Як виглядають воші на голові у людини

Січень 2019

Відео: Як виглядають воші? (Січень 2019).

Anonim

Откъде идват въшките на главата ти? Главата е доста често срещан паразит, който, противно на популярното вярване, се среща почти навсякъде. И въпреки че това е най-старото насекомо, може да се нарече изненадващо безопасно.

Какво е този паразит

Главните въшки са един от двата вида човешки въшки. Също така произвежда и трети вид - бельо или въшки, но те са само morphotype, че е свързан с формата и главата се появи изненадващо в процеса на еволюция, която се дължи на появата на облекло.

въшка човешка глава съществува от най-древни времена, като запис на тези паразити направил Аристотел себе си, и те все още се предполага, че са изобразени върху скалите. Във всеки случай, въшки са доста често срещаните патогени болест - лечение въшки е много по-сложно, поради особеностите на конструкцията и възпроизвеждане на насекоми.

Външен вид

Как изглеждат въшките на главата? Той има малки размери, които обикновено достигат 3-4 милиметра. Поради това е доста трудно да се открият паразити и да се започне лечение навреме. Главата е малка, върху нея са чифт антени, които са основните органи на миризмата и позволяват на вредителите да се движат в космоса и да намерят нови жертви. Гръдният кош е малко по-голям от главата, но също така не се различава по размер, той е свързан с корема, а на него има три чифта къси крака.Коремът е доста голям в сравнение с останалата част от тялото, има удължена, сплескана и удължена форма и неравен ръбове, гърбът му е най-широк.

Цветът на главата въшки обикновено варира от белезникаво до сиво или прозрачно кафяво, но когато паразитът получава част от храната, тялото се напълва с кръв и придобива кафяв оттенък, а също така значително увеличава размера.

Отделно е необходимо да пишете за nits. Също така са и яйцата, които лежат въшките. Те изглеждат като бели продълговати зърна, разположени върху косата и фиксирани върху тях със специален лепилен състав.

Структура

Структурата на тялото се разглеждаше в описанието на външния вид, но заслужава да се отбележат някои характеристики. На краката на възрастните има специални влакна, които им позволяват лесно да се движат през космите, не се плъзгат върху тях и здраво закотвени. И така, често е трудно да се гребят паразитите дори с гребен с чести денички, което много усложнява лечението и решаването на такъв проблем като педикулозата. Няма такива крила за такива насекоми, но нямат нужда от тях.

Особености на развитието

Един млад индивид, наречен нимфа, излюпва яйце около седмица или десет дни по-късно. Той е много подобен на възрастен насекомо, но се различава от него в по-малки размери, както и практически прозрачен оттенък на тялото. След около осем до десет дни индивидът расте и става напълно зрял. Живее средно около месец, но точната продължителност на живота зависи от специфичните условия на живот.

Въчностите обикновено живеят близо до корените, така че лечението се усложнява от трудностите при отстраняването им.И все пак тези насекоми са много здраво прикрепени към косата, а краката им са толкова силни, че да могат да издържат на налягане, превишаващо сто пъти теглото си, повече от минута, така че дори и гребен не винаги е възможно да се разресва всички въшките.

Възпроизвеждане

Когато дадено лице стане сексуално зряло, незабавно започва активно размножаване. И това също е изненадващо, тъй като торенето се случва само веднъж, но женската за целия период от живота й може да отложи до триста яйца ! И те се отлагат постепенно, обикновено три или четири парчета след всяко хранене. И така, на нитовете не случайно падна от главата му, те не са просто прехвърля собственик въшка, но и здраво прикрепени към косата с помощта на лепило състав, който е буквално впримчени заедно с косми. Заслужава си да си припомним такава висока степен на възпроизводство, защото това влошава ситуацията. Изключително важно е да започнете лечението навреме и възможно най-скоро, в противен случай населението ще расте и тогава ще бъде много трудно да се отстранят паразитите.

Как тези насекоми изхранват

въшките ядат само човешка кръв и я получават през метлата, която се прави в кожата на техния домакин. Оралното устройство е специално пригодено за такъв модел на хранене, тъй като се отнася до пиърсинг-смучещ тип. Ето защо, въшките първо пробиват кожата с някои остри челюсти, а след това с помощта на тънки пробици започват да сучат кръв. Целият процес може да отнеме около 10 минути. И така, през това време, кръвта не започва да се свива, въжета преди "храненето" да се инжектира в мястото на пробиване със слюнка, съдържаща антикоагуланти, които предотвратяват бързото съсирване. Между другото, тези самите вещества причиняват сърбеж, което често усложнява лечението и причинява тежък дискомфорт.

В една техника възрастен човек е в състояние да абсорбира до 0, 5 мл кръв и за нормален живот и активен женски възпроизвеждане отнема около 3 или 4 хранения на ден, т.е. той трябва да получи свежа кръв на всеки 5-6 часа. През деня на главата паразитът може да получи около 1-2 ml кръв. И ако периодът на гладуване трае по-дълъг от един или два дни, тогава главата може да умре.

Оптимално местообитание

Оптималната температура за развитие и възпроизвеждане е около 27-28 градуса, а този температурен режим е характерен за скалпа.

Ако температурата спадне под 20 градуса, всички жизненоважни процеси, протичащи в тялото на насекомото, се забавят значително. Ако има по-нататъшно намаляване до 10-12 градуса, женската спира да се хваща за яйцата. Ако температурата падне под 10 градуса, тогава хората ще отидат в търсене на по-благоприятно местообитание. Повлияване на въшки и повишени температури. Така че, при 35 градуса развитието може да забави, насекомите буквално ще попаднат в състояние на сън. И на 45 градуса и повече паразитът просто изчезва. И така, ако извършвате лечение, препоръчително е да измиете главата си с гореща вода, това ще бъде допълнително оръжие срещу въшките.

Митове

И накрая, няколко мита, свързани с такива паразити като въшки:

Педикулозата може да бъде заразена от животни. Това не е така, защото въшките, както вече бе отбелязано по-горе, се хранят само с човешка кръв и живеят изключително при хора, докато други, топлокръвни, изобщо не ги привличат и не се възприемат като жертви. Следователно, тези вредители се предават чрез контакт, т.е. те могат да преминават от един човек към друг.Също така е възможно и начинът на контакт с домакинствата, тъй като някои хора могат случайно да останат на аксесоари (коса, гребени) или на главички, по-рядко облекла.

  1. Въушите могат да пътуват на дълги разстояния, тъй като те могат да летят или да скачат. Не, това не е вярно, но само отчасти. Крилата нямат паразити, така че нямат възможност да летят. Лапите не са предназначени за скачане, така че въшките също не могат да скочат. Но това не им пречи да се движат бързо и на впечатляващи разстояния. Но все пак, инфекцията е по-вероятно само при близки контакти, при които въшките се пренасят от един хост към друг.
  2. Главните въшки са отровни. Не е така. И въпреки че се появява сърбеж в местата на ухапвания, той се свързва с антикоагулантни вещества, съдържащи се в слюнката, а не с отрова.
  3. Главните въшки са носители на най-опасните заболявания, които се предават по време на ухапвания. С такова изявление също не може да се съгласи, тъй като главните въшки, живеещи в развитите страни, никакви заболявания често не търпят. Но някои индивиди от въшки могат да предават тиф, въпреки че случаи на инфекция са записани много рядко.
  4. Въудите избират изключително жертва като хора. И това също не е вярно. Такъв паразит изобщо не се интересува от чия кръв се храни. И следователно, от педикулоза, по принцип, никой не е осигурен, дори представители на горните слоеве на населението и богатите хора.
  5. Сега знаете всичко за въшките, както и как те се предават. Това ще ви помогне във времето да откриете такива паразити и да започнете своевременно лечение.