При якій температурі гинуть воші і гниди

Грудень 2018

Відео: Почему дохнут бройлера (Грудень 2018).

Anonim

По отношение на температурната стабилност въшките са много подобни на леглото: тези паразити са приспособени да живеят само при много тесни интервали от време. Ушите умират при температура, която вече не е удобна, но все пак поносима и поради това ги унищожава без употребата на отровни вещества, е напълно възможно.

Но за това се нуждаем от известно постоянство, както и от познаването на технологията на такава борба с въшки, важните нюанси, които ще продължим да разглеждаме.

Възели, опасни за въшки

Възрастните въшки могат да оцелеят в продължение на няколко дни при температури от минус 5 ° C до + 40 ° C.

При температури, които надхвърлят тези граници, въшките и техните ларви умират в рамките на няколко часа. При температура над + 54 ° С и под-минус 13 ° C, въшките умират в рамките на 5 минути.

Забележка:

Тези температури са донякъде произволни. При висока влажност температурите, при които въшките оцеляват, се намаляват, а при ниски - приблизително съответстват на посочените стойности.

Вече при температура около 0 ° С и при + 42-44 ° C въшките са толкова слаби, че могат лесно да се разклатят от главата или бельото. Това се използва при хигиенизиране при пениране на въшки със специални гребени.

Важно!

Не трябва да интерпретирате тези данни по такъв начин, че ако ходите половин час на студ при минус 20 ° С без шапка, тогава въди всички наведнъж. Косата, покриваща главата на човека, е създадена от природата, за да поддържа постоянна температура на повърхността на кожата.Така че, там са тези въшки, въпреки че се чувстват неудобно, но не умират точно. Съдебните учения знаят, че въшките започват да пълзят само когато трупът е охладен до температура около 20 ° С. С други думи, ако тялото е топло - въшките около него ще оцелеят, без значение колко човек е измъчван от студа.

Практиката показва, че това е най-лесният начин да се бориш с въоръжените въшки с помощта на термична обработка. Основното място на тяхното присъствие е дрехи, които могат да се готвят и да се окачват няколко дни в тежка студ. Трудно е да се третират критичните за въшките температури на самия човек, но е възможно - за това дори и днес има специално разработени техники, които ще бъдат разгледани по-долу.

При каква температура умират

Nits (яйцевидни яйца) обикновено са по-устойчиви на високи и ниски температури. Дори след излагане на смъртоносни възрастни въшки, температурата на ниците може да не умре и след връщане към нормален режим ларвите ще бъдат отстранени от тях.

Съществуват обаче и критични условия за въшките. А именно нитритите умират при температура под минус 20 ° С и над + 60 ° С. Почти миг, гнездата загиват при температура около 100 ° C в стръмна вряла вода по време на храносмилането на дрехите.

бельо въшки са опасни само от факта, че ако дрехите на заразените да не ги използват за дълго време и да го съхранявате при нормални положителни температури (дори и в близост до нула), всички въшки възрастен на това ще умре от глад и нита остават жизнеспособни в състояние на diapause. Веднага след като дрехите се обличат от човек, затопляйки го, ларвите, излюпени от гнездата, ще могат да създадат нова популация от паразити.

С оглед на надеждна и силна адхезия към повърхността на нитовете, дори и да знае на каква температура и нита умре обработка температура такава тъкан, може да е невъзможно да ги премахнете напълно - след унищожаването ще изисква повече и допълнителна сресване или четка облекло.

Борбата срещу тялото въшки с помощта на замръзване

Знаейки при каква температура на въшките умират, може да бъде много ефективно да се справят с тялото въшки. Направете това обикновено през зимата:

  • Всички дрехи, които са заразени, са закачени в замръзване в продължение на няколко дни. Желателно е - за една седмица.
  • Заразеното лице е добре измито, главата му е обръсната или гребените са внимателно излекувани със специални гребени.

Важно е температурата, при която нещата да замръзнат, е много ниска - под минус 20 ° С. Ниц погиват при тази температура и след като замразят, няма да има шанс за оцеляване на паразитите.

Замразяване на главата и пубиската въшка физически невъзможно без риск за най-заразения човек. За да се бори с тях, понякога се използват други температурни методи.

Премахване на въшки високи температури

Премахване на въшки върху тялото на високите температури по-скоро труден, но експерименти показват, че доста ефективно.

Най-разкриващи бяха опитите на американски изследователи да разработят специална сушилня за унищожаване на въши. Този сушилня издува заразената част на тялото с въздух с температура около 50 ° C, чувствителна, но безболезнена за хората.

Ушите умират при температура около 55 ° C, а при 50 ° C губят мобилност и не могат да се придържат към косата. Съответно, половин час лечение на косата със сешоар, така ви позволява да блокира работата и да отслаби паразитите, след което те се разклащат и обработени от главата на специални гребени.

Интересно е да

идеята за използване на въшки сушилня главата предложен британски изобретател Дейл Клейтън. първоначално е бил разработен въшки в Обединеното кралство, но след като той се премества в Солт Лейк Сити, в района с много по-горещ и сух климат.Там той открил, че местните въшки са много по-малко жизнеспособни и след дълго време на слънце в сух пустинен въздух и напълно губят мобилност. Това му помагаше да създаде специален сешоар.

Днес, тези сушилни за масова употреба все още не е на разположение, но тези, които са решили да се борят въшки по механичен начин - с помощта на гребен - може да отнеме пътя към оръжейницата. Преди да изгладите космите, те трябва да се измиват във вода с температура около 55 ° C и след това да се изсушат с нормална сешоар с максимална допустима температура. Ушите след тази процедура ще бъдат изплетени по-лесно и в много по-големи количества.

Преглед

"Знаех още от работата на ЕЕН, температурата, при която умират въшки Това е мястото, където 50 градуса Когато въшки са били дете, аз дори не се мисли за всички инсектициди - .. Всичко е отрова I. да направи това: детето просто се къпят, а след това го приземи сешоар при температура, която е малко разочароващо, но вие може да търпи - 7 минути след това веднага да вземе гребен и срешете косата от въшки Тя трябва да е специален, плътен, с твърди зъби .. В интернет те продават много: само въшки и нишки не умират при тази температура те са спирани и трябва да се перат над банята. "

Любов Илинична, Стерлитамак

Как влияе температурата върху скоростта на възпроизвеждане на въшки?

При скоростта, с която въшките се възпроизвеждат, температурата също се отразява значително. При температури под + 22 ° С и над + 40 ° C ларвите и нимфите от въшки спират да се хранят и не се развиват. При същите температури няма развитие на ницове - те не излюпват ларвите, въпреки че самите нишки не умират, тяхното развитие просто се възпрепятства.

При температура, при която въшките умират, нитките все още могат да оцелеят. По принцип дори малката промяна в температурата засяга продължителността на репродуктивния цикъл на въшките.

Оптималната температура за възпроизвеждане на въшките е + 30-32 ° C. При тези условия периодът от яйце до яйцеклетка е около 16-18 дни. Намаляването на температурата до + 28 ° C продължава този период до 23-24 дни, а при + 25 ° С от яйцето до яйцето е вече около 35 дни.

При температура от + 22 ° С, ларвите престават да се излюпват от гнездата. Ето как естествените защитни механизми на населението - при ниски температури не са жизнеспособни въшки и гниди по-рационални да се запази в латентно състояние до следващия затопляне, отколкото ларви риск изквачено, че може просто да умре от глад.

Интересно е, че повишаването на температурата, при която живеят въшките, не води до обратния ефект. Ако повишаването на температурата до + 34-35 ° C запазва продължителността на репродуктивния цикъл на нивото на 16-17 дни, тя достига + 37-38 ° С при възпроизвеждането на въшки е практически спря и след 40 ° С, те започват да умират.

В същото време при нормални условия въшките при такива условия почти никога не се появяват.

А природата?

Ушите на човек обикновено рядко попадат в екстремни ситуации - благодарение на тяхната дейност, хората винаги могат да бъдат в удобни условия за себе си и за своите паразити. Дори ако човек е в студено или в изключително горещини, косата или дрехите предпазват тялото и въшките от значителни температурни промени.

Същото е и при животните. Човешките въшки по тях не паразитизират, но имат свои собствени аналози - холката е много близо до въшките. Поради гъста структура на вълната от животните, дори жителите на полярните региони на въшките в кожата си, са в доста поносими условия - по-гъст подкосъм запазва температурата, при която паразитите добре живеят и порода.

През зимата при студен космите, въшки, разбира се, малко се забавя дейността си, но от лятото отново да започнат да се размножават при нормална скорост. те могат да се преоблече и, ако е необходимо, да обръсне косата без риск да бъдат замразени или прегрял -

Във връзка с това, хората са щастливи. В борбата с въшките това предимство трябва да се използва.

Как е главата въшки заразяване, отколкото е опасно и как да се бори вредители