Як виглядають блохи і їх спосіб життя

Грудень 2018

Відео: Як «вижити», коли в тебе в тебе жорстке волосся, що в’ється? (Грудень 2018).

Anonim

Бълхите са известни на човечеството дълго време и живеят главно върху телата на бозайниците. Но те също могат да причинят дискомфорт на хората. Както и да е, те винаги се опитвали да се отърват от тях, търсеха ефективни средства. Но преди да използвате тези или други лекарства, трябва да разберете как изглеждат бълхите.

Какви насекоми

бълхи, които в продължение на много години, измъчван от котки и други животни - хапещи насекоми от разред. Те отново са безкрило, т.е. те са загубили крилата си в процеса на вековна еволюция и преход към така наречения ектопаразизъм. ектопаразит - насекомо, което живее на повърхността на тялото на топлокръвни същества и хранене най-вече за сметка на господаря си .

Има много видове такива паразити, повече от две хиляди са описани от учените. Отделянето е разделено на 200 рода, групирани в петнадесет семейства. Най-разпространени са обикновени бълхи, е важно за развитието на цивилизацията, и включва такива застрашени видове като бълхи котки, кучета, човек, плъх, заек и още повече.

Видове

Както беше отбелязано по-горе, има голямо разнообразие от видове, считани за вредители, но най-често срещаните от тях - това е най-бълхи кучета, котки, плъхове, зайци, и хората. Фундаменталните разлики не са, и могат да се хранят с кръвта на почти всички топлокръвни същества, така че това разделяне може да се счита спряно, ако е необходимо.

Външен вид

Бълхите, които живеят на котки, кучета органи, както и хора, които са готови да се оттеглят, а има доста специфични и ясно различим вид се дължи на специалната структура на тялото и неговите части.

Така че, помислете за структурата на бълхите. Най-удобно е, че бълхите се изследват под микроскоп поради малкия си размер. Тялото е тясно и компресирано странично, почти гладко, но покрито със специални шипове и четина. И това е, което позволява на такъв паразит да се движи лесно и безпрепятствено през тялото на котка или друго животно. Той бързо се премести между отделните косми и може да ги закачи, което ви позволява да не паднете, а да се фиксирате здраво. Коремът е малко разширен, съдържа храносмилателни органи, които след хранене се пълнят с храна. Размерът на бълхите не е голям. Дължината на различните представители може да варира от 1 до 4-5 милиметра, а при женските може да достигне дори 8 или 10 милиметра (в периода на засилено хранене).

На главата на гърдите на много представители на отряда има ктеници - назъбени хребети. Зад обикновените очи има специални антени, които се използват например от мъже, за да държат избрани жени. Ако те не са необходими, те просто отиват в антенните ями. На гърдите има мощни лапи, третата и втората двойки са дълги и силни, те се използват за преместване със скокове.

устата апарат пиърсинг - смучене, има челюст използва за prokusyvaniya кожата, както и хоботче, който е фиксиран в кожата бълха котка по време на хранене и смучещи кръв. На гърба на корема тези паразити имат специален сензорен орган, наречен коремен чувствител или пигдий.Той се снабдява с косми и бързо прихваща най-малките движения на въздуха.

Отделно е необходимо да разказвате за краката. Колко крака имат бълхи? Те имат 3 чифта крака. И за скок те използват само последните две двойки.

Възпроизвеждане и развитие

Насекомите имат пълен цикъл на трансформация. Оплодената жена поставя яйца няколко пъти наведнъж. Как изглеждат яйцата? Те са много малки, едва забележими. Яйчните бълхи са с овална форма и бяло. След 2 седмици ларвата на бълхите се появява от яйцето. Какво представляват ларвите на бълхите? Той има удължена форма и няма крайници. Цветът му е светло жълт с кафява сърцевина. На повърхността има странни косми или антени. Ларвата намира удобно място за по-нататъшно развитие. След три молци, ларвата се заобикаля с пашкул, където се превръща в възрастен.

Лайфстайл

Защо всички са ангажирани в активна борба срещу бълхите? Тези насекоми са ектопаразити, т.е. те живеят на тялото на гостоприемника. В допълнение, те се хранят с кръвта на топлокръвни същества и най-разнообразните, като например котки, кучета, зайци, плъхове и дори пилета или гълъби. И този вид храна причинява голям дискомфорт на всички, които са изправени пред вредители. Факт е, че ухапванията от бълхи са много болезнени. И затова те са доста лесни за откриване. Например, котки, кучета и други животни почти веднага реагират на появата на "неканени гости" и започват да се чувстват нервно и постоянно сърбеж.

Болката се случва по време на самото ухапване, тъй като бълхите й не я правят под кожата, както много други подобни паразити. И това се дължи преди всичко на факта, че самата природа е направила такива насекоми почти неуязвими за своите господари, които най-често са кучета и котки.Много от животните имат зъби, но все още не може да се справи с паразити, бълхи, защото тялото е плоска и покрита със силен хитинова обвивка, така че да смаже един възрастен е много трудно, дори и за един мъж. И затова да ги оттеглите не е лесно, но ако изберете най-ефективното лекарство, то е възможно да го направите.

Характеристики

Тези насекоми предпочитат бозайниците, тъй като те се хранят с кръвта си. От цялото разнообразие на животинския свят те избират стационарни животни, т.е. имат постоянно местообитание. Например, може да са птици, катерици, мармоти и други животни с изолирани приюти. В тези животни те могат да живеят целогодишно.

Що се отнася до местообитанията, бълхите могат да бъдат открити абсолютно на всички континенти на земното кълбо, включително в Антарктида. Повечето видове предпочитат топъл, нежен климат, а именно умерен и субтропичен. Но дори и в места с тежък климат живеят някои видове от тези насекоми.

Установихме, че тези насекоми на Земята са много повече, отколкото мислим. Те живеят заедно с многобройни видове бозайници, които гнездят на едно място и дори с хора. Подобен неподвижен начин на живот е много привлекателен за бълхите, тъй като те не живеят трайно върху тялото на госта. И ако има постоянно гнездо или нос, те имат източник на храна в лицето на постоянно завръщащо се животно. Сега знаете как да изглеждате като паразити като бълхи и също така да можете да започнете лечението навреме.