Як розмножуються воші на людину

Січень 2019

Відео: В Одесі жінка спалила доньку, аби вивести воші (Січень 2019).

Anonim

въшки обикновено живеят на главата на човек, това е факт. Но колко бързо се разпространяват и как се размножават въшлените?

обща информация

Ръководителят въшки - са насекоми, които са така наречените външни паразити, т.е. същества, които живеят на повърхността на тялото на домакина и се хранят изцяло за своя сметка. Обикновено такива вредители се установяват в космените части на тялото на животните или на хората, умело фиксиращи и движещи се между космите.

Тялото на въжето е сплескано, дължината му е само 1-6 милиметра. Главата и гърдите са малки, така че повечето от тях са заети от корема. Крилата са почти напълно изгубени в процеса на еволюцията, така че те не са видими. На устата пиърсинг-смучене, което може да се обясни с факта, че тези насекоми се хранят изключително кръв чрез пробиви в кожата, които са направени с игли. Между другото, такива вредители не могат да гладуват, така че ако не получат храна за един ден, те обикновено умират.

Характеристики на възпроизвеждането

Как възниква възпроизвеждането на въшки и колко бързо възпроизвеждат въшки? Струва си да се отбележи, че женската става сексуално зряла почти веднага след като се е превърнала в възрастен - imago. И през целия си живот тя може да отложи няколкостотин яйца. И те се отлагат на партиди, обикновено три или четири парчета на ден или дори по-често.

В повечето случаи, за целия период на живота на едно лице преминава в главата на само един човек, но достатъчно близо и продължителен контакт може и да се премести на друг орган.Най-добрата температура за възпроизвеждане и активно развитие на въшките е около 30-32 градуса.

Женската обикновено снася яйцата директно на вашия хост, който е в главата (или косми, ако ние говорим за срамната въшки), болестта се нарича въшки. Тя притиска няколко парчета към косата на хората, като ги фиксира със специална лепкава маса (затова е почти невъзможно да се измият яйцата с обикновена вода). Те приличат на бели капачки или торбички (но можете да ги видите само с микроскоп) и се наричат ​​ницове. Нит е първият етап, който включва целия период на развитие. И преходът към друг обикновено идва сравнително бързо.

Етапи на развитие

въшки, които живеят върху човешкото тяло, не само за да се размножават, но и се различават по това, че са част от периода. Така че, отсъства етапът на ларва с пълна дължина.

Така че, първият етап, който включва целия период на развитие, е директно нит. Както вече сте разбрали, така че те нарича яйце, че една жена е бил поставен в чанта (той изглежда смътно напомня на пашкул) и се фиксира върху човешки косъм. Около една седмица по-късно се появява така наречената лавра от първи ред. Тя прилича на пълнолетен и възрастен индивид, но се различава в по-малки размери, както и недостатъчно развитие на гениталните органи.

Ларвата на първата възраст се развива от един до три дни (при благоприятни условия) до десет (ако е неблагоприятна). После преминава първия молт и се превръща в нимфа. Тогава нимфата се натрива още два пъти (около 7-10 дни), след това се превръща в възрастен - зрял възрастен. Този брой линии се обяснява с факта, че черупката не расте толкова бързо с насекоми, а просто се разрушава и прегъва.

Невероятни факти

Някои невероятни факти за размножаване и живот въшки по тялото:

 • Тъй като въшки възпроизвеждат много бързо, нещо като инкубационен период може да продължи в продължение на около 10-14 дни. Това означава, че от откриването на първата човешка глава въшки, докато почти универсален уреждане на окосмената част може да отнеме само една седмица. И за един месец колонията ще бъде толкова многобройна, че ще бъде невъзможно да не я забележиш.
 • Без храна въшка на главата може да живее в продължение на не повече от няколко дни, и срамната без храна ще умре след само на 10 часа, така че не приемните такива вредители не могат да съществуват.
 • Процесът на напускане на ларвата от ниците е много изненадващо и забавно. Така че, с челюсти, тя ухапва капака, но все още няма изход. Поради това тя започва да диша активно и да вкарва въздух в храносмилателната система, след което да я освободи от ануса. Той се натрупва в долната част на капака и постепенно изтласква ларвата. След излизането ларвата незабавно започва да се храни и развива по-нататък.
 • Целият период на развитие от яйце до зрял индивид може да отнеме малко повече от две седмици.
 • Животът на насекомите, които живеят в човешкото тяло, е относително кратък и при идеални условия може да бъде до 40 дни.
 • При температури над 40 градуса или под 20, ларвите не се излюпват от яйцата, тяхното развитие спира.
 • Възрастните индивиди започват да умират при температури под 5-7 градуса и над 45 градуса.
 • Продължителността на всеки етап от разработването зависи от температурата и влажността на околната среда. Колкото по-влажни и по-горещи, толкова по-бързо ще продължат всички процеси.
 • Обикновено кръстосване в природата не е позволено, но ако в затворено пространство за поставяне на ограничен брой представители на различни видове (като например глава, гардероби и срамните въшки), а след това след известно време те започват да се размножават. И след няколко поколения, всички различия почти ще изчезнат.
 • Най-много яйца се полагат от женски въшки, които обитават човешки дрехи.
 • Най-плодотворната въшка. Но от това, което е обяснено, не е известно. Вероятно защото представителите на този вид са сравнително млади насекоми, т.е. те се появяват в резултат на еволюцията.

Сега знаете как се размножават ниците и въшките върху човешкото тяло и колко бързо се случва това. Хората са воювали с тези паразити в продължение на много години.