Чим небезпечні укуси мурах і як їх лікувати

Вересень 2018

Відео: Захист від комах (Вересень 2018).

Anonim

Начало мравки принадлежат към може би най-упоритите и вредни насекоми. Те развалят храна и мебели, разпространят заразата из апартамента, техните ухапвания причиняват сърбеж и дразнене. Ant ухапване може да доведе до анафилактичен шок при хора, податливи на алергии. Ухапвания от насекоми вкъщи доста болезнено и рядко без последствия.

Фактът! преди да атакуват мравка дома отваря челюстите на 180 градуса, и ги оставете на пръсти. Ant ухапвания от облекчаване на мускулите на частите на устата и след това челюстта му веднага се захващат на принципа на капана.

НАШИТЕ ЧЕТЕНЕ ПРЕПОРЪЧВАМЕ! В борбата срещу мравките нашите читатели се съветват от отстраняването на пестициди. Електромагнитни и ултразвукови технологии с 100% ефективност се справят с мравки, хлебарки, бъгове и други насекоми. Абсолютно безопасен, екологичен агент за хора и домашни любимци. Прочетете повече тук ...

Симптоми на ухапване

Външен вид хапят мравка

Начало насекоми върху човешкото тяло се движат бързо, така че място мравка ухапване могат да бъдат разположени на разстояние една от друга. Най-често блистери от насекоми могат да бъдат намерени на пищялите, лактите и таза. Когато вид мравки ухапвания, жертвата се чувства някаква болка като ухапване от комар. Увреденото място бързо образува малко подуване и зачервяване.

С ухапване от жлеза на домашни мравки се извлича мравчена киселина, която всъщност е най-силната отрова. Ухапването на едно насекомо не уврежда човек, здравната ситуация рязко се променя с множество ухапвания. Не можете самостоятелно да правите изводи за състоянието на жертвата. Особено опасно е да се забави с медицинска помощ, ако детето страда. На първо място, трябва да го разгледате внимателно.

Когато мравките са ухапани, се появяват следните симптоми:

 • зачервяване на кожата;
 • подуване;
 • болезнени усещания;
 • сърбеж;
 • замаяност;
 • гадене;
 • Пукнатина.

Алергична реакция с ухапване

При алергична реакция се наблюдават изразени симптоми на сърдечна аритмия. Кръвното налягане се повишава, речта на жертвата става объркана и неясна. Възможно е краткотрайна загуба на съзнание. Ако на този етап не предприемете действия, човек може да попадне в кома. Основните признаци на алергична реакция са:

 • сърцебиене;
 • затруднено дишане;
 • бледност;
 • безсъзнание.

Видимите признаци на алергична реакция могат да бъдат диагностицирани с невъоръжено око. Ако заплашите симптоми по лицето, незабавно трябва да се консултирате с лекар. Когато кандидатствате в лечебно заведение, първото нещо, което трябва да направите, е да кажете кога жертвата е била ухапана. Това ще помогне да се елиминират първичните признаци на развиваща се токсична реакция.

Достатъчно е трудно да се диагностицират ухапванията на мравки при децата в предучилищна възраст. По време на ухапването има много болка, на която бебето реагира с плач. Кожата на детето е тънка и нежна, така че бързо се появяват червени мехури.Не можете да позволите на детето да грее в засегнатата област, не е препоръчително да се правят водни компреси, това ще доведе до още по-дразнене на кожата. Необходимо е незабавно да се дезинфекцира мястото на ухапване, след което е необходимо детето да се покаже на лекаря.

Фактът! Мравчена киселина, произведена от жлезите на насекомите, всъщност е единственото му оръжие. Мравката може да го застреля на разстояние 30 см. То е опасно, когато попадне в очите, защото може да причини тежко изгаряне на ретината.

Последици от ухапвания

В малки количества мравчената киселина не може да навреди на човешкото тяло. Когато висока концентрация в кръвта може да доведе до остра алергична реакция, опасни тежки усложнения. Понякога, на фона на алергична реакция, се развива оток на Куинке, придружен от силно подуване на лигавицата. Особено опасно е подуването на ларинкса, което може да предизвика смърт от задушаване.

Друго опасно усложнение е алергичната уртикария, чиито признаци са появата на големи червени мехури в местата на ухапвания. Излъчва на кожата, тялото реагира на мравчена киселина. Блистери на тялото могат да имат различни размери и форми. Жертвата започва да се сблъсква с местата на ухапвания, които не могат да бъдат направени във всеки случай, защото така е възможно да се зарази с инфекцията. Драсканите места се възпаляват, образувайки разяждащи рани.

Лечение на ухапвания

Преди всичко, трябва да оставите мястото на натрупване на насекоми, за да избегнете повтарящи се ухапвания. След това е необходимо да премахнете мравките от тялото. Понякога това е трудно да се направи, защото мравки хапят, свиват кожата с масивни челюсти. След като се отървете от насекоми, тялото трябва да бъде проверено за поява на мехури.

След ухапване от насекоми, засегнатата зона трябва да бъде дезинфекцирана с водороден пероксид или течност, съдържаща алкохол. Това ще предотврати случайната инфекция. Частично намаляване на отока и успокояване на кожата ще помогне на антихистамините. Те трябва да се приемат перорално в продължение на няколко дни.

Фактът! Мястото на ухапване боли, защото в раната влизат мравчена киселина, която действа като дразнеща. За да облекчите болката, трябва да смажете раната с амоняк, който е алкално неутрализираща киселина.

Средствата за защита на хората помагат да се справят със сърбеж и раздразнение. Ефективно премахва отока и болката от сода за хляб. Смес от сода и вода трябва да се направи в съотношение 1 чаена лъжичка към няколко капки вода. Сместа трябва да се размаже върху засегнатата област и да се остави за 6 - 7 минути.

Сокът от пресни листа от алое има лечебни свойства. Прясно изрязаните клони на растението трябва да се месят с вилица. Така получената смес се прилага с парче марля към засегнатата област. Ако продуктът не ви помогне, можете да опитате да нанесете лимон на сърбящото място.

При първия признак на развитие на алергии, не трябва да разчитате на самолечение. Токсикологичната реакция на тялото на ухапванията на мравките е опасно състояние. Ако не се направи нищо, усложненията са възможни до смъртоносен резултат. Ето защо, в този случай трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.