Що робити при укусі шершня і наскільки це може бути небезпечно для здоров'я

Грудень 2018

Відео: Вкусила бджола, оса, шершень або джміль - як зняти набряк, лікування, перша допомога (Грудень 2018).

Anonim

Много пчелари много добре знаят какво да правят, ако някой внезапно ухапване. И само някои мъдри хора с житейски опит винаги са готови да дадат полезни и точни съвети за такава ситуация.

, обаче, по-голямата част от хората, не само не знам какво да правя, когато жилото стършели, но дори и не представляват, отколкото някога може да бъде опасно. В резултат на това, ако ухапване на човек - това не е дадено голямо значение, понякога в хода са "рецепти бабешките доброто на което по-тежки случаи, не повече, отколкото, например, от медитация. Понякога такава неподготвеност и бездействие свършват много зле …

Предполагам, че един човек е ухапан от стършел. Какво трябва да направя? Първото е, разбира се, да се успокоим. За вземането на важни решения за ранната помощ се нуждаете от "студена" глава.

Тежката болка в мястото на ухапване - и тя задължително се появява - изобщо не означава незаменими разрушителни ефекти за тялото. Важното в случая е, че той Hornet отрова съдържа компоненти, които имат много силен ефект върху нервни окончания и затова водят до много силна болка - до шок.

В средната положението е трудно да се предвиди предварително какво ще бъде, ако хапе Hornet: някои хора са ограничени само до болка и подуване, а другия случай може да достигне бързо задушаване и загуба на съзнание (може да е фатално). Често тежестта на реакцията на ухапване се влошава, ако човек някога е бил ухапан от стършели, пчели или оси.

Следователно, веднага щом втулката е ухапана, е необходимо незабавно да дадете на лицето първа помощ (или да го направите сами, ако това се случи с вас). Бездействието в такава ситуация е неприемливо.

Колко опасни са ужилванията на стършели

Ужилването на стършело е едновременно инструмент за лов и активна защита. За разлика от пчела, един стършел може да удря човек много пъти. С всяко ухапване това насекомо инжектира определено количество отрова в раната.

Това е интересно

В отровната жлеза стършел съдържа около 5-6 "части" от отрова. Често стършелите по време на атака се повтарят на едно и също място, което значително влошава последиците от такава "среща" за човек. Независимо от това, дори и само едно ухапване от космат може да бъде много опасно.

Какво е толкова опасно стършело? Ето само няколко причини:

 • отровата на стършелото причинява силен синдром на силна болка;
 • Компонентите на отровата разрушават стените на клетките на засегнатите тъкани, което води до кръвоизлив и възпаление на мястото на ухапване;
 • В повечето случаи ухапването причинява алергична реакция, чиято тежест зависи от индивидуалната чувствителност на ужилвания човек.

Болката и отокът на мястото на ухапване се наблюдават до известна степен при всички засегнати. Ако вдовицата е ухапала насекомо чувствително към човека, освен тези симптоми ще се появи главоболие, сърцебиене и признаци на общо отравяне.

Най-опасното е ухапване от хъркане за страдащите от алергии. Голяма част от хистамин в отровата на стършели и неговото по-нататъшно изолиране от срутване засегнатата тъкан мастни клетки може да доведе до развитието на анафилактичен шок и смърт дори след една хапка.Ето защо в някои тропически страни няколко десетки души годишно умират от ухапвания на стършели.

Към бележката.

Важна особеност на реакцията на тялото към ухапването на космат е постоянното нарастване на чувствителността към компонентите на отровата - от ухапване до ухапване. Например, ако след първото ухапване човек може да има само подуване, тогава всяка последваща атака на стършели (например за месец или година) ще доведе до все по-тежки последици. Тази особеност е в основата на факта, че в народа на вятъра има второ име - деветте. Смята се, че след деветото ухапване на насекомо, човек трябва да загине. Учените по този въпрос, разбира се, не са толкова категорични, но съществуват научни предпоставки за подобни твърдения.

Първа помощ за ухапване на стършел

Сега нека видим какво да правим преди всичко, когато хапете стършел. Преди това, ние отбелязваме, че човек не трябва да изглежда да ужилване на раната и, най-вече, за да се опита да го копаят изпод кожата с игла: Hornet, за разлика от пчелите, винаги носи пистолета си с него, оставяйки само отровата в тялото на жертвата.

Първите действия при ухапване на стършел:

 1. Опитайте се да изцедите отровата от раната доколкото е възможно. Не трябва обаче да упорствате по този въпрос повече от 1 минута след захарта, тъй като по-нататъшните опити вече няма да са ефективни;

 2. След това, мястото на раната, за да се лекува или лимонена 9% оцетна киселина - стършели отрова по този начин частично се неутрализира (между другото, компоненти на отровата се неутрализира и алкални разтвори, например сода или сапун);

 3. След това е необходимо дезинфекцирането на раната с алкохол или 3% разтвор на водороден прекис;

 4. Следващата стъпка е полезно да се прилага студен (за предпочитане ледена) компреси съгласно която поддържа влажна захар - студена не дава отрова да се разпространява бързо в тялото, намалява тежестта на оток и захар насърчава разтегляне повече от токсина от раната.

Но това, което не би трябвало да правиш след хапване на космат, е да вземеш алкохола вътре. В този случай алкохолът в човешкото тяло само ще увеличи отока и ще изостри токсичния ефект на отровата върху тялото като цяло. Това е особено опасно, ако вятърът похапне в главата или шията.

Ако не се наблюдават признаци на нарастваща алергична реакция и леденият компрес вече е свършил работата си, следващата стъпка е да се намали болката в мястото на ухапване. За да направите това, раната се намазва с, например, Фенистил гел или Sovenenthal. Можете също да използвате Insectline, семейство Gardex или семейство пикник.

Народните средства за ухапване на змиорка включват: разтвор от сода, глухарче или сок от синин, парче лук, чесън или ябълка. Предполага се, че когато се прикрепят към раната, тези лекарства ще намалят болката и подуването. Въпреки че на практика ефектът е слаб в повечето случаи.

Отидете в бележката

Горепосочените рецепти са също от значение за лечението на домашни любимци - например, ако сортът е ухапа котка или куче. Трябва само да се има предвид, че е необходимо кожата да се обработва директно под козината. Ако обаче животното се влоши - трябва незабавно да го покажете на ветеринарния лекар.

Ако отокът и болката след ухапване на стършелата не се увеличават и не се появяват допълнителни симптоми на тревожност, не се изисква специално допълнително лечение. След няколко дни отокът на тъканите ще намалее и болката ще изчезне.

Ако признаците на генерализирана алергична реакция се добавят към местната реакция, ще са необходими допълнителни действия.

Премахване на интоксикация и общи симптоми на

Признаци на генерализирана алергична реакция, която може да се появи след като са били ухапани от стършели, са както следва:

 • повишена телесна температура;
 • главоболие;
 • Силен сърдечен ритъм;
 • недостиг на въздух;
 • Коремна болка.

При най-малката следа от тези симптоми, трябва възможно най-скоро, за да дифенхидрамин или Fenistil таблетки за облекчаване на ефектите на хистамина. В допълнение, колкото по-течна ще бъде пийнала за засегнатите през този период, толкова по-добре, тъй като изобилната напитка значително намалява симптомите на интоксикация.

В случай на треска вземете антипиретици само след 38 ° С.

Ако жертвата се наблюдава силно замайване, объркване или затруднено дишане - спешна нужда да се обадя "Бърза помощ", пита в същото време, в допълнение към посъветва как да се процедира по телефона. Ако по някаква причина на повикване "Бърза помощ" не е възможно, можете да дадете на жертвата Suprastin (в размер на 1-2 таблетки 4 пъти на ден), преднизолон (4 таблетки дневно) или една таблетка лоратадин (тези лекарства могат да причинят към страничните ефекти, така че консултацията с лекар е много необходима, поне по телефона).

Важно!

Невъзможно е да пиете дипиразин, когато развивате алергична реакция към ухапване на стършел. Самото лекарство може да причини алергии и само да влоши вече съществуващите симптоми.

тежки случаи,

Важно е да се разбере следното: ако стършели ухапване има нови симптоми и здравето се влошава бързо, по-нататъшното развитие на алергична реакция могат да бъдат непредсказуеми и много бързо. Ако имате такива симптоми, незабавно трябва да се обадите на линейка или, ако е възможно, да поискате от близки или приятели да ви отведат в болницата. В този случай е невъзможно да стигнете зад волана.

При тежки случаи, лекарите веднага инжектирани с адреналин - веществото е антагонист на ацетилхолин, вкарвайки на предаването на нервните импулси и стимулира сърцето.В критични ситуации подобна инжекция може да спаси живота на човека.

Обикновено има много сериозни последици, ако стършел ухапвания в областта на шията или гърлото. В този случай отокът на горните дихателни пътища не е толкова рядък. Поради него жертвата може просто да се задуши.

Изкуствено дишане не помага тук, тъй като поради оток на ларинкса въздух просто няма да премине през дихателните пътища в белите дробове. В най-крайния случай, той изисква т.нар konikotomiya - разрез между cricoid и щитовидната хрущяла. В този рязане се вмъква в куха тръба, която ще бъде в състояние на вдишване и издишване дори с тежък оток на ларинкса.

Разни стършели - различни хапки от

Може да се каже, че целият стършели жилото е несъмнено опасно. Въпреки това, степента на риск за човешкото здраве след uzhalivaniya различни видове тези насекоми все още не е същото.

Например, европейски стършел ужилването обикновени рядко водят до сериозни последствия и поради това могат да бъдат опасни предимно за хора със свръхчувствителност към отрови на насекоми.

В същото време живеят в Югоизточна Азия, Приморие и Япония огромни азиатски стършели се считат за едни от най-опасното насекомо в света. Така например, в Япония всяка година от ухапване от стършели убити около 40 души.

Един гигантски Азия стършели инжектира в раната част от отровата, което отговаря на доза от 5-6 на европейските неговите колеги. В този токсин азиатски стършели съдържа допълнителни специфични компоненти, които осигуряват по-силен токсичен ефект върху човешкото тяло.

Ето защо, когато преминава през Югоизточна Азия винаги си заслужава като в аптечката поне Suprastin и анестетици.Ако имате свръхчувствителност към отрови на насекоми, трябва да представите подходящо удостоверение от алерголог, което ще помогне на местния лекар в спешния случай да предпише правилните наркотици.

Най-надеждният начин да се предпазите от нападението на стършели в природата или в крайградската зона, обаче, ще бъде само дю дилиджънс и предпазливост. Хорнетс - насекомите са доста миролюбиви, атакуват човек само когато случайно ги докосват, активно махат ръцете си или умишлено се опитват да унищожат гнездото си.

Така че, ако виждате стършел, просто го заобикаляйте и не внезапвайте внезапни движения. В този случай и ухапването няма да се случи и няма да бъдат нужни спешни мерки.

Полезна видео: ухапвания са опасни оси и стършели, както и какво да направите, ако все още ухапан

За Hornet посегателства върху човешкото