Як виглядають блохи у собак

Грудень 2018

Відео: Самый ужасный случай педикулёза (Грудень 2018).

Anonim

Нашите малки братя често се атакуват от различни насекоми - паразити, например кърлежи или бълхи. И за да се отървеш от тях, трябва да намериш вредители във времето. Как да разпознаем бълхите при кучетата и как да ги отървем от паразитите? За да разберете тези проблеми, трябва да започнете с появата на насекоми.

Описание на флеите

Бълхите са безсрамни смучещи насекоми, които принадлежат към ектопаразити и са загубили крилата си по време на еволюцията. Отрядът се състои от повече от двеста рода, обединени в петнадесет семейства. Специално внимание заслужава обичайното, защото това семейство включва най-често срещаните и често срещащи се в природата видове, например, кучешки бълхи. Също известни са плъхове, заек, котки и дори хора. И въпреки че насекомите предпочитат определени гостоприемници (в зависимост от вида), те могат да живеят в тялото и да се хранят с кръвта на другите. Това е котка бълхи може да атакуват и кучета и дори хора, и този отряд се различава от много други (например, въшки при кучета не могат да бъдат открити, те се срещат само при хората и в техните къщи или апартаменти).

Бълхите за кучета имат много специфична структура на тялото, обусловени от начина на живот и храненето на тези насекоми. Например, те имат т.нар. Подскачащи крака, които осигуряват бързи движения на много впечатляващи разстояния. А устната апаратура е подобна на тази, налична при кърлежите, тя се отнася до пиърсинг-смучещия тип и е приспособена да смуче кръв от тялото на гостоприемника.

Малко за живота на бълхи

Бълхи подложени на цялостна трансформация на цикъла, което означава, че има всички стадии на развитие (те са различни от кърлежи и други насекоми). Първо, женската оставя яйца и тя буквално ги застреля, за да подобри оцеляването. Две седмици по-късно ларвата излиза от яйцето, няма крака и изглежда като червей с хранопровод, ясно видим през кориците. На този етап се появяват три молда, след което насекомото започва да кълне и преминава към следващия етап на развитие. От пашкула се появява възрастна бълха, която започва да търси собственика да започне да яде (в предходни етапи, тя не консумира кръв). След чифтосването, мъжкият умре, а женската започва да яде яйца след хранене. Животът може да продължи от няколко месеца до една година (при благоприятни условия).

бълхи, които могат да бъдат намерени в кожи, котка или друго животно емисия на кученцето върху кръвта на собствениците, както и че те са подобни на най-малко неприятни акари. И се използва не само от жени, но и от мъже (това е разлика от кърлежи). Едно хранене може да отнеме няколко минути и няколко часа, а след това тялото се увеличава по обем няколко пъти. Честотата на консумацията на кръв зависи от вида: човек се нуждае от чести трикове, а другият е достатъчен веднъж на ден.

Бълхите живеят в тялото на гостоприемника и за тях не само са източник на хранене, но и основно и относително постоянно място на пребиваване. Но насекомите могат да бъдат намерени и в местата на животни, например в дупки (когато става въпрос за дивата природа), върху носилка на кученце, а също и в мебели. Те се движат чрез скачане (до един метър на височина).

Peak дейност на бълхи (като, например, кърлежи), не, но в топлите месеци на годината, те се чувстват по-комфортно, защото през зимата, когато ниските температури започват да се забавят всички жизненоважни процеси, и то може да доведе до смърт.

Такива насекоми приличат

Някои смятат, че бълхите, които могат да се намерят в кученце или котка, са малко като кърлежи. Но това не е съвсем вярно. Как изглеждат бълхите при кучета? Да, те имат едни и същи незначителни размери: обикновено дължината на тялото им не надвишава 1 до 2 милиметра. Такова насекомо има три чифта крака. Но за разлика от кърлежите, те имат мощен скок (това е последната трета двойка), те са удължени, огънати и също уплътнени в основата. Те ги използват за движение.

Тялото на бълха, което може да се намери в кученце, продълговато и, за разлика от кърлежите, сплескано отстрани. Тя, подобно на краката, покрити с малки люспи, които позволяват да се задържи в кожа на животното и тихо се движат по него, без подхлъзване или падане (и ктенидий може да бъде на гърдите и главата - един вид назъбени ръбове). Главата е малка, гръдният кош е малко по-голям и е оборудван с крайници. Коремът е най-обемният и неговите размери се увеличават след хранене (при женските може да достигне 8-10 мм). Цветът варира от светло кафяво до тъмно кафяво или бургундско (особено след смучене на кръв).

На главата зад очите има доста дълги антени, които обикновено се прибягват до специални антени. Те са органите на допир, но могат да бъдат използвани от мъжките по време на чифтосване, за да задържат и да поставят женски екземпляр. Пиърсинг на устата - смучене се състои от използвани убождащото кожни сдвоен stylets (Lacinia), един несдвоен сонда (epifaringsa) и се използва директно за кръвосмучещи хобот.

Ларвите изглеждат като малки червеи и яйцата приличат на ярки малки зърна.

Как да разберем какво е кучето на бълха

Как да определим дали кученце има бълхи? Бълхите при кучетата са много по-мобилни от кърлежите, така че понякога е трудно да ги откриете, защото бързо се движат в козината на животното. Бълхи на кучето и симптомите на външния им вид:

  • Промени в поведението. Ухапва сърбежа и предизвиква дискомфорт, кучето може да се сърди, да се почувства нервно, да стане агресивно или прекомерно активно. Ако животното е голям брой паразити, те могат да причинят болка на кучето, поради което дори може да хленчи.
  • Белезите са още един знак за бълхите на кучетата. Това са зачервени места, които се издигат над повърхността на кожата. Те ще бъдат ясно видими на фона на бяла кожа, ако внимателно разпръснете вълната.
  • Откриване на самите насекоми. Те не са толкова лесни за намиране на куче, като например кърлежи, защото непрекъснато се движат около тялото на своя господар.
  • Продукти от вредители, например, техните екскременти. Те изглеждат като тъмни зърна, намерени в козината на кученцето.

Как да се справим с бълхите

Как да спасим вашето кученце от бълхи, какво да правим? Трябва да се лекува със специализиран агент срещу паразити. Препарати против бълхи се предлагат под формата на спрейове, капки по холката, шампоани, емулсии и т.н. Навременното и правилно лечение ще спаси домашния любимец от паразити и няма да му навреди.

Ако сте стабилни, изкарайте кучето си на разходка, трябва незабавно да я облечете, а не след инфекция. Като превантивна мярка яката е много добра. Той обезкуражава насекомите, като им попречи да влязат в къщата.Но когато е заразен, той вече не е много ефективен, тъй като не може да убие всички насекоми. Можете да го използвате в комбинация с други средства.

Най-пестелив е анти-блок шампоан. Той е много лесен за употреба и има малко странични ефекти. За разлика от спрейове, шампоаните няма да попаднат в дихателните пътища на животното.

Емулсиите са най-мощните средства, така че трябва да внимавате с тях. Уверете се, че сте прочели инструкциите за употреба, преди да използвате продукта.

Сега знаете как изглеждат кучетата и можете да откриете кучешки бълхи от кученцето и да ги отличите от кърлежите и другите насекоми - паразити. И не забравяйте навреме, за да спасите домашния любимец от такива "неканени гости", да помогнете в тази обработка, което трябва да стане своевременно.