Яд шершня: наскільки він небезпечний для людини і з чого складається

Лютого 2019

Відео: Большой ядовитый паук-Южнорусский тарантул (Лютого 2019).

Anonim

Отровен стършел е едно от най-мощните насекоми като цяло. Силата на отровата и последствията от нейното навлизане в човешкото тяло, обаче, до голяма степен зависят от вида стършел.

С пълна сигурност може да се каже, че всеки стършел е отровен, тъй като има жилка, свързана с жлезата, която произвежда цял набор от токсини. И всеки конкретен вид има своя собствена, специфична отрова.

Например, ухапване от обичайната европейска стършели, които често се сблъскват с градинари, пчелари и земеделски работници, почти не се различава от болката и последствията от ужилване на пчела или мед конвенционалните оси хартия.

В същото време ухапването на гигантския азиатски стършел е изключително болезнено и може да доведе до смърт в особено тежки случаи.

Интересно е да

Според специално разработена система за оценка uzhalivaniya сила, разработена от американската изследователка Джъстин Шмит, големи Hornet ужилване получиха марката 4, заедно с най-големите пътни ухапвания от оси. Повече от техните ухапвания само южноамерикански мравка-куршум - на скалата на Schmidt, му ухапване дърпа 4 +.

Независимо от факта, че Hornet е токсичен, с отровата си, когато лов той използва рядко харчат излишно ценно лекарство това насекомо не харесва, както и за убийството на различни членестоноги фуражи използва мощни челюсти. Изключението е голяма и солидна плячка - в този случай оса да може да приложи отрова.

Като цяло, косматът предпочита да остави токсина си в действие само за самозащита или защита на гнездо.Въпреки това, ако се случи така, че някой е влязъл в личното пространство на един стършел, си струва да бъдете подготвени за всеки изход.

стършели отровата на опасност: реакция на човешкото тяло, за да го

Сега, нека да разгледаме ефекта, който отровни стършели върху човешкото тяло. Отровата на стършелата е опасно на първо място, защото съдържа много литични компоненти, водещи до разпадането на клетките в мястото на ухапване. Това обяснява моменталното появяване на едем и възпаление. Понякога отровата, влизаща в тъканите, може да доведе до образуване на абсцес.

Ако човек е претърпял много хапки, не само кожните клетки, но и стените на кръвоносните съдове са повредени, което води до локални кръвоизливи. В специални случаи това причинява увреждане на вътрешните органи и ако не се консултирате с лекар навреме, можете да изчакате развитието на увреждане на некротичните тъкани.

Преглед

"Този ден, аз просто се работи по градината си и седна на една купчина трева под едно дърво. Оказа се, пчелните врабчето седеше там (местното име на гигантски азиатски стършели). Тя ме ужили в седалищния мускул, но ми се стори, ако седях на нажежен до червено нокътя. Poor не забравяйте, че се чувствах тогава. Тичах дома, но това е на около половин километър, а всяка крачка отекна в кръста тежка болка. имах време само да пресече реката и вече падна на пътя. Предполагам, че за мен има и Аз само дойдох в болницата само, имах оток, набъбнах назад, аз винаги ужилени аналгетично и антипиретично. Болката всичко все още беше толкова силна, че не можех да лежат по никакъв начин, освен в стомаха. "

С Young Thaybin

В допълнение към горните ефекти, голям стършели отрова предизвиква главоболие, повишаване на сърдечната честота, повишена телесна температура.Тези симптоми често се усилват от алергична реакция, водеща в тежки случаи до анафилактичен шок. Друг тип реакция на тялото към отровата на космат може да бъде недостиг на въздух, който се дължи на увеличение на лимфните съдове.

Заслужава да се отбележи, че дори и без усложнения, стършели отрова описано по-горе има най-силен ефект върху нервните окончания, което води ужилване от насекоми отровни човешка остра болка. В някои случаи самият процес може да доведе до състояние на шок.

Въпреки страданията, причинени от човека, Hornet за ухапване инжектира в раната доста малко отрова - не повече от 0, 5 мг, а след това изважда жилото. Тези стършели и други оси са различни от пчелите, които оставят оръжията си в тялото на врага заедно с част от червата, като по този начин са обречени на смърт.

Отровните стършели могат да удрят жертви и врагове многократно, но пчелите, когато са ужилени, оставят повече отрова в раната. Не е изненадващо, че един обикновен европейски стършел и почти половин пъти по-малка пчеларка приблизително същата.

Преглед

"Всички истории за отровни стършели -. Приказка Ами, те са големи, добре, ужилване, но не по-болезнено от пчела И като цяло, те са много мирни насекоми Една година бях на пчелин е работил като охрана, така че … пчели тогава наистина го ядат всеки ден. И през следващата година правото на плевня къща, построена гнездото на стършелите, така че само една ме ухапа за цялото време. не мога да кажа нищо по-различно от ухапване от ужилване от пчела. "

Иван, Трофимово

Малко химия: каква е отровата?

Действието, което упражнява отровата на хорнте, се обяснява с нейния състав. Хърбетът е отровен поради комбинацията от няколко невротоксини, вещества, които възбуждат нервните окончания, както и клетките, разтварящи мембраната.Ето защо резултатът от захапването води до сложно поражение на различните органи.

Основните активни съставки на отровата на хърка са:

  • Фосфолипаза А2 - незаменим компонент на змийска отрова, пчели и оси. Това води до разтваряне на компонентите на клетъчните мембрани, до освобождаването на тяхното съдържание в междуклетъчното пространство и до възникването на възпалителна реакция.
  • Инджетотоксинът е отрова със сходен ефект, който също засяга клетъчните мембрани.
  • Ацетилхолин, който активира директно нервните окончания и причинява силна болка.
  • Хистамин, който подобрява ефекта на болката и предизвиква имунния отговор на организма под формата на алергична реакция.
  • Мастопаранът е специфичен пептид, съдържащ се в големи количества в отровата на стършелата, причинявайки освобождаването на хистамин от мастните клетки чрез типа верижна реакция. Не е изненадващо, че ухапванията на стършели са толкова алергични и толкова лесно водят до анафилактичен шок.

Няколко други компонента, включени в отровата на рога, засилват реакцията на местната тъкан и водят до бързо разпространение на общата токсичност. Струва си да се отбележи, че в някои случаи отровата на стършелата може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Най-отровните стършели

Най-отровните стършели в света са представители на вида азиатски гигантски стършел и неговите различни подвидове. Тези оси имат дължина до 5,5 см, размахът на крилата е до 6 см, а няколко дузина души умират всяка година от ухапването им. След ужилване на гигантски азиатски стършели, подуване с възпаление се развива бързо, проявяват се множество симптоми на разпространение, често се появява анафилактичен шок.

Често, когато гигантски гнездо отровни стършели за защита, атакува човешката група от техните жертви може да бъде кървене във вътрешните органи и многобройни увреждане некротична тъкан.

Преглед

"Преди два месеца от нашите болници да изпълняват пациенти, които са ухапани повече от двадесет и стършели. Той е имало нарушение на бъбреците, не е сериозна интоксикация, най-ухапан ръка бе повишена до чудовищни ​​размери и гърлото му набъбна и за нормалното дишане трябваше да вмъкнете катетър в дихателните пътища. на пръсти болки в ръката той започва некроза, и малкия пръст трябва да бъде ампутиран. "

Хоми Niyashi, Кочи

Възможно е да се отбележи, определен зависимостта отровни стършели не само от техния размер, но също така и за елементите на поведение. Така например, стършелите, обитаващи нашата страна, са малки и не представляват сериозна опасност. Освен това "нашите" стършели - насекомите са относително мирни; дори в преследването предпочитат да не атакуват, ужилват само когато улавят или защитават гнездото.

За разлика от европейски, японски стършели с приблизително същия размер, и има навика на агресивна атака група. В резултат на това срещите с тези отровни стършели са по-опасни, отколкото дори ухапвания на отделни индивиди от гигантски роднини.

Възможно ли е отровата на стършелите да бъде купена?

За разлика от такава ценна пчела, отровата от стършели не е от полза. Той не съдържа онези компоненти, за които пчелната отрова е толкова почитана, поради което не са известни експериментални методи на лечение, основани на него.

В допълнение, за да извлечете отровата от стършели е много по-трудно от пчелите. Не е изненадващо, в страните от Югоизточна Азия, където дори и такива екзотични продукти също се използват в традиционната медицина, цената на отровата от стършел невероятно висока.

Проверка на цени отровата на това насекомо чрез официални източници е почти невъзможно, тъй като пазарът за "не му" затворен.Ако една от непосветените, особено придобиването ще се чудя стършели отровата, е вероятно да се получи фалшив, цената на което ще бъде много по-различен от реалността.

Като цяло, без значение колко отровни са стършелите, те трябва да се третират като съседи, които трябва да се отчитат. Когато не заемат жилище и не се настаняват до пчелина, тези насекоми няма да навредят на вредата и няма да атакуват никого с подходящо поведение.

Ако обаче се окажете в ситуация, в която сте били ухапани от насекомо, вероятно с хъркане, си струва веднага да се обадите за медицинска помощ.

Полезна видео: ухапвания са опасни оси и стършели

Hornet атаки срещу лицето, и как да ги предпази от