Як боротися з міллю в квартирі - інструкція

Грудень 2018

Відео: Тля на розах - избавиться способ № 2 (Грудень 2018).

Anonim

Молетата са едни от най-неприятните за хората вредители. Поради вредността си в домакинството, те са шампиони сред други крилати насекоми. Борбата с такъв съперник в един апартамент е много по-трудно, отколкото да се правят прости превантивни процедури. Ако обаче това насекомо вече се е появило, трябва да познавате по-добре опонента си, за да го борите по-ефективно. Ще ви разкажем за това в нашите указания.

Откъде идва морчето?

Пеперуда е малка пеперуда, чиито гъсеници най-често изяждат възбуден материал (кератин), който извличат от вълна. По този начин, в диетата си обикновено включва купчина килими, палта за коса, вълнени изделия, както и семената на зърнени култури и на овощни растения, като ядете, че те напускат отпадъчни продукти, които водят до безполезни за един човек, който е станал храна за тях. Апартаментът може да бъде застрашен само от 4 вида молци: мебели, зърно (кухня), кожено палто и дрехи.

Как да се предотврати появата на молци в апартамента

Добре известно е, че появата на бенки означава, че един апартамент без проветряване. Следователно, първата и най-надеждният начин да се предотврати тази атака е редовното проветряване на помещенията, шкафове, килими, мека мебел и места, където вашите магазини за хранителни стоки.

Необходимо е поне веднъж месечно да се почистват мека мебел и килими. Също така, трябва да се обърне внимание на чистотата на вашите вещи и тяхното запечатване, както и в търсенето на мръсни петна върху дрехи гъсеници може да дъвче дори синтетика.Затова пазете зимните неща и палта винаги да се измиват и плътно опаковани, и да пазарувате в добре затворени буркани и торбички. Любопитно, но недостатъчно изпитано, опцията за гъста опаковка на нещата в хартията с пресни отпечатъци, с оглед на враждебността на насекомите към печатарското мастило. Освен това те не понасят миризмата на кедрово дърво, което означава, че закачалки от кедрово дърво могат да ви служат като допълнителен инструмент за превенция.

Имайте предвид, че молци ужасно се страхуват от светлина и сурови температури. Ето защо, колкото повече светлина във вашите помещения, толкова по-малък е рискът от инфекция. Също така, като превантивна мярка, можете да провеждате редовна обработка на температурата на дрехите, килимите и мебелите. Това значително ще намали вероятността от инфекция. През зимата, отлично дезинсекция, можете да служите като сплъстяване на мебели и килими в снега. Летните горещини могат да дезинфекцират напълно дори силно заразен вредител и по-ефективни от всички химически препарати само за 30 минути, които са силно изгарящи директни лъчи на слънцето.

Море в кухнята и в килера - Как да се бием

Ако проблемът не е толкова сериозен, тогава можете да се опитате да се биете с молеца в апартамента сами. Въпреки това, тичането след нея около апартамента с кран в ръцете е лоша идея, защото основната заплаха за теб е точно яйцата на това бързо умножаващо се насекомо. Следователно, за точки на повишена инфекция трябва да се използват лекарства на базата на дихлорвос или дихлорвос. Тук горепосочените превантивни процедури ще бъдат ефективни и в случай на преход към активния етап на борба с нападенията от вредители в килера и в кухнята. И самите шкафове, в които са съхранявани продуктите или нещата, трябва да се измият с доматен сапун, като внимателно се попиват всички пукнатини с оцет от трапезата.

Как да се справим с кухненската молва у дома

Силно повредени продукти, разбира се, трябва да бъдат изхвърлени. Но ако нашествие на насекоми не е толкова голяма, можем да се опитаме да спаси продукт, след като се допря до него, и се суши на открито фурна или в микровълнова печка. Като цяло всяка термична и ултравиолетова експозиция е в ущърб на молци. Поради това, с оглед на неудобството и да навреди на използването на отрови срещу насекоми в кухнята, ние ви съветваме да използвате ултравиолетова лампа в борбата с тях.

Внимание! Категорично не се препоръчва да се отрови молецът в кухнята с химикали!

Как да се справят с молци в килера

В допълнение към горните методи за превенция в дома, обработката на дихлорвос и термични средства за активна борба, е възможно да се справят с молци у дома и редица други химични агенти на базата на нафталин и камфор под формата на тухли и блокове. Въпреки това, като ефективно средство за плашине на пеперудите, те нямат ефект върху яйцата и гъсениците и освен това не са напълно безопасни за хората. Тя е, разбира се, да признае, че въпреки че химическа борба с насекомите и не са безопасни за хората, но надеждна защита на човешкото време на гризачи и цялостно почистване след това дава най-високи резултати сред всички други методи за контролиране на практика всички вредители.

Как да се справяме с молци у дома с народни средства за защита

Има и естествени методи за борба с тези насекоми у дома. Тяхната ефективност е противоречива и противоречива, но дори професионалните дезинсектори потвърждават тяхната ефективност за превантивни цели.

Сред най-популярните народни средства са особено забележими:

  • 1) Оранжева кора.Смята се, че тяхното разпръскване около апартамента плаши не само тези вредители.
  • 2) Пиперът и тютюнът също имат остър и непоносим мирис за молци, според популярния опит за борба с тях.
  • 3) Отглеждането в апартамента на здравец и кола (коприва), според слухове, задвижва тези насекоми на достатъчно голямо разстояние.
  • 4) Сухи и клонки от лавандула и ела, които могат да бъдат поставени в шкаф, също имат отблъскващи свойства.

И накрая, искам да насоча вниманието ви към факта, че всички гореописани народни средства са само репеленти, тоест вещества, които отблъскват пеперудите.

Ако насекомите вече са проникнали в килера ви, диван или килим, тогава тези средства у дома няма да ви помогнат. Въпреки ефективността на борбата с насекомите по други методи, силно препоръчваме, ако не потърсите помощ от контролерите на вредители, поне ги консултирайте за специфичния си проблем.