Як з'являються і як виглядають гниди на голові

Грудень 2018

Відео: Новорічний ярмарок на Соборності: як виглядає зараз і як повинен? (Грудень 2018).

Anonim

Паразитите могат да останат почти невидими. И не само да ги откриеш, но и да се идентифицираш, трябва да знаеш някои характеристики на външния вид. И как изглеждат ниците? Това си заслужава да бъде разгледано.

Какво е това?

Трябва да започнете с този, който е такъв. Някои смятат, че това са хора, които са отделни видове паразити. И други мислят, че са същите хора. Но всъщност второто мнение е по-близо до истината, въпреки че не може да се приеме за абсолютно вярно. И така, какви са нитрите? Това са само яйца, които носят въшки. Но защо точно това име е дадено?

Въпреки че е по-скоро обща, все още доста разбираема. Факт е, че това не е само яйце. Този термин означава нещо друго. Тази концепция обединява яйцето, както и черупката, в която се намира. Резултатът е пашкул. Механизмът на тяхното създаване ще бъде написан точно долу.

Как са нита

Значи вие вече разбирате нитовете в въшки коса лежеше. Жената стана сексуално зряла след кратко време след появата. Тези насекоми се характеризират с непълна метаморфоза, т.е. от яйцата се излюпват имагото - насекоми, много прилича на възрастен човек, но се различава от него по размер, както и на черупката. След това има няколко линии, а след финала тези вредители стават сексуално зрели.Мъжът опложда женската и след известно време започва да яйца.

Трябва да се отбележи, че зидарията се извършва през целия живот на насекомо. Това означава, че след всяко хранене женските могат да поставят 3-5 яйца всяка, а един индивид произвежда около 10 или 15 яйца на ден (при благоприятни условия). Процесът на освобождаване на яйцата също е интересен. Яйцето започва да слиза от яйчниците и се придвижва до ануса. При това преминава през специални жлези, които произвеждат лепкава тайна. По време на излизането тази слуз буквално обгръща всяко яйце, излиза, веднага влиза в контакт с косата и тайната обгръща и тя, и космената вал. В крайна сметка се оказва, че има някакъв твърдо фиксиран пашкул - това е ниц в косата. Но главите въшки обикновено поставят яйцата си в техните местообитания, т.е. те просто падат върху дрехата и незабавно се привързват към нея с помощта на същата лепкава тайна.

Разновидности

Nits са разделени на няколко вида, като самите въшки. Понастоящем само три са известни:

  • Главите са най-често срещаните видове. Въплътите от този вид живеят по главата, по-точно върху косматната си част. Те се хранят с човешка кръв (като всички други видове). Nits на глави въшки са открити изключително на косата, на която те са фиксирани с помощта на тайна, секретирана от жената.
  • Момчетата са яйцата на котката. Възрастните хора живеят на дрехи и бельо, въпреки че кръвта им е и човешка кръв. По размер и външен вид те изглеждат като яйца на главата въшки. Но те обикновено се отлагат в основното място на пребиваване на насекоми, т.е. във влакната на облеклото.
  • Pubic - яйца, които поставят венични въшки.Те са малко по-малки, дължината им е около 0, 5-0, 6 mm. Обликът също се различава, но разликата ще бъде забелязана само от опитен специалист под микроскоп. Те се намират в местообитанията и вредителите на самите вредители, а именно на космените косми. В редки случаи яйцата могат да се появят върху миглите или в веждите.

Характеристики на развитието

След отлагането започва разработването. Отнема около 5 или 8 дни, всичко зависи от специфичните условия на околната среда. Така, при оптималната температура, която е 32-33 градуса, нитките могат да се развият в най-кратки срокове. Ако температурата падне под 20-21 градуса или издига над 39-40 градуса, развитие е спряно, т.е., времето е спряло. Но при 44-45 градуса паразитите умират. Изненадващо яйца въшки могат да се развият до шест месеца, например, ако човек не се носи дрехи за дълго време и се охлажда. Но веднага след като собственикът започне активно да го носи, или ако температурата на околната среда се увеличи, процесите ще започнат отново.

Процесът на развитие във вътрешността на яйцето, както и излизането от него, може също да се нарече изненадващо. Така че, когато насекомото узрее окончателно, то не може веднага да излезе, тъй като има малко енергия, а черупката е много силна. Но тя отваря капака на пашкула си и започва да диша активно. В резултат на това въздухът запълва тялото и навлиза в храносмилателния тракт и след това излиза през ануса. После запълват долната част на черупката и под натиск бузите буквално се изтласкват. Но въпреки сложната сложност на този процес, това отнема само няколко минути.

В резултат на това една въшка се развива от нит.И вече въшки започват активно да хапят кожата в търсене на храна. По тази причина човек има силен сърбеж. От главите въшки главата е надраскана. Лицето започва да надрасква местата на ухапвания, има силно раздразнение. За да се избегне това, тя трябва да започне още в началните стадии на развитие на насекоми, да започне активна борба срещу тях.

Структура

Нит е малка капсула, дължината на която обикновено е около 0, 7-0, 9 mm, а диаметърът - около 0, 4 и 0, 5 мм. Формата е овална и продълговато, форма на шпиндел. В долната част има определена формация, която наподобява колан и обхваща самата яйцеклетка, както и косата (тя се формира от лепкава тайна). В горната част е плосък капак, но можете да го видите само под микроскоп, трудно е да забележите с невъоръжено око. Нейното насекомо се изтласква от капсулата.

Външен вид

Как изглеждат ниците на косата? Ако го погледнем с просто око, ще изглеждат като малки прозрачни бели зърна, разположени на главата на човек, а именно на косата му. Ако педикулозата се развива отдавна и адекватното лечение не се извършва, тогава яйцата могат да бъдат много. И тъй като празните черупки и капсулите с яйца изглеждат същите, може да изглежда, че цялата козина е покрита с ницки. Но дори и в този случай, заболяването може да се бърка с обикновения пърхот, тъй като зърната са много малки, а понякога приличат на земната кора, т.е., мъртви кожни клетки.

Къде са

И въпреки че въшките могат да се движат нагоре по човешката коса, докато яйцата се хранят, все пак ниците не могат да бъдат открити по цялата си дължина. Обикновено женската обхожда само два или три сантиметра от кожата, така че яйцата обикновено се срещат на това разстояние.На самата глава главите са много рядко депозирани (това се случва, ако само един пада и фиксира върху кожата).

Между другото, въшките оставят яйцата на нова коса, т.е. ако вече съществуват на една, тогава определено ще бъде избрана друга. Това увеличава шансовете за пълно развитие и безопасното съществуване на всички хора. Въпреки че, ако въшките са на главата в големи количества, тогава ниц може буквално да запълни цялата коса, като всяка от тях ще бъде намерена на няколко яйца.

Откриването им е най-лесно при прави и тъмни коси, тъй като яйцата ще се откроят благодарение на тъмния цвят. Ако косата е лека и освен това къдрава, процесът на търсене ще стане много по-сложен. И в този случай, за да се идентифицира инфекцията ще позволи задълбочена проверка. Необходимо е да вземете гребен с често намиращи се зъби и добре да косите косата, разделяйки ги на малки нишки.

Много потребители

Много хора се интересуват от въпроса: могат ли да бъдат прехвърлени от едно лице на друго. Ако въшки може да се движи, макар и не толкова активно и бързо, тъй като, например, бълхи, гниди, че през целия период на развитие остават фиксирани върху главата на един човек към друг и не могат да достигнат. Но въпреки това, при много близки и дълготрайни контакти, падналата коса с яйцата, поставени върху нея, може случайно да се окаже в тялото на другия и тогава е вероятно инфекцията да се появи. Но все още има такова изключително рядкост.

Как да се отървем от

Ако въшки може да умре под въздействието на токсични инсектициди вещества, на нитовете на по-голямата част от тях са стабилни, тъй като обвивката е доста дебела, и е установено, насекоми в капсули и развитие в тях, да не се яде, (който е в храносмилателната активните компоненти не могат просто да влязат в пътя).

И затова борбата срещу тях е доста сложна. Отстраняването им механично също е изключително трудно, тъй като капсулите са здраво фиксирани върху косата. Но въпреки това съществуват препарати с така наречения овициден ефект, т.е. с директно въздействие върху нитките. Когато се борите с тези паразити, е важно да знаете едно: при изстискване на ниц ще чуете щракване, ако все още е жив. Това означава, че кликнете на живо.

Сега знаете как изглеждат главите на главата ви, така че най-вероятно да ги намерите и да ги унищожите.