Як розмножуються таргани: етапи процесу

Грудень 2018

Відео: комахи (Грудень 2018).

Anonim

Мнозина смятат, че домашните вредни насекоми се размножават много бързо. И отчасти това е вярно. И за да разберете интересните особености на процеса, разберете как хлебарките се размножават.

пубертета период

Пубертетът настъпва практически веднага щом образеца на етапа на нимфите (съответстващи ларва) отива в възрастни етап, т.е. насекоми възрастен. Обикновено това се случва чрез няколко реда, броят на които достига шест. И от този момент жената става способна да оплоди и да носи яйца.

Срещи за игри

Преди оплождането хлебарките могат да организират брачни игри. А инициаторът, по правило, е жена. В нейното тяло има специални жлези, които секретират тайна, а миризмата му стимулира привличането на мъжете. Но и жената може да покаже предимствата по различен начин, например, да разпространи крила и да ги разтърси.

Процес на разпространение

Разпространението на хлебарки се извършва по същия начин, както при други видове насекоми. Мъж забелязал жената и да отговори на нейните методи за привличане, чрез генитално плоча се намира между църквата в края на корема, се движи семенна течност в тялото на партньора си. След това отново започва да води обичайния начин на живот и жената се подготвя за родителство.

След оплождането женската оставя между 8 - 9 и 30 - 40 яйца (точното количество ще зависи от конкретния вид).Те се движат в ootheca - специална капсула, която се намира в края на корема, защитава бъдещето потомство и да се гарантира пълната си развитие. Когато ларвите са готови да бъде оплодена, женската ootheca изчисти и да започне нимфи, подобни на възрастни хлебарки люпене, но се различават от тях в сянка и размер.

При възпроизвеждане

Няма определен размножителен сезон за хлебарки. Домашните видове, т.е. т. Нар. Prusaks, могат да се възпроизвеждат целогодишно. И само благоприятни условия, необходими за това, които включват приемлива температура (под 15 - 20 ° С), наличието на тесни и тъмни места, както и вода и храна.

Скоростта на възпроизвеждане

Смята се, че хлебарките къщата възпроизвеждат много бързо. И това е вярно. Фактът е, че през целия си живот на жените може да доведе до няколко съединители, освен това след първия мъжки тя не се нуждае от помощ, защото тя поддържа мъжкия семенната течност в специално определени части от тялото си. И в точните моменти материалът просто прониква до яйцето, което е причината за торенето.

Общият брой на съединителите може да достигне 10 (и при някои видове 50 - 60). Това означава, че за редовното възпроизвеждане на потомството на женското хлебарче е достатъчно само едно единствено оплождане. И имайки предвид, че в даден момент може да се забави до 30 - 40 яйца, процентът всъщност може да се счита за достатъчно висока.

Любопитно> И накрая няколко интересни факти за отглеждане на хлебарки:

Срокът на бременността на яйца може да варира и да достигне 60 - 90 ден (понякога "бременност" се разтяга до шест месеца).Тя засяга условията на женския навик: колкото по-благоприятни са, толкова по-бързо ще се развие.

  1. Мъжете от някои видове хлебарки могат да организират истински "битки" за предпочитаната жена: "да се хапе", да публикуват страхотни силни звуци. Някои дори се опитват да летят, за да привлекат вниманието на потенциален партньор.
  2. Американските хлебарки и някои други разновидности за разплод не се нуждаят от партньори. Оплождането на яйцеклетката се извършва без екзекутиране без участие на мъж, което се нарича партньорногенеза.
  3. Някои видове хлебарки се грижат за новородени ларви и ги предпазват от известно време. Това е един вид майчин инстинкт, който е много рядък сред насекомите.
  4. Хлебарите са нощни, през деня практически не напускат приютите си. И възпроизвеждането, съответно, се извършва и на тъмни места, наличието на светлина може да се намесва.
  5. Мъжете и жените могат да бъдат разграничени по външен вид. По този начин мъжете са с по-малки размери, но крилата им са по-развити. И между орките в края на корема има генитална плоча (грифи), с която се извършва оплождането.
  6. Ooteca е вид гаранция за продължаването на рода, тъй като ви позволява да поддържате определена температура на яйцата, както и да ги предпазвате от излагане на влага и токсични вещества.
  7. Домашните червени хлебарки се възпроизвеждат по-бързо, отколкото например американските хлебарки. И това е свързано с някои различия в жизнения цикъл: в червените насекоми пубертетът се появява по-рано.
  8. Сега знаете всичко за това как се умножават червените глави и другите хлебарки.