Як швидко розмножуються блохи

Лютого 2019

Відео: Блохи в квартире. Как избавиться от блох в квартире? (Лютого 2019).

Anonim

Помислете как се умножават бълхите при котки и други животни? Бълхите са малки насекоми, които са паразити. Те живеят в котки, кучета, различни видове плъхове, други животни. Те могат да хапят и да сучат кръв от хората. Те имат 3 чифта крака, последният е дълъг и поради това насекомите силно скочат и променят хостовете си. В Русия учените имат повече от 500 вида бълхи.

Възпроизвеждането

Как възниква възпроизвеждането? Гениталните органи в бълхите са сложни. И те не са лесни за сдвояване. Жената се изкачва по гръб на мъжкото, когото органът избира и привлича, той е дълъг (това е 1/3 от тялото на кавалера). Как се размножават? 10 мин. сексуалният орган на партньора се движи по сенаприлския канал. Инсектите се приготвят за около 10 часа.

Първо, почти всички видове паразити изсмукват кръвта на домакина и след това започват да се размножават. По едно време женската ще постави 5-10 яйца. За целия жизнен цикъл - тази цифра може да бъде около 500 яйца. Тяхната женска определя не само традиционната животно вълната, но и в стари парцали, прашните ъгли, пукнатини по дървения под, куче развъдник, по дрехите, в дупки в земята, както и на други места. Ларвите се излюпват от яйца. Те бързо се движат и ядат сухи остатъци от кръв, друг органичен. Преди да станат възрастни, ларвите ще станат зрели 3 пъти.

Характеристики на сдвояване

Жените са способни да се съединят много бързо след като напуснат какавида.Когато жената намери мъж, ще има сдвояване. Тя може да бъде на всяко усамотено място: в козината на животното, на пода или в парцали. За пълното развитие на яйцата женската трябва да намери стар или нов господар и да изпие кръвта си.

Повечето от бълхите на нашите любимци и породи домашни любимци в близост до местата, където се връщат домашните любимци. Това са тоалетни и легла. Това се случва, че женската снася яйцата си направо в козината на котка или куче, а след това те попадат на пода и да лежи, където паднали, бели бучки. Женски бълхи 2 месеца могат да живеят без кръвта на собственика, но яйцата няма да бъдат отлагани през този период.

яйцеснасяне

В тялото на яйцата на насекоми узреят, не всички 15 наведнъж, но 4 или 5 парчета. на порции, след пиене на кръв. Когато яйцата са узрели, матката ще ги застреля далеч от себе си и те ще се разпръснат в различни посоки. Още една ларва от другата, толкова по-вероятно е някой от тях да намери кът, достатъчно храна и да оцелее.

Яйцата са с диаметър около 0,5 mm (бял). Човешкото око не ги различава дори на тъмен фон. Ако те останат в кожа на животното, като високата температура ще узреят след два дни, а в нормални условия, след 2 седмици, а възрастните ще се окажат собствениците на котки, кучета, плъхове и хора, в зависимост от вида.

Ларвите

Най-благоприятни условия за развитието на насекоми с температура на въздуха от 23 до 25 ° С и за предпочитане 60% влажност. При студени условия те ще оцелеят и при ниска влажност. Ако е твърде горещо и сухо, яйцата или ларвите ще умрат. Когато студът е студен, те умират и замръзват. Най-добрите условия, когато е горещо и влажно. Тогава яйцата бързо узряват и излюпват големи ларви.При други условия те ще бъдат по-малки.

Замразени или суша успешно оцеляват само какавидите. Цикъл, когато насекомите се умножават от 0, 5 до 1, 5 години. Полупрозрачни, бели ларви се изплъзват от зрели яйца. Непосредствено след излюпването те са 1 мм, след отглеждане и стават 4-5 мм. Под лупата в тялото се вижда хранопровод с храна от органичен произход. Това са частиците на кожата на гостоприемника, отпадъци с кръв, оставени от възрастни индивиди. Кръвта в тялото им не е напълно усвоена.

Кукли

Това отнема повече от 7 или 8 дни, но по-често от 21 до 28 дни и ларвите започват да се себе си опаковам коприна памук и се превръща в какавида, лежащ в пашкул. Така тя лежи неподвижна. Той не яде, диша малко. В това състояние тя изпитва тежки условия на природата, когато е студена, гореща и суха.

Един възрастен ще устои на понижаване на температурата на околната среда до -40 ° C, но не и дългосрочно. Яйцата или ларвите ще умрат, когато температурата падне до 0 ° С.

Ако условията са благоприятни, тогава в състояние на какавида насекомото ще бъде само 5 дни. Ако е тежка, тя може да лежи около 1 година. Най-бързите бълхи узряват в удобните условия на нашите апартаменти. Или в тропиците, когато се възпроизвеждат на открито, в животински водоеми или гнезда на птици, те могат да лежат в кукла преди следващото посещение на собственика. Какво се случва след шест месеца - една година.

Външен вид на насекоми

Възрастните бълхи са необичайни. Тялото е сплескано от всяка страна. Всеки вид има своя максимален размер на тялото. На едната е 1 мм, докато други достигат 5 мм. Жените обикновено са по-големи и ако ядат изобилно, те растат до 1 см. Черупката около тялото е гъста и покрита с множество малки плодове.Благодарение на тях този вредител лесно се задържа в вълната от топлокръвни животни, върху човешкото тяло или в перата на птиците. На главата и гърдите има удари, те отиват денички - това е ktenidia.

Очите са подредени просто, но човешкото око, без да ги увеличава, не се разглежда. Зад тях отиват мустаци под формата на антени, те насекомо изследват територията и търсят храна. След това се скриват в специални дупки за мустаците. На корема 3 чифта лапи, те са силни. Бълхата скача високо. Зад органа, който улавя различни флуктуации във въздуха. Благодарение на него едно насекомо може да хване опасност. Устата е подредена така, че женското и мъжки да пробиват кожата и да сучат кръв от домакина.

Колко живо насекомо

Когато е в етапа на пашкул, той може бързо зрял и да отвори до 5 дни или лъжа в пашкул при неблагоприятни условия до една година. Индивидът вече е оформен, възрастен и чака благоприятни условия за излизане. След излюпването, може да живее от 3 до 18 месеца. Най-често средно за шест месеца. Най-доброто здравословно състояние при възрастни от двата пола е от +20 до +30 ° С. Ако стане по-горещо, те ще умрат, но спадът ще бъде много по-добър.

Паразити на котки

Ако вашите котки, нещо постоянно сърбят, тогава бълхите се прекратяват. Къде е по-голямата част от паразита при котките? Те са настанени на стомаха си, много зад ушите им и в ъглите на челюстите им. Това е обяснено просто, там кожата е по-тънка и е по-удобно да хапят, смучат. В тези места котките растат по-рядко и насекомите по-удобно и бързо се движат. В случай на опасност те хвърлят собствениците си на котки и скачат на пода, в храст, трева или друго място.