Як потруїти тарганів в квартирі

Може 2019

Відео: Таракан. Как вывести тараканов. Макро. (Може 2019).

Anonim

Чушници са широко разпространени насекоми. За да отрови хлебарки може и в дома, най-важното - да спазват няколко правила и внимателно да следи чистотата в апартамента.

Много видове хлебарки живеят и се размножават в къщи, отколкото донасят много проблеми на жителите. Често срещаните черни или червени хлебарки са от семейство Ectobiidae. Те ядат през нощта, а през деня предпочитат да останат в гнездата. Грудчетата се размножават бързо и попълват цялата налична площ. За да се сражавате с тях, трябва да "познавате лично врага".

Диета от хлебарки

Червените и черни хлебарки, които най-често се засаждат в един апартамент, са почти всеядни. Те могат да ядат човешка храна и да ядат кожени изделия, книги, текстил, хартия, аксесоари за баня. Няма смисъл да се ограничава достъпа на хлебарки до храна, тъй като те все още ще намерят собствена храна. Въпреки това, те могат да защитят хранителните продукти, ако бъдат отстранени в запечатани опаковки и затворени на горните рафтове на шкафовете.

Има случаи, при които хлебарки са ухапали хора и домашни любимци. Най-вероятно те не го правят за хранителни цели, а за да защитят своята територия. Ухапването на хлебар може да предизвика алергична реакция, затова е полезно да се гарантира, че насекомите не могат да ви хапят в сън.

Хлебарите и мъжът

Тези насекоми създават проблеми не само защото развалят храната.Те са носители на голям брой патогени. Съобщени са случаите на инфекция с дизентерия, други стомашно-чревни нарушения, както и тиф. Съществуват доказателства, че хитиновото покритие, което хлебарките оставят след пресяване, е алерген. Някои хора могат да развият алергична реакция. Ето защо, за премахване на вредители от апартамента е възможно най-скоро. Най-ефективното лечение в ранните етапи на инфекцията. Ако хлебарите успеят да хранят яйцата, борбата с тях ще бъде много по-трудна и ще отнеме повече време.

Митове и факти

Има няколко постоянни митове за хлебарки. Мнозина смятат, че насекомите могат да бъдат създадени само в мръсни къщи. В действителност, тези вредители ядат дори хартия, така че бързо и активно се размножават дори и в най-чистите апартаменти. Но това не означава, че не е нужно да държите къщата чиста. Колкото по-малко храна остава за насекомите - толкова по-бавно те се размножават.

Хлебарите просто изнесат завинаги. Това е още едно постоянно погрешно схващане. В действителност, хлебарките обикновено попадат в апартаменти от съседи. Ако унищожите цялото население само във вашия дом, те ще се завърнат рано или късно. Разбира се, можете да ги изгоните от къщата, но никой няма да даде гаранции, че няма да се появят след няколко месеца. Друга причина за повторното развъждане са яйцата, оставени в гнездата. Не всички съоръжения за обработка могат да унищожат яйцата.

Общ преглед на методите за борба с хлебарки

Борбата срещу насекоми в къщата започва с почистване. Важно е да се намали количеството храна на вредителите и да се защитят всички източници на вода. Хлебарите могат да пият от тоалетната чиния или от кранчетата, те консумират конденз при нагряване на батериите.Колкото по-малко вода и храна има - толкова по-бавно се увеличава популацията. На пазара се предлагат много различни инсектициди, много от които могат да се използват у дома. Има народни методи, които въпреки това не могат да се сравняват по ефективност с закупените средства.

Традиционните методи обикновено се използват в самото начало на инфекцията. Най-известният метод е замразяването. Това се дължи на факта, че хлебарките не понасят ниски температури. Въпреки това, за да взриви апартамента ще трябва да се изнесе за няколко дни. В допълнение, това е възможно само през зимата. Нека да разгледаме по-подробно други, по-ефективни методи.

На първо място, е необходимо да се открият и премахнат причините за появата на хлебарки. Ако те избягат от съседите, това означава, че те са привлечени от боклук или вода. Насекомите ще построят жилище само на правилното място. Така че, ако къщата има население хлебарка, трябва да разберете причините. Като ги елиминирате, можете значително да намалите вероятността от инфекция (въпреки това, ако насекомите се разрушат в жилищната сграда, те ще навлязат по-рано или по-късно във всички апартаменти без изключение).

Причини за появата на

Основни причини:

 • Достъп до боклука (битови и хранителни отпадъци).
 • Открити източници на вода.
 • Пукнатини и пукнатини в стени и плинтове, в които насекомите могат да организират дом.
 • Наличие на мръсотия и прах.

Неестествените условия са най-честата причина за бързото възпроизводство на хлебарки. Следователно, преди да използвате каквито и да било закупени или народни средства, трябва да почистите напълно апартамента.

Необходимо е да направите следното:

 • Почистете труднодостъпните места от прах и мръсотия.
 • Намерете и поправете пукнатини в цокли.
 • Проверете дали има залепени тапети.
 • Почистете подовете, особено в кухнята, като използвате дезинфектанти.
 • Извадете цялата храна в затворен контейнер.
 • Унищожете всички открити източници на вода.

Важно е да не оставяте мръсни ястия през нощта и да хвърляте храната навреме в затворени контейнери или торбички за отпадъци. Самоконтролът у дома започва с покупката на лекарството. Пазарът е наситен с различни средства, от които често е трудно да се избере точният.

Препарати за самолечение

Видове инсектициди за самостоятелно използване:

 • Гелове. Разграничават се благоприятно съотношение на цена и ефективност. Можете да го използвате, без да напускате апартамента. Ако къщата има котка или куче - използвайте внимателно. Животните могат случайно да поглъщат отровата.
 • Аерозоли и спрейове. Концентрации за пръскане също са включени. Те се различават по висока скорост и цена. Бързо унищожи всички живи, но неефективни срещу хлебарки. За да се отървете от вредители завинаги, ще трябва да повторите обработката няколко пъти.
 • Прахове. Те често се наричат ​​прахове (това не е напълно вярно, прахът е специфично лекарство под формата на прах, а не име за всички продукти на прах). Доста ефективно. Предупреждението е същото като за гел - котка или куче може да се отрови.
 • Моливи. Те са били използвани много дълго време. Ефективността е сравнима с праховите препарати. Най-евтиният инструмент.
 • Капани. Те са разделени на прости и електрически. Ефективна само в сложната борба.
 • Домашно отравяне. Обикновено се състои от борна киселина, но понякога се използват други отровни вещества.Народните методи могат да ускорят борбата, но няма да бъде възможно да се изтеглят всички насекоми от апартамента.

Когато използвате уреди за съхранение вкъщи, е важно да имате предвид безопасността. Специални грижи са необходими при използване на прахове. Те са отровни за хората. Друга причина е пристрастяването към вредители. Ако използвате едно и също лекарство дълго време, хлебарките могат да свикнат с отровата или да се научат как да го заобиколят. Най-лесният начин да се отървем от проблема завинаги е да извършваме сложна обработка. Борбата трябва да продължи, докато всички хлебарки изчезнат.

Аерозоли и спрейове

Аерозолите се използват дори и в най-трудните случаи. Според производителя на най-популярните марки, еднократното третиране на помещенията може да унищожи от 85 до 100% от насекомите. Аерозолът работи бързо. Инсектицидното третиране ще отнеме няколко часа. Също така на пазара има продукти с продължително действие. Най-добре е да използвате аерозол за първичното третиране на стаята и след това да приложите гелове или капани. Спрейове не засягат яйцата на насекоми, това е техният основен недостатък. Следователно, след обработката, все още трябва да завършите нови хора.

Препарати на основата на гел

Гелът работи бавно, но надеждно. Хлебарките ядат отровени частици от гел, ги плъзгат в гнездата си. И така, яйцата също ще бъдат изложени на отровата. Капките от гел трябва да се разпределят равномерно в целия апартамент, като се обърне специално внимание на труднодостъпните места. Гелът може да се комбинира с използването на моливи и капани. Гелът може да се използва в апартаменти с алергии - съставът на съвременните гелообразуващи препарати не съдържа алергени. Гел често се използва за профилактика. Инсекти, които бягат от съседите си, ще изчезнат, като ударят апартамент, който е обработен с гел.

Уловители на насекоми

Не е най-ефективният, но най-безопасният метод. Те са разделени на две фундаментално различни групи: самостоятелни капани и закупени такива. Магазините капани са най-често оборудвани с механизъм, който убива хлебарки. Механичните капани просто затварят насекоми отвън, електрически - те убиват чрез освобождаване от отговорност. Препоръчва се да се използва като превантивен агент или като част от комплексно инсектицидно лечение.

Използване на борна киселина

Сравнително икономичен метод. Отровата на базата на борна киселина може да бъде направена сама. Същността на метода е създаването на примамка от хранителни продукти (брашно, яйца, бисквитки) и отровни вещества.

Най-важното е да се изолират източниците на вода. Шекалът, отровен от борна киселина, може да оживее и да се възстанови, ако намери достатъчно вода. Важно е да запомните, че този метод не може да даде 100% резултат.

Основни проблеми:

 1. Корабите са много упорити. Те могат да забавят метаболитните процеси и да предадат съпротива на отрови в продължение на няколко поколения. В случай, че отровата не работи, е по-добре да потърсите по-ефективен метод - това означава, че насекомите имат имунитет към борна киселина.
 2. Трудности при изолиране на водните източници. Изтичащи кранове, конденз върху батериите - апартаментът има много източници на вода.

Боринова киселина работи, но приложението й води до някои трудности. Препоръчва се да се използва за превенция и като част от цялостна борба. Прасето завинаги няма да работи.

Извикване на контрол на вредителите

Най-скъпият метод, но и най-надеждният.Като правило частните компании дават гаранция за 100% унищожаване. Важно е да се подготвите правилно за пристигането на специалисти, да държите мокро почистване в апартамента и да местите мебелите далеч от стените. Също така е необходимо да се покрият мека мебел, домакински уреди и електроника.

Дезинсекторите разполагат с голям арсенал от средства:

 • Летят насекоми с газ.
 • Инсектициди с концентриран спрей.
 • Извършете сухо третиране.

Когато се отнасяте до професионалисти, обикновено можете да изберете най-подходящия метод на борба. Или експерти ще дойдат и ще оценят степента на инфекция и след това ще използват правилното лекарство.

Превантивни мерки

Трябва да се използва интегриран подход в борбата срещу насекомите. Не е достатъчно да унищожите всички хлебарки - все още трябва да им попречите да се появят отново. Най-ефективният начин е да се преговаря със съседите и да се проведе съвместно лечение с инсектициди. Можете да се обадите на дезинсектора да обработва цялата къща.

Важно е да се поддържа чистота в апартамента, можете да лекувате подовете с амоняк или лимонов разтвор. Насекомите не понасят тези миризми и няма да се върнат. Още правила за успешна борба:

 • Да завършиш бизнеса до края. Много хора отпадат лечението веднага щом броят на хората намалее. Трябва да се помни, че ако в жилището има поне един хлебар, в рамките на една седмица ще има много от тях.
 • Комбинирани препарати. Най-добре е веднага да използвате гелове и аерозол. Или съчетайте наличните народни средства и скъпия магазин.
 • В случай, че не можете да се справите сами, обърнете се към дезинсектора възможно най-рано.
 • Ако сте застрашени от инфекция, опитайте да ограничите достъпа до насекоми: запечатайте пукнатини, променете цокли, затворете вентилационните отвори.
 • Поддържайте чистотата. Мокро почистване, навременно измиване на съдове, използване на почистващи продукти.

Хлебарки - това е неприятно, но не и смъртоносно. С тях можете да се фиксирате и без големи разходи, най-важното - да покажете постоянство и изобретателност.