Як боротися з тарганами в квартирі самостійно

Грудень 2018

Відео: Як вивести тарганів (Грудень 2018).

Anonim

Хлебарите са сериозен проблем, който няма да бъде решен сам по себе си. Как да се справят с хлебарки в апартамента? Това може да се направи по много различни начини. Но преди да започнете битка с насекоми, си струва да разберете откъде идват и да разкрият слабостите си. Тогава борбата срещу вредителите ще бъде успешна.

Трябва да знаете, че всички средства и методи за борба с хлебарки са разделени на професионални и фолклорни. Първата група съчетава предизвикателството на борбата с вредителите и наркотиците. И народните лекарства обикновено са по-евтини и могат да се справят с проблема в първите етапи на инфекцията. Ако в къщата има насекоми, е необходимо да се започне дезинсекция в най-кратки срокове. Хлебарите се възпроизвеждат с много висока скорост. Ако пропуснете момента на появата им, те ще останат в къщата дълго време и ще се нуждаят от по-сложни и скъпи средства.

Подготовка за борба с вредителите

Преди да се обадите на специалисти или да започнете самостоятелна борба с насекоми, трябва да подготвите апартамент.

 1. Първото нещо в къщата е да откриете всички места, където хлебарят хапки. Необходимо е да почистите апартамента с храна възможно най-много. Насекомите могат да ядат дори хартия или кожени изделия, така че обувките и книгите също са по-добре да бъдат отнети. Тази мярка ще помогне да се забави възпроизводството на насекоми. В края на краищата, в условията на недостиг на храна, хлебарки се умножават не толкова бързо.
 2. След това извършват пролетно почистване. Колкото повече в ъглите на прах и мръсотия, уют усеща хлебарките.Чистотата и редът трябва да се поддържат постоянно.
 3. Освен това е необходимо да се защитят източниците на вода от насекоми. Те могат да бъдат кранчета, батерии с кондензация, локви вода в кухнята и дори тоалетна. Най-лесният начин да поръсите извори на вода с борна киселина. Тогава насекомите не могат да се доближат до тях, а дезинсекцията ще бъде по-ефективна.
 4. Друга важна предварителна мярка е да разберете откъде идват хлебарките. Ако избягат от съседите си, тогава борбата срещу хлебарки трябва да се извърши съвместно. В противен случай, след унищожението, насекомите отново ще дойдат в апартамента.

Определете изгледа

За ефективно унищожаване трябва да разберете какъв вид хлебарки се заселват в апартамента. Домашните хлебарки могат да бъдат черни или червени, други видове рядко се намират в домове. Черните хлебарки са по-големи, те обикновено се развиват по-дълго и следователно са по-уязвими към отрови. Червените хлебарки са по-малки, те са по-устойчиви и се размножават много бързо.

дезинфекция Правила

Борбата срещу хлебарки в апартамент може да се осъществи успешно, но ако следвате няколко прости правила:

 • Оборудване за магазини (особено концентриран или аерозол) трябва да се използва стриктно съответствие с инструкциите. Също така е необходимо да се сдобиете с оборудване, ръкавици и респиратор.
 • Необходимо е да знаем, че всички средства са разделени на две категории: високоскоростни и забавени действия. Аерозолите, спрейове, концентрати и микрокапсулирани препарати позволяват да се извлече най-голяма част от насекомите в продължение на няколко часа. А гелове, капани и пастели са подходящи за предотвратяване и доизграждане на оцелели хора.
 • Най-важният съвет: да се справяте търпеливо с насекомите. Дори след тежко лечение, няколко индивида могат да оцелеят, е необходимо да търпим и систематично унищожаваме хлебарки, докато последният умре.
 • Ако насекоми избягат от съседи, трябва да ги блокирате в достъпа до апартамента, да затворите вентилационните отвори и да запечатате пукнатините в первазите и в ставите на стените.

Ефективната борба срещу насекомите изисква цялостен подход. Заедно с доказаните инструменти за съхраняване можете да използвате популярни методи. Особено сред тях има доста достъпни и работещи начини. Народните методи са по-лесни за използване у дома, те не изискват специално обучение и са чудесни за предотвратяване или премахване на насекоми в първите етапи на инфекция.

Преглед на народните пътища

Как да унищожим вредителите с народни средства? Как да се справяме с хлебарките, без да използваме специални средства? След това изброяваме основните методи за унищожаване на насекоми, които се използват успешно и не изискват закупуването на скъпи лекарства. Важно е най-ефективните методи да са подходящи не само срещу домашни хлебарки, но и срещу дървеници и други вредители.

Популярни методи на дезинфекция

 • Най-лесният начин да го направите. А парцал е импрегниран с бира или топла сода (ако няма алкохол в къщата), а след това напускат за нощта в мястото, където хлебарките се виждат най-често. През нощта под парцала ще се съберат повечето хлебарки. Ако се изправите в зори, те ще бъдат лесни за събиране и унищожаване.
 • Друга рецепта е борно киселинно отравяне. Смесете картофените пюрета, няколко пилешки яйца и няколко пакетчета борова киселина. Не е осигурен точен дозов компонент за тази рецепта. Тъй като самата борна киселина е силен инсектицид, картофите са необходими за свързване на компонентите и няколко яйца ще помогнат да се убие миризмата на отрова.Има две възможности за унищожаване на насекоми от тази отрова. Можете да преместите получената маса в топки и да ги разпръснете около апартамента. И можете просто да приложите борна киселина на един хлебар. Той ще стане носител на отрова. Смята се, че по този начин най-накрая можете да премахнете насекоми, но това ще отнеме повече от месец.
 • Друга рецепта, базирана на борна киселина. В състава: киселина, колофон и захар. Подходящ за унищожаване на хлебарки точно в гнездата. За да може рецептата да даде максимален ефект, е необходимо първо да се определят местата за гнездене на вредителите. След това трябва да направите отрова, като смесите всички компоненти на отровата. Получената смес се обработва с гнездо за хлебарки. Ефектът се появява на втория - трети ден.
 • Най-простата рецепта на базата на борна киселина. Части хляб се накисват в разтвор на борна киселина (1 чаена лъжичка на чаша гореща вода). Хлябът е оставен на пътеките на рояка.
 • Превантивните средства могат да направят брашното и алабастъра. Необходимо е да се вземат компоненти в съотношение 1: 1. Праховете са покрити с пукнатини в цокли, пукнатини и други труднодостъпни места. Хлебарите лошо толерират тази смес и най-вероятно няма да се заселят в апартамента.

Народните методи са прости. Въпреки това, когато се прилага, е важно да се поддържа чиста по всяко време, както и да се блокират вредителите от достъп до вода. Ако хлебарка, отровен от борна киселина, ще изпие достатъчно вода, тялото му ще неутрализира отровата.

Други начини

Има и други народни методи за борба с вредителите. Те са по-малко популярни, тъй като няма надеждни данни за ефективността по отношение на тези методи. Въпреки това те могат да бъдат тествани у дома.

Смята се, че ефективно средство за защита срещу насекоми е валериана. Трябва да се излива на места, където най-често се появяват вредители. Обикновено те обработват кухнята и местата около батериите и тръбите. И за да се справят с големи популации от вредители, се нуждаете от сапун. Трябва да направите воден разтвор на сапун, да го излеете в пистолет и да поръсите гнездата. Насекомите имат аналог на белите дробове, но обмяната на газове се извършва и през кожата. Ето защо, сапун филм ще направи хлебарките по-малко активни и да спре тяхното разпръскване. Разбира се, това е много противоречив метод. Най-вероятно, насекомите просто ще бъдат измити от разтвора и да се къпят. Но има плюсове: хлебарките ще бъдат поне чисти.

Съществуват и много специфични методи на борба. Можете да имате стоножка или геко в къщи. Тези животни ядат хлебарки и са много ефективни в борбата с домашните вредители. Вярно е, че ще трябва да гладувате домашните си любимци, за да ги накарате да ловуват.

Контрол на миграцията на вредителите

По време на битката трябва да предотвратите повторна инфекция. Най-простият и най-ефективен начин е да се обадите на центровете за борба с вредителите. Това важи особено за жилищни сгради, в които насекомите мигрират от апартамент към апартамент в кръг. Ако няма възможност да си сътрудничите със съседи, можете да направите следното:

 • Затворете вентилацията (подходящата мрежа от фини мрежи).
 • Като превантивна мярка поставете капани или нанесете гел.
 • , за да запази дома нарязан лимон и измиване на подове означава с аромат на лимон (смята се, че насекомите не обичат миризмата).
 • Внимателно затворете храната, не оставяйте храната в обществена среда.
 • Коригирайте всички пукнатини и пукнатини.
 • Извършете пружинно почистване.

Можете да се борите с вредителите по различни начини: от народна към модерна.Важно е да запомните, че ако един метод не работи, струва си да опитате друг. И така, докато хлебарките изчезнат завинаги. И ако независимата борба не е успешна, е по-мъдро да се обадим на дезинсектора.