Як позбутися від круп'яної молі

Січень 2019

Відео: Круп’яний шкідник, або Як боротися з харчовою міллю (Січень 2019).

Anonim

се отървете от моловете трябва да се съхраняват в кухнята, както и с цел за предотвратяване на периодичните обработка шкафове Cereal мол сапунен разтвор може да бъде истинско бедствие в кухнята. Особено, ако къщата има достатъчно голям запас от брашно и зърнени храни. Какво ще стане, ако този вредител влезе в къщата?

Описание

Зърненият "гост" се отнася до същото семейство като плодовете и дрехите. Само предпочитанието й за храна са зърнени култури, зърнени храни и брашно.

Представлява молец от малка пеперуда с триъгълни крила в сгъната форма. Размерът рядко достига 10 мм. Вредителят е черен или сив, а сивите пеперуди на крилата могат да различават черни точки. Подобно на всички молци, тази нощ пеперудата се активира от вечерта.

Ларвите на молец заразяват храни с техните екскременти. В резултат на това те стават негодни за хранене

Улавянето на мол е трудно, тъй като се движи непредсказуемо и се крие в труднодостъпни места.

Mol moth живее 5-6 дни, но редки индивиди могат да живеят в продължение на три седмици. По този начин насекомото се размножава бързо.

Молец, който се установява в крупа, не е вид вредител, който изисква използването на силни инсектициди. Тъй като насекомото се намира в продукти, използването на химически оръжия - опасни за човешкото отравяне

пътеки

Както всички молци вредители, насекоми влиза в дома по стандартния начин:

 • със заразени продукти под формата на яйца и ларви ;
 • от улицата през отворени прозорци и врати;
 • върху вентилационните шахти.

За да се намали рискът от падане в апартамент, прозорецът трябва да бъде затегнат с решетка. Продуктите се купуват най-добре в големи магазини, като се избягва придобиването им на пазари и открити площи, където вероятността за продажба на заразени партиди, съхранявани в складове при неподходящи условия, е висока. Но е невъзможно напълно да се отървем от тези, които вече са се заселили.

появява в продуктите на сградата трябва да се свикнали съхраняват в пластмасови или стъклени съдове със запечатани капсули

заедно с смилане къщата могат да влязат и молци mozhnos плодове освободят от които няколко ефективни методи.

Лайфстайл

Голям мол се установява в круп, брашно, а също и в сушени плодове и ядки. Молето не храни всичко това. Възрастът само поставя яйца. Тя предпочита да го прави само на места за натрупване на насипни продукти. Зърнените храни и брашното са естествен хранителен резерв за ларви за люпене. По този начин молецът осигурява храна на своите ларви.

Голям мол се установява в зърнени култури, брашно, а също и в сушени плодове и ядки

Вреди от зърнени молецчета

Никой мол не може да понесе никакви особено опасни болести. Тя не е източник на патогени и тъй като практически не се интересува от развалени продукти, тя не е носител на инфекциозни заболявания.

Това обаче не означава, че насекомото е безвредно. Ларвите му заразяват храни с техните екскременти. В резултат на това те стават негодни за хранене. Използването им може теоретично да причини чревни смущения и отравяния. Но дори и без това молецът е вредно, защото необратимо разваля запасите от продукти, което води до материални финансови загуби.

Ако не направите нищо, за да изведете молецът, то скоро всички продукти в къщата могат да бъдат развалени.Тя може да причини не по-малко щети от картофената молец, за която вече сте се научили да се биете.

Зърнените храни и брашното са естествен хранителен резерв за ларви за люпене. По този начин молецът осигурява храна за своите ларви

Начини на борба

 • На първо място, когато се открие гроздов вредител, е необходимо да се проведе пълно кухненско лечение. С развалените продукти, в които се намират ларвите, е необходимо да се каже сбогом безмилостно. Жалко е, но дори тези опаковки със зърнени храни, които изглеждат като очевидно неинфектирани ларви, но не се затварят затворени, ще трябва да бъдат изхвърлени. Правете това, защото яйцата в тях могат да бъдат насекоми, които не могат да се видят с просто око.
 • След това е необходимо кухнята да се подреди - всички останали продукти трябва да бъдат опаковани в херметически затворени контейнери и да се измиват шкафовете.
 • Измийте повърхностите се препоръчват със сапун и оцетни разтвори. Не приемайте ароматни сапуни - алкалният сапун за пране, който освен това има лек инсектициден и дезинфекционен ефект, е най-добрият.

Сапунен разтвор се приготвя просто: в 3 литра топла вода разтваряйте малко парче сапун, докато се появи осезаем сапун.

Това решение напълно измива всички шкафове, рафтове. След това се обработва чиста вода.

 • За да постигнете по-голям ефект, изтрийте повърхността с кърпа, навлажнена с 5 или 9% оцет. Сега можем да приемем, че шкафовете са добре дезинфекцирани от ларвите и яйцата.

Новите продукти, които се появяват в къщата, трябва да се научат да се съхраняват в пластмасови или стъклени контейнери със запечатани капаци. Тъй като е възможно да се съхранява в пластмасови торбички, най-важното е да ги свържете правилно.Но всъщност мол е способен да нагъва полиетилен.

Съхраняваме магазините правилно (видео)

Химикали

В магазините продаваме капани за насекоми. Молец, уреден в крупата, не е вид вредител, който изисква използването на силни инсектициди. Тъй като насекомото се намира в продуктите, употребата на химикали е опасно за хората от отравяне.

По-добре е да спрете вниманието си върху средствата, които механично премахват вредителите - лепкави ленти. Те се третират със специална субстанция, която привлича молец. Те могат да бъдат залепени в шкафове по стените.

Молът се придържа към лентата и вече не може да се движи. След като тази лента може просто да бъде изхвърлена с прилепналите вредители.

Зърненият "гост" се отнася до същото семейство като плода, роклята. Само предпочитанията си за храна - това зърнени храни, зърно и брашно

народни средства за защита

Показване на бенката могат да бъдат народни средства. В този случай изборът трябва да бъде спрян при растенията и подправките, които излъчват миризма, отблъскват молеца.

Това са:

 • лавандула;
 • мента;
 • черен пипер;
 • чесън;
 • Цитрусови плодове;
 • тютюн.

Кожите от портокали и мандарини, изсушена мента и лавандула могат да се поставят в контейнери за храни и в самите шкафове. Тогава нямат къртица в тях. По същия начин можете да поставите нарязани скилидки чесън в контейнер. Не се страхувайте, че миризмата му ще импрегнира продуктите - бързо изчезва и не се абсорбира от брашното и зърнените култури. Но вредителят в такова брашно не започва.

Черният пипер и тютюнът могат просто да се поставят на рафтовете на шкафовете.

Също така е добре да поставите саксии с ароматно здравец върху прозореца на прозореца. Миризмата на това растение не се харесва от много насекоми, включително молци и комари.Ето защо, в помещения, където растат ароматни мухи, може да сте спокойни за безопасността на храната.

След като се отървем от молци, е необходимо да се поддържа ред в кухнята и да се извършва периодично лечение на шкафове със сапунен разтвор за превенция. След това молецът ще напусне дома ви вечно.