Як дізнатися чи є у кота або кішки блохи

Симптомы и признаки отравления у кошек ➠ Советы ветеринара (Відео July 2018).

Откъде знаеш, че котка има бълхи? Мнозина смятат, че паразитите атакуват само бездомни животни, но в действителност не. Може да е и бълхи от домашна котка. И за да защитите своя домашен любимец, разберете основните начини за инфекция, както и да научите правилата на борбата и превантивните мерки.

Възможни начини на инфекция

Как да определим къде са бълхите от котка или котка, които живеят у дома? Има няколко възможни начина на инфекция:

 • Ако домашните любимци редовно ходят на разходки, тогава рисковете от инфекция се увеличават понякога. Първо, бълхите могат да се преместят от други животни, особено с деца на улицата. На второ място, те могат да живеят в мазета, в боклукци, като цяло, където можете да намерите нови потенциални собственици. И ако една котка случайно се окаже в едно от тези места, тогава такива насекоми могат да се придвижат до тялото си.
 • Особено много се интересуват от въпроса, къде са бълхите котка или котка, която не изляза и живее единствено в дома си. В този случай може да се появи инфекция във ветеринарна клиника. Такива институции често внасят бездомни животни и може да са заразени паразити.
 • Ако котката редовно участва в изложби, че при такива събития рисковете от вредители и да увеличат няколко пъти, защото не всички собственици плащат дължимото внимание на защитата срещу паразити.И много от тях дори не подозират, че техните домашни любимци вече са заразени.
 • Може да настъпи инфекция по време на пътуване в обществения транспорт. И дори ако котката е в специален нос, бълхи могат да се качат на тялото си през дупките в тялото.

Популярни

Най-популярната от възможните инфекции:

 • Ако живеете в частна къща, бълхите могат да влязат в дома. Например, те могат да донесат случайно скитане на място на бездомни котки или кучета. Освен това има няколко разновидности на насекоми, сред които има и такива, които предпочитат такива гостоприемници като пилета или представители на говеда. И ако смятате, че бълхите перфектно скачат и са в състояние да се движат на значителни разстояния, може да се заключи, че те могат лесно да влязат във вашата къща от навеса или къщата.
 • Този проблем често се среща от жители на апартаменти, разположени на първите етажи на жилищни сгради. В много входове има мазета, в които могат да живеят бездомни животни и плъхове. Съответно, в такива зони неизбежно се появяват бълхи и често в търсене на нови собственици отиват в близките апартаменти и могат да стигнат до втория и дори до третия етаж.
 • Източникът на инфекция може да е самият собственик. Така че, ако котката ви изведнъж имаше бълхи, но не напусна къщата и апартаментът ви е на горните етажи, внимателно разгледайте дрехите си. Вероятно бълхи я удряха, когато минаваше от бездомно животно или място на паразити.
 • Ако наскоро човек дойде да ви посети и да има домашен любимец, причината за появата на паразити може да бъде само това животно, защото не можете да гарантирате, че той се обработва и е абсолютно чист.

Как да разберем, че една бълха котка има

Сега знаете къде са бълхите. Но е важно да откриете основните симптоми на инфекция с такива паразити:

 1. Обърнете внимание на поведението на котката. Ако той става неспокоен, мрачна и агресивен, отказва да се храни, не е подходящ за собствениците и често сърбящи ухапвания или в определени области на тялото, то може да бъде свързано с болезнени ухапвания, трябва да го проверите.
 2. Погледнете внимателно тялото на домашния любимец. При наличието на паразити ще намерите ухапвания от тях. Те могат да изглеждат като малки петна с малки червени точки в центъра. В случай на алергична реакция могат да се наблюдават и големи участъци на зачервяване, подуване, подуване и хиперемия. И ако животното е силно слепено следи, то може да доведе до инфекция на тъканите, придружена от образуване на язви и язви.
 3. Ако внимателно изследвате козината на домашния любимец, можете да видите самите паразити. Те са малки по размер, тялото на един възрастен екземпляр се сплеска отстрани, обикновено боядисани в тъмно кафяв цвят. Характерни особености са уголемения корем в сравнение с главата, както и дългите и мощни задни крака, с които насекомите изпълняват скокове.

Как да се справим с бълхи

Ако откриете бълха в котка, веднага започнете да се биете с тях. За да направите това, закупете специален препарат, който включва инсектициди, които унищожават паразитите.

Когато избирате и използвате инструмента, следвайте правилата:

 • Обърнете внимание на формуляра за освобождаване. Обикновено има наркотици под формата на капки на холката, спрейове, лосиони, както и шампоани. Шампоани обикновено са по-безопасни, но капки и спрейове са лесни за използване и обикновено е по-ефективни, тъй като те имат продължителен ефект (техните частици остават на повърхността на тялото, не се измива).Но концентрацията на инсектициди в тях е по-висока, което, ако се използва неправилно, може да доведе до интоксикация.
 • Помислете за възрастта на вашия домашен любимец. Например, не всички средства са подходящи за котенца.
 • Здравето на домашния любимец. Ако наскоро страда от заболяване, тогава използвайте най-нежните средства, концентрацията на инсектициди, в която ще бъде минимална. Също така подходящи лекарства на естествена основа. Същото важи и за бременни и кърмещи котки.
 • Преди употреба внимателно прочетете инструкциите за определяне на оптималните дозировки и други важни точки на приложение, като например метода и честотата на приложение, необходимостта от повторно третиране.
 • Дава ли котешка бълха избягване на състава върху лигавиците на котка.

Превантивни мерки

За да предотвратите улавянето на бълхите си от домашния любимец, трябва да се следват прости превантивни мерки:

 1. Да се ​​избягва контакт с домашните любимци с непридружени животни.
 2. Ако котката излиза навън, редовно я третирайте срещу бълхи за превантивни цели. Можете също така да закупите и използвате специализирана яка, която отблъсква насекоми.
 3. Извършете домашно лечение след посещение на големи събития и обществени места, например ветеринарни клиники, изложби, магазини. Също така е необходимо да се постави инсектициден наркотик и след всяко пътуване в обществения транспорт.
 4. Когато идвате от улицата, погледнете дрехите си, за да намерите вредителите по него навреме.
 5. Ако живеете на приземния етаж или в частна къща, първо, винаги затваряйте вратите и второ, премахнете всички пукнатини (чрез тях бълхите могат също да навлязат в жилището).

Сега знаете къде са бълхите и как да избегнете появата им в котката.