Як мурахи готуються до зими - як зимують садові мурахи

Січень 2019

Відео: Коник-стрибунець, ілюстрація до байки Коник Стрибунець, #draw, як намалювати коника стрибунця (Січень 2019).

Anonim

Има над 14 000 вида мравки, 300 от които живеят в Русия. В страни с топъл климат тези насекоми са активни през цялата година. Но как зимата преди края не е проучена.

Известно е, че някои видове мравки възрастни (Иматия) и дори ларвите преминават в състояние на diapause ( "зимен сън"). Въпреки това, повечето видове мравки не спят, но през зимата на техните жизнени процеси се забавят, а те прекарват през този сезон в състояние на намалена активност.

НАШИТЕ ЧЕТЕНЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ! В борбата срещу мравките нашите читатели се съветват от отстраняването на пестициди. Електромагнитни и ултразвукови технологии с 100% ефективност се справят с мравки, хлебарки, бъгове и други насекоми. Абсолютно безопасен, екологичен агент за хора и домашни любимци. Прочетете повече тук …

Както мравките се подготвят за зимата

Те живеят в големи колонии, състоящи се от няколко стотин лица. Ето защо, от пролетта до есента се подготвят за зимата:

• оборудва дома, изкопаване на нови подземни канали;

• да направят хранителни запаси;

• хранят ларвите така, че да станат независими преди началото на студа.

Подготовката за студени, градински мравки много активно абсорбира освобождаването на листни въшки, съдържащи захар. В тялото си тази захар се превръща в глицерин, който предпазва насекомите от замръзване и превръщането им в лед.Благодарение на това те могат да издържат на спад на температурата дори до -50 градуса.

Тъй като градинските мравки

Градинските видове не спят през зимата, въпреки че двигателната активност в този период е значително намалена. Въпреки това, работниците продължават да работят и поддържат гладкото функциониране на мравуняка през 8-9 студени месеци.

Как и къде да живеят мравки през зимата

С настъпването на студеното време насекоми запечатани всички изходи от мравуняк почвата и сухи растения, оставяйки открити повече обекти, за да се проветри дома. Самите те се спускат в подземните стаи, приготвени през лятото.

Ако най-горният слой на мравуняка се намокри или прекалено ниски температури на повърхността, градинските мравки са принудени да се движат в дълбините на земята, носейки всички разпоредби за зимата. Така че насекомите, избягали от замръзване, изграждат своите камери на дълбочина от 2 до 4 метра от горния слой на почвата.

Това, което мравките ядат през зимата

Градивните видове са всеядни. Larvye се нуждаят от протеинова храна за развитие и растеж. Възрастните хора ги хранят с други насекоми, например скакалци и дори останки от дребни животни (гущери, жаби, птици). През зимата няма възможност да се хранят ларвите на градинските мравки, затова те се опитват да го направят през топлия сезон.

През зимата, поради намалена физическа активност, те се нуждаят от по-малко храна, отколкото през лятото. Те ядат тези храни, които успяват да съберат през лятото:

• сухи плодове;

• семена;

• бъбреци;

• цветя;

• стъбла на растения.

Градинските мравки запазват дори въшки в мравуняците си, за да се хранят със своята сладка тайна (падея). Вярно е, че без прясна храна, лишеите бързо загиват, но мравките успяват да получат достатъчно деликатес.

"Незащитени яйца за мравките през зимата стават неоплодени яйца, които матката отлага през лятото. Тези яйца се наричат ​​трофични. Те не се развиват, но запазват всички хранителни вещества.

Заедно с мравките, различни бръмбари хибернират в къщата си. Това съжителство се осъществява при взаимноизгодни условия: мравките ядат сладката тайна на насекомите и се наслаждават на зимните резервати на собствениците.

Как да се отървете от мравки през зимата в апартамент

През зимата често можете да видите мравки в апартамента, и тяхното присъствие веднага става голям проблем. Те не само ядат храна, предпочитат сладкиши, но също така изяждат жилища в дървесни продукти.

Капани, самозалепващи ленти, Velcro няма да помогнат в борбата срещу насекоми.

Най-ефективният начин е да намерите мравка и да използвате следните химически средства:

• "Cucaracha";

• "Xulat S25";

• "Fufanon-super";

• Есланадес.

Тези средства са много ефективни срещу мравките, но са токсични както за животните, така и за хората. Ето защо е опасно да ги използвате в жилищни помещения. Можете да ги напръскате например, преди да напуснете за почивка, а при пристигане внимателно да измиете подовете и да измиете тъканите. Категорично те не трябва да се използват в апартаменти, където живеят децата. В такива случаи е по-добре да се обърне внимание на народните методи за унищожаване на мравки в апартамент.

За да унищожите мравките в къщата и особено в кухнята, можете да използвате народни средства:

  • 1. Лайка. Поръсете на места, където се появяват насекоми.
  • 2. В съд с вода добавете захар или мед. Мравките ще се изкачат там и ще се удавят.
  • 3. Борна киселина. Смесете го с примамка (захар, мед, яйце, картофи, конфитюр, месо) и се разпространява на места с вредители.
  • 4. Боракс. Направете същото.
  • 5. Чесън, слънчогледово олио, лимон, магданоз, подправки, мента, пелин. Разпръснете или поръсете пътеките на мравките и местата за натрупването им.

Причината за появата на мравки в апартамент през зимата

С появата на студено време в апартаментите, мравките може изведнъж да се появят неочаквано. Следвайки инстинкта, те мигрират към мястото, където топлината е храна.

Горски и градински мравки зимуват в техните местообитания. Дори случайно внесени в апартамента, те няма да живеят там. Но жестоколюбивите насекоми, донесени до нас от южните райони, с настъпването на зимата, се движат от изби, боклуци, прилежащи магазини и кафенета до жилищни помещения.

За да се предотврати подобна миграция, е необходимо да се следи чистотата на апартамента и редовно да се дезинфекцират техническите помещения и контейнерите за боклук.