Як виглядають воші: фотогалерея

въшки са носители на редица заболявания, включително тиф въшки принадлежат към подразред на малък облигатни паразити puhoedovyh състав. Отличителна черта е специалната структура на органите на устната кухина. Те са пригодени за пробиване на кожата и засмукване на кръв. Паразитите могат да живеят на един или на близки видове животни. Те са носители на редица заболявания, включително тиф.

Сортове въшки

Има 3 основни вида въшки. Всички те причиняват педикулоза.

Главните паразити са сиво-бели на цвят. Те живеят изключително на скалпа.

Публични насекоми се намират в пубисната част на пубиса. Паразитът е здраво прикрепен към основата на косата. На местата на ухапвания от въшки има големи синкави петна.

Паразитите са най-големи. Те могат да достигнат дължина 5 мм. Ухапването причинява сериозно сърбеж. В гънките на тялото е разположено насекомо. Яйцата са прикрепени към влакната на тъканта.

Характеристики на възпроизвеждането

въшки бързо се възпроизвеждат. Целият жизнен цикъл отнема 16 дни. При всички разновидности на паразита възпроизвеждането се извършва приблизително еднакво.

Комарът поставя яйцата в косата или в тъканта. Необходимо е да се борим с него, като се процедираме с възпроизвеждането му. Ако размазвате въшки с шампоани и обръсвате главата си, насекомите ще изчезнат. Те просто не могат да снасят яйца.

Как въждите ядат

Въпросът за изяждането на въшки от дълго време не дава почивка на човек. Някои бяха сигурни, че паразитите се хранят с кръв, други - че мазнините на кожата.В резултат на това се разкри, че насекомите пият кръв, докато женската е способна да смуче до милиграм на доза, а мъжкият - 3 пъти по-малко.

Храната може да се появи през деня и през нощта. Понякога поради лакомия стените на стомаха избухват в въшки и тя умира. Паразитът се хранва 2 пъти на ден. Отнема 6 минути, за да се насити напълно.

Местообитания

Главите на главата обитават главата. Можете да ги вземете в детския лагер, училище, други места, където има много деца. По-често от педикулоза момичетата страдат. Възрастните хора също не са имунизирани срещу инфекция с педикулоза.

Пъпките въшки са по-рядко срещани. Те се наблюдават при хора, които водят нехигиеничен начин на живот. Nits в този случай се намират върху тъканта и се развиват в изображения, дължащи се на топлината, идваща от човешкото тяло.

Скрабът или публичните въшки паразитират на човек. Тялото е сплескано, за да се прикрепи здраво към косата в областта на окото. Целият жизнен цикъл се провежда изцяло на хоста.

Опасност за хората

Въпреки че въшките се пият няколко пъти на ден, те не причиняват анемия. Но това не означава, че паразитите са абсолютно безопасни. Насекомите носят различни инфекции, включително повтарящи се и тифус. Човешката въшка не заразява. Но ако я смажеш или му позволиш да влезе в раната от ухапване на изпражненията, рискът от получаване на болестта се увеличава. Борбата с въшки трябва да бъде незабавно след откриването им.

Интересни факти

  • Въудите могат да живеят само на един вид или подобни видове гостоприемници. Ако паразитите се навият във вашия домашен любимец, те няма да ви пресичат.
  • Преди сто години, с помощта на въшки в Швеция, кметът бе избран. Жалбоподателите седяха на масата, на чиято повърхност поставиха брада. Върхът беше поставен в средата на масата.На чиято брада тя пълзяла, той станал бургман.
  • Ако извадите една кошара и се изправите до близък приятел - паразитът ще избере оригиналния собственик.
  • Ако няма коса повече от 3 дни, паразитът няма да оцелее.
  • След измиване на косата, козината може да оцелее - тя просто затваря дупките за дишане за времето на измиване.
  • Жените могат да полагат до 10 яйца на ден.
  • С липсата на хигиена, появата на паразит не е свързана.

Знаейки подробности за живота на въшките, лесно е да се определи тяхното присъствие. Вземете мерки за унищожаване на паразитите веднага след откриването им. При спазване на превантивните мерки паразитите по принцип не се появяват.