Таргани: як позбутися в домашніх умовах

Червень 2019

Відео: Як вивести тарганів раз і назавжди - поради біохіміка Гліба Репіча (Червень 2019).

Anonim

разгледа въпроси от които са хлебарки и как да се отървете от вкъщи от тези паразити. Хлебарите живеят навсякъде. Няма нито един континент, с изключение на Антарктика, където хората няма да се борят срещу тях. Изключителната жизненост, бързо привикване към отрова, способността да се приспособява към всякаква среда - това са качествата, които са позволили тези насекоми успешно са се развивали в продължение на милиони години и да поддържат тяхното население към днешна дата.

Хлебарките са всеядни, но те се хранят с остатъците от храна, не презирай гниене храна, както и при неблагоприятни условия могат да се хранят поставяне на тапети, частици автомати на книги и дори синтетика. Особено често те се заселват в жилищни сгради. Винаги има места, където е топло, влажно, има храна. Придвижвайки се около комуникациите, хлебарките обитават нашите апартаменти и при благоприятни условия бързо организират нова колония.

Ако се появи положението с хлебарки, тогава техният брой ще се увеличи експоненциално. В такава ситуация може да се спести само обаждането на специални екипи за борба с вредителите. В случай, когато забележите до 10 насекоми, можете да се отървете от тях в частна къща себе си.

Хлебарки

Съвременният арсенал от средства от хлебарки е изключително широк. За борба е важно да изберете най-оптималното за вашите условия означава, което бързо ще унищожи възрастни хора.Критериите за избор са следните показатели:

 1. Ефективност. Информацията за всяко лекарство с обратна информация от потребителите може да бъде открита свободно в интернет или да се разчита на успешния опит на приятелите.
 2. Наличност. Наркотикът се продава в специализирания отдел на най-близкия търговски център на достъпна цена.
 3. Лесна употреба. Всеки решава за себе си, че е по-лесно за него да създава капани, спрейове за разпръскване или да изтегля ленти с пастели. За хората е важно събитията да не отнемат твърде много време и усилия.
 4. Защита. Особено внимание към състава на лекарствата и условията за тяхното използване трябва да се обърне в случай, че жилището е обитавано от малки деца, животни и страдащи от алергии.

Ако използвате само средствата за борба, важно е да знаете как те засягат хлебарките. Като правило, повечето лекарства убиват възрастни индивиди и са абсолютно безопасни за яйца от насекоми. Млади индивиди се появяват от яйцата на 7-ия и 10-ия ден. Производителите на опаковки показват необходимостта от повторно лечение след определен период от време. Това ще гарантира, че колонията няма да бъде възстановена в близко бъдеще.

Резултатът от борбата с хлебарки у дома до голяма степен зависи от това как следваме инструкциите на производителя и спазваме правилата за саниране. Всеки агент има своя собствена скорост на действие върху насекоми. Някои лекарства ги убиват за 1 до 2 часа, други се различават от продължителното действие и резултатът става забележим на 10-14 дни след употреба. Струва си да се обърне внимание на това как инструментът работи с различна степен на инфекция от хлебарки. Има групи лекарства, които са неефективни, ако колонията на хлебарки наброява повече от 100 индивида.

Съвременният пазар предлага няколко групи от активи:

 • Физическа
 • Механична
 • Химически

Ефективността на увеличението на борба, ако използвате лекарства изчерпателно.

Физични методи

Ако сте видели само хлебарки в къщата, можете да опитате да се отървете от тях, като се използва пароструйки. Домашни единици предлагат пълни с няколко вида дюзи, които позволяват на процеса:

 • корнизи
 • задната повърхност на мебелите
 • пукнатини в плочката
 • тръбопроводи
 • изолиран площи с мивки и мивки
 • канали
 • Пукнатини в балконски врати и други места, които могат да таят хлебарки

гореща пара ще помогне да се отървете от възрастните. Лечението трябва да се повтори след 7 - 10 дни, за да донесе на младия колонията. Предимства на обработка Парна почистване: безопасност, опазването на околната среда, ефективност при ниски заразяване насекоми.

Недостатъци: се отървете от хлебарки само ще мощен инструмент открит от ръчни почистващи парни малко помощ. След пара мъртви хлебарки трябва да се събере с лопата и почисти стаята с дезинфектант.

В ерата на новите технологии на производителите са активно предлагане за закупуване репеленти на хлебарки. Тя е с машини, които отделят звукови и светлинни сигнали, което води до тревожност при насекомите, като ги кара да напуснат апартамента. Въз основа на потребителските отзиви, мнения за тези устройства двусмислени. По този начин, високата им цена те не са оправдани.

Механични методи

също са ефективни при ниски области на замърсяване, те имат добро използване за превантивни цели. Това включва лепило и електрически капани.

Лепилни капани са малки картонени кутии с входове с четири врати. Вътре в пода на къщата е покрита с лепило и е инсталирана стръв, която създава аромат, който привлича насекоми. Някои производители използват феромонови примамки, например, с миризми, които се произвеждат от женски хлебарки. Принципът на устройството е прост - насекомото се промъква в миризмата и се залепва с лапи на пода на капана. След като използвате капана с мъртви хлебарки просто трябва да го хвърлите в кошчето.

Принципът на електрическия капан е малко по-различен. Има вътрешни контакти. Хлебарки, попадащи в такъв капан, веднага умират от електрическо изтичане. Ето защо е много лесно да премахнете бързо хлебарки с такова устройство. Електрическото устройство, за разлика от картона, е предназначено за многократна употреба. Потребителят трябва да променя стръвта от време на време и да почиства останките от насекоми.

Капакът може да бъде подреден от обикновена пластмасова бутилка. Горната под формата на фуния се отрязва и се поставя в бутилката с гърлото надолу, стените отвътре са покрити с растително масло или вазелин, бирата се излива на дъното. Чучулигите пълзят вътре в бутилката и не могат да се измъкнат назад. На сутринта те трябва да се накиснат с вряла вода и да се измият в тоалетна чиния. Вместо бутилка можете да използвате обикновен стъклен буркан, принципът на устройството е еднакъв, само на външната страна се препоръчва груб груб хартия, за да се улесни повдигането на насекоми.

Химически методи

Химикали - основното постижение на човечеството в борбата срещу хлебарки. Съвременните контактни и контактно-чревни отрови са способни да отстранят цяла колония от насекоми след няколко дни.

Всички химикали за домашна употреба могат да бъдат разделени на няколко групи в зависимост от начина на приложение.

гелове и пасти

Тези лекарства са право спечелили репутацията на най-ефективните средства за борба. Те помагат да се отървете от насекомите в къщата за кратко време. Една тръба или спринцовка е достатъчно за обработка на стая от 50 до 60 квадратни метра. Включени в състава на масла и мазнини, предотвратяване на тяхното изсушаване на открито и запазване на смъртоносна сила за 1 до 2 месеца.

гелове и пасти се прилагат в съответствие с малки точки на стъпки от по 5 -. 10 cm Въз основа на тяхната отрова, привлича хлебарки, те пир лекарство и се разпространява към техните колонии на антените и краката. Така, в рамките на 10 - 14 дни, всички възрастни могат да бъдат извадени, а също така продуктът може да отрови млад растеж, който е излюпен само от яйца. В състава на много гелове, производителите включват специална горчивина, която плаши домашни любимци и деца, които решават да опитат лекарството на езика.

Гелове и пасти, въпреки че се отнасят до токсични агенти, не представляват заплаха за хората. След употреба продуктът се измива от повърхността и, ако е необходимо, отново се нанася. При много препарати от тази група се използват комбинации от няколко токсични вещества, което не позволява на хлебарките да развият устойчивост към техните ефекти.

Токсичен капан

На външен вид те приличат на лепилото, в рамките на тяхната защитена стръв с отрова контакт. Инсектът е избран от него вече заразен и засяга своите ближни хора. По този начин можете да се отървете от насекоми в къщата за кратко време. В капаните се използват по-малко токсични за хлебарки, отколкото в гелове.След известно време насекомите стават резистентни към действията си.

Затова се препоръчва от време на време да се променят отровни капани от един производител. Всички картонени кутии с отровни примамки са снабдени с лепкава лента на гърба, което прави възможно да се фиксират дори върху вертикални повърхности.

Аерозоли

В спрей кутиите са лекарства, които оказват влияние върху притоците на насекоми, което води до бърза смърт. Тази група лекарства не е устойчива, продължителността на аерозола е ограничена до 1 до 2 часа. Те се използват, когато е необходимо да се премахне голяма колония от хлебарки. Преди преработка хората, домашните любимци и стайниците се евакуират от нея, след като пръскането на вратата към стаята е плътно затворено. След няколко часа ще бъде необходимо да се отстранят мъртвите хлебарки и да се извърши общо почистване на стаята. Съвременните аерозоли се произвеждат без мирис или леки ароматни миризми.

Концентрирани препарати в ампули и капсули

Те като правило действат върху няколко вида насекоми и се продават в специализирани магазини за летни жители. В зависимост от степента на замърсяване на стаята, концентрираните препарати се разреждат във вода и се напръскват върху повърхността. Можете да използвате решение за измиване на пода и плочки.

Пастели и моливи

Втората най-популярна група лекарства за руски потребители. В сърцето на лекарството са контактните отрови, които се смесват с креда и гипса. Пастелите се нанасят с плътна линия без прекъсвания. Дебелината му трябва да е най-малко 1 см. Хлебарите, които следват пътеките си, се намират в ивица и се опитват да пробият частици от креда. След това разпространяват отровата около колонията.Невъзможно е да се отървете от всички насекоми с помощта на креда и моливи. Те няма да бъдат ефективни в условия на голяма инфекция, а за унищожаване на малък брой индивиди или като превенция те са незаменими. Въздушните канали и технологичните отвори заобикалят креда, обработват района около тръбите, площите под мивките и мивки, нарисуват плътна ивица покрай основата.

Характеристики

Предимства на химическите средства: бърз и ефективен резултат, наличност, лекота на използване.

Недостатъци: всички химически препарати са повече или по-малко токсични, те се използват внимателно в апартаментите, където има деца и домашни любимци. Когато се използват аерозоли и концентрати, се изисква защита на кожата и дихателните пътища.

В допълнение към основните средства за борба с хлебарки у дома, можете да използвате народни средства. Те са по-добре да допълнят действието на основното лекарство, което сте избрали. Добре доказани средства - прах от борна киселина, която се валцува в топки от варени картофи, яйчни жълтъци, брашно с растително масло. Хлебарите от такава стръв бързо умират. Можете да третирате повърхностите с разтвор на вода и амоняк, действа като репелер. По този начин е възможно бързо да се отстранят насекоми от къщата.

Абсолютно всички подготовки за борба с хлебарки, които се предлагат в магазините, са специално предназначени да се отърват от насекоми у дома. Само те ще бъдат неефективни, ако къщата не поддържа чистота и ред.