Де живуть шершні і що вони їдять

Грудень 2018

Відео: Австралія потерпає від нашестя червоних вогняних мурах (Грудень 2018).

Anonim

Роуд Хорнетс част от семейството оси, така че тези насекоми е с право се счита най-близките роднини на обичайната операционна система, наречена на хартиен науката за изграждане на гнездо за навика им дъвчат и смесени със слюнката на младата кора от дървета. Хорнетците в начина си на живот, възпроизводството и начина на хранене се различават малко от обикновените оси, но въпреки това имат някои уникални черти на биологията.

Хорнетците са практически най-големите оси. Само някои школи и пътни оси могат да се съревновават с тези насекоми по дължината на тялото. Независимо от това, благодарение на конституцията им, хърбетите все още могат да се смятат за най-масовите представители на семейството на оси.

По правило стършелите живеят във всички биотопи и по никакъв начин не са свързани с населените места и селскостопанските земи. Хорнетът яде различни храни, но като цяло тези бастуни могат да бъдат описани като хищници. Основата на диетата им и фуражите за птици са други насекоми, които стършели се улавят в големи количества в териториите около гнездото им.

Съответно, , където живее хрътката, пчелните колонии не могат да се чувстват сигурни. Ето защо за пчеларите тези насекоми са истинско бедствие.

Все пак, въпреки горното, ако редовното откриване на мястото на големите оси с червена глава, трябва първо да разберем какво да ядем и стършели, където те живеят, и едва след това да се вземе решение относно борбата срещу тези насекоми.

Където жилетките живеят

До днес науката познава 23 вида стършел. Тези насекоми могат да бъдат намерени в много части на земното кълбо, но повечето видове са често срещани в Северното полукълбо. Нека се спрем на най-видните представители:

  • За вида на Европейския Hornet включва почти всички стършелите, които се намират на територията на Русия. Представители на този вид са най-сходни с обикновените оси, но в същото време могат да се похвалят с по-големи размери на тялото.

  • За Азия, Южна Европа, Северна Африка, както и за азиатската част на Русия, вида Eastern Hornet е общ. Това насекомо има по-оригинално оцветяване с напълно кафяво тяло и широка единична лента на корема.

  • Сред много видове сортове има един ендемичен. Само във Филипините може да срещнете тази смъртоносна опасност за насекомите хора. Отровата на стършелата от този вид е толкова токсична, че на практика се нарежда на първо място сред всички отровни насекоми.

Европейските стършели живеят в гори, гори, в някои гъсти храсти и в области, заети от селското стопанство. Единственото, което ограничава района им, е студеният климат на север и сухите биотопи на юг.

ориенталски стършели живеят в други местообитания и предпочитат степната, полупустинна, минавайки тук и там в пустинята, сухи дерета и канавки. Източната стършело е практически единственият вид, който може да живее в сух климат.

Хорнетс живеят в семейства, построени в гнездата им. Жилищата им изглеждат същите като тези на обикновените оси. стършели гнездо - кръгла структура на пчелна пита хартия, окачен на клонове на дървета или поставени в кухини, пукнатини скали на различни икономически човешки конструкции, а понякога дори разпределение или пощенски кутии.

Това е интересно

Сърцевините могат да причинят сериозни щети на младите дървета, които буквално поглъщат горните си издънки, когато събират кора за изграждане на гнездата си. Особено засегнати от засаждане на храсталаци - с изобилие от насекоми, върховете на дърветата могат да бъдат напълно оголени, поради което растежът спира или короната се формира неправилно.

Местоположението на бъдещото гнездо се определя от основателя на женския пол. Тя презимува във всяко усамотено гнездо и през пролетта, или директно в нея или на специално намерено друго място, поставя няколко яйца и захранва осите, които са взети от тях. След раждането на младите стършели самите те изграждат голямо гнездо и се грижат за новото потомство.

На бележка

Хорнетс много обича да строи гнезда в тоалетни, навеси, под покривите на веранди и летни кухни. Причината за това е проста - няма пряка слънчева светлина и течения, обикновено съвсем тихо и спокойно. Понякога гнезда на стършели са намерени в превозни средства, които не са били експлоатирани за дълги, вътре в бетонни колони за осветление, в комини.

Жителите на мегаполис обикновено се срещат с тези насекоми много по-рядко, отколкото в селските райони. Ако разбирате, че ядете стършел, става ясно защо - в застроени високи сгради, дори и сравнително малко гнездо не винаги може да бъде осигурено правилното количество храна.

Хранене на най-голямата ос

Основата на дажбата на стършелата са други насекоми, паяци, червеи, стоножки и охлюви. Техният стършел яде в гнездото, внимателно нарязва и яде най-дебелите части. Повечето от уловените насекоми се хранят с ларвите си - на този етап от жизнения цикъл, осите са задължителни хищници,се храни само с храна за животни.

В същото време, възрастни стършели се хранят с сок от горски плодове (особено пристрастен към тях къпини, малини и ягоди), сладки меки плодове като праскови и сливи, мед, сироп, секрети на листни въшки, месо и риба. Почти всички силни природни миризми на изгубени продукти ги привличат. Cottagers следва да отчитат този факт и се опитват да се избегне появата на такъв потенциал хранене на сайта, тъй като дори и най-обикновен гниене ябълката може да служи Хорнетс прекрасна храна.

Истинска находка за колонията от стършели е семейството на пчелните пчели. Не само, че пчелите сами са много вкусно за стършели и оси нападат ги, преследва понякога на разстояние 5 км, така че все повече и съдържанието на жилищата пчелните не е по-малко ценен хранителен ресурс.

В плячкосан кошер хрътката яде мед и ларви - това е достатъчен източник на храна за семейството на възбудена за целия сезон. Не е изненадващо, че има постоянна война между стършели и пчелари.

Това е интересно

Гигантският азиатски стършел, достигащ дължина 5 см, може да убие до 40 пчели на минута. Отделянето на стършели, наброяващи само 30-40 индивида, може да унищожи всички хиляди пчелни колонии след няколко часа.

Интересна особеност на Хорнетс е, че извличането на ужилване от насекоми, те не използват, както го правят, например, обикновен оса, и убиват плячката си с мощни челюсти. Зъбният стършел се допуска само в самозащитата.

И все пак, въпреки всички проблеми, които могат да донесат непосредствена близост до стършели, на стойност, за да започне да се разбере как се появи много предотвратява жака на вилата.Хорнетс - насекомите не са агресивни и ако не се изкачите сами в гнездото, те няма да ударят човек. Но стършелата са напълно способни да унищожат в градината справедливо количество вредители.

Живот на гнездо от черешови гнезда

Гнездо от стършели на различни етапи на строителството може да изглежда различно. В началото изглежда като круша. По-късно, "круша" се появява абажур, и тя става като полилей.

На следващия етап на строеж "абажурът" се удължава и долните му краища се затварят и отново образуват "круша", но вече много по-големи. На всички етапи на строителството, гнездата и камерите се виждат в гнездото, където растат ларви.

Възрастните стършели прекарват в гнездото само през нощта, а също и да почиват малко тук между нападения за храна или строителен материал. В допълнение към работниците на стършели има няколко оси в гнездото, които се занимават само с почистване на пчелни пити и грижи за ларвите, но и за тяхното малцинство.

Важен момент в живота на гнездото е, че под него постоянно се натрупват голям брой останки от жертви на стършели и мъртви оси. В този органичен боклук уреждане бръмбари, акари и различни паразити, които в края на съществуването на гнездото са взети в медена пита и удари семейството. В много случаи гнездото умира точно под натиска на паразитни кърлежи.

Интересно е

Еврейските бъгове и техните ларви живеят почти постоянно в гнездата на стършели. Те се хранят с остатъците от хърлевото брашно, ларвите на своите "съседи" и различни гнезда. Независимо от стършелата, тези бръмбари не могат да живеят.

Как се разпространяват стършелите

Хорнетците се възпроизвеждат по същия начин като другите публични Hymenoptera.

Свиването на стършели се случва в края на топлия сезон на годината - в средните географски ширини това е август-септември.По това време семейството е станало многобройно и гнездото може да достигне 70 см в диаметър и 1 метър дължина.

В един момент, царицата започва да снасят яйца, които се появяват вече в състояние на чифтосване мъже и жени (всички работни стършели - жени не са способни на възпроизвеждане).

Когато броят на сексуално зрелите индивиди в гнездото стане много голям, те излитат, ровят и се обличат.

След чифтосване мъжките умират в рамките на няколко дни. Женските никога повече няма да се завръщат в родното си гнездо, но потърсете уединено място за подслон, в което ще чакат пролетта и ще раждат ново семейство.

Работните стършели не живеят дълго - около 3-4 седмици. Въпреки това, много от тях умират много по-рано, когато се срещат с други хищници, ядат от птици или от ръцете на човек.

Продължителността на живота на кърмената матка е приблизително една година. Обикновено умира преди втората зима в живота си, когато млади жени от семейството си напускат гнездото.

Мъжките стършели имат най-късата продължителност на живота. Те живеят от няколко дни до няколко седмици - в зависимост от това колко дълго преди да се появят рояците.

Вихър: кой от семейството минава през него?

Както бе споменато по-горе, стършели спят зимен сън в уединени убежища: заслони и други насекоми, кора пукнатини, кухини, пукнатини в скалите, под камъни, в селските тоалетни между дъските.

След като приключва с предавателните характеристики на стършели, може да се заключи, че един от семейната зимата само млади жени, готови да започнат ново семейство в началото на следващата година. Старите жени почти винаги умират преди втората зима, също както и работниците от мъжки пол и странници.

Очевидно е, че стършелите, живеещи до хора, не могат да бъдат считани за недвусмислено вредни или опасни насекоми.Те съжаляват рядко и като цяло са спокойни, а понякога дори полезни съседи, защото в нашите градини хъркани ядат различни вредители. Само за пчеларите тези насекоми са недвусмислени врагове.

Трябва също да се отбележи, че поради ненужно чести, излишно унищожаване на гнезда в много региони на нашите стършели страни са станали рядкост, понякога дори включени в Червената книга на насекоми. Следователно, ако гнездото на стършели е разположено така, че никой да не пречи особено, той трябва да остане сам.

Интересно видео: стършел кралица започва да се изгради гнездото си сам

Атаката на гигантски японски стършел пчелен мед колония