Пастки для шершнів і ос: виготовлення своїми руками і правила застосування

Ловушки для ос шершнів філантів, знищення ос на пасіці (Відео July 2018).

Основата на дажбата на стършелата е предимно насекоми. Ето защо стършелите и осите са добра помощ градинари или градинари в борбата за прибиране на реколтата. Те са в състояние да унищожат значителен брой насекоми, вредни за културите, често такива, които не се консумират от птици.

Обаче подобна помощ е добра само при условие, че самите оси и стършели живеят някъде в района и мястото пристига само за събиране на храна. Ако тези насекоми са решили да го уреди извън къщата, и в най-тежките случаи - на закрито или в двора, те трябва да се оттегли, тъй като този квартал е реална опасност за човешкото здраве. За да се отървете от такива неприятни гости, обичайно се използва капан за лов.

Съвет

За човек с висока чувствителност към отрова насекоми оса ужилване, и още повече - стършели, могат да бъдат смъртоносни. Отровата на стършелата и осите води до мощна алергична реакция и може да доведе до анафилактичен шок. Най-голямата опасност тези насекоми представляват за децата - в случай на сериозни ухапвания от едно дете може да се развие чувствителност и цял живот хапещи насекоми ще представлява голяма опасност за него.

Във всеки конкретен случай човек трябва да може правилно да избере метода за борба с оси и снопчета.

Често капанът се превръща в оптимален начин да се отървем от тях.Въпреки това, както се казва, всяко правило си има изключения ...

Преглед

"Аз съм в техния район стършели прекомерният риболов проста пластмасова бутилка. Нарежете далеч от нея най-добре, включете го с главата надолу и я поставете в долната половина. Преди това бях налива за да получите чаша бира и добавете меда. една седмица хванат малко повече от 20 стършели, а днес 2 повече. "

Александър, Курск

Когато капаните по-добри от други начини за справяне

Капан за оси и стършели е идеален за хващане на насекоми в тези области, в които няма гнездо. Обяснението за този факт е проста - ако заден двор или градина стършели няма да се върнат в дома си поради попадане в капана, след няколко седмици, те ще спира на това място.

И тук, за да хване стършели пчелина - задача, повече от трудно, като примамка за да може да се привлекат и пчели. В допълнение, самите кошери са по-желателен предмет за тези хищници, отколкото обикновената примамка за мед.

За защита на пчелните стопанства, има смисъл да се започне да намерите много местоположението на гнездото на стършелите и да се мотае в капана директно до него. С подходящо наблюдение, за да се определи къде живее Hornet достатъчно лесно - обикновено насекомо урежда на трибуните в близост до земеделски земи, така че тяхното гнездо може да се намери, понякога само за една обиколка.

Преглед

"След като бях млад изпъди стършели от района и е търсил за техните гнезда. Интересен процес, но уморително. Намерете стършели, улов, етикет, проследим ... но работи със сигурност. Това е само капан виси близо до техните показания, но още веднъж Резултати април :. пчелин никога стършели не се допират, но са хванати редовно до края на лятото, а дългите часове. ".

Игор, Киев

Освен това, капан за оси и стършели може да се използва във всички ситуации, когато няма бързаме да премахнем тези насекоми. Например, си струва да се борите с осите през периода, в който не се посещава парцелът в страната. В този случай капанът може да се окачи тук и да се остави за няколко седмици, а по време на следващото посещение е лесно да изхвърлите хванатите насекоми.

Има обаче ситуации, при които трябва да бъдат хванати бързо и незабавно хърби и оси: те могат да се намесват в работата, която е необходима за работа или честно да навредят на пчелина. В тази ситуация унищожи домовете си възможно най-скоро. За да направите това, на тъмно е необходимо да извадите гнездото и да го спуснете в кофа с влажна кърпа, навлажнена с амоняк. Втората възможност за унищожаване е просто да се отнеме гнездото с инсектициди.

Въпреки привидно простите начини за борба със стършелите, има случаи, когато за унищожаването на гнездата на тези насекоми е необходимо да се обадите на службата на Министерството на извънредните ситуации. За щастие, подобни ситуации са доста редки, а когато се занимава с оси и стършели, в повечето случаи е възможно да се освободят от капани.

Как и от какво да направим капана

Най-простият, но защото не по-малко ефективни капани за оси и стършели се приготвят от импровизирани материали.

Да видим какво и как е възможно да се използва за тази цел:

  • Пластмасова бутилка - горната й трета е отрязана, сладка стръв се излива в долната част. След това капакът се развива и горната част на бутилката се обръща и се поставя в долната част. По този начин се оказва фуния, в която стършелата и осите лесно се пълзят, но не могат да се измъкнат отново, защото търсят изход по краищата на стените.Добавяне на получения дизайн може да смазва шията на бутилката с нефтен желе. С това подобрение дори и особено находчивите екземпляри няма да могат да се придържат към врата и да излязат от капана.

  • Подобен дизайн се прави от стъклен буркан с винтова капачка. В този случай, силна нож изрежете в капака на напречните ъгли, от които са се превърнали навътре, след което дъното е, пълни с буркани примамки.
  • Цилиндър, направен от поцинкована ламарина, е необходим, за да направи малко по-сложен капан. Вътре е поставена фуния, изработена от фина метална мрежа с тесен врат. Горната част на фунията не трябва да е по-висока от 10-20 см от горната част на цилиндъра. Цялата тази конструкция е монтирана върху тухли, а отгоре е покрита със старо сито или лист с фини окото. За да хванете стършел или оса, трябва да поставите парче месо или риба под цилиндъра. В резултат на всички тези манипулации, насекомите летят до стръвта, привлечени от миризмата на храна, ядат я и инстинктивно отлетят, катерейки се. На фунията те попадат в горната част на цилиндъра и докато изчезнат, те удрят срещу горната мрежа. В този капан, те могат да бъдат гравирани на всеки няколко дни с всеки инсектицид.

Накрая, за тези, които не могат, по някаква причина, за да направи капан за оси и стършели притежават или съмнения за успеха на бизнеса, на пазара днес има редица специални адаптации на фабричното производство, което позволява да улови насекоми, без много време и усилия , Важно е тези капани да се използват правилно.

Как да се привлекат стършели и оси

Осите и стършели могат да привлекат голям брой продукти от плодове на опетнен рибата.Практиката показва, че най-атрактивната Стръв за това са:

  • смес от бира и мед или просто подсладена бира
  • сироп със силен мирис
  • ферментирало грозде малини или
  • риба.

Разбира се, във всеки конкретен случай е необходимо да се приложи точно тази стръв, която няма да наруши атмосферата на мястото. Например, риба опетнен лети на разстояние дори и тези оси, които са посетили сайта не искаше, но остана близо до стръв не е много приятен за лицето.

Кога и как да ловят вредители

Най-доброто време да се поставят капани - .. Пролет, тъй като в този период само лети млади дами и първите екземпляри от новата пилото. Ако хванете тези стършели и оси, семейството, от което принадлежат, ще умре.

Catch оси в края на лятото - това обикновено не е най-ефективни, въпреки че насекомите в този момент много и те са много досадно. Това се обяснява с факта, че използването на всякакви средства за улавяне, дори и най-съвършен, не е гаранция за едно лице, което обхваща всички членове на огромно семейство. По това време капаните ще работят само като ограничение на броя на стършелите и осите в сайта.

Преглед

"Аз пролетта цялата пчелина заобикалящата капана на стършели. Правя обикновено ги от бутилки, и като използва стръв бира със захар. Опитах се да импортирате капан, но резултатът е един и същ, само те струват няколко пъти по-скъпо. До месец юни Те се сблъскват със стършели, после спират и това е всичко, никога не съм имал никакви доказателства.

Сергей Петрович Туапсе

Друга важна полза от поставянето на капани в района през пролетта е, че той няма да позволи на насекомите да живеят тук първоначално. Обикновени оси и стършели ще летят в него, но няма да могат да отплават.

Мерки за сигурност при използване на капани

Така че, вече е хванат хрътка или оса, но въпреки това те остават опасни до смъртта си. Можете да се свържете с капан, без да се страхувате да го ужиете, само ако насекомите са мъртви. Ако оса или стършел още индексиране, достатъчно, за да се поръсва върху тях с всякакви средства за премахване на хлебарки, и едва след това, разбира се от насекоми унищожаване, започват да се празни капани.

Изключително е необходимо да се внимава при поставянето и тестването на капани, намиращи се в непосредствена близост до гнездата на насекоми. Тук стършелите могат да нападнат, ако смятат, че човек заплашва гнездото си. Ето защо не е необходимо да се постави капана по-близо от 20 метра до жилището насекомите, т. За. Осите на разстояние лесно uchuyut миризма на стръв, но това не е лицето, настаняване на атаката.

Преглед

"Имаме един съсед един такива трикове с стършели любители. Бутилка комплект, някои кофи. След като той Hornet като vsandalil в областта на шията," Спешно отделение "едва успя да вземе в интензивното отделение. Съпругата събори и причинени MOE . момчета идват с шеги, рими разби всички в кошчето на тавана в плевнята с него, бутна жак от под покрива в кофа и се излива белина. Така че това е взето. "

област Андрей, Москва

Когато сериозността на ситуацията с стършели и оси заселят в непосредствена близост до обитаване от хора, ние трябва да помним, най-важното - за улавяне на тези насекоми не се увличайте и да ги унищожи, просто защото те са там. В нашата страна, стършело е насекомо с постоянно свиващо се пространство, изброено в някои регионални червени книги.

Така че, унищожаването на тези насекоми трябва да бъде само когато наистина се намесват в икономическите дейности и са опасни за хората.В други ситуации стършелите и осите са отлични помощници на фермерите и градинарите в борбата срещу вредителите. Така че работете и живейте в хармония с природата.

Ние правим капан за оси и стършели с ръцете си

Пластмасова бутилка със сироп вътре като капан за защита на кошерите

Ето и още един капан за оси и стършели от голяма бутилка