Чим таргани небезпечні для здоров'я людини і якої шкоди вони завдають

Може 2019

Відео: ВБИВЧА ЇЖА. Чим насправді годують Тернополян. (Може 2019).

Anonim

На следващо място, ще се научите:

 • Опасен от хлебарки в апартамент за един човек;
 • Какви инфекции могат да причинят тези насекоми?
 • Колко щети от домашни хабитати в къщите обикновено са големи;
 • и дали има особено опасни мутирали хлебарки, или това е просто мит.

Може да изглежда странно, но не всички хора осъзнават колко хлебарки са потенциално опасни за обитателите на помещението. Освен това, много от тях са хлебарки в апартамента, като нещо, което се приема за даденост, вярвайки, че тези насекоми са напълно безвредни, а появата им на кухненската маса, в баня или кухня мивка - това е съвсем нормално, само че малко по-неприятно.

В фолклорни хлебарки често играе положителна роля, а в някои случаи дори се свърже с тях добри оценки. Може би това обяснява отчасти така снизходително отношение към "Stasik", след като бъдат нехигиенични източници на патогени и носители на сериозни заболявания при човека.

Дори и да знаеш, че хлебарките са вредни, хората често все още се примирят с присъствието си в апартамента, са наясно, че усилията за изкореняване на тези насекоми са много по-добри, за да ги привидно незначителни вреди.

Е, за опасностите от хлебарки и тяхната опасност за хората, ние продължаваме да говорим повече - може би след това тези насекоми не изглеждат толкова безобидни …

Съвет

В академичните среди, щетите от хлебарки за човешкото здраве като цяло се нарича blattopterozom.Този термин обхваща както алергични и се прехвърля яйцеклетки и механични повреди на човешката кожа ухапване хлебарки.

Изненадате ли се и не знаехте, че обичайните червени хлебарки са способни да хапят? Те не само хапе, но също така може да се условия за недостиг на вода похапват епител в назолабиални триъгълника на хората спящите, особено при деца, както и консумират по кожата на устните. Въпреки това, тези нюанси ще засягат по-долу …

хлебарки като носители на болести на човека

Основната опасност на хлебарки за хората е пряко свързано с факта, че тези насекоми могат лесно да се придвижват между стаите на жилището и всякакви други пространства на жилищен блок, включително канализация, изхвърляне на боклук, мазета и тавани. В тях, честно казано, не е много чисто място насекоми, събрани на техните хитинови обвивки на огромен брой различни бактерии: в мазета, те работят на същото място, където те се хранят с плъхове роене в тавански помещения в птичи тор, както и канализацията в контакт с човешка канализация.

Не е изненадващо, телата им (особено в краката и корема), за да се установят различните бактерии и гъбични спори и хелминтни яйца (с други думи - червеи). И тогава хлебарките да съдържат патогени и други събрани "ферма" в хола: няколко часа всичко, което е на кухненската маса, в breadbox, на непрояснен замразява храна или дори в чаша, от която пиете. И благодаря на Бога, ако това не се случи на зърното на бебето.

В допълнение, редовно хранене на отпадъците (и което наистина трябва да призная, дори и изпражнения на хора и животни в канализацията, мазета и тавани), хлебарки се събират в храносмилателната им система значителен набор от патогени. Специални проучвания показват, че обичайните червени и черни хлебарки са способни да носят патогени на следните заболявания:

 1. Дизентерия;
 2. Гастроентерит;
 3. Редица урогенитални инфекции;
 4. Салмонелоза;
 5. Менингит;
 6. Микобактериоза;
 7. Пневмония;

… и някои други.

На краката на хлебарки, в стомасите и изпражненията могат да присъстват яйца от опасни хелминти:

 • Аскарид;
 • Pinworm;
 • Лентецов;
 • Владоглава;

… както и кисти от патогенни амеби.

Особено страхотно е повредата от хлебарки, попадащи в апартамента от канализацията (някои от тях дори се наричат ​​канализационни хлебарки). Не е известно къде и в какво преди няколко часа това насекомото се разбивало и какви мръсотии ще остави на хляба, над който той ще тича.

Всички горепосочени микроорганизми и храмови яйца попадат върху храната, както и върху различни повърхности на интериорни елементи в кухни, бани и тоалетни. В бъдеще човешката инфекция може да се прояви не само чрез храна, но и просто от веригата: мръсна повърхност - непромити ръце. В резултат на това, тъй като вече е в болницата, човек дори не може да подозира къде точно е получил неприятна болест.

Хората често заблуждават в обществения транспорт, трапезария или съмнителни продукти от пазара, а в действителност понякога в такива случаи би било необходимо, за да се види как се развиват нещата с хлебарки в собствената си апартамент …

Съвет

Според изследване, канцерогенните вещества се образуват в стомасите на черни хлебарки, които се образуват от различни органични вещества, използвани от насекомите като храна. Това обаче не дава възможност да се заяви недвусмислено, че хлебарките са опасни за хората, защото те пренасят вещества, стимулиращи развитието на рак в храните.В този случай тази вреда трябва да се разглежда по-скоро митична, отколкото действително съществуваща.

Хлебарите са особено опасни в училищата и детските градини, където те могат да станат виновни за масовото разпространение на инфекциите. Следователно, ако насекомите се срещат редовно в такова предприятие, има смисъл спешно да се присъединят към тяхното унищожаване. Ако детската градина и училище на персонала не е много пъргав в това отношение, винаги е възможно да се комуникира с управлението - това със сигурност е наясно с тежестта на тази ситуация (включително лично за тях).

Алергия към хлебарки

Не по-малко значителни вреди хлебарки могат да бъдат приложени към човека като източник на алергени в апартамента. Голяма част от хитинови листа, останали след сънна насекоми, сушени изпражнения, останките на мъртви животни - всичко това се смесва с домашен прах, и при контакт с кожата, храносмилателния тракт или дихателните пътища понякога може да доведе до сериозно заболяване:

 1. Алергична Ринит със силен ринит и конюнктивит;
 2. Бронхиална астма;
 3. Дерматит.

Важно е алергичен към хлебарки често хронични: изправени пред продуктите на живота си всеки ден в дома си, един човек е постоянно в контакт с алергена, както и симптоми на болестта, той не се състоя на всички (често се срещат при деца). Тежки симптоми на алергия към хлебарки - това обикновено кихане, болки в носа и очите, много ясни слуз, произтичащи от носа му.

Съвет

Хроничен алергичен ринит е изпълнен с развитието на полипи в носа и опасно пълна дихателна недостатъчност. И астмата, както знаете, сериозно намалява качеството на живот като цяло.

Трябва да се отбележи, че черните хлебарки имат силен неприятен мирис.Когато тези насекоми в стаята малко, това не е особено забележимо, но когато вредителите се размножават в значителен брой, апартаментът започва също характерна неприятна миризма.

Отърви се от миризмата на хлебарки може да бъде единственият начин - да унищожи себе си насекомите, а след това да се отстрани им остава, изпражнения и хитинови обвивки, останали след сънна (всичко това "добро" може годините се натрупват в ъглите на апартамента, при цокли, зад кухненската печка, хладилник, зад вентилационната решетка и в различни слотове).

Истински вредители в домакинството

Хлебарите също са вредни, защото значително развалят храната. И преди всичко, това е разваляне, а не унищожение.

Учените изчисляват, че хиляда хлебарки годишно консумират около 9,6 кг сухи продукти. Изглежда, че това не е толкова много. Представете си обаче, че сте забелязали хлебарка на чиния със салата. Веднага си спомнихте, че преди няколко часа един и същ вредител може да пълзи в изхвърлянето на боклука или да се изкачи в канализацията. Ще ядете тази салата?

Положението с други хранителни продукти е сходно. Ако хлебарки редовно хващат окото в кухнята, те вече са минава през всички продукти, които не са скрити, с висока степен на вероятност в хладилника или в запечатан пакет. Така че всичко, което не е било почиствано, е обект на изхвърляне. Най-често това са сладкарски изделия, хляб, плодове.

Ако сте намерили една хлебарка в хладилника, тогава има вероятност той вече е успял да "се запознаят" с всички продукти по рафтовете на магазините, които би трябвало да доведат до въпроса за бъдещата им ядливост.

Хлебарките атакуват ли хора?

Хлебарът не е паразит. Съответно, тези насекоми целенасочено не се атакуват по човешки и директно увреждане на това не причиняват (по-специално, не пия кръв, като дървеници, въшки или комари).

Но, въпреки че те не са паразити и вредители, хлебарки, понякога само не хапят хора, но също така създават допълнителни проблеми:

 1. Има случаи, когато много голям брой на хлебарки в стаята, те гризат парчета от кожата на пръстите и краката, както и в областта на устните на спящите хора. Документираните доказателства от моряците, които трябваше да спя с ръкавици се дължи на факта, че хлебарки гризат кожата на пръстите си, което доведе до появата на неприятни рани.
 2. Да бъдеш много зависи от наличието на водни източници в стаята, хлебарки може през нощта, за да ближат слюнката от устата му, похапват тук епител, особено при деца. Ясно е, че ако на краката на яйцата хлебарка настоящите червеи, или представители на дизентерия, такива ухапвания повече изпълнен и опасни заболявания.
 3. Червените хлебарки могат да пълзят в ухото на човека, търсейки подслон тук. От време на време се премахне насекомото от ухото, е изключително трудно: да се опитва да го направи с пръст хлебарка още по-трудно да се скрие. В някои случаи жертвата трябва да посети лекар.

Интересно е да

В една от тайванската болница пациентът е отстранен от хлебарка нос, който е бил там в продължение на три дни, непрекъснато остъргване на лигавицата краката и причиняват лош студено. След екстракцията насекомото е жива.

Така че няма паразити на хлебарки, които целенасочено и редовно да хапват човек. хлебарки Къщата опасни за човека, по-специално тези, които носят патогени на различни заболявания и понякога може да доведе до хронични алергии.

Хлебарите са опасни, дори и да са отровени!

Дори отровени хлебарки могат да бъдат определена опасност - т.е. след като апартаментът е бил третиран със специални инсектициди. Такива отровни хлебарки са опасни, особено за домашни любимци - кучета, котки, птици - които може да бъде забавно за по-голяма наваксване дезориентирани насекоми и се хранят с тях, а след това понякога са тежки отравяния.

Принципът на работа на много съвременни инсектициди е, че те убиват насекоми веднага, но само след няколко часа, за да вредителят може да прехвърли част от токсични вещества в местата, където техните роднини. Така че това е доста живот и, изглежда, бързо хлебарка вече може да съдържа едно отровно пълнене.

Съвет

котки са особено чувствителни към някои инсектициди (особено пиретроиди): първите признаци на отравяне те могат да имат силно отделяне на слюнка и неподходящо поведение.

За период от време, докато насекомите се унищожат напълно в стаята, всички домашни любимци трябва да се настаняват при роднини или приятели.

отравяне средства за хлебарки може да се случи и на лицето, провеждане на съоръженията за преработка, както и неговите близки, които живеят тук. Правилата за употребата на инсектициди изискват никой, с изключение на обслужващия, да не е в къщата и водачът да използва респиратор.

Разбира се, в реални условия тези изисквания невинаги са изпълнени, а отравянето от хлебарки по принцип не е толкова рядко. Обикновено това се ограничава до гадене, повръщане и тежки главоболия, но понякога има и много по-тежки и дори животозастрашаващи състояния.

Горните опасности са реални. Но понякога се кредитира с хлебарки и множество въображаеми способности, които правят тези насекоми направо в това чудовище.

Например, известният мита, че често се появява от хлебарки канализация мутанти с хриле и плува добре. Това всъщност е бъг, бръмбар, отдалечено подобно на хлебарка. В някои украински градове такива бръмбари през пролетта, в периода на тяхното възникване маса, попадат в апартаментите и къщите в достатъчно големи количества, което значително плашат хората.

В снимка представени бръмбар бръмбар

В други случаи, мутиралите хлебарки вярват мухоловките. Тези стоножки често се срещат в открити пространства, в тавански помещения и в лятната кухня. Най-интересното е, че те са добри помощници в борбата срещу човешките хлебарки като активно ловят и ядат средни хлебарка ларви (нимфи).

Снимката по-долу показва мухоловка:

Някои хора вярват, че това е най-хлебарка мутант с множество крака, причината за което е радиация.

В действителност, хлебарки мутанти не съществуват - поне в апартамента няма да ги намерите точно. Включително неизвестни за науката и отровни хлебарки, като отделен вид (като този понятие като "хлебарка отрова" се отнася за лекарства, които тровят хлебарки).

Но не мислете, че ако хлебарките дома - злокачествени преносителите на болестта, тя е винаги и навсякъде тези насекоми са вредни.

В действителност, използването на много големи хлебарки в природата: хиляди различни видове на тези насекоми се използват и обработват огромно количество разлагащото растителни остатъци, разхлабване на почвата в горите служат за храна на множество животни и птици.Следователно, вредата от хлебарки е много относителна концепция и се проявява само в едно човешко жилище.

Интересни видео: екстракция хлебарка от човешкото ухо

Пример за масово нахлуване на хлебарки в жилищна сграда

сравняване на ефективността на различни инсектициди, за да убие хлебарки