Як передаються людські воші

Грудень 2018

Відео: Вши.Причины и лечение. (Грудень 2018).

Anonim

Лошата (педикулоза) е често срещано заболяване, предавано от човек на човек при контакт. За да се предотврати инфекцията, трябва да знаете как да предавате въшки. Но ние трябва да започнем с разкриването на самата концепция.

Човешките въшки са насекоми - паразити, които живеят и ядат на своя домакин - мъж. За милиони години еволюция, насекомото е придобило пиърсинг - смучещ мундщук. Също така, устата е заобиколена от короната на куките, които държат насекомите по време на хранене.

Възпроизвеждането е следното: възрастните отделят яйца и ги прикачват в основата на косата. Яйцата (яйцата) се излюпват след 7 до 10 дни, а след 14 дни индивидите са готови да се размножават. По този начин, жизненият цикъл на една въшка е три седмици. Една жена през целия си живот може да забави до 50 нита.

Според СЗО всяка година около 10 милиона души страдат от педикулоза: това заболяване се проявява не само при деца, но и при възрастни. Всеки може да се разболее от педикулоза, още нещо е, че рискът от заболяване при някои групи хора се увеличава.

Видове въшки

Има няколко вида болести, които могат да бъдат заразени от човек:

 1. Късна педикулоза. Видът е различен от другите видове с по-голяма глава. Инсектът живее и се размножава в дрехи. Женските индивиди фиксират зидарията с гънки върху влакната на облеклото с помощта на специален лепилен състав. Инсектите се хранят в областта на яката на домакина, на завоя на коляното и лакътя, както и в областта на талията.Този тип насекоми е носител на опасни инфекции.
 2. Глава педикулоза. Главата се подхранва с човешка кръв. Любимите места на този вид насекоми са тилната част на главата и зоната зад ушите. По време на ухапването индивидът инжектира слюнка в раната. Специалният състав на слюнката предотвратява кръвосъсирването, което дава възможност на насекомите да се хранят лесно. Засегнатият скалп започва да сърбеж и сърбеж, което води до вторична инфекция по време на разресването на ухапването. Жената е в състояние да отложи ежедневно до 10 нита.
 3. Pubic педикулоза. Зъбният вирус или плошица живее в гениталната област и ануса. Те се предават по време на полов акт. Ако човек има много косми по тялото, насекомото може да се премести в аксила, брадата и мустаците. Зидарите с ниц обикновено се фиксират в корените на космените косми.

Как се разпространяват главните въшки

Как се среща нападението от въшки? Тъй като насекомите не летят и не скачат, те имат един начин да се движат - да пълзят директно върху главата на друг човек. Най-често децата и юношите се заразяват.

Как може да попаднеш на въшки по други начини:

 1. Чрез личните вещи на заразения човек: не можеш да използваш някой друг обръч, коса, кърпа или гребен.
 2. Чрез общо облекло: педикулозата се заразява чрез шалове, шапки, забрадки и качулки.
 3. Понякога паразитът се предава с отпадане на косата. Инсекта чака човек да си легне и да се качи на главата си. Ако космите с косми попадат на възглавницата, това няма да доведе до появата на педикулоза при здрави хора.
 4. Учените са установили, че ектопаразитите, които включват главата, могат да се предават по време на плуване в обществено езерце.Когато посещавате басейна, препоръчително е да носите гумена капачка за къпане.

Начините на инфекция чрез изпуснати коси и вода са доста редки, тъй като въшките не могат да отидат без храна за дълго време. Предаването в резервоара може да се осъществи в рамките на 48 часа след посещението му от лице, което е било диагностицирано с педикулоза.

Тя често е въшка на главата се предава чрез пряк контакт на хората в следните населени места и СЛУЧАЙ

 1. в обществения транспорт по време на пиковите часове
 2. В бежанските лагери
 3. в училища, детски градини и
 4. По време на интимност
 5. По времето на прегръдките

въшките пълзят достатъчно бързо, така че краткосрочната конвергенция на хората е достатъчна, за да се зарази с педикулоза. За разлика от възрастните, нитките не са активни причинители на педикулозата, тъй като те са напълно неподвижни.

За да сведете до минимум риска от разпространение на насекоми, се въздържайте от близки контакти с непознати и непознати хора. Ако имате деца, дайте им общ брифинг за това как да се държат в компанията на приятели и съученици. От самото детство е важно да дадете на детето информация за разбиране на опасността. Но не ги плашете по никакъв начин. Всичко това трябва да се случи по спокоен и тактичен начин.

Митове за предаването на въшки

Има три популярни митове за това как да се зарази от въшки:

 1. Ръководителят въшки може да скочи от главата до главата. Всъщност насекомите имат такива пропорции на тялото, които не им позволяват да се отделят от повърхността. За разлика от бълхите, въшките знаят само как да пълзят.
 2. Паразитите се предават от котки и кучета. Домашните любимци не могат да заразят човек с педикулоза, тъй като въшките живеят и лежат само на човек, те се хранят с човешка кръв.Паразитите на животните на свой ред не са адаптирани към живота на човек.
 3. Няма да измиеш главата си - ще има въшки. В действителност, насекомите предпочитат да се настаняват на чиста глава, те са по-лесни за ухапване на измита кожа на главата.

Митовете са митове, но не се опитвайте да предотвратите болестта с педикулоза. Спазвайте хигиената, не използвайте други хора и периодично проверявайте главата на детето за инфекция. Ако детето улови педикулоза, измийте главата със специално лекарство и внимателно отстранете гърдите. Навременното предотвратяване и предпазните мерки не позволяват инфектиране с паразити.