Чим шершні небезпечні для людини

Грудень 2018

Відео: Шершнів краще вбивати взимку – пасічник (Грудень 2018).

Anonim

Ако ние оценка на риска от насекомо на своята степен на токсичност отрова и щетите, причинени от тях за човешкото тяло, Хорнетс наистина може с право да заемат водеща позиция. Hornet опасно за хората, защото отровата е в състояние да повлияе не само върху тъканта на мястото uzhalivaniya, но и на цялото тяло.

особено сериозно увреждане на здравето на човека могат да предизвикат значителни тропически видове отрова на насекоми тези стършели може лесно да доведе до смърт на човек. Въпреки това, смъртта може да се случи, и след ухапване от малък европейски стършел ако нападнат човек с висока чувствителност към отрова на насекоми, без професионална помощ от живота си може да е в смъртна опасност.

Но въпреки тези случаи върху стършелите миролюбиви много от неговите роднини: пчели, оси, както и някои колективни мравки. Дори има в арсенала на мощна отрова, тези насекоми не са най-голямата опасност, защото те го използват рядко и само в изключителни случаи.

Ако лицето на "общественото мнение" Стършел атаките срещу него или заплашва да жак насекоми определено ще бъде ядосан и агресивен. В този случай, отговорът на въпроса "е космическият опас на човека?" ще бъде очевидно.

Интересно е да

Както се вижда от изследването, дори и ако някой се опита да хване умишлено и стършели, насекоми предпочита да бяга, а не атакува извършителя.Хорнетс атакуват само с очевидна агресия в посоката им: ако седнат, хващат ръцете си или унищожават гнездото.

Ефектът на отровата на хъркането върху човешкото тяло

Както бе споменато по-горе, опасността от стършело за човешко същество се обяснява преди всичко с наличието на мощна отрова в насекоми. Благодарение на специалната сложна композиция, стършелата има разнообразни вредни ефекти върху различни тъкани и органи.

Нека разгледаме как ухапване от това насекомо действа върху човек.

  1. Първото, което се появява, е остра пулсираща болка. Например, тези, които са ужилени от гигантски азиатски стършели, сравняват ухапването с нокът, забит в тялото. Болката от отровата на европейския стършел, разбира се, е по-малко впечатляваща, но като цяло тя е сравнима с усещанията след ужилването на пчелата.

  2. Мястото е подуто, има подуване и възпаление.

  3. Отровата причинява разрушаване на клетките и стените на кръвоносните съдове. Вследствие на това се появяват локални кръвоизливи, а в особено тежки случаи - обширни хематоми, повръщане и общо отравяне на тялото.
  4. В допълнение, токсинът стимулира главоболие, повишен сърдечен ритъм, замаяност, треска.

В повечето случаи обаче ефектите от ухапването на един стършел са ограничени до появата на леко подуване и подуване на лезията. Ако стършелите са атакувани от група, ухапванията им водят до обширно възпаление, кръвотечение и дори некротично увреждане на тъканите. Има многобройни случаи, при които поради забавяне на контакта с болницата пострадалите трябваше да ампутират пръстите си.

Съставът на отровата на стършелата включва вещества, характерни за отровата на змии и причиняващо разпадане на клетките. В резултат на това множество клетъчни компоненти, които са на молекулно ниво "боклук", изискващи от гледна точка на организма незабавно изхвърляне, навлизат в тъканта.Съществува сложен микробиологичен процес, водещ до появата на тумори и отоци.

Между другото, отровата съдържа ацетилхолин - съединение, което активира нервните окончания. Казано по-просто, токсин на насекомо в контакт с кожата, първото нещо, действа върху нервната система, активиращи пареща болка преди изразен увреждане на тъканите.

Преглед

"Стършел ме хапе веднъж назад, когато съм живял в Индия. Баща ми имаше малка ферма в покрайнините на Мумбай, и там бях ухапан от един обикновен средно голям стършел. Беше забележително болезнено, имах чувството, че в изстрел изстрел крак . болката се проведе след няколко дни, а майка ми ме ужилени болкоуспокояващи. пеш от ухапване в областта на коляното е подуто и се наведе, но като цяло се чувствах добре и дори накуцвайки тръгна надолу по улицата. "

Naymasar Орландо

Но всички тези ефекти, дори придружени с обща интоксикация на организма, не може да доведе до смърт. Един истински стършел е опасен за хората в случая, дори и да не е силна, но все още налична чувствителност към отровите на насекомите. стършели отрова е изключително антиалергични и ако имунната система на човека, не е в състояние да се справят с него, вероятността от смърт опасно високо.

Алергия и анафилактичен шок

Мога ли един стършел да убие човек? Нека дори един, а не тропически, и най-обичайният европеец? Да разберем.

Не само на стършели отровата се съдържа хистамин - катализатор на всички мигновени алергични реакции - така и някои вещества, които са част от това насекомо токсин, насърчаване на освобождаването на хистамин от собствени заболели тъкани.

Не е изненадващо, че след ухапване на стършел почти веднага и всички жертви без изключение развиват алергична реакция.Степента на нейното проявление зависи единствено от индивидуалната чувствителност на хората: някои стършели ужилване е само на локално възпаление, а други - бързо се разпространява имунен отговор с температура и затруднено дишане, третият - анафилактичен шок и смърт.

Към днешна дата, благодарение на развитието на медицината и фармакологията хора, които знаят повече за функциите на имунната система, имат възможност да се ваксинира специални ваксини, повишаване на устойчивостта на токсикологични насекоми като цяло и стършели - в частност. Такива ваксинации няма да направят самите ухапвания безболезнени, но ще осигурят отслабване на алергичната реакция и вследствие на това ще предпазят от анафилактичен шок и вероятна смърт от него.

Заслужава да се отбележи, че нападението в същото време няколко стършели във всеки случай, ще представляват сериозна заплаха за целия свят: в този случай, от алергична реакция няма да спаси нито една сравнително добра поносимост на отрова или ваксинация.

Как да атакуваме стършели

Най-опасният стършел близо до гнездото си - защитавайки го, насекомото може да нападне дори и без видими провокации от човека. И ако някой идва с идеята да се опитва да премахне гнездо, да го удави в кофа или да пуши хора, тогава атаката е гарантирана.

Атакуващата тази голяма оса е излъчва специални ароматни вещества във въздуха, които са сигнал за други хора. По правило, след такава "обжалване", всички жители на гнездото се разсейват от техните дела и започват да атакуват - не само извършителя, но и всеки, който е наблизо. Тези ситуации са най-опасни и най-често водят до сериозни ухапвания и дори смърт на човек.

Като цяло, издърпването на саркофа "от само себе си" и провокирането на агресия не е лесна задача и е необходимо да се опитаме много усилено да направим насекомото, така да се каже, гняв.

Така че, един стършел, който се занимава с лов или събиране на строителни материали за гнездо, третира лице безразлично.

Ако насекомото усеща, че се преследва, то най-напред ще се опита да се скрие; ако се опитате да го хванете, той ще избере и опцията за бягство. Заемат отбранителна позиция и защитават стършелата само в ръцете на човек, под нозете му или друга част на тялото.

По този начин агресивността на стършелото е много двусмислен феномен. Както всяко човешко същество, всяко едно насекомо е агресивно към неговата индивидуална степен: някои са много спокойни и ухапени само с подчертана опасност, докато други могат да предизвикат дори привидно неагресивни действия в очите на човека.

Това е интересно

Дължината на жилото на европейския стършел е 3 мм, а огромният азиатски стършел е два пъти по-голям - 6 мм или повече.

Характерна и много забавна особеност на тези насекоми е, че колкото по-малък е размерът на индивида, толкова по-голяма е неговата агресивност. Така че, по-често, отколкото други, а в голям брой лъжат японски стършели, докато огромните им "братя" се различават в невероятен мир.

Европейските стършели, които обитават нашата страна, също са много спокойни и атакуват много по-рядко, отколкото оси или дори пчели. В повечето случаи, стършели атакуват пчелари и градинари, които се опитват да унищожат гнездата си или да създадат специални капани за оси и стършели в непосредствена близост до насекоми.

Преглед

"Единствените негативни спомени от това лято - атака и стършели върху мъжа ми и ми се озоваваме в близост до площадката, а има и стършели летят на къпина След като преди всичко се състоя без конфликт, но този път на нас .. нападнат просто много стършели този страх, той, разбира се, както vsandalit, така че в очите на болка потъмнява бях ухапан четири стършели съпруг -…. девет добре, имахме бързо да тичам до банята и се превърне водата в тях е уплашен аз просто .. започнах да ме бутат в главата, краката ми се отдръпваха, сърцето ми ужасно. Но цялото му лице, така разби, че той не може да отвори очите му все още седеше половин ден преди душа, аз ставам не мога да, Саша - .. Върви тогава все още дойде на лятната кухня, пълнени с хапчета, ние решихме да "бързо" не е да се обади .. Имах удари от ухапвания за една седмица, Саша имаше десет дни.

Вероника, Uman

Във видеото - за атака стършелите на на човек:

Когато Хорнетс атакуват хора и как тя може да бъде опасна

тъжни статистика: Хорнетс наистина убиват

По-голямата част от информацията относно атаките срещу Хорнетс - не фолклорна фантастика, но потвърдена от официалните източници на факти.

Например в Япония например, стършелите са почти най-опасните представители на местната фауна - убиват около 40 души всяка година. Повече хора в тази страна не умират от сухоземно животно. Понякога дори акуларските акули са местни стършели, ако, разбира се, е подходящо този израз да се приложи в такава сериозна ситуация, да се даде начало.

Не изостават статистиката на Япония и Китай през 2012 г., повече от 1600 души са били подложени на атаки в Хайнан азиатски гигантски стършели, от които 42 са загинали.

Всяка година няколкостотин души се обръщат заради ухапвания на стършели и болници в Съединените щати. Трябва да се отбележи, че първоначално, докато времето на индустриалното развитие на Америка, на стършелите не са изпълнени в тази страна - те са видове, въведени тук, т.е. тези, въведени от човек, от онези, които постепенно превзема все повече и повече на земята …

И тук е различни разкази на очевидци на жестоката стършели, предавани от уста на уста и бавно обрастване допълнителни "факти" да се окаже измислица - често в стършелите предприемат общи оси.

Ако Hornet, всякакъв вид не се лекува, все още ужилена, първо ухапване трябва да се смазват с алкохол или някакъв вид балсам "спасител", "Menovazin" или "Fenistil". В най-малкото съмнение за развитието на алергична реакция, т.е.. Д. Когато температурата се увеличава, появата на световъртеж и други симптоми, както е споменато по-горе, е необходимо да се антипиретични и аналгетични лекарства и веднага отиде в болницата.

Не забравяйте, че всички признаци на алергия могат да показват риск от анафилактичен шок. Презастраховане, не разчитайте на руски може би вашето здраве е във вашите ръце!

Полезно видео за опасностите от стършели и контрол

Как да се предпазите от атака оси и стършели