Як визначити і вилікувати алергію на бліх у кішок

Грудень 2018

Відео: Аллергия у собак: симптомы и признаки | Советы ветеринара (Грудень 2018).

Anonim

Някои котки имунна система се провали и отговаря на неадекватната реакция към ухапване от бълха Кучета хапят всякакви бълхи. Ветеринарните лекари казват, че при здрава котка, ухапвания от бълхи не причиняват хиперреактиви, особено ако има малко бълхи. Но при някои котки имунната система се проваля и реагира с неадекватни отговори на ухапвания от бълхи. И тогава се развива алергията. Как да разберем, че една котка има алергична реакция и как да помогне на домашен любимец?

Признаци за наличие на бълхи

Преди всичко трябва да разберем, че една котка има бълхи като цяло. Подозрението за това е причинено от следните симптоми:

 • котката се поддава, вълнува;
 • животното е нервно;
 • котката има нерадостен външен вид.

За да сте сигурни, че има бълхи, домашните любимци трябва да бъдат внимателно прегледани. Ако кожата има петна, гребени, рани, издрасквания, и върху вълната - черни точки, най-вероятно това са бълхи.

Черни петна по козината на животното - знак за наличието на бълхи

В един от нашите членове описва в подробности методите за откриване и унищожаване на бълхи при котки, препоръчваме ви да прочетете.

Алергия

Алергията е неправилна реакция на имунната система към чужди вещества, включително ензими и протеини, които влизат в организма. Тези протеини действат като алергени, предизвиквайки имунен отговор в отделните индивиди.

Трябва да кажа, че не всички котки развиват алергии към бълхи. Повечето котки понасят спокойно ухапвания от бълхи, без да дават никакви реакции. Освен това, те дори нямат особено тежко увреждане на кожата, тъй като сърбежът и болката на ухапването са бързи и котката няма време да нарани кожата сериозно.

Нашите читатели препоръчват!

За да се отървете от алергиите, нашите читатели съветват Allergonix. Възстановява метаболитните процеси, премахва алергени и токсини от организма, а също така премахва 3 основни симптоми: сърбеж, подуване, сълзящи очи.

Повече тук …

Но някои котки имат специална чувствителност към ензимите, които бълха инжектира под кожата по време на ухапване. И те развиват алергия.

Симптомите на алергията

Симптомите на алергии при котки често са съпътствани от следните симптоми:

 • има силна, непоносима сърбеж;
 • има реакции от дихателната система - кихане, кашляне, хрипове при дишане;
 • има изпускане от носа и очите;
 • Може да се развие повръщане, диария, подуване на корема;
 • В тежки случаи съществува риск от ангиоедем.

Разликата от сърбеж с тази алергия от обичайната сърбеж от ухапване от бълха е, че сърбят не само мястото на ухапване, но и цялата кожа. Въпреки това, при алергия към бълхи, сърбежът може да се концентрира само на мястото на контакт с ектопаразита.

кихане, кашлица, хрипове при дишане - алергични симптоми

продължителност на симптомите - няколко дни за разлика от сърбеж от ухапване, която преминава бързо.

Изключително важно е, че ако котките вече са развили алергия към бълхи, а след това в дългосрочен план едно ухапване води до появата на алергична реакция с изразени продължителни прояви. Трябва да се отбележи, че алергичният отговор не се развива незабавно. Това е, котки, склонни към алергии, но първо ухапани, алергична реакция може да не се случи. Но когато кръвта се развиват антитела срещу чужди протеини (антигени), които съществуват в бълха слюнка, а след това отново се срещнаха ектопаразити, котка да получат алергична реакция със сърбеж и зачервяване на кожата.

Оттук и заключението, че такива домашни любимци трябва да бъдат защитени от бълхи по всякакъв възможен начин и да обръщат особено внимание на тяхната превенция.

Как да определите, че алергията

 • алергии могат да предизвикат алергичен дерматит, които с течение на времето се проявява със сърбеж и кожни лезии.
 • Котката започва да се сърди интензивно или се опитва да хване паразита със зъби.
 • Животните облизват сърбящите зони.
 • Много бързо, на раняваното място се появяват рани и струпеи, а в тежки случаи - вълна пада.
 • Най-често бълхите ухапват котките в областта на задната част на опашката. Следователно, на първо място, е необходимо да се провери тази част на тялото.

Той е много бърз на травматизирани сайта се появяват рани и струпеи, и по-тежки случаи - пада вълна

струпеи по кожата наподобяват зърна на пшеница означава, защо те се наричат ​​милиарна лезии.

Понякога само въз основа на алергията на бълхи можете да подозирате, че котката е била ухапана от бълхи. Това е всичко, защото котките непрекъснато мият и почистват косата си и остатъците от бълхи по кожата може и да не са.

Как да разпознаем алергия при котки (видео)

Какво да направя,

На първото съмнение за алергия, трябва да отидете на ветеринар на лекар, за да проверите вашата котка за наличие на антитела в кръвта. За това котката прави кръвен тест и провежда IgE тест.Или кожен тест се прави, когато се прилага бълха ензим върху кожата. Чрез реакция се преценява дали има алергия към бълхи при това животно или сърбежът е свързан с други причини.

Когато първият заподозрян алергия трябва да отидете на лекар, ветеринар проверите вашата котка за наличие на антитела в кръвта

Характеристики терапия

алергии при котки е наложително да се лекува.

 • Най-напред бълхите се изяждат не само в котката, но и в къщата. И отсега нататък трябва да гарантираме, че бълхите не се появяват, тъй като дори и една хапка е достатъчна, за да направи животното отново болно.
 • При първите признаци на алергия, котката трябва да даде антихистаминово лекарство. Групата от тези лекарства включва супрастин, димедрол. Дозировката на лекарството за котка ще бъде предписана от лекар. Ако има доказателства, тогава могат да бъдат предписани хормонални лекарства, като пердензолон, дексафорт.
 • Сърбежната кожа при котки трябва задължително да бъде премахната. За тази цел приложете хидрокортизон мехлем. Но тя не може да бъде използвана, ако котката вече е успяла да се справи с местата на ухапвания и имаше рани и задушаване.
 • Раните и надраскването могат да се лекуват с левомицетинов маз. Важно е да не се допуска допълнително възпаление.
 • Сърбежът е добър и кремовете, съдържащи алуминий, са излекувани. Те включват Alusprai, алуминий.

"Alyusprey" и облекчава сърбеж и лекува рани разчепкани котки

 • Обработка на котка, трябва да бъде лишен от способността си да оближе лекарствата. В противен случай това ще доведе само до влошаване на състоянието и отравяне. Можете да запазите домашния любимец на ръцете си, докато наркотикът не се абсорбира, но е неудобно и дълго. По-лесно е да поставите на котка специална яка, която няма да я остави да се оближе.
 • В сложни случаи е показан курс инжекции с хормонални препарати на кортикостероиди. Инжекциите бързо успокояват състоянието на животното и постоянно задържат пристъпите.
 • Най-модерният и ефективен начин е имунотерапията. В този случай котките се инжектират в екстракта от бълхи в изключително малко количество. Въвеждането на екстракта се практикува от дълго време. Този метод помага да се коригира функционирането на имунната система и да се помогне да спре да реагира на приема на алерген толкова неадекватно. В 50% от случаите при котки след имунотерапия алергичните реакции стават изключително незначителни или напълно изчезват.

Лечение на алергия и реакции към лекарства (видео)

Котки толерират лечението достатъчно добре, хормони и те рядко се появят нежелани реакции, обаче, е необходимо внимателно да се следват дозата.

Не започвайте алергии при котки - трябва да се лекувате. В противен случай симптомите й ще се влошат.