Як виглядають кліщі: фотогалерея

Грудень 2018

Відео: Как вытащить клеща ниткой Если укусил клещ How to Remove a tick with a THREAD Поддубные (Грудень 2018).

Anonim

Всяка година учените откриват все повече и повече видове кърлежи Кърлежи принадлежат към вида кърлежи, клас паякообразни. Общо има около 40 хиляди вида паразити, много групи не са напълно разбрани. Всяка година учените откриват все повече и повече видове кърлежи.

Основни сортове

Няколко основни типа акари се открояват.

Iksodovye - най-големите представители. На дължина тялото им достига 2, 5 сантиметра. Жените са плодородни. Те са в състояние да отложат до 17 хиляди яйца. Групата включва агарс и иксодид акари. Аграрните насекоми имат мека обвивка. Iksodovye - държачи на масивни щитове.

Клещи за брониране - почвени насекоми. Те се хранят с остатъци от растения.

Кехлибарките са малък паразит с охраняващи се chelicerae. Те живеят в почвата и селскостопанските продукти.

Червени клетки. Ларвите са паразити, възрастни насекоми са хищници. Представените видове често засягат бозайници, влечуги и птици.

Особености на репродукцията

Редовността на възпроизводството на акари директно зависи от външните условия. Мъжът може да оплоди няколко женски, а след това той умира. Торенето кърлежи е до момента, в който те започват да смучат кръв от животни и хора, но след оплождането паразити започват да се хранят активно на кръв. Процесът продължава 7 дни.

Жена може да постави няколко хиляди яйца. Ларвите търсят собствения си господар, след като поглъщат кръвта, те падат на земята. Там те молт и се превръщат в нимфи. След това те отново трябва да смучат животното, за да станат възрастни.

Принципи на храненето

Като правило кърлежите се хранят с кръвта на дребни животни - мишки, храсти, воле. Някои видове паразити предпочитат да ядат остатъците от растения.

От 48 000 кърлежи, само малък брой са паразити. Много насекоми предпочитат кръвта за разлагащи се растения или животински останки. Редица кърлежи са хищници.

Местообитание

Кърлежите обичат влагата, така че често се срещат във влажни гори с умерен сянка. Можете да срещнете насекоми в дъното на деретата, в върби, по бреговете на потоците.

В много случаи паразитите се концентрират върху пътеки, горски пътеки. На това място те са привлечени от миризмата на животни. Понякога насекомите скачат на хора с брези, върби, тополи, дъбове и кленове.

Опасност за хората

Основната опасност от кърлежи за човек е болестите, които те носят. Говорим за такива заболявания, като:

  • енцефалит, причинен от кърлежи;
  • ку-треска;
  • тифус;
  • ерлихиоза;
  • Туларемия и други.
  • Представените болести са много опасни. В някои случаи разпадането може да причини щети на фермерите и селското стопанство.

Интересни факти

  • Кърлежите имат случаи на хомомпиамизъм. В същото време един гладен индивид се храни с кръвта на добре хранен индивид.
  • Размерът на най-малката отметка е само 0,8 милиметра.
  • Жената е способна да отложи от 1000 до 3000 яйца. След 7 седмици ларвите се изкачват до стъблата на растението и остават там, докато бъде намерен домакинът. Тогава те скачат върху него и изсмукват кръвта за 4 дни. Освен това, ларвите напускат гостоприемника, молци и се превръща в нимфа. Нимфа също търси собственика, тя се храни с кръв в продължение на 6 дни. Тогава нимфата пада на земята и става образ.
  • Женският йодален паразит яде много повече от мъж.Размерът на пълния паразит е много по-впечатляващ от гладния. Пълната жена е 150 пъти по-голяма от гладката.

Клечки живеят до нас и ги събират лесно. Но не всички насекоми са толкова опасни, колкото изглеждат на пръв поглед. Във всеки случай, паразитът не се залепва в кожата мигновено и ако провеждате редовно и задълбочено изследване на тялото, проблемите могат да бъдат избегнати. Любими места за ухапване на паразити са нежна кожа в областта на подмишниците, слабините и шията. Представените места трябва да получат повишено внимание, когато се изследват за наличието на паразити.