Як виявити гниди в волоссі і позбутися від них?

Грудень 2018

Відео: «Все буде добре» Выпуск 31. Ламинирование волос (Грудень 2018).

Anonim

Нитовете в косата са много неприятен и деликатен проблем. И за да го решиш, трябва да знаеш всичко за такива паразити. И как да се отървете от тях, може ли да убиете нит, как изглеждат? Отговорите на тези и други въпроси можете да намерите в статията.

Какви са nits?

Nits не са някакви паразити, а яйца с въшки. Те се депонират от възрастни жени. И за един ден един зрял човек може да извърши няколко съединители (след всяко хранене). Тя се отдалечава малко от кожата на главата си и се премества с косата си. В този момент яйцето се движи надолу по ануса през яйцеклетката, през която излиза. По пътя минава през жлезите, които произвеждат лепкава тайна. Субстанцията обгръща яйцето и веднага се прикрепя към косата и се втвърдява, осигурявайки надеждна и много здрава фиксация.

върху развитието на етап въшки нита трае приблизително една седмица, но само при оптимални температури, които са в рамките на 32 - 34 градуса. Ако температурата спадне значително или се повиши, развитието спира. Но с намаляване може да се забави, което ще увеличи периода на развитие до няколко месеца.

Как да открием ницове?

Понякога не е лесно да се откриват ницове и въшки, защото те са малки по размер и са в косата, което само усложнява задачата. Но ако знаете появата на паразитите и тяхното възможно местоположение, можете да разпознаете педикулозата на ранен етап.Яйцата на въшки изглеждат като малки бели капсули, които имат удължена форма с форма на шпиндел. Те са прикрепени към косата със специален адхезивен състав, от който се образуват черупките. В долната част може да има уплътнение, а в горната част има капак, затварящ отвора, през който, след узряването, ларвите напускат. Размерите на един нит са малки. Така че, дължината обикновено е от порядъка на 0, 6 - 0, 8 милиметра. Диаметърът не надвишава 0, 2 - 0, 4 мм.

Най-често срещаните яйца на въшките се намират в близост до кожата на главата, а именно около два или три сантиметра от корените на косата. Намерете ги в средата или в краищата на още почти невъзможно, тъй като паразити правят зидария в района, в близост до тялото, което ви позволява да се създадат оптимални условия за развитие, за да се гарантира безопасността на потомството. Nits също не се намират върху кожата на главата, тъй като те не се хранят на този етап от развитието, т.е. близостта до храната не е важна.

Заслужава да се отбележи, че нитовете могат да се показват като дете и един възрастен, но все пак - след деца са заразени по-често, поради прекратяване на контактите, в които предаването на паразити. Ето защо в учебните заведения понякога избухват истински епидемии.

Как да решим проблема?

Как да се отървем от nits? Понякога е много трудно и дори по-трудно от премахването на въшките. Факт е, че капсулата надеждно защитава ларвите, така че не винаги е възможно да се убива дори с инсектициди. В допълнение, nits са фиксирани към косата със специален лепилен състав, и това фиксиране е много силна, което също усложнява задачата и не позволява просто отстраняване на вредители.Във всеки случай ще трябва да половите усилия. Но ако отстраняването е правилно, проблемът ще бъде решен. Ефективните инструменти и методи ще бъдат разгледани по-долу.

Механични методи

Буквално преди няколко десетилетия популярният и на практика единственият начин да се отървете от ницове и въшки е радикален метод - бръснене на косата. Естествено, паразитите също бяха унищожени заедно с тях. Но, за щастие, днес нещата са различни, защото има различни адаптации, които улесняват задачата.

Така че, извадете ницове и въшки ще ви помогнат да се отървете. Но за да изпържим всички паразити, ще трябва да полагаме усилия. Процесът е доста труден, продължителен и отнема време, затова бъдете търпеливи. За процедурата е по-добре да използвате специален гребен, който можете да закупите в аптеката. Той често намира метални зъби, които улавят косата, помагат да се открият въшките и да се отстранят, нарушавайки целостта на капсулата, както и връзката й с косата. Но можете да вземете обичайния гребен, но често се намират зъбите (ако те са рядкост, няма да се отървете от всички гънки).

За удобство, трябва да разделите косата на малки направления и да я срежете постепенно, и е по-добре да смените всеки един от тях няколко пъти, за да извлечете колкото се може повече паразити. Трябва да се направи внимателно, особено ако къдриците са дълги и дебели. Трябва да изстискате дневниците, но за предпочитане два пъти дневно, например, вечер преди лягане и сутрин. За да се отървете от нулата окончателно, трябва да извършите разресване през седмицата, за предпочитане две. Също така е възможно този метод да се комбинира с използването на народни или специализирани средства.

За да облекчите малко задачата, можете да навлажнете косата, т.е. да я намокрите или поне да я поръсите с вода.

  • Първо, това ще направи по-видими нишки и въшки, така че да не ги пропускайте.
  • В - на втория, намокряне подобрява приплъзване, което е, на билото ще се движат по направленията по-лесно, така че процедурата е безболезнена и могат да бъдат опростени до известна степен.

Съвет: ако искате да се отървете от ницове и въшки при дете, след това да го спрете и да го направите неподвижно може да бъде проблематично. Така че е по-добре да проведете процедурата след активни игри, т.е. с лесна умора. Също така е желателно да вземете нещо с детето, така че да не е скучно (например да включвате карикатура или да предлагате книга).

Специализирани продукти

убиват нита и въшки помощ специализирани продукти, произведени под формата на шампоани, емулсии, спрейове, решения и така нататък. Почти всички от тях съдържат инсектицидни съставки, които оказват невропаразитичен ефект върху паразитите, което предизвиква парализа и смърт. В допълнение, съставът може да съдържа компоненти, които намаляват лепливостта на веществото, използвано за фиксиране на яйцата, и също така увреждат целостта на капсулите.

особено ефективни средства като "Pedilin" "Pedikulen Ultra", "Веда", "Paranit" "Parazidoz" "Хигия" "Nydala". Но те всички унищожават въшки, а нишите могат да останат на главите си след лечение. И за да не убиваме всички паразити, но и да ги отстраняваме (вече мъртви) от косата, е необходимо да се поберат насекомите след лечението. И е желателно процедурата да се повтаря ежедневно в продължение на една седмица, за да се сведе до минимум рискът от повторение на педикулозата.

Важно: при избора на подходящ препарат не обръщайте внимание само на формуляра за освобождаване, но и на възрастта и състоянието на заразените.Например, за да премахнете гърдите от дете, трябва да използвате лек лекарствен продукт, разрешен за употреба в детска възраст. Също така е важно да се извърши правилно лечението и за това внимателно да проучите приложените инструкции.

Народни средства за защита

Някои народни средства ще помогнат да се отървете от ницове и въшки:

  • За да убиете въшките и бързо и правилно да се отървете от ницове, можете да използвате оцет. Той има не само вредно въздействие върху паразитите, но също така нарушава целостта на яйчната капсула и също така намалява лепливостта на веществото. Ако използвате същността, разредете я с една или две части вода. 9% оцет може да се използва в чиста форма.
  • Сокът от червени боровинки съдържа киселини, които помагат да се отървете от ницове и въшки. Просто изплакнете косата и по-добре оставете лечението в продължение на двадесет до тридесет минути, за да подобрите ефекта.
  • Ушите също могат да бъдат почистени с растително масло, което не само ще унищожи паразитите, но ще улесни и тяхната пениса.
  • Бързо се отървете от nits помогне китайска вода, която е доказан и ефективен инструмент, използван за борба с различни паразити.
  • Опитайте да използвате сапун от катран. Просто измийте косата всеки ден.

Сега знаете как да се отървете от nits и можете да разрешите такъв деликатен проблем.