита от насекоми на гнездото му.

Преглед

"Веднъж по време на риболовен събитие е: да отидем с кола, но в кулоарите на един човек отива и навиване като пиян Спряхме търсите, и имаше на главата си като топка каза, че две оси хапе главата му .. . добре, пушек, разбира се, ние веднага в колата си, студена кърпа на челото му, и в болницата - .. 42 км не е в състояние да предприеме, с една дума, той е починал преди лекарите в селото казват, че алергията е бил много силен. ".

Сперма, Vilkovo

Възпроизвеждането най-голямата по

Хорнетс възпроизвеждат по същия начин, тъй като повечето от техните роднини, семейството почти никога не живеят повече от една година.

През пролетта млада жена намира подходящо място за гнездо (тя трябва да бъде изолиран и защитен от проекти), се основава на първоначалната клетка, и да растат в първия си ларви. Веднага след изхвърлянето, работещите стършели започват да се грижат за новороденото и да хранят матката, чиято задача сега се свежда до яйца.

Такава добре адаптирана работа води до факта, че семейството започва да расте много бързо. Гнездото също е бързо завършено. Ако искате в интернет, лесно можете да намерите многобройни снимки, които показват допирни кучета в началния и крайния етап на строителството. Ето някои от тях:

Ларвата на стършелата се развива приблизително 4 седмици. Възрастните птици се хранят с хванати насекоми, от които само най-меките и мастни тъкани се избират за по-младото поколение.

На снимката - ларви стършели в клетките:

В края на лятото в гнездото вместо работни стършели започне изход, способен да разплодни женски и мъжки (всички работни лица - стерилни женски). Матката по това време дори може да бъде изгонена от гнездото или да бъде убита, защото поради изтощение тя вече не е в състояние да съкрати достатъчен брой яйца. Възрастни стършели се чифтосват, а след това на женските летят в търсене на подслон за зимата, така че през пролетта да се установят техните семейства, а мъжките умират скоро.

Много интересен факт, който заслужава внимание, за да е, че за жени - бъдещата основателя на ново семейство - само един сдвояване в края на сезона, за да продължи да снасят яйца, през целия си живот.

Възможно е да се изолира и друга интересна особеност: в някои тропически видове стършели един от младите жени в състояние да задържат мястото на майката и да продължи развитието на семейството.

Колко опасни са стършелите

Хорнът на стършелата се смята за доста опасен, но все още не е най-силният сред токсините на всички насекоми като цяло. Основните особености на ухапването на стършелата е алергична реакция, проявена в човек след ужилване, и голямо количество отрова, въведено в тялото. Това са сериозни дози от отрова, които причиняват такива сериозни последици, въпреки че токсичността му обикновено е по-ниска, отколкото например токсичността на отровата на пчелите.

Ако ужилен от един човек не се различава свръхчувствителност към отрови на насекоми, ужилване от стършел, ще го накара само болка, подуване и възпаление, което ще се проведе в рамките на няколко дни.

Друго нещо е, когато човешкият имунитет не може да се справи с токсина, който е влязъл в тялото. В този случай стършели отрова причинява тежки алергични реакции, проявяващи се със световъртеж, сърцебиене, треска, ангионевротичен оток, болка и дори анафилактичен шок.

Трябва да се отбележи, че ухапването да хапе чувствителност на организма към отровата всъщност увеличава и поради това, ако все още е там, обикновено 9 хапки, която бе споменато по-горе, може да работи.

Преглед

"Имам някаква инстинктивна страх от стършели след дете бях стършел на устната си ухапан. Аз съм всичко, така издухан, че и двете очи са изтръпнали и не се отварят устата на всички. Едва дишаше. Заведоха ме до лекаря, инжектираха, само заради това и без последствия всичко изчезна.

Иън, Нижни Новгород

Как да се справим с стършелите

Борба с стършели оправдани само когато те заплашват пчелина или се установят в средата на жилищна зона, която се намесва в работата.Ако стършелите се намират, където никой не ги безпокои, те няма да се намесват на собствениците на обекта и дори напротив - те активно ще помогнат, унищожавайки много вредители в градината или в градината.

В случай, че мирното съвместно съществуване все още е невъзможно, стършелата се борят по няколко начина:

  • висящи капани с примамки, в които насекомите попадат в капана;
  • директно унищожава самото гнездо - например го изгори;
  • третирате стършелата със силни инсектициди, което води до смъртта на цялото семейство.

За този човек първият метод е най-безопасният, но той не осигурява гаранция за пълно унищожаване на насекоми, т.е. е просто начин да се борим с тях. Напълно да унищожиш гнездо или да развалиш жителите му, е сигурно средство да се отървеш от тях. Но не забравяйте, че работата по унищожаването трябва да бъде извършена, спазвайки много строги правила за безопасност.

По принцип трябва да се помни, че поради активното, понякога просто безразсъдно унищожение, броят на стършелите в много региони на нашата страна е катастрофално намаляващ. Към днешна дата дори и обикновен стършел е изброен в някои регионални Червени книги, така че ако е възможно да се овладеете с тези насекоми, е по-добре да не ги докосвате, освен живота си. И те на свой ред ще направят всичко възможно, за да унищожат колкото е възможно повече вредители във вашата градина.

Интересен видеоклип за опасността от квартал с гнездо на рог

Гигантски азиатски стършел срещу скорпион - кой кой?

Пчелите защитават своя кошер от враждебността на хъркането